Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

sportingkpaokΔεκαπέντε χρόνια είχε κολλήσει το μυαλό μου στο όνομα «Αγγελίδης» και δεν πήγαινα στο μπάσκετ.

Δεν ξεκόλλησε μια φορά, να σκεφτεί πως το όνομα αυτό έχει βαριά ιστορία στον ΠΑΟΚ, ακτινοβολεί θρύλο και Παοκτσηδιλίκι από τα αρχαία μας χρόνια, όταν το ταιριάζεις με το σωστό μικρό όνομα: Ορέστης. Πέρα από παίκτης, προπονητής, δάσκαλος και δίπλα στην ομάδα μας επί μισό αιώνα και παραπάνω, ήταν πρωταγωνιστικό μέλος του ΠΑΟΚ που σήκωσε το πρώτο Πρωτάθλημα της ιστορίας μας. Τα μισά, δηλαδή, πρωταθλήματα που έχουμε πάρει. Αστείο.

Όπως ξέρουμε, ο ΠΑΟΚ έχει σηκώσει μόνο δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας. Το ένα το 1992, το «κανονικό», αλλά και ένα το 1959, όταν το Πρωτάθλημα λεγόταν «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα», αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι τίτλοι μας ως Πρωταθλητές στο μπάσκετ. Κι αν το τελευταίο έχει μεγάλη ίντριγκα και ωραία ιστορία πώς ήρθε, το παλιό έχει ακόμα μεγαλύτερη. Μέρα που είναι, να θυμηθούμε πως ο πρώτος μας τίτλος ήρθε σε αγώνες μπαράζ, καθώς στην «κανονική περίοδο» είχαμε ισοβαθμήσει με Άρη και Σπόρτινγκ.

Θα παίζαμε όλοι μεταξύ μας, στο γήπεδο της ΧΑΝΘ –ο νικητής έπαιρνε το Πρωτάθλημα. Κερδίζουμε τον Σπόρτινγκ, ο Άρης κερδίζει τον Σπόρτινγκ, στον μεταξύ μας αγώνα, 9 Αυγούστου 1959, κατάμεστο γήπεδο, 5.000 κόσμος κι άλλος τόσος απ’ έξω, ο νικητής παίρνει τον τίτλο στα πρωτόγονα πλέι-οφ, όπου είχε εφαρμοστεί και για πρώτη φορά ο κανόνας επίθεσης σε 30 δευτερόλεπτα, κερδίζουμε και τον Άρη και το σηκώνουμε. «Στις ομάδες του Άρη και του Σπόρτινγκ απενεμήθησαν τιμητικά διπλώματα». Λεπτομέρεια: Χρέη προπονητή εκτελεί ο έφορος της ομάδας, κύριος Γεώργιος Παντελάκης, ενόσω ο παίκτης-προπονητής Κλάγκας έπαιζε στο τσιμεντένιο παρκέ.

Η ομάδα του Σπόρτινγκ είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη για τους τελικούς. Όλη η πόλη στραμμένη προς τη ΧΑΝΘ, Παοκτσήδες και αρειανοί φίλοι, ρομαντικά πράματα, πλάκα, καζούρα, όμορφη ατμόσφαιρα, φίλαθλη και κόσμια. Έτσι μας τα λένε, έτσι τα πιστεύουμε. Αντιγράφω, λέξη προς λέξη, ανταπόκριση αθηναϊκής εφημερίδας πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, μεσημέρι του αγώνα ΠΑΟΚ-Σπόρτινγκ, όλο το ζουμί της φιλοσοφίας για τις διαφορές Άρη και ΠΑΟΚ βρίσκεται κάπου μέσα στο ρεπορτάζ. Άντε και με τη νίκη, απόψε.

«ΤΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ. Χθες το βράδυ, οι παίκται του Άρεως συνηντήθησαν με τους Σπορτιγκίτες στο εστιατόριο που τρώνε και είχαν εγκάρδιες συνομιλίες. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Αρειανοί συνεμμάχησαν με τους Σπορτιγκίτες και απόψε το βράδυ προβλέπεται ότι οι Αθηναίοι θα έχουν μεγάλη υπορτήριξι από φιλάθλους. Βλέπεται ότι αι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, Άρης και ΠΑΟΚ, δεν «χωνεύονται» μεταξύ τους.

Φαίνεται απ’ ό,τι έχω αντιληφθή, το Σπόρτιγκ θα έχη υποστηρικτάς τους φιλάθλους και των δύο τοπικών ομάδων. Διότι, καθώς λένε, προκειμένου να πάρη το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ ή ο Άρης, καλύτερα να φύγη από την Θεσσαλονίκη και να το πάρη το Σπόρτιγκ. Διότι φαντασθήτε εάν κερδίση τον τίτλο μία από τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, τι «καλαμπούρι» έχουν να ακούσουν οι «χαμένοι» και τι θα τραβήξουν από τους αντιπάλους των.

Έχουν παλαιούς «λογαριασμούς» από το τοπικόν πρωτάθλημα και τώρα θέλουν να βρουν την ευκαιρία να τους ξεκαθαρίσουν. Απεναντίας οι Παοκτζήδες ελπίζουν, σιωπούν και αναμένουν»…

Bούλα

Bούλα

Σαν σήμερα, στις 25/03/2006, ο ΠΑΟΚ κερδίζει στην άδεια Τούμπα την Καλλιθέα με 2-1, με δύο εύστοχα π ...

Read more
Σκόρπια

Σκόρπια

Στα δισεκατομμύρι&al ...

Read more
Έμπολα

Έμπολα

Σπάνια υποστηρίζω μία ελληνική ομάδα εναντίον άλλης, όταν δεν εμπλέκεται το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Συνήθ ...

Read more
Χρέος

Χρέος

Το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της χρονιάς είναι πραγματικά ενδιαφέρον. ...

Read more
Περίεργο

Περίεργο

Έγραψα ένα κατεβατό τρία πέιτζ ντάουν για τη μεταγραφή Παπαδόπουλου και τα έσβησα. Δεν έχει σημασία ...

Read more
Κλασαμέντες

Κλασαμέντες

Ο πιτσιρίκος προχθές δίπλα μου στο αστικό είχε αγχωθεί. Του λέει η κοπέλα μαζί του (αδερφή, ξαδέρφη, ...

Read more
Αναφορά

Αναφορά

«Ο Λαός του ΠΑΟΚ &alpha ...

Read more
Απογοήτευση

Απογοήτευση

Από εμπιστοσύνη και &ups ...

Read more
Φτύσιμο

Φτύσιμο

Την γκόμενα που σε παρακαλάει τη φτύνεις. Παλαιό αξίωμα, αθάνατος κανόνας. Όσο σε πρήζει, όσο σε ζαλ ...

Read more
Πρόγραμμα/Βαθμολογίες

Πρόγραμμα/Βαθμολογίες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ 2015-2016 Ενημέρωση: 14/11/2015 ...

Read more
Απόλαυση

Απόλαυση

Πόσο εκνευριστικό είναι να σε σπρώχνει μία, δύο, τρεις φορές ο Σοφοκλής, να σε στριμώχνει κάτω από τ ...

Read more
Όμιλοι

Όμιλοι

Ίσως η πιο γελοία έμ&pi ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.