Ενισχυτές

Ενισχυτές

Με κάθε αντίπαλο...

Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

 • Ενισχυτές

  Ενισχυτές

  Monday, 23 October 2017 23:18
 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01

athensΣαν τον Αθηναίο Παοκτσή δεν έχει. Τον γηγενή Αθηναίο, εννοώ, όχι κάτι δικούς μας που κατέβηκαν για δουλειά κάτω στα 25 ή έγιναν σώγαμπροι.

Αυτόν που γεννήθηκε στη χαβούζα, που μεγάλωσε ως ο μοναδικός Παοκτσής στο σχολείο και που σήμερα είναι ο μοναδικός Παοκτσής στη δουλειά. Είμαστε οι Παοκτσήδες της πόλης, της επαρχίας, του Νότου, του Εξωτερικού, αλλά ο Αθηναίος είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Για να αναλυθεί χρειάζονται βιβλία ολόκληρα, αλλά τα βασικά που κανείς εδώ πάνω δε σκέφτεται μπορείς να τα βάλεις κάτω.
Καταρχάς, εμείς εδώ πάνω έχουμε καλομάθει ως οι πρώτοι στο χωριό. Ό,τι κι αν γίνει, συνήθως θα τον περάσεις και τον Αρούλη και τη Γριά, στη χειρότερη θα βγεις τέταρτος, οπότε τι να σου πει κάποιος εδώ. Ναι, ρε, με πέρασαν και οι τρεις του ΠΟΚ, αλλά εσύ τι μιλάς που πάλι παραλίγο να πέσεις (ή έπεσες, ενίοτε). Είναι μια άνεση, όσο να πεις. Πας για καφέ τουλάχιστον δίχως αυτούς στο κεφάλι σου. Ο Αθηναίος τη Δευτέρα έχει να γυρίσει σε περιβάλλον με πέντε γάβρους, πέντε βάζελους και 2-3 χανούμια, ιστορικά και στατιστικά και οι τρεις από πάνω μας ήταν, άντε τώρα να τ’ ακούς που έχασες στη Λάρισα ή στην Ξάνθη ή στα Γιάννινα –αν σου κάνουν τη χάρη να ασχοληθούν μαζί σου, μην κοιτάτε οι νεότεροι τώρα τελευταία που έφυγαν οι άλλοι δύο από τη μέση και ασχολούνται μαζί μας περισσότερο.
Να ‘χεις και πατέρα Παοκτσή, να σε τρέχει σε όλα τα ματς στην Αθήνα από μικρό. Πόσα παιχνίδια να κερδίσεις σε Αιγάλεω, Νίκαια, Νέα Σμύρνη, Ριζούπολη και τα λοιπά; Λίγα. Συνήθως δεν κερδίζεις. Να μη βάλω τους «μεγάλους». Από μικρός, σου γίνεται βίωμα: Οι νίκες είναι πολυτέλεια. Εδώ στο Βορρά μεγαλώνουμε με διπλά στις Σέρρες, στη Βέροια, στην Καβάλα, ακόμα και το Χ αποτυχία είναι, άσε που και στην κερκίδα των ντόπιων οι μισοί είναι δικοί μας. Άμα είσαι και Θεσσαλονίκη, πόσες φορές να χάσεις στην Τούμπα, εδώ κερδίσαμε 16 στα 17 ματς φέτος στο Πρωτάθλημα κι όποιον ρωτήσεις θα σου πει για τον Τζόρβα, έδρα είναι αυτή που έρχεται ο Απόλλωνας και μας κόβει δυο πόντους;
Επίσης, ο Αθηναίος Παοκτσής δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια της λέξης «γριά». Του λες «στο συνεργείο δουλεύουμε τρεις δικοί μας και δύο γριές» κι αυτός φαντάζεται δύο γιαγιάδες με μπικουτί κάτω απ’ την καλίμπρα, με γράσα στα ρούχα, στο ένα χέρι η μαγκούρα και στο άλλο το στουπί. Του εξηγείς, δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν, ένας εδώ κι ένας εκεί, αλλά γελάει, νομίζει πως του κάνεις πλάκα. Ο Ηρακλής είναι γι’ αυτόν σαν τον Παναιτωλικό ή τα Τρίκαλα, συμπληρώνει τη βαθμολογία.
Κάποτε για να πάρει τα Σπορ έπρεπε να πάει σε συγκεκριμένο περίπτερο ή αγόραζε Φίλαθλο για να μην καρφώνεται. Ακόμα και για τα ματς, πρέπει να ξέρει πού και με ποιους θα τα δει, όχι όπως εμείς εδώ που όπου βρεις πάρκινγκ μπαίνεις μέσα, ΠΑΟΚ θα παίζει, όλοι δικοί μας θα είναι. Και στο δρόμο δεν έχει πέντε ραδιόφωνα να σχολιάζουν μέχρι και τι βρακί φοράει ο Τσιστιακόφ –εκεί σέντρα fm, έρα σπορ, μάθε τα πάντα γι’ αυτά που δε σε ενδιαφέρουν. Ο Αθηναίος Παοκτσής δε μεγαλώνει και δε ζει στον ασπρόμαυρο αέρα του Βορρά, ούτε στον μπερδεμένο του Νότου ή του εξωτερικού. Κινείται συνεχώς μέσα στο στόμα του λύκου, πάντα στην πίεση και χαλαρώνει με το ένα μάτι ανοιχτό. Διαχειρίζεται την πρεσβεία μας στην καρδιά του εχθρού, εκεί που του την πέφτει ο κάθε πικραμένος για να εκτονωθεί.
Η ομαδοποίηση ποτέ δεν έχει θετικό πνεύμα, σε τίποτα. Τι «Αθηναίος Παοκτσής» μου λες, όλοι το ίδιο είμαστε, άλλος εδώ κι άλλος εκεί. Αλλά εγώ τους ξεχωρίζω, μ’ αυτά τα παλικάρια έχω φάει ένα κόλλημα, από μικρός, σε κάθε εκδρομή μου φαινόταν πιο δύσκολο να γυρίσεις σε μισή ώρα στο σπίτι σου εκεί πέρα παρά 10 ώρες στο δρόμο ως το δικό μου. Τουλάχιστον εγώ γύριζα σε μια σχετική άνεση, ανέπνεα καθαρά.
Έχει κι άλλα χίλια δύσκολα. Εγώ δεν ξέρω αν θα άντεχα. Στο σχολείο με γαβροβάζελους, στη δουλειά με γαβροβάζελους, να μην έχεις δέκα επιλογές κολλητών για καφέ αναλόγως για το τι θέλεις να γκρινιάξεις –ο ένας για τον Σάντος, ο άλλος για τον Άγγελο, για τον Σάλπι, για τον Ιβάν, έχουμε κι από έναν που καλύπτει κάθε ανάγκη εδώ πάνω, δυο σκουλίκια και μια γριά θα βρεθούν τριγύρω, πλέον πάνε κι αυτοί, μόνοι μας μείναμε. Respect στον Παοκτσή της Αθήνας από εμένα, από την πρώτη φορά που τον γνώρισα στην τσιμεντοβροχή του Καραϊσκάκη το 1990 μέχρι και τις προάλλες στο ΟΑΚΑ.

Συνθέτες (2)

Συνθέτες (2)

Οι συνθέτες των συνθημάτων μαςΜέρος 2ο ...

Read more
Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 1987. Δεν έχω συμπληρώσει ούτε τρεις εβδομάδες ως Παοκτσής, ζαλισμένος ακόμα από το έπο ...

Read more
Ασπίδα

Ασπίδα

Αστυνομική ασπίδα είχα πιάσει στα χέρια μου μια φορά, στην επιστροφή από τον τελικό του 1992. ...

Read more
Καράβι

Καράβι

Στις αρχές της περιόδου 1992-1993 η κόντρα του κόσμου με τον Θωμά είχε αρχίσει να εντείνεται. ...

Read more
Επιστολή

Επιστολή

Προς ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κύριο Σαββίδη Ιβάν Αγαπητέ Πρόεδρε, στο ματς της Λεωφόρου για τα play off βάλε ...

Read more
Λάπτοπ

Λάπτοπ

(Και λέμε πως πάμε εκδρομές τώρα εμείς)Αυτό μπροστά του λάπτοπ είναι; Πόσο προχωρημένοι ήμασταν; ...

Read more
Λευτεριά

Λευτεριά

Σαφώς και είναι τεράστιο θέμα η σύλληψη, προφυλάκιση και παραμονή επί τόσο μεγάλο διάστημα των συνοπ ...

Read more
Πεινάλας

Πεινάλας

Τι θα πει «Παοκτσάκι από κούνια» (20 μηνών): Κρατάς το μπουκάλι με το γάλα στο χέρι. ...

Read more
Μεταγραφές

Μεταγραφές

Και τώρα, περιμένουμε τις μεταγραφές. Τι άλλο να κάνεις τρεις μήνες. ...

Read more
Φως

Φως

Εγώ δεν είχα τέτοια &del ...

Read more
Απολίτιστος

Απολίτιστος

«Αν ήμουν ο Μαραντόν&alpha ...

Read more

Θανασάκης

logo