Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

00001Η μάνα μου γκρίνιαζε επειδή ο Μπούμπης ήταν γεμάτος τσιμπούρια κι έλεγε να μην τον χαϊδεύουμε, αλλά κάθε μέρα έδινε αποφάγια για να τον ταΐζω. Ήταν σκυλί σπάνιας ράτσας, διασταύρωση άσπρου αδέσποτου με μαύρο αδέσποτο, ένας ασπρόμαυρος σκύλος-αρκούδος, με τα πιο ηλίθια μάτια που είχα δει στη ζωή μου και τη γλώσσα μόνιμα να κρέμεται ανάμεσα στα δόντια.

Από τα δεκάδες σκυλιά που είχαν αποικήσει τη γειτονιά, ο Μπούμπης ήταν ο μοναδικός που μας ακολουθούσε στα εκτός έδρας, δηλαδή όταν πηγαίναμε να παίξουμε μπάλα στην άλλη πλευρά του χωριού. Καθόταν και παρακολουθούσε το ματς, επέστρεφε μαζί μας, κανονική μασκότ.

Τα καλοκαίρια ερχόταν και στη θάλασσα, αν και δεν του πολυάρεσε το κολύμπι. Ίσως δεν άντεχε τη μυρωδιά του πετρελαίου από την εξέδρα απέναντι, πριν τη Θάσο, είχε ισχυρότερη όσφρηση από εμάς που παίζαμε στον βρώμικο κολπίσκο απ’ το πρωί ως το βράδυ. Τον χάναμε για ώρες, τον ξαναβρίσκαμε, πάντα εκεί τριγύρω μας, άλλαζε παρέες, πήγαινε εκδρομές με άλλα σκυλιά, αλλά κάθε τόσο πεταγόταν μπροστά μας χαρούμενος κι άνετος, έτοιμος για τα απαγορευμένα χάδια στον στρατό των τσιμπουριών που κουβαλούσε κάτω απ’ τις χοντρές τρίχες του που μύριζαν κάτι ανάμεσα σε κάρβουνο και ξινισμένο γάλα.

Είχαν στήσει ένα τροχόσπιτο κάτι Άγγλοι, στα χασομέρια του καλοκαιριού. Εμείς θα ήμασταν στο Γυμνάσιο, η ξανθιά που λιαζόταν στο χορτάρι του κάμπινγκ σαφώς μεγαλύτερή μας, αλλά η μπάλα συνεχώς πήγαινε πάνω απ’ τον φράχτη για να περνάμε, εναλλάξ, μέσα στον χώρο που συνόρευε με το γήπεδο του χωριού, να τη μαζεύουμε για να τη δούμε από κοντά. Θυμάμαι πως την αποκαλούσαμε Άναμπελ, αλλά κάτι μου λέει πως δεν ήταν αυτό τ’ όνομά της, μάλλον ήταν δική μας εφεύρεση -έμοιαζε, με το ξανθό της μαλλί σαν το στάχυ και τις φακίδες, σαν Άναμπελ, της ταίριαζε. Ίσως να το είχα εφεύρει εγώ. Έσκαγε η μπάλα στο χορτάρι του κάμπινγκ, αυτή τρόμαζε, σηκωνόταν από την ψάθα που είχε βάλει ανάμεσα στα δέντρα δίπλα στη θάλασσα να κοιτάξει, εμφανιζόταν κάποιος από την ομάδα που όλο σούταρε ψηλά άουτ επειδή δεν μας ενδιέφερε να βάλουμε γκολ αλλά να περάσουμε τον φράχτη, ξανάπεφτε ανάσκελα φορώντας το γυαλί χωρίς να μας δίνει σημασία.

Έφτασε κι η σειρά μου να βρεθώ μέσα στη μεγάλη περιοχή, τετατέτ με τον τερματοφύλακα, και να σουτάρω στα πουλιά, χάνοντας τη σπουδαία ευκαιρία. Η μπάλα πέρασε στο κάμπινγκ, έκανα την ίδια προσποιητή γκριμάτσα απογοήτευσης με τους προηγούμενους και σήκωσα το χέρι προς τους προσποιητά αγανακτισμένους συμπαίκτες και αντιπάλους, φωνάζοντας «σόρι, παιδιά, πάω να τη φέρω». Κι όπως μπήκα από το πορτάκι, εμφανίστηκε από το πουθενά ο Μπούμπης, λαχανιασμένος, ευτυχισμένος και ορεξάτος όπως πάντα, να με ακολουθεί στην πορεία μου προς την μπάλα, που είχε κυλίσει δίπλα στην Άναμπελ που λιαζόταν. Αναθεμάτισα την ατυχία μου επειδή ο Μπούμπης μου είχε κάνει χαλάστρα, αυτός έτρεξε κι άρχισε να δαγκώνει την ήδη φθαρμένη μπάλα και να με περιμένει να την ξαναπετάξω για να τρέξει από πίσω της, εγώ περπάτησα κάπως αμήχανος, περνώντας από δίπλα της. Κοίτα να δεις, όλοι πήραν μάτι με την άνεσή τους, εμένα μου έτυχε ο μαλάκας ο σκύλος και με αποσπάει.

Η Άναμπελ είχε τώρα ανακαθίσει, για πρώτη φορά, οπότε η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει, δεν το είχε κάνει αυτό με τους προηγούμενους, άρα μάλλον εγώ της άρεσα περισσότερο. Ή ο σκύλος. Σε κάθε περίπτωση, χτένισα το μαλλί με την παλάμη. «Χαλόου», της φώναξα και μάλλον πνίγηκα με το σάλιο μου, κάνοντας πως δεν με ενδιαφέρει και έσκυψα να πάρω την μπάλα στα χέρια μου, τραβώντας τη με δύναμη από τα δόντια του Μπούμπη που σε όλη τη διάρκεια χοροπηδούσε από χαρά με τα μπροστινά του πόδια και περίμενε ανυπόμονα να φτάσω να την ξανακλοτσήσω. «Ις ιτ γιορς», ρώτησε η Άναμπελ κι ευτυχώς είχε τύχει να ρωτήσει εμένα, που είχα πάρει το Λόουερ, γιατί όλοι οι άλλοι δεν ήξεραν καλά αγγλικά και θα έμενε με την απορία. «Γες», της είπα περήφανος, ενώ η ασπρόμαυρη αρκουδίτσα είχε αρχίσει να νευριάζει, κοιτάζοντας με βλέμμα άσε τώρα την γκόμενα και ρίξε την μπάλα να παίξουμε. «Πώς τον λένε», ήταν η επόμενη ερώτησή της. Το σκέφτηκα λίγο. Της απάντησα πως τον λένε «Τζακ».

Ρούμπικ

Ρούμπικ

Δεν ήμουνα στα καλά ...

Read more
Άμστερνταμ

Άμστερνταμ

Μία από τις μεγαλύτε&r ...

Read more
Πλέι-οφ

Πλέι-οφ

Ουσιαστικά, ό,τι κι αν κάναμε μέχρι τώρα από την αρχή της χρονιάς στο Πρωτάθλημα, έγινε για να εξαργ ...

Read more
Δώσε

Δώσε

Αυτός είναι ο Παοκτσής. Κερδίζει ήδη 5-1 τον Ολυμπιακό στις Σέρρες, κλέβει ο επιθετικός του την μπάλ ...

Read more
Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες, ό ...

Read more
Καταλαβαίνεις;

Καταλαβαίνεις;

Ρε να πούμε πριν έναν χ&rh ...

Read more
Kρίμα

Kρίμα

Απαντώντας σε όλους μαζί, ο λόγος που δεν ασχολούμαι με τον Άρη είναι πως δε βρίσκω κάποιο λόγο να α ...

Read more
Ελλείψεις

Ελλείψεις

Προς ΚΑΕ ΠΑΟΚ, κύριο Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς Αγαπητέ Πρόεδρε, καταρχάς να σε συγχαρώ για την πορεία τη ...

Read more
Σοκοφρέτα

Σοκοφρέτα

Το μεγαλύτερο, το &p ...

Read more
Η Ζωή Μετά (2002)

Η Ζωή Μετά (2002)

Η περίοδος 2001-2002 ήταν η τ&e ...

Read more
Kαρτ-ποστάλ

Kαρτ-ποστάλ

Στις 6 Μαΐου 1998 η εφημερίδα είχε ολοσέλιδη μία από τις πιο μαγικές φωτογραφίες που έχουν δει τα μά ...

Read more
Πόλεμoς

Πόλεμoς

Κανένας πόλεμος δεν έχει ξεκινήσει και κανένας πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει κόντρα σε οποιονδήποτε ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.