Ενισχυτές

Ενισχυτές

Με κάθε αντίπαλο...

Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

 • Ενισχυτές

  Ενισχυτές

  Monday, 23 October 2017 23:18
 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01

eyeΔεν είχα ιδέα πως ήταν τόσο διάσημος ο οφθαλμίατρος στον οποίο με είχανε στείλει. Σε όποιον λέω την ιστορία, πάντα ακούω «ναι, τον ξέρω».

Πάντως, εγώ είχα πάει σ’ αυτόν επειδή έψαχνα επιτέλους έναν κορυφαίο οφθαλμίατρο να μου εξηγήσει τι πρόβλημα είναι αυτό που έχω αλλά όποιος με είχε εξετάσει ως τότε έλεγε πως είμαι μια χαρά. Και βρήκα μια ξαδέρφη του σιναφιού που με έστειλε σε αυτόν, δεν υπάρχει καλύτερος, ό,τι σου πει αυτός ισχύει.

Από δέκα χρονών παιδεύομαι με τα μάτια μου. Δακρύζουν, τσούζουν, πονάνε, όποτε να ‘ναι, ό,τι εποχή και να είναι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, θολώνουν, με φαγουρίζουν, κοκκινίζουν, δεν παλεύεται η κατάσταση. Πιο πολλά κολλύρια έχω πάρει παρά ντεπόν στη ζωή μου, παλιά στην πατρίδα με ψάχνανε οι κολλητοί μετά από τελετές με αιθέρια έλαια για να ασπρίσουν τα μάτια τους, αυτός πάντα κουβαλάει μαζί του κολλύριο, καθάριζαν αυτοί, αλλά εμένα φωνάζανε αλήτη στην πόλη επειδή τα δικά μου πάντα κόκκινα ήταν, που εγώ καμία σχέση με τέτοια πράματα δεν είχα ποτέ.

Σε όποιον οφθαλμίατρο πήγα, η ίδια διάγνωση: Μια χαρά είσαι, δε χρειάζεσαι γυαλιά, πάρε αυτό το κολλύριο και άει σιχτίρ. Μα δε βλέπω καλά, όταν διαβάζω θολώνω και διαβάζω πολύ εγώ, εγκυκλοπαίδειες ολόκληρες, τόμους, τι να κάνω, γιατρέ, βρες μου μια λύση –μπα, μην ανησυχείς, σε μια βδομάδα θα βλέπεις σαν εικοσάρης. Εικοσάρης είμαι, γιατρέ –να περάσει ο επόμενος. Η καλύτερη διάγνωση, βέβαια, ήταν στο στρατό, όπου ένας τυπάκος το είχε πάρει πολύ στα σοβαρά, άλλη δουλειά δεν είχε, παιδεύτηκε, παιδεύτηκε, δεν τα κατάφερε, τελικά έγραψε ο απίθανος «αλλεργία στο περιβάλλον, συνιστάται αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως». Τους υπόλοιπους μήνες στον Έβρο ζήτημα να βγήκα σε 3-4 αναφορές κι αυτό όποτε είχε θέαμα, καμιά καλή καμπάνα σε κάποιον δικό μου να σπάσω πλάκα. Αλλεργία στο περιβάλλον, βαθύ, τώρα που το θυμήθηκα.

Για να μην αφήνω κενά, πιο πάνω έγραψα τη λέξη «εγκυκλοπαίδεια» και επειδή απευθύνομαι και σε νεανικό κοινό να αναλύσω λιγάκι τη λέξη. Άμα έγραφα καμιά παλιά βρισιά ή κανένα καταργημένο σιρόπι όλα θα τα ξέρατε, αλλά την εγκυκλοπαίδεια δεν πιστεύω να την έχετε ξανακούσει, οπότε να σας πληροφορήσω ότι παλιά, πριν το ίντερνετ, η Wikipedia δεν υπήρχε σε οθόνες και την είχαμε τυπωμένη στα σπίτια, ήταν κάτι τεράστια βιβλία με δερμάτινα εξώφυλλα, τόμοι ολόκληροι, μέχρι και εκατό τόμοι μπορεί να ήταν η καλή εγκυκλοπαίδεια, γέμιζε η βιβλιοθήκη και το σύνθετο και το μισό σαλόνι με γνώση. Δεν άλλαζε τίποτα, απλώς σε εκείνη την παλιά τυπωμένη Wikipedia δεν μπορούσες να κάνεις edit, άμα πέθαινε ο ζωγράφος εσύ δεν το ήξερες, έπρεπε να πάρεις το update από τον γυρολόγο με τις προσθήκες, δηλαδή να την ξαναγοράσεις με δόσεις ολόκληρη, δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα τότε, δεν περίσσευαν από τα μπουζούκια που έτρωγαν οι γονείς μας τις επιδοτήσεις του πασόκ. Τέλος πάντων, ψάξτε το στη Wikipedia, στο λήμμα «εγκυκλοπαίδεια».

Πάω, λοιπόν, στον κορυφαίο οφθαλμίατρο της Θεσσαλονίκης συστημένος. Καλησπέρα, ιστορικό, αναλύσεις, συμπτώματα, ακούει ο γιατρός, από την αρχή μου κάνει καλή εντύπωση επειδή είναι ο πρώτος που ακούει δίχως να λέει τα δικά του πριν με εξετάσει. Κομπλέ με τη θεωρία, με βάζει κάτω στα περίεργα μηχανήματα με τους φακούς και τα λέιζερ, τι είναι όλα αυτά, βλέπεις εδώ, βλέπεις εκεί, κοίτα πάνω, κοίτα κάτω, τελειώσαμε. Το σκέφτεται ο γιατρός, άλλο καλό σημάδι, ο πρώτος γιατρός που και ακούει τον ασθενή αλλά και σκέφτεται μετά πριν βγάλει διάγνωση.

Λοιπόν, λέει, ιατρικά δεν έχεις κάποιο πρόβλημα που να δικαιολογεί όσα μου λες. Έχεις κάποια μικρή μυωπία, αλλά για γυαλιά ούτε λόγος, τσάμπα θα παιδεύεσαι, θα το ξαναδούμε μετά από καιρό, όποτε ξανάρθεις. Αλλά σίγουρα κάποιο πρόβλημα υπάρχει, αφού μου λες πως δακρύζεις και θολώνεις και τα λοιπά. Πες μου κάποιο παράδειγμα, πότε έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέρα ή νύχτα, κοντά ή μακριά και αρχίζει ο γιατρός τη θεωρητική εξέταση, να καταλάβει ο άνθρωπος γιατί γκρινιάζω και δε βρίσκω το δίκιο μου. Κάτι άρχισε να συμπληρώνει, κάτι να φτιάχνει στο μυαλό του, ρωτούσε για τα βιβλία, το σινεμά, αν έχω πρόβλημα με τους υπότιτλους και τέτοια, ώσπου παίρνω την πρωτοβουλία και μπαίνω στο ψητό. Να σου πω, ρε γιατρέ, ξέρεις πού έχω το μεγαλύτερο πρόβλημα; Στο γήπεδο. Εκεί δεν το αντέχω, δεν μπορώ να δω καθαρά τις φάσεις στην άλλη πλευρά, ειδικά στα βραδινά, δεν ξεχωρίζω ποιος κάνει το πλάγιο ή αν ήταν φάουλ και τέτοια.

Γυάλισε το μάτι του οφθαλμίατρου, του άρεσε η πληροφορία. Παοκτσής είσαι; Το φαντάστηκα (από πού, άραγε, αυτό δεν το κατάλαβα ακόμα και μέχρι σήμερα). Λοιπόν, μικρέ, το πρόβλημα είναι η Θύρα 4, όσο βλέπεις αγώνες από το πέταλο λογικό είναι να μη βλέπεις τι γίνεται απέναντι, νομίζεις πως βλέπει κανένας από εκεί; Γι’ αυτό πανηγυρίζουν με χρονοκαθυστέρηση αυτοί, μπαίνει το γκολ, πανηγυρίζουμε εμείς («εμείς» είπε, δικός μας) κι αυτοί μετά από λίγο, βλέπουν εμάς και καταλαβαίνουν πως βάλαμε γκολ. Όχι, ρε γιατρέ, στην 6 πάω, καμία σχέση, αλλά καμιά φορά που είναι πολύ θολωμένα τα μάτια δεν ξεχωρίζω τι γίνεται, ας πούμε, μπροστά στα επίσημα, τι θα κάνουμε, πρέπει να βρούμε μια λύση.

Και μου βρήκε τη λύση ο κορυφαίος οφθαλμίατρος της πόλης μας, κόψε το γήπεδο, μου είπε. Κατά τ’ άλλα, μια χαρά είσαι, αυτά με τα βιβλία και το σινεμά τα λες για σάλτσες, εσένα το γήπεδο σε πειράζει που δεν μπορείς να δεις καλά. Μυωπία δεν έχεις, άλλο πρόβλημα δεν έχεις, ανατομικά είσαι εντάξει, βάλε σούπερ σπορτ στο σπίτι και τέλος τα προβλήματά σου. Δε θυμάμαι και πόσα του έδωσα, του επιστήμονα.

Γιούρισιτς

Γιούρισιτς

Ένας από τους σημαντ&i ...

Read more
Μπιζέρα

Μπιζέρα

«Να προσέχετε τον Πά&m ...

Read more
Πεντάρι

Πεντάρι

Δεύτερη προσπάθεια να γράψω κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ. Πάμε πάλι είκοσι τόσα χρόνια ...

Read more
14

14

Κλείνουμε οριστικά το Κεφάλαιο 14 στη σελίδα μας, με μια μικρή αναδρομική έκθεση. ...

Read more
Περαστικοί

Περαστικοί

Αν πιστεύεις πως ο ΠΑΟΚ είναι οι παίκτες του, οι προπονητές του, οι διοικήσεις του, οι υπάλληλοί του ...

Read more
Φιλανθρωπία

Φιλανθρωπία

«Εμείς βοηθάμε όλο τον κόσμο τόσα χρόνια και δεν το ξέρει κανείς, αυτοί μια φορά έκαναν φιλανθρωπία ...

Read more
Προειδοποίηση

Προειδοποίηση

Οι ώρες που περάσαμ ...

Read more
Νερό

Νερό

Ο μπαρμπα-Γκαμπριέλ &alp ...

Read more
Χριστουγεννιάτικο

Χριστουγεννιάτικο

Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, στις 23 Δεκεμβρίου 1992, έκανε ντεμπούτο στο Πρωτάθλημα με τη φανέλα ...

Read more
Λιποτάκτης

Λιποτάκτης

Εγώ για τα χρέη μιας Ανώνυμης Εταιρείας δεν πολεμάω. Ό,τι είχα το έδωσα στα τσιμέντα, στα κάγκελα, ...

Read more
#Σουίτα

#Σουίτα

Μπορεί ο Ενασαπομά&sigm ...

Read more
0012

0012

Κι όμως, όχι απλώς φέραμ ...

Read more

Θανασάκης

logo