Όμιλοι

Όμιλοι

Ίσως η πιο γελοία...

Πέναλτι

Πέναλτι

Η εικόνα μιλάει μόνη...

320

320

Με την απόφαση να...

Χάλια

Χάλια

Είμαι από τους πιο...

Ψώνια

Ψώνια

Οι σαββατιάτικες...

Ευγνωμοσύνη

Ευγνωμοσύνη

Θα παίζαμε σήμερα...

Ανακύκλωση

Ανακύκλωση

Κάνουμε χαβαλέ...

Χάμω

Χάμω

Στην ιστορία του...

Φιλοξενούμενoι

Φιλοξενούμενoι

Πραγματικά, πολύ...

Περισπασμός

Περισπασμός

Η σαπουνόπερα με...

Σειρές

Σειρές

Αφιέρωμα στις 14...

Κεκλεισμένων

Κεκλεισμένων

Το πιο ηλίθιο μέτρο...

 • Όμιλοι

  Όμιλοι

  Wednesday, 20 September 2017 14:22
 • Πέναλτι

  Πέναλτι

  Wednesday, 20 September 2017 00:06
 • 320

  320

  Monday, 18 September 2017 12:32
 • Χάλια

  Χάλια

  Sunday, 17 September 2017 12:18
 • Ψώνια

  Ψώνια

  Sunday, 17 September 2017 00:36
 • Ευγνωμοσύνη

  Ευγνωμοσύνη

  Thursday, 14 September 2017 11:48
 • Ανακύκλωση

  Ανακύκλωση

  Wednesday, 13 September 2017 19:12
 • Χάμω

  Χάμω

  Wednesday, 13 September 2017 14:46
 • Φιλοξενούμενoι

  Φιλοξενούμενoι

  Wednesday, 13 September 2017 10:24
 • Περισπασμός

  Περισπασμός

  Friday, 08 September 2017 11:12
 • Σειρές

  Σειρές

  Tuesday, 05 September 2017 19:47
 • Κεκλεισμένων

  Κεκλεισμένων

  Sunday, 27 August 2017 18:22

papigo1Οι άνθρωποι που μας πάντρεψαν δε νιώθουν από μπάλα κι αυτό φάνηκε όταν μας έκαναν δώρο ένα τετραήμερο «μέλιτος» στο Πάπιγκο ενώ ο ΠΑΟΚ έδινε αγώνα ζωής και θανάτου στην Τούμπα.

Δεχτήκαμε με βαριά καρδιά. Σάμπως πότε θα ξαναπηγαίναμε προς τα ‘κεί, όταν σου λένε «όλα πληρωμένα» και είσαι γνήσιο Παοκτσάκι δε λες εύκολα «όχι». Αλλά η αγωνία θα μας συντρόφευε σε όλο το ταξίδι μέχρι πάνω στα βουνά –θα είχε πουθενά να το δούμε, τουλάχιστον, ή δεν πιάνουν Σούπερσπορτ εκεί πέρα.

Φτάσαμε μεσάνυχτα, βράδυ Παρασκευής και το ματς ήταν Σάββατο. Μαλώναμε στη διαδρομή με τους κουμπάρους, αν δεν έχει το ματς πουθενά στο χωριό θα μας κατεβάσετε στα Γιάννινα να το δούμε. Ο αρχηγός της αποστολής, που ήταν και το αμάξι δικό του, δεν άκουγε τίποτα. Εγώ ήρθα για να χαλαρώσω, θα την πέσουμε στη ζεστούλα τέσσερις μέρες να ξεφύγουμε και να ξεκουραστούμε, δεν πάω πουθενά. Λίγο πριν ανεβούμε στα χωριά, μας πέρασε η σκέψη να μείνουμε Γιάννινα σε ξενοδοχείο, να δούμε το ματς και να ανεβούμε στο Πάπιγκο με το ΚΤΕΛ να τους βρούμε μετά. Αλλά παραήταν χοντρό, οι άνθρωποι πλήρωσαν τόσα λεφτά για την πάρτη μας, δεν έλεγε να τους ρίξουμε τέτοιο κλάσιμο.

Το ξενοδοχείο/πανδοχείο πώς να το αποκαλέσω ήταν όντως μαγεία. Πολύ χιόνι παντού, κρύο, μείον εξήντα βαθμοί, αλλά τα δωμάτια ζεστά, οι οντάδες, δίπλα είχε ένα σαν  καφενεδάκι του πανδοχείου με επιτραπέζια και τα σχετικά, ωραία καβάτζα. Μας έκανε ο τύπος εκεί μια ξενάγηση, τι είναι πού και όσα πρέπει να ξέρουμε, εμείς με την Άννα περιμέναμε να τελειώσει για να κάνουμε την ερώτηση-κλειδί: Έχει πουθενά Σούπερσπορτ να δούμε αύριο το ματς; Τι να σας πω, μια ταβέρνα έχει στο χωριό, πάτε να ρωτήσετε αύριο εκεί.

Ξημερώνει το αύριο, οι κουμπάροι λες και έχουν πάρει κόκα από τις εφτά το πρωί άντε ρε ξυπνάτε ρε να πάμε για καφεδάκι ρε εξοχή ρε καθαρός αέρας ρε και τα λοιπά. Σερνόμαστε εμείς μέχρι το «εντευκτήριο» του πανδοχείου, πολύ ωραίο μέρος, ξύλινο, με καλοριφέρ και όλες τις ανέσεις. Το Όρος Γκαμήλα απέναντι κάτασπρο, χιόνι να δεις για μια ζωή παντού, ήπιαμε έναν καφέ, παίξαμε Τρίβιαλ, παίξαμε Ταμπού, παίξαμε τάβλι, σκάκι, κουτσό, κρυφτό, κυνηγητό, παίξαμε ό,τι υπήρχε να παίξουμε, κάποια στιγμή δεν πήγαινε άλλο, εμείς πάμε μια βόλτα στο χωριό να δούμε τα αξιοθέατα. Φεύγουμε με την Άννα, ψυχή στο δρόμο. Δεν κυκλοφορούσε κανείς, ήθελες αλυσίδες και στα παπούτσια, όλο γλιστρούσαμε και βάστα με να σε βαστώ.

Τη βρήκαμε την ταβέρνα, μπήκαμε μέσα. Άδειο το μέρος, είχε μια τύπισσα περίεργη που έστρωνε το μαγαζί, καλημέρα, τι κάνετε, καλώς τα παιδιά. Να ρωτήσουμε, να ρωτήσετε. Μήπως έχετε Σούπερσπορτ να δούμε το ματς το απόγευμα; «Χα, Παοκτσήδες είστε; Αγχώνεστε»; Ε, ναι, Παοκτσήδες είμαστε, δεν απαντήσατε στην ερώτηση. «Ναι, μωρέ, έχουμε Σούπερσπορτ, θα σας το βάλουμε το παιχνίδι, ελάτε να πιείτε ένα κρασάκι να το δούμε όλοι παρέα. Αν και μπορεί να έχει τίποτα πιο ενδιαφέρον σε άλλο κανάλι και να το αλλάξουμε, τίποτα καταδύσεις ή χόκεϊ, θα το δούμε». Μείναμε ολίγον μαλάκες με την αντίδραση της κοπέλας, αλλά κρεμόμασταν από αυτή και δεν είπαμε τίποτα.

Ίσα-ίσα γυρίσαμε για να πάρουμε τους άλλους και ξαναπήγαμε στην ταβέρνα. Έλα, πεινάμε, πάμε για φαΐ. Μα είναι νωρίς ακόμα, οι κουμπάροι, ρε τι νωρίς, πάμε, μας έκοψε η λόρδα. Καθόμαστε, έρχεται η ταβερνιάρισσα για παραγγελία, μας φέρνει τη μισή Ήπειρο στο τραπέζι να δοκιμάσουμε απ’ όλα. «Φάτε πριν αρχίσει το ματς, μη σας κοπεί η όρεξη». Ρε τι είναι τούτη, μεγάλη περίπτωση. Και ξεκινάει το ματς, άδεια η Τούμπα, μας πιάνουν οι τύψεις που αφήσαμε την ομάδα να παίζει με 3.000 κόσμο κι εμείς διακοπούλες στα βουνά. Αλλά έπρεπε να πάρουμε το τρίποντο, έπρεπε να μείνουμε κοντά στην κορυφή, η αρμάδα του Άγγελου φαινόταν πως το έχει το Πρωτάθλημα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια που άλλη υπομονή δεν είχαμε πια. Μετά το τρίμπαλο στη Λεωφόρο είχαμε πάρει τον Πανιώνιο, είχαμε κατεβεί στη Νίκαια για το διπλό με τη Χαλκηδόνα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια γκολ όλων των εποχών του Γιασουμή, είχαμε ρίξει τριάρα στον Άρη, μετά διπλό στη Ριζούπολη με τον Ολυμπιακό, Χι στο Αιγάλεω που όλοι οι εκδρομείς δήλωναν στους μπάτσους «Αιγαλλλεώτες είμαστε σε λλλέω» για να τους αφήσουν να μπούνε μέσα, η ομάδα ήταν ψηλά. Και το πρόγραμμα ήταν καλό, μέχρι και αήττητοι μέχρι το τέλος μπορούσαμε να το πάρουμε.

Φάγαμε, σκάσαμε, άρχισε η αγωνία. Φέρε κρασί, ξαναφέρε κρασί, όσο κρασί και να πίναμε ο ΠΑΟΚ δεν έβαζε γκολ. Και στο εικοσάλεπτο, τσαχπινιά από τις γνωστές ο Τοχούρογλου, κλαπ, πάρ’ το 0-1. Α χα χα χα, ρε τι σας κάνει ο Ακράτητος, α χα χα χα, μια νταμιτζάνα κερασμένη από εμένα. Τι να της πεις, της τύπισσας, πάνω που ήμασταν έτοιμοι να κοντέψουμε δύο πόντους στην κορυφή, ο Μπάμπης ο Τεννές μας το κάρφωνε μέσα στην άδεια Τούμπα και οι ενοχές μας κύκλωναν, εμείς φταίγαμε, δεν είχαμε χάσει αγώνα από την αρχή και μια φορά που αφήσαμε την ομάδα μονάχη χάνει από τον Μπαγιαζίτ και τον Λίνκαρ. Χάνει και ένα πέναλτι ο νεαρός πολλά υποσχόμενος επιθετικός μας με το όνομα Μητσάρας Σαλπιγγίδης, λήγει το ημίχρονο 0-1, μαύρα σκοτάδια πάνω από τα Ζαγοροχώρια. Πίναμε, πίναμε, η Άννα είχε ενθουσιαστεί με μια αηδία που τη λέγανε «γαλοτύρι», αν το γράφω σωστά, άντε γεια μας εμείς, βουρ στο γαλοτύρι η Άννα, μας ζώσανε τα φίδια.

Κορόιδευε η ταβερνιάρισσα, που δεν ήταν ολυμπιακός επειδή το τσεκάραμε για να της την πούμε που τους είχαμε πάρει το διπλό πριν λίγες μέρες εκεί μέσα, οι κουμπάροι απλώς γίνονταν κουρούμπελα και δεν πολυκαταλάβαιναν γιατί αγχωνόμασταν έτσι, ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε μπάλα. Χάναμε το Πρωτάθλημα. Ώσπου ο Μαύρος Σκρουτζ, ο «άμα πλερωτεί τα παίξει καλό μπάλα» καρφώνει την ισοφάριση και μας δίνει ελπίδα. Γκοοοοολ, όλο το μαγαζί στον αέρα, κάτι μπαρμπάδια, μια γιαγιά στη γωνία που καθάριζε πατάτες, είκοσι λεπτά πριν τη λήξη και η κούπα ξαναγύριζε στον αέρα. Έλα, ρε Παοκάρα, έλα, ένα ακόμα να πλησιάσουμε την πρωτιά κι άλλη φορά δε θα σε ξαναφήσουμε να παίξεις μόνη σου, κάνε μας αυτό το χατίρι σήμερα, έλα, Παναγιά μου, Χριστούλη μου, Βούδα, Κομφούκιε, Αλλάχ, κάποιος, όποιος μπορεί, ένα γκολ, ένα αυτογκόλ, οτιδήποτε. Αλλά κάτι χάθηκε στη διαδρομή, σπασμένο τηλέφωνο, όλοι οι Θεοί συνωμότησαν και έγινε το αντίθετο. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, κλαπ, πάρε το 1-2. Βάλε να πιούμε.

Τι να σου τη σπάσει περισσότερο. Που είσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν μπορείς να βοηθήσεις; Που η ομάδα δεν μπορεί να κάνει ούτε ευκαιρία; Που σου στερεί το σίγουρο Πρωτάθλημα ο Ακράτητος μέσα στην Τούμπα; Που και το Κύπελλο χαμένο το έχεις επειδή στο πρώτο ματς η Καστοριά σου έχει πάρει 0-1 και μάλιστα με τον Καπετανόπουλο;  Που η μαντάμ εκεί πέρα ήταν μεγάλη μπαλαδόρισσα και τα ήξερε όλα τα ποδοσφαιρικά και μας δούλευε κι εμείς είχαμε κατεβάσει τα μούτρα; Πόση καταστροφή μπορεί να αντέξει ένας Παοκτσής στις διακοπές του;

Και πάει ο ελπιδοφόρος κοντός κυνηγός Μητσάρας και το ισοφαρίζει με τη λήξη. Και μας δίνει ελπίδες, τρία λεπτά, έλα, μπορούμε, βάλε το τρίτο να μεθύσουμε μέχρι το πρωί, φώναζα εγώ ψιλοσούρας, φώναζε η Άννα με τα γαλοτύρια στα μάγουλα, φώναζαν και οι κουμπάροι που τους είχαμε παρασύρει με τόση ένταση, φώναζε και η γιαγιά με το μαχαίρι στο χέρι που είχε σταματήσει να καθαρίζει τις πατάτες και είχε πωρωθεί, μέχρι και η ταβερνιάρισσα μας λυπήθηκε και έλεγε «άντε, βάλτε ένα γκολ μη μας μείνετε στα χέρια». Αλλά άμα δεν είσαι εκεί να επηρεάσεις καταστάσεις δε γίνεται τόσο εύκολα. Να κράξεις τον επόπτη, να ουρλιάξεις στον αμυντικό, δεν είχε δυνάμεις η ομάδα και το έληξε 2-2. Αδειάσαμε. Γαμήθηκαν οι διακοπές. Ποια γεφύρια να πάμε να δούμε τώρα και ποιες χαράδρες, χέσε μας, ρε κουμπάρε, πάμε να ξεραθούμε μπας και συνέλθουμε.

Νταξει, τα είδαμε και τα γεφύρια, τις είδαμε και τις χαράδρες και τα παγωμένα ποτάμια και γυρίσαμε όλα τα βουνά της Ηπείρου. Αλλά σε όλες τις φωτογραφίες άμα μας δεις, μια στενοχώρια, ρε παιδί μου, χαμόγελο πουθενά. Από τη μέρα που παντρευτήκαμε, ο ΠΑΟΚ πάει κατά διαόλου, λέγαμε με την Άννα. Πρώτο ματς, Χι στην Τούμπα με τον Ακράτητο. Αλλά δεν πειράζει, Τετάρτη πρωί γυρνάμε, προλαβαίνουμε να πάμε στην Καστοριά για τη ρεβάνς του Κυπέλλου, θα ρίξουμε μια πεντάρα εκεί και θα ξεσπάσουμε. Ναι, έτσι θα γίνει, γυρνάμε Τετάρτη, φεύγουμε Καστοριά, παίρνουμε την πρόκριση και συνερχόμαστε.

Τελικό

Τελικό

Ο Παναγιώτης το σκ&omicr ...

Read more
Μάιος

Μάιος

Τελευταίος αγων&iot ...

Read more
Αμηχανία

Αμηχανία

Είκοσι πέντε χρόνια στην Τούμπα δεν έχω ξαναζήσει τέτοια αμηχανία σε ανταλλαγή συνθημάτων. Για πρώτη ...

Read more
Αποδείξεις

Αποδείξεις

Γράφω ποιο είναι το &r ...

Read more
Επανάσταση

Επανάσταση

“Won’t Bow, Don’t Know How”«Δε θα σ&ka ...

Read more
Υποκριτική

Υποκριτική

Η Χουλιγκάνα κατέβ&eta ...

Read more
Μεταγραφές

Μεταγραφές

Και τώρα, περιμένουμε τις μεταγραφές. Τι άλλο να κάνεις τρεις μήνες. ...

Read more
Όμηροι

Όμηροι

Για να αντιληφθεί έν&alp ...

Read more
Φερνάντο

Φερνάντο

Σήμερα ο ΠΑΟΚ συμπ&lam ...

Read more
Ραβασάκια

Ραβασάκια

Ο Γιώργος Γεωργιάδης ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να γράψουν σε ένα χαρτάκι, ανώνυμα, τι ...

Read more
Εκλογές

Εκλογές

Λέμε τώρα. Αύριο οι εκλογές να γίνονταν για το ποιοι θα κυβερνήσουν τον τόπο και τα κόμματα να ήταν ...

Read more
Καστοριά

Καστοριά

Δεν υπάρχει πιο εκδικητικός Παοκτσής από τον ΤΣ. Ο άνθρωπος είναι να τον φοβάσαι, άμα τον είχαμε βασ ...

Read more

Θανασάκης

logo