Φίατ

Φίατ

Τα μέλη ενός...

Honeycutt

Honeycutt

O Tyler Honeycutt έφυγε προχθές...

Ξεκούραση

Ξεκούραση

Τέτοια μέρα, πέντε...

Είμουν

Είμουν

H Άννα είχε την πρόνοια...

Πληθυσμοί

Πληθυσμοί

Η μοναδική «μικρή»...

Δολοφόνος

Δολοφόνος

Μέσα, στην τηλεόραση,...

Μπαλάντα

Μπαλάντα

Στην πιο καμένη...

Οριεντάλες

Οριεντάλες

«Orientales, la Patria o la Tumba!»Όσες...

Πατρίς

Πατρίς

Όταν τελειώνει η...

Τόλφαν

Τόλφαν

Στην εποχή της...

Όλσεν

Όλσεν

O πρώτος...

Εμπόρευμα

Εμπόρευμα

Έχω τις πρώτες μου...

 • Φίατ

  Φίατ

  Thursday, 12 July 2018 23:44
 • Honeycutt

  Honeycutt

  Monday, 09 July 2018 12:56
 • Ξεκούραση

  Ξεκούραση

  Thursday, 05 July 2018 22:07
 • Είμουν

  Είμουν

  Wednesday, 04 July 2018 11:52
 • Πληθυσμοί

  Πληθυσμοί

  Wednesday, 04 July 2018 11:22
 • Δολοφόνος

  Δολοφόνος

  Tuesday, 03 July 2018 12:26
 • Μπαλάντα

  Μπαλάντα

  Monday, 02 July 2018 11:24
 • Οριεντάλες

  Οριεντάλες

  Saturday, 30 June 2018 21:01
 • Πατρίς

  Πατρίς

  Friday, 29 June 2018 19:26
 • Τόλφαν

  Τόλφαν

  Wednesday, 27 June 2018 11:37
 • Όλσεν

  Όλσεν

  Sunday, 24 June 2018 18:17
 • Εμπόρευμα

  Εμπόρευμα

  Wednesday, 13 June 2018 10:35

udine2000Στο στρατό με σέβονταν και με φοβόντουσαν για τους λάθος λόγους. Λόγω ηλικίας και βαθμού, ένα και το αυτό, δηλαδή, να το διευκρινίσω μην έχουμε παρεξηγήσεις.

Είχε φύγει με βυσματική απόσπαση ο επιλοχίας διοικήσεως και είχε μείνει ο λόχος δίχως επιλοχία. Στον συγκεκριμένο λόχο δεν είχαμε άλλους βαθμοφόρους, έτσι πάει αυτό. Οπότε, βγαίνει την άλλη μέρα ο λογαχός και φωνάζει στην αναφορά: «Ποιος είναι πάνω από 28 χρόνων»; Κανείς. «Ποιος είναι πάνω από 27»; Κανείς. «Ποιος είναι πάνω από 26»; Πάλι κανείς. «Πάνω από 25»; Σηκώνω το χέρι εγώ. «Τζο, έλα στο γραφείο επάνω, από σήμερα θα είσαι επιλοχίας».

Βαριέμαι να αναλύω για τις κοπέλες τώρα τι είναι ο επιλοχίας, αλλά σε γενικές γραμμές είναι κάποιος που κάθεται στο γραφείο του όλη μέρα και βγάζει το πρόγραμμα των σκοπιών και τέτοια πράματα, πέραν αυτού αναλόγως τα χόμπι του, παίζει στοίχημα, διαβάζει λογοτεχνία, ξεφυλλίζει τσόντες, ακούει μουσική. Εγώ, ας πούμε, διάβαζα λογοτεχνία, τι φλώρος. Την υπόλοιπη μέρα δεν κάνεις σχεδόν τίποτα και όλοι κάνουν ό,τι πεις εσύ. Λάθος άνθρωπο σε λάθος θέση έβαλαν, βέβαια, έκαναν εξουσία τον αντιδραστικό, λόγω ηλικίας. Αλλά έσωσα κόσμο, τελικά, μια χαρά τα πήγα εκείνους τους τρεις μήνες.

Αγαπημένη μου ασχολία στον Έβρο ήταν οι αγώνες του Παναθηναϊκού στο Champions League. Καθόμουν πίσω-πίσω στο γεμάτο ΚΨΜ που έδινε άδεια ο διοικητής όποιος θέλει να το βλέπει, επειδή ήταν αργά, με τα ακουστικά στο γουόκμαν, άκουγα το παιχνίδι από το ραδιόφωνο που ο ήχος έφτανε 1-2 δευτερόλεπτα νωρίτερα από την τηλεόραση. Έκανε επίθεση ο Παναθηναϊκός, σούταρε ο Νασιόπουλος άουτ, φώναζα εγώ δυνατά «άουτ», μετά έδειχνε η τηλεόραση που έπαιρνε φόρα ο Νασιόπουλος και σούταρε άουτ. Σε κάθε φάση το ίδιο, κόρνερ, φάουλ, οφσάιντ, γκολ, δεν μπορούσαν οι βάζελοι να φχαριστηθούν αγώνα, που ήταν και πολλοί, καμιά εκατοστή άτομα. Δεν ήξερα τότε πως ήμουν ένα τρολ, δεν υπήρχε ακόμα ο όρος, αλλά στο στρατό βρίσκεις περίεργους τρόπους για να περνάει η ώρα.

Μου λέει ο λογαχός «Τζο, σε κάνω επιλοχία, δε θα κάνεις τίποτα, αλλά άδεια δε θα πάρεις, δεν έχω άλλον». Εντάξει, κυρ-λογαχέ μου, θα κάθομαι εδώ στο γραφείο, θα βγάζω τις υπηρεσίες, τι άδεια να ζητήσω, κάθε μέρα εξοδούχος θα είμαι, όλα καλά. Ήρθε και η σύζυγος στον Έβρο μία εβδομάδα επίσκεψη, κανονικός τουρισμός, όλα τα αξιοθέατα τα είδαμε, τον Άρδα, την Ορεστιάδα, τον Άρδα, την Ορεστιάδα, τον Άρδα, όλα, όσα είχε να δούμε τα είδαμε. Μέχρι και σε συναυλία στις Τρύπες πήγα, με διανυκτέρευση, εγώ και οι μισοί αξιωματικοί της μονάδας, κι εσύ εδώ, ρε Τζο, εγώ μια χαρά είμαι εδώ, εσείς τι δουλειά έχετε στις Τρύπες. Για την πατρίδα ήρθατε, μάλλον.

Γεμίζει το ΚΨΜ για το Ουντινέζε-ΠΑΟΚ. Κάθομαι εγώ πρώτη καρέκλα στην τηλεόραση, στα επίσημα, άλλη φορά δεν είχα κάτσει στη Θύρα 1. Δίπλα μου 5-6 καλοί δικοί μας, από πίσω τριακόσια άτομα μικτής προέλευσης. Ξεκινάει το ματς, άγχος μεγάλο εμείς, πίσω μας ψου-ψου οι Αθηναίοι βαζελογάβροι, πέντε-μηδέν, τρία-μηδέν, χαμηλόφωνα, όμως, μην τους ακούσουμε, ήμουν πλέον επιλοχίας, ήμουν 1,88, είχα βάλει και δεκαπέντε κιλά κι είχα γίνει σαν ερπυστριοφόρο χωρίς ερπύστριες, φοβόταν ο κόσμος να πει κακό λόγο για τον ΠΑΟΚ δυνατά. Κύλησε ωραία το ματς, χάσαμε και 1-2 ευκαιρίες και το τρώμε στο 95’. Παγώνουμε. Τι μπελάς τώρα, στις καθυστερήσεις, μια χαρά ήταν το μηδέν-μηδέν, εύκολο να το γυρίσεις στην Τούμπα, τώρα κλάφ’ τα, ρε Ντούσαν, δε βάζεις δύο γκολ δίχως να φας σ’ αυτή την ομάδα, που ήταν και πρώτη τότε στο Καμπιονάτο. Δε γύρισα να κοιτάξω, αλλά σίγουρα θα έφευγαν κωλοδάχτυλα από τους Αθηναίους, μέσα στη γενική μούγκα, θα έκραζαν και θα πανηγύριζαν όταν έφυγα από το ΚΨΜ προβληματισμένος. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, να μην υποστηρίζεις την ελληνική ομάδα, τι παράξενο πράμα.

Πάω στο λογαχό το άλλο πρωί. Τι έγινε, Τζο, το ρουφήξατε στις καθυστερήσεις; Ναι, λοιπόν, άκου, λογαχέ μου, είδες, εγώ ό,τι μου λες κάνω, υπηρεσίες, καθαριότητες, όλα τζετ («τζετ» είναι φανταρικός όρος που δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, έμπαινε στη θέση οποιασδήποτε λέξης σήμαινε ωραίο, τακτοποιημένο, κομπλέ), μέχρι και τον κλέφτη με τα παπούτσια σταμάτησα, έβγαλα και πόσα λεφτά για το λόχο (θα το αναλύσω αυτό άλλη φορά), πρέπει να πάω στη ρεβάνς να γυρίσω το ματς. Μόνος σου θα το γυρίσεις, ρε Τζο, πρέπει να πας εσύ για να προκριθείτε; Ρε στη ρεβάνς θα φάτε άλλα τρία έτσι που παίξατε, κάτσε στ’ αυγά σου, δεν έχω άλλον στη θέση σου. Άμα πάω εγώ θα το γυρίσω, ξέρω τι σου λέω, κυρ-λογαχέ, δώσε μια άδεια και θα το δεις, παίξ’ το και στο Στοίχημα άμα θες.

Το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε, μου έδωσε δύο μέρες, έφυγα πρωί-πρωί με το λεωφορείο και πήγα απευθείας στο γήπεδο, με στάση στο σπίτι να αφήσω τα πράματα. Αλλά έπεσα έξω σε κάτι, δεν το γύρισα εγώ το ματς τελικά, η σύζυγος το γύρισε, αυτή έκανε τα μαγικά στο 2-0, πριν από το κόρνερ, όπως σας το λέω ακριβώς έγινε, ποιος Καμπς και ποιος Φρούσος, άμα δεν είχε έρθει στο γήπεδο η δικιά μου, η πρόκριση θα ήταν χαμένη. Αργότερα θα αναφερθώ και στη μαύρη μαγεία που κάναμε εκείνη τη μέρα στην Τούμπα, άλλο κεφάλαιο. Αλλά αν δεν πήγαινα εγώ δε θα πήγαινε ούτε αυτή, οπότε ο ΠΑΟΚ χρωστάει εκείνη την πρόκριση στον ελληνικό στρατό και τον βάζελο λογαχό από τη Λαμία που μου έδωσε άδεια.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB

 
 
 
 

365 Albums

Κατόπιν πρόκλησης, οι 365 δίσκοι που με διαμόρφωσαν, με επηρέασαν, με ρήμαξαν.

48 The Wall

365048

47 Appetite For Destruction

365047

46 Speak English Or Die

365046

45 Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων

365045

44 Hell Awaits

365044

43 Ζωή

365043

42 L’Enfant Sauvage

365042

41 Leprosy

365041

40 Piel y Hueso

365040

39 Back Τo Black

365039

38 System Of A Down

365038