Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

pastelΠάντα με γοήτευε η προέλευση των φράσεων που λέμε στην καθημερινότητα. Μια ζωή την ψάχνω όταν ακούω κάτι μεταφορικό, ποιος το πρωτοείπε και πώς ξεκίνησε.

Έχω κάνει έρευνα επί δεκαετίες και έχω συγκεντρώσει απίστευτο υλικό, το οποίο κάποτε ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο, που υποθέτω πως έχει παρόμοιες ανησυχίες και θα τον ενδιέφερε να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω. Και επειδή η σελίδα είναι αθλητικού περιεχομένου, θα παρουσιάσω εκφράσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το ποδόσφαιρο, που με συναρπάζει πιο πολύ από όλα τα αθλήματα. Η στήλη θα λέγεται «Τσιμεντόμυθοι», καθώς οι εκφράσεις έχουνε βγει κατά κύριο λόγο την εποχή των τσιμεντένιων κερκίδων και κάθε εβδομάδα θα έχουμε αφιέρωμα σε μία έκφραση που λέγεται κατά κόρον στα γήπεδα αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε να μάθει από πού προέρχεται –εκτός από εμένα. Ξεκινάμε σήμερα με την έκφραση «το παστέλωσε».

kele

Όταν λέμε στο γήπεδο «το παστέλωσε», συνήθως με το αντικείμενο «το γκολάκι», εννοούμε πως ο ποδοσφαιριστής σημείωσε γκολ. Κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει επιτυχία επιθετικού (σέντερ φορ, δεκάρι, εξτρέμ) που βάζει γκολ («παστελώνει») συχνά και όχι μία στις τόσες. Για παράδειγμα, ένα σέντερ μπακ που βάζει ένα γκολ το χρόνο από μια σέντρα δεν «το παστελώνει», αλλά «κόβει προς τα δίχτυα», δηλαδή κάνει την κίνηση απομάκρυνσης της μπάλας που έχει μάθει στην προπόνηση, αλλά επειδή την κάνει μπροστά από την αντίπαλη εστία σημειώνει τέρμα, είναι εξαίρεση το συγκεκριμένο γεγονός. «Παστελώνει» ο βασικός επιθετικός της ομάδας και kele1συνήθως οι φίλαθλοι αναμένουν το «παστέλωμα» πριν την έναρξη του ματς και με την επίτευξη δικαιώνονται («σασταλεγάκηδες»).

Η φράση έχει τη ρίζα της στη δεκαετία του ’70. Η αποστολή του Ολυμπιακού είχε καθυστερήσει στο αεροδρόμιο, καθώς η πολύχρονη παράδοση ήθελε παίκτες και συνοδούς της πειραιώτικης ομάδας να κρύβονται επί ώρες στις τουαλέτες μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο και να μην κυκλοφορεί κανείς ώστε να εξέλθουν (ντοκουμέντο 1). Κατόπιν σχετικών κινήσεων της χωροφυλακής, το αεροδρόμιο σφραγίστηκε και ο Ολυμπιακός επιβιβάστηκε σε τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση το γήπεδο της Τούμπας, καταφθάνοντας μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη. Ο Σάββας Θεοδωρίδης, νεαρός, τότε, συνοδός της αποστολής που κουβαλούσε νερό πειραιώτικο για να μην πιουν μολυσμένο οι παίκτες της ομάδας, απαίτησε την αναβολή του αγώνα, καθkele2ώς η αποστολή δεν είχε προλάβει να φάει κολατσό επειδή, κατά δήλωσή του, «στις τουαλέτες του αεροδρομίου είχε προηγηθεί ρίψη ψαριών από τρομοκράτες οπαδούς των γηπεδούχων» και δεν μπορούσαν να φάνε οι παίκτες το κολατσό τους στον καμπινέ, όπως κάνανε πάντα, από παράδοση. Από εκεί το παλαιό σύνθημα «θρύλε ολέ, ομάδα κουρελέ, που πήρε το πρωτάθλημα από τον καμπινέ».

Ο αγώνας ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα, επειδή η χωροφυλακή δεν έδινε τότε υπερωρίες στους υπαλλήλους. Λόγω της καταρρακτώδους βροχής, οι τερματοφύλακες δεν είχαν πολλή δουλειά, με συνέπεια ο Κελεσίδης, θρυλικός γκολκίπερ του Ολυμπιακού, να μην μπορέσει να συγκρατήσει την πείνα του έτσι που στεκόταν άπραγος, που είχε να φάει το παιδί από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, χαρτζιλίκωσε έναν πιτσιρικά πίσω από την εστία να του αγοράσει ένα παστέλι, που τότε στην Τούμπα πουλούσαν μόνο παστέλια και ροξάκια και σαλέπι ζεστό, δεν είχε τόση οργάνωση όπως σήμερα. Ο πιτσιρικάς του έφερε το παστέλι αλλά του έκλεψε τα ρέστα, κάνοντας και σχετική χειρονομία. Το συγκεκριμένο συμβάν μπορεί να σας επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πιτσιρικάς, που σήμερα δεν είναι πλέον πιτσιρικάς και περνάει τις ώρες του στο Σύνδεσμο της Τούμπας, τα στοιχεία του στη διάθεση της στήλης. Ο Κελεσίδης, βλέποντας πως δεν απειλείται από κανέναν επειδή το ματς παιζόταν στη λάσπη στο κέντρο του γηπέδου, άρχισε να τρώει λαίμαργα το παστέλι για να κρατηθεί όρθιος (Ντοκουμέντο 2).

Ήταν τόση η λαιμαργία του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, που πνίγηκε και έπεσε στο έδαφος. Οιkele3 γιατροί τον συνέφεραν μετά από δύο λεπτά (Ντοκουμέντο 3) και συνέχισε κανονικά να αγωνίζεται, δηλαδή να τρώει το παστέλι. Αίφνης, μία kele4ορμητική επίθεση του ΠΑΟΚ τον έπιασε απροετοίμαστο και σε ένα αδύναμο σουτ του Ασλανίδη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα, καθώς με το ένα χέρι κρατούσε το παστέλι και με το άλλο το περιτύλιγμα (Ντοκουμέντο 4). Η μπάλα κύλισε προς τα δίχτυα και ο κόσμος πανηγύρισε το 1-0 του ΠΑΟΚ μέσα στη βροχή. Ο Αχιλλέας Ασλανίδης έτρεξε προς τον Κελεσίδη και του φώναξε: «Σε το παστέλωσα»! Από εκείνη τη μέρα, έμεινε στην ιστορία η φράση «το παστέλωσε», αν και η ακριβής προέλευσή της αναφέρεται σε γκολ για το οποίο έχει ολοκληρωτική ευθύνη ο τερματοφύλακας, λόγω απροσεξίας.

 


Την επόμενη εβδομάδα: «Το έριξε στις μπεκάτσες»

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB