Ενισχυτές

Ενισχυτές

Με κάθε αντίπαλο...

Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

 • Ενισχυτές

  Ενισχυτές

  Monday, 23 October 2017 23:18
 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01

6017 Ιανουαρίου 1960, ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΚ στο Χαριλάου. Με το σκορ στο 2-1, ο διαιτητής σφυρίζει στο 84’ κάτι εντός μεγάλης περιοχής του Άρη, αλλά το σκέφτεται αν πρέπει να δώσει πέναλτι ή έμμεσο φάουλ υπέρ της ΑΕΚ.

Όσο το σκέφτεται, γηπεδούχοι και φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται, μετά πλακώνονται και γενικώς γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Εν τέλει, μετά από αρκετά λεπτά σκέψης, ο διαιτητής παρατάει τον αγώνα και φεύγει για τα αποδυτήρια. Δηλώνει πως δεν θυμάται τι είχε σφυρίξει, δεν κλείνει το Φύλλο Αγώνα και φεύγει στην Αθήνα, αφήνοντας την τύχη του αγώνα μετέωρη. Βγάζει ανακοίνωση ο Άρης, βγάζει ανακοίνωση και η ΑΕΚ. Σημειωτέον, η ΑΕΚ τρεις πόντους από την κορυφή, ο ΠΑΟΚ δύο, ο Άρης παλεύει στα χαμηλά. Και βγάζει ανακοίνωση και ο ΠΑΟΚ.

«Η διοίκησις του ΠΑΟΚ αναφερόμενη εις σχετικήν περικοπήν εγγράφου ανακοινώσεως του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΚ Αθηνών, δημοσιευθείσης εις τα αθλητικά φύλλα της 18ης τρέχοντος και καθοπτόμενης του αθλητικού ήθους του φιλάθλου μας κοινού, θεωρεί επάναγκες να γνωρίση τα εξής: Τι εν τη πραγματικότητι έλαβε χώραν εν τω γηπέδω του Άρεως κατά τον αγώνα αυτού μετά της ΑΕΚ Αθηνών, μαρτυρείται από το σύνολον των παραστάντων κατ’ αυτόν θεατών, εις τρόπον ώστε να παρέλκει η νέα εξιστόρησίς των. Τούτο, μόνο, επί του σημείου αυτού, εκθέτομεν: Ότι δυστυχώς τα γεγονότα της παρελθούσης Κυριακής, αποτελούντα πιστήν επανάληψιν γεγονότων τόσων άλλων Κυριακών, έναν και μόνον είχον κύριον σκοπόν: Τον στραγγαλισμόν του δικαίου και την υποκατάστασιν του νικητού παρά του ηττημένου. Όσον αφορά την συμπεριφοράν του φίλαθλου κοινού, παρατηρούμεν ότι αυτή ευρισκομένη πάντοτε εντός τον πλέον υψηλοφρόνων αθλητικών πλαισίων, μόνον επαίνους δύναται να επισύρη και ουχί ύβρεις. Είναι αναμφισβήτητον ότι το κοινόν της Θεσσαλονίκης, πολλάκις αντιμετώπισεν, κατά την ενταύθα τέλεσιν αγώνων ύβρεις ακατανομάστους, καθαπτομένας και αυτής έτι της εθνικής του υποστάσεως και επί των οποίων η μόνη απάντησίς του ήτο η περιφρόνησις προς τους υβριστάς και η επαύξησις της αγάπης και της, κατά τους αγώνας, ηθικής υποστηρίξεως προς τας διαφόρους ομάδας της πόλεως, αίτινες διά των λαμπρών εμφανίσεών των, ηνάγκαζον τους αντιπάλους των, ν’ αποβάλλωσι πάντα χαλινόν αυτοκυριαρχίας και αξιοπρεπείας».

Σε απλή δημοτική, άσε μας, ρε ΑΕΚ Αθηνών, που θα μας πεις ότι είμαστε χούλιγκαν εδώ πάνω, μια χαρά συμπεριφορά είχανε οι οπαδοί του Άρεως, δε φτάνει που μας σφάζετε συνεχώς με τη διαιτησία, δε φτάνει που βρίζετε την εθνική μας υπόσταση, βγαίνετε και από πάνω, σε αγώνα που οι αντίπαλοί σας ήταν καλύτεροι, μπας και κλέψετε κανένα πονταλάκι. Εμείς στις ύβρεις σας θα απαντάμε με την μπάλα που παίζουμε, θα σας σκίζουμε στο γήπεδο και θα σας βουλώνουμε τα στόματα, όλοι εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, όλες μας οι ομάδες.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ αναφέρεται σε «εισβολή θεατών στον αγωνιστικό χώρο με έντονες εκδηλώσεις απειλητικών διαθέσεων από τη στιγμή που ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ» και καλεί την ΕΠΟ «να λάβει σειρά μέτρων κατά τους αγώνες της εθνικής κατηγορίας για τις ομάδες που μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και να εξασφαλίζεται τουλάχιστον η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών και τον συνοδών». Ο Άρης απαντά με δική του ανακοίνωση πως όλα τα αναγραφόμενα σε αυτή της ΑΕΚ είναι ψεύδη και ο μοναδικός σκοπός είναι να γλιτώσουν την ήττα, αλλά και ο Ηρακλής (στη μέση της βαθμολογίας) εκδίδει δική του ανακοίνωση, με την οποία «επιστρέφει τις ύβρεις, οι οποίες θεωρεί πως απευθύνονται στο σύνολο των ομάδων της συμπρωτεύουσας» και δηλώνει πως οι Θεσσαλονικείς φίλαθλοι και οι διοικήσεις των σωματείων της πόλης «εμφορούνται από ακραιφνώς υγιείς αθλητικές αρχές και ιδεώδη, παρά τα κατ’ επανάληψη και εκ συστήματος πλήγματα της κακής διαιτησίας εις βάρους τους και υπέρ ορισμένων μεγάλων σωματείων του κέντρου», θεωρεί επίσης ως δίκαιη τη νίκη του Άρη.

Συνεχίστηκε το σκηνικό για αρκετές ημέρες, τελικά ο αγώνας επαναλήφθηκε με ξένο διαιτητή, με τελικό σκορ 2-2. Η ΑΕΚ ισοβάθμησε στο τέλος με τον Παναθηναϊκό και έχασε το Πρωτάθλημα στο μπαράζ.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε ένα παράδειγμα λειτουργίας των ομάδων της Θεσσαλονίκης στο πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής που διεξήχθη (1959-1960). Πιο παλιό, πιο old school δεν υπάρχει. Γίνεται μία αδικία κατά του Άρη, ορμάνε αμέσως ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής να υπερασπιστούνε τη Θεσσαλονίκη και το δίκαιο (πολύ χαρακτηριστικό στην ανακοίνωσή μας το «και αυτής έτι της εθνικής του υποστάσεως», από τότε για Βούλγαρους μας είχανε). Από την άλλη, έχουμε τη σημερινή κατάσταση, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας πως είναι η κατάσταση 55 χρόνια μετά -Παοκτσής, Αρειανός, Ηρακλάκιας. Κι έχουμε ενδιάμεσα μια γενιά που έζησε τη μετάβαση, από το ένα άκρο στο άλλο. Απλώς το καταγράφω, πώς ήμασταν και πώς γίναμε μεταξύ μας στην πόλη, πώς βλέπουμε την αντιπαλότητα εντός Θεσσαλονίκης και με τις ομάδες της Αθήνας. Κάποιος προτιμάει το τότε, κάποιος προτιμάει το τώρα, δεν έχει σημασία η γνώμη μου, δε θα αλλάξει τίποτα, η κατάσταση είναι αυτή που είναι.

Μόρφωση

Μόρφωση

Δικέφαλε, μεγάλωσα και άλλαξαν πολλά, αλλά ότι θα έπρεπε να κόψω και την πιο αγαπημένη μου συνήθεια ...

Read more
Είκοσι (15/01/1997)

Είκοσι (15/01/1997)

Οκτώ αγώνες χωρίς νίκ& ...

Read more
Γιώργης

Γιώργης

Ο Γιώργης Πατροκοσμάς γύρισε κουρασμένος από τη δουλειά στο σπίτι, αργά το βράδυ του Σαββάτου. ...

Read more
Μεγάλωσα

Μεγάλωσα

Κριτική ΠΑΟΚ-Ατρόμητος Χαλκηδόνας 2-1. Το να φιλοξενείς Βλαμμένο Αθηναίο Παοκτσή δεν είναι εύκολο πρ ...

Read more
0036

0036

Όσες ενστάσεις κι &al ...

Read more
Πόλεμος

Πόλεμος

Να μας συμπαθάτε, αλλά εμείς έχουμε πόλεμο κάθε βδομάδα. Με κάθε αντίπαλο. Σε «κάθε γήπεδο, σ’ όλη τ ...

Read more
Μάιος

Μάιος

Τελευταίος αγων&iot ...

Read more
Kρίμα

Kρίμα

Απαντώντας σε όλους μαζί, ο λόγος που δεν ασχολούμαι με τον Άρη είναι πως δε βρίσκω κάποιο λόγο να α ...

Read more
Πατάρι

Πατάρι

Έχεις τον πόνο σου &alpha ...

Read more
Βολικό

Βολικό

Τι βολικό να φταίνε πά& ...

Read more
Κλίκμπεϊτ

Κλίκμπεϊτ

Κάποια στιγμή χθες &tau ...

Read more
Γκαργκίνος

Γκαργκίνος

Ο Ντάριλ Μπράιαντ είνα&i ...

Read more

Θανασάκης

logo