Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

00001«Να μην πίνετε γάλα από τις μεγάλες εταιρείες», μας έλεγε ο Ηπειρώτης συνάδελφος. Να προτιμούμε τους μικρούς παραγωγούς, που σέβονται τα ζώα, τη Φύση και όλη τη διαδικασία παρασκευής. «Το κακάο είναι βρομιά απ’ όπου κι αν το πιεις, επειδή το φτιάχνουν από άσπρο γάλα που δεν πουλήθηκε και το επέστρεψαν, αλλά για κανονικό γάλα οι μικροί παραγωγοί είναι εγγύηση». Και μας έλεγε για τα γελάδια που βοσκάνε ελεύθερα, για το άρμεγμα που γίνεται με το χέρι και όχι από μηχανήματα, τα ζωντανά είναι χαρούμενα, δεν έχουν έγνοιες ούτε τα κακομεταχειρίζεται κανείς. Τα αγαπάνε, σαν κατοικίδια.

Εκείνο τον καιρό έτυχε να πίνουμε γάλα από έναν μικρό, σχετικά, παραγωγό της περιοχής όπου βρισκόμασταν. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή συνήθως ήταν το μοναδικό που βρίσκαμε στο χωριό την ώρα που βγαίναμε, και συμφωνούσαμε όλοι πως ήταν το πιο νόστιμο γάλα που είχαμε πιει. Είχε βρει και η συμφορά έναν παλιό, που ενημερώθηκε από το καρτοτηλέφωνο πως είχε πεθάνει η Έξι και τα ‘βαψε μαύρα για κάποιες μέρες, που η Έξι ήταν η αγαπημένη του αγελάδα και δεν μπορούσε να το πιστέψει -την είχε δει στην τελευταία του άδεια και ήταν μια χαρά, την είχε αρμέξει, δεν έδειχνε κάποιο σημάδι αρρώστιας και όλα αυτά τα ακούγαμε επειδή στο τηλέφωνο πάντα φώναζε αυτός και η συγκεκριμένη συνομιλία με τον πατέρα του τη μέρα που ψόφησε η Έξι σε ένα χωριουδάκι της Δράμας είχε γίνει σημείο αναφοράς ανάμεσά μας. Αλλά επιβεβαιώσαμε πως, πραγματικά, ο μικρός παραγωγός έχει άλλου είδους σχέση με το ζωντανό, δεν είναι τόσο απάνθρωπα τα πράγματα όπως συμβαίνει στις μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες.

Ο Ηπειρώτης μια μέρα μας έδωσε κι ένα ακόμα παράδειγμα: Ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί χρησιμοποιούν μηχανήματα σε κάθε στάδιο, στην περίπτωση του θείου του, που ήταν κτηνοτρόφος και παρασκεύαζε γάλα που διένειμε στην πόλη του και τα γύρω χωριά, η διαδικασία ήταν αγνή. «Με την πέτσα, να πούμε. Τι γίνεται με την πέτσα, έχετε ιδέα εσείς οι ξύπνιοι οι πρωτευουσιάνοι; Δεν έχετε». Δεν είχαμε. Τι γίνεται με την πέτσα, ρε μάστορα; «Για να μην πιάσει πέτσα αποβραδίς», εξιστορούσε με την προφορά που ήταν πιο αστεία κι από τις ιστορίες του, «ο θειος μου ρίχνει μέσα βατράχια, να ανακατεύουνε το γάλα στη δεξαμενή, ούτε μηχανήματα, ούτε τίποτα». Τι βατράχια, ρε μαλάκα, πλάκα μας κάνεις; «Ναι, ρε, τα βατράχια κολυμπάνε στο γάλα και δεν πιάνει πέτσα, της Φύσης κόλπα είναι αυτά, οι άλλοι έχουν αναδευτήρες, σίδερα, βρομιές». Κανονικά βατράχια; «Εμ, τι, ακανόνιστα; Γι’ αυτό σας λέω, το γάλα να το παίρνετε από τους μικρούς παραγωγούς, που το φτιάχνουν παραδοσιακά».

Σαμαράς

Σαμαράς

Ώρες ώρες είμαστε υπερβολικοί, εμείς οι Παοκτσήδες. Μέχρι και στην αναβολή της αγωνιστικής είδαμε πο ...

Read more
Τραγωδία

Τραγωδία

Κάθε μεγάλη τραγωδία κρύβει τις άλλες μικρότερες, που έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά της. Ο θάνατος ...

Read more
Κεφτεδάκια

Κεφτεδάκια

Τα Κεφτεδάκια της Ά&nu ...

Read more
Μπερδεμένα

Μπερδεμένα

Έχω να μεθύσω, να χάσω &tau ...

Read more
Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος, μι&al ...

Read more
0031

0031

Σαφώς και δε φαντα&zeta ...

Read more
Προσδοκίες

Προσδοκίες

Σαν σήμερα, ακριβώς &delt ...

Read more
Ψεύτες

Ψεύτες

- Κάνατε ντου να μπείτ& ...

Read more
Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο

Το κουδούνι της πόρτας διαπέρασε το κεφάλι του σαν τρυπάνι. Άνοιξε για λίγο τα μάτια, τεντώθηκε, γύρ ...

Read more
Αγκαλίτσες

Αγκαλίτσες

Για να μπορέσεις να μεταφέρεις στους κάτω των 30 το κλίμα της προ Κόκκαλη εποχής χρειάζεσαι μηχανή τ ...

Read more
Κόλαση

Κόλαση

«Η Κόλαση» του Ντάντ& ...

Read more
Ψέματα

Ψέματα

Έλα, μάνα, θυμάσαι μια φορά που σου είπα πως πάω να γραφτώ στη σχολή στη Θεσσαλονίκη και είχες πει « ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.