Νίκη

Νίκη

Θλιβερό ρεκόρ, που...

Θολούρα

Θολούρα

Μετά από αυτό το ματς,...

Πειραιώς

Πειραιώς

Ο αγώνας...

Πείραμα

Πείραμα

Σε ποιο...

Τραύμα

Τραύμα

Πατέρας με δύο...

Αντιπαθητικοί

Αντιπαθητικοί

Ξεπεράστηκαν, πλέον,...

Άδικο

Άδικο

Ten thousand days in the fire is long enough. «Δέκα...

Εβίβα

Εβίβα

Θεωρώ ως απαραίτητη...

Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

 • Νίκη

  Νίκη

  Sunday, 24 March 2019 16:18
 • Θολούρα

  Θολούρα

  Wednesday, 20 March 2019 22:05
 • Πειραιώς

  Πειραιώς

  Wednesday, 20 March 2019 19:49
 • Πείραμα

  Πείραμα

  Thursday, 14 March 2019 21:28
 • Τραύμα

  Τραύμα

  Wednesday, 13 March 2019 17:22
 • Αντιπαθητικοί

  Αντιπαθητικοί

  Monday, 04 March 2019 17:18
 • Άδικο

  Άδικο

  Sunday, 03 March 2019 09:57
 • Εβίβα

  Εβίβα

  Tuesday, 26 February 2019 17:16
 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33

71exΣυμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από μία μαύρη σελίδα της ιστορίας του ΠΑΟΚ:

Την ντροπιαστική αιματοχυσία των παικτών του Ολυμπιακού Πειραιώς από τους συναδέλφους τους των γηπεδούχων, στις 3 Ιανουαρίου 1971 στην Τούμπα. Σκηνές ωμής βίας, σοκαριστικές ακόμα και μετά από τόσα χρόνια –σκηνές που κανένας υγιής φίλαθλος δεν θα ήθελε να επαναληφθούν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα και ειδικά στο δικό του.

 

71dd71bbΚανείς από τους εμπλεκόμενους δεν είχε ιδέα τότε για την ιστορική βαρύτητα του συγκεκριμένου αγώνα. Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0 του 1971 σηματοδοτούσε την αρχή της μεγαλύτερης παράδοσης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα το ακολουθούσαν 23 αγώνες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού δίχως ήττα για τον γηπεδούχο: 20 για το Πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο, όλοι στην Τούμπα εκτός από τα 4-0 και 6-1 των Σερρών, με συνολικά τέρματα 52-12.

Η λήξη του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να κατευθύνονται προς τα αποδυτήρια. Και ενώ ο Χατζηαντωνίου του ΠΑΟΚ λογομαχούσε με τον Αγγελή του Ολυμπιακού, ο Αγγελής τον «εκτύπησε», ενώ ακόμα οι ομάδες βρίσκονταν εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έγινε η αιτία να πληρώσει με αίμα το αρχικό αυτό χτύπημα σχεδόν σύσσωμη η ομάδα του:

71ff71aaΟ Χατζηαντωνίου ανταποδίδει το χτύπημα και αρχίζει να κυνηγάει τον Αγγελή. Εναντίον του, ορμάει και ο μουλωχτός Παρίδης, ο οποίος είναι εκτός αποστολής για τον αγώνα και φοράει κοστουμάκι αλλά με κάποιον τρόπο έχει καταφέρει να βρεθεί μέσα στο γήπεδο. Ο Παρίδης χτυπάει εν ψυχρώ τον Αγγελή και ο Αγγελής ανταποδίδει, αμυνόμενος. Στο θέαμα του δεύτερου χτυπήματος από τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, πέφτει πάνω του όλη η ομάδα του ΠΑΟΚ. Ο Φουντουκίδης και ο Λάζος είναι οι βασικοί διώκτες του Αγγελή, ο οποίος τρέχει «με όση δύναμι είχε έντρομος να αποφύγη το λυντσάρισμα». Τον προλαβαίνει πρώτος ο Σαββουλίδης, «όστις εγρονθοκόπησε τον Αγγελή και τον γέμισε αίματα». Παράλληλα, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού λαμβάνουν την ίδια περιποίηση από τους συναδέλφους τους: «Ο Κουρέας καταματωμένος να κλαίη, ο Σιώκος και ο Αγγελής με αίματα να τρέχουν όλοι στα αποδυτήρια για να διασωθούν».

71ee«Το γήπεδο ήταν μία σωστή κόλασις». Ο Μπέλλης σώνει τον Αγγελή από τους συμπαίκτες του αγκαλιάζοντάς τον, λίγο πριν οι χωροφύλακες καταφέρουν να τον περικυκλώσουν και να τον απομακρύνουν από τους λυσσασμένους «παοκτζήδες». «Εντούτοις, το μένος του Φουντουκίδη, ο οποίος είχε αφηνιάσει και ευρίσκετο εκτός εαυτού, δεν ήταν δυνατό να σταματήση, βρήκε ευκαιρία και τον γρονθοκόπησε». Οι ερυθρόλευκοι «υπό την συνοδεία της Χωροφυλακής έντρομοι κατευθύνθησαν και εκλείσθησαν στα αποδυτήρια». Ήταν τόσο μεγάλη η έκταση των επεισοδίων, που ο Αθηναίος ανταποκριτής σημειώνει: «Μέσα στα αποδυτήρια θα υπάρχη ακόμα το αίμα που χύθηκε από τους Ολυμπιακούς».

71hh71cc«Οι Ολυμπιακοί εσχολίαζαν αυτά που αντιμετώπισαν στον αγώνα της προπαρελθούσης Κυριακής με τον Άρη και αυτά που αντιμετώπισαν στον χθεσινό αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Όλοι παρεδέχθησαν ότι οι του Άρεως εφέρθησαν άψογα, τόσον οι παίκτες όσον και οι φίλαθλοι, εν αντιθέσει με εκείνους του ΠΑΟΚ, από τους οποίους ετράβηξαν τα πάνδεινα».

Η αναχώρηση του πούλμαν του Ολυμπιακού από την Τούμπα έγινε «υπό την συνοδείαν περιπολικού της ΕΣΑ, ενώ στο πούλμαν ευρίσκοντο δι’ ασφάλεια άνδρες της ΕΣΑ. Εν τούτοις, ωρισμένοι φίλαθλοι βρήκαν την ευκαιρία και ελιθοβόλησαν το πούλμαν και παρ’ ολίγον να θρηνούσαμε θύματα. Ελιθοβόλησαν αγρίως το πούλμαν, έσπασαν τα τζάμια και εκινδύνευσε σοβαρά η ακεραιότης των μελών της αποστολής του Ολυμπιακού, οι οποίοι ευρίσκοντο μέσα στο πούλμαν και έντρομοι προσπαθούσαν να σωθούν κάτω από τα καθίσματα». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «έξαλλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ εκτύπησαν ανηλεώς τους ερυθρόλευκους φιλάθλους. Πολλούς εξ αυτών ετραυμάτισαν και γύρισαν ματωμένοι και με πολλούς μολωπισμούς στην Αθήνα και τον Πειραιά».

71ii71gg

44 χρόνια πέρασαν από εκείνο το απόγευμα της ντροπής, από τη μέρα, δηλαδή, που ξεκίνησε με άγριο ξύλο και αίμα η παράδοση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η μόνη φορά έκτοτε που η βία εμφανίστηκε πιο άγρια ήταν στον αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες την Άνοιξη του 2014, όπου οπαδός των γηπεδούχων τοποθέτησε γαύρους στον πάγκο των ερυθρόλευκων, με συνέπεια να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών και κλείσιμο της έδρας του, σε αντίθεση με το 1971 όπου η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. Είναι εμφανές πως ο χουλιγκανισμός βρισκόταν τότε στα σπάργανα και δεν θα μπορούσαν οι οπαδοί εκείνης της εποχής να προχωρήσουν σε τόσο ακραίες μορφές βίας, όπως τα ψάρια στον πάγκο, αλλά περιορίζονταν σε απλό, ανελέητο, άγριο ξύλο και ποτάμια αίματος στους παίκτες και τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB