Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

soad59Σελίδα 59: «Επέλεξα να πάω στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που γινόταν νωρίτερα, σε ένα πολυήμερο φεστιβάλ ρετσίνας και βότκας με τα ξαδέρφια-ανίψια μου στη Σταυρούπολη. Νομίζω πως αν μου κάνουν αλκοτέστ σήμερα ίσως να έχω ακόμα ίχνη από τα ξίδια εκείνων των ημερών».

// Χερούλι //

Την Τετάρτη του Πάσχα παίζαμε με τον Ολυμπιακό. Είχα γεμίσει μια βαλίτσα σωλήνες και μπλουζάκια για μια βδομάδα, πήρα το ΚΤΕΛ την Παρασκευή που έκλεισαν τα σχολεία και έσκασα στη Σταυρούπολη, στο σπίτι του Κώστα και του Γιώτη, που είναι ανίψια μου επειδή η μάνα τους είναι πρώτη μου ξαδέρφη αλλά τους αποκαλώ «ξαδέρφια», καθώς ο ένας είναι μεγαλύτερός μου και ο άλλος μόλις έναν χρόνο μικρότερος.

Ο θείος κι η θεία (η ξαδέρφη) θα έρχονταν στο χωριό, εγώ θα έμενα με τα ξαδέρφια Θεσσαλονίκη και οι τρεις μας θα περνούσαμε μια βδομάδα μόνοι μας στην πόλη χωρίς ενήλικες: Ο μεγάλος δεκαεφτά, εγώ δεκαέξι, ο μικρός δεκαπέντε. Δεν θα είχε ξαναδεί ο κόσμος τέτοιες κραιπάλες όπως αυτές που είχαμε σχεδιάσει. Θα πήγαινα την Τετάρτη στο ματς και την άλλη μέρα θα ερχόμασταν κι εμείς στο χωριό, να κάνουμε Πάσχα όπως κάθε χρόνο, οικογενειακά, στην εκκλησία της Λεύκης, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των δέκα χιλιάδων κροτίδων και τις στρακαστρούκες που έδιωχναν τα αγριογούρουνα από τα βουνά της Καβάλας και γκρίνιαζε ο γέρος μου μετά που πήγαινε στο κυνήγι και γυρνούσε χωρίς να έχει χτυπήσει τίποτα.

Μπαίνω στο σπίτι, πέφτω πάνω στον καυγά. Θα έρθετε μαζί μας στο χωριό, όχι, δε θα έρθουμε. Ρε θα έρθετε, σας λέω, πάει και τελείωσε. Όχι, πατέρα, θα μείνουμε εδώ. Ρε πλάκα με κάνετε, πώς θα μείνετε τρεις μαλάκες ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ευθύνες εγώ και η μάνα σας, δεν μπορούμε να σας αφήσουμε. Μα, πατέρα, είμαστε υπεύθυνα παιδιά, θα καθόμαστε σπίτι και θα παίζουμε ηλεκτρονικά στον υπολογιστή (ναι, είχανε και υπολογιστή από τότε, τα καθάρματα). Ρε άσε τώρα, μη με τα πουλάτε εμένα αυτά, σας ξέρω, μπουρδέλο θα το κάνετε το σπίτι. Και ούτω καθεξής, ο θείος δεν έδειχνε να μασάει. Ήξερε. Η ατάκα που με αποτελείωσε ήταν «και τώρα μου το λέτε, τελευταία στιγμή, που η μάνα σας έχει φτιάξει βαλίτσες»; Ρε παιδιά, ρε ξαδέρφια, τι με καλέσατε για όργια μιας εβδομάδας, τώρα το συνεννοείστε με τους δικούς σας, δεν το είχατε οργανώσει;

Να μην το κουράζω, άκρη δεν έβγαινε. Φωνές, κραυγές, παρακάλια, απειλές, κανείς δεν έκανε πίσω. Μπήκα κι εγώ στην κουβέντα με αποφασιστικότητα, έλα, ρε θείο, σε παρακαλούμε, κάν’ το για μένα, ήρθα να ξεσκάσω λίγες μέρες στην πόλη, ο πατέρας μου με έχει ξεσκίσει στο μαγαζί και μόνο το Πάσχα κλείνουμε κάποιες μέρες, θα μείνουμε εδώ ως την Τετάρτη και Πέμπτη πρωί θα έρθουμε στο χωριό. Πες, πες, έφυγαν οι μεγάλοι για οικογενειακό συμβούλιο. Η θεία κι αν δε μασούσε, δούλευε χρόνια στο ψυχιατρείο και τι να της πούμε τρεις τεντιμπόηδες τώρα, αυτή τα έβαζε με τους ψυχάκηδες και τα θεριά σε καθημερινή βάση, άκουγε και γελούσε.

Η απόφαση μας άφησε κόκκαλο. Εμείς φεύγουμε, εσείς μπορείτε να μείνετε. Αλλά θα πάρουμε όλα τα κλειδιά. Αν θέλετε να βγείτε έξω, ο ένας θα πρέπει να μένει σπίτι, να απαντάει στο τηλέφωνο που θα σας τσεκάρουμε κάθε μια ώρα. Κάθε μια ώρα, τσογλάνια, μας χαλάσατε το Πάσχα, θα σας χαλάσουμε κι εμείς το δικό σας. Και περίμεναν με αυτό να κάνουμε πίσω και να πάμε μαζί τους στο χωριό, που δεν θα μπορούσαμε να κοπροσκυλιάζουμε όλοι μαζί, αλλά μόνο σε βάρδιες. Δεκτή η απόφαση, τι να κάνουμε, έφυγαν ο θείος με τη θεία, μείναμε μόνοι οι τρεις μας με την εξώπορτα και το πρόβλημα πώς θα βγαίνουμε και με ποια σειρά.

Πέντε λεπτά αργότερα, τα ξαδέρφια είχαν ξεβιδώσει όλο το σύστημα της εξώπορτας και είχανε βάλει το μέσα έξω. Κοινώς, η κλειδαριά και το πόμολο ήταν μέσα στο σπίτι και το χερούλι απ’ έξω -η πόρτα, πλέον, άνοιγε μόνο εξωτερικά. Βάλαμε ένα παπούτσι να μην κλείνει (μιλάμε για διαμέρισμα στον τρίτο όροφο), την πέσαμε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, ντυθήκαμε, ετοιμαστήκαμε και βουρ για την τουρνέ στα μπαρ της περιοχής. Κλείσαμε την πόρτα, πήραμε στην τσέπη το χερούλι και γίναμε κομμάτια ως το πρωί.

Μπαίνοντας στο σπίτι, έπρεπε να έχουμε πάντα το νου μας να μην κλείσει η πόρτα, γιατί δεν γινόταν να βάζουμε μέσα-έξω συνέχεια το σύστημα, το αφήσαμε μόνιμα έτσι. Δηλαδή κοιμόμασταν με την πόρτα ανοιχτή, τρώγαμε, κάναμε μπάνιο, την πέφταμε με την πόρτα ανοιχτή και την κλείναμε όταν φεύγαμε, με το χερούλι στην εσωτερική τσέπη του φλάι. Ίσως και να βλέπαμε καλλιτεχνικές ταινίες με την πόρτα ανοιχτή, δεν το καλοθυμάμαι. Πόσες μέρες αυτό το πράμα: Εύοσμο, Νεάπολη, Κέντρο, Σταυρούπολη, Ξηροκρήνη, όλα τα γυρίσαμε με το χερούλι, βγάζαμε τσιγάρα, αναπτήρα, χερούλι στο τραπέζι, το νου μας μην το χάσουμε, γυρίζαμε κάθε πρωί ξερνώντας και φωνάζαμε ο ένας στον άλλο «μην κλείσει η πόρτα»!

Ε, κάποια στιγμή, μετά από τρεις-τέσσερις μέρες, έκλεισε αυτή η πόρτα, εκεί να δεις μεγαλεία. Τηλέφωνα στους γειτόνους, φωνάζαμε από το μπαλκόνι, κάποιος να μας ανοίξει, ρε παιδιά, τελικά πετάξαμε το χερούλι στους από κάτω, στο μπαλκόνι τους, να ανεβούν να μας ανοίξουν, κάποια στιγμή μας άνοιξαν, αλλά ήταν μεγάλος ρουφιάνος αυτός και πήρε στον θείο και του το είπε. Μας πήρε αυτός τηλέφωνο, κωλόπαιδα, τι πράματα είναι αυτά, ρεζίλι με κάνατε στη γειτονιά. Έρχομαι να σας πάρω και τους τρεις, πες και του ξαδέρφου σας πως πάω στον πατέρα του να του τα πω.

Ήρθε ο μπαγάσας, μας φόρτωσε με το ζόρι, Τρίτη βράδυ. Ρε θείο, αύριο είναι το ματς, κάτσε μια μέρα ακόμα, να πάω στην Τούμπα και μας γυρνάς αύριο βράδυ. Δεν άκουγε τίποτα, φώναζε, έβλεπε και τι είχαμε κάνει στο σπίτι, που τελευταία στιγμή έτρεχαν τα ξαδέρφια να καβατζώσουν τα απαγορευμένα αντικείμενα που είχαμε βγάλει από τις κρυψώνες. Στη διαδρομή κανείς δεν μιλούσε πέρα απ’ αυτόν, ρεζίλι, ντροπή, με τι μούτρα θα κυκλοφορήσω, πάλι καλά που δεν ήρθε καμιά αστυνομία να με χώσει μέσα που σας άφησα τρεις ανήλικους κλειδωμένους και τέτοια. Φτάνουμε στο χωριό, πάω σπίτι, η μάνα μου άλλη γκρίνια κι εκεί, άλλο ρεζιλίκι, ντροπή, με τι μούτρα θα τους αντικρίσω τους ανθρώπους, εγώ τα έριξα όλα στα ξαδέρφια, αυτοί τα έριξαν όλα σ’ εμένα, κάτι κάναμε. Έπεσα για ύπνο, ξύπνησα το άλλο πρωί, άντε πάλι Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ, να πάω στο ματς.

0050

0050

Παραμονή της Λιβαδ&epsi ...

Read more
Βαθύτερα

Βαθύτερα

Για τη διακοπή της &epsilo ...

Read more
Πέταλα

Πέταλα

Πολύς λόγος γίνεται για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα αντικριστά πέταλα της Τούμπας, δηλα ...

Read more
Πεινάλας

Πεινάλας

Τι θα πει «Παοκτσάκι από κούνια» (20 μηνών): Κρατάς το μπουκάλι με το γάλα στο χέρι. ...

Read more
Χοτ-ντογκ

Χοτ-ντογκ

Κριτική ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 81-63 Ωραία ήταν στο μπασκετάκι, αν και δεν έχω ξαναδεί αγώνα του ΠΑΟΚ με τό ...

Read more
Σαλατοπνίχτης

Σαλατοπνίχτης

Όλοι στη βάρδια ήμαστ ...

Read more
Νάσος

Νάσος

Σε αντίθεση με τον π ...

Read more
Αποχώρηση

Αποχώρηση

50 χρόνια πριν, στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα του 1964, ο ΠΑΟΚ αποχωρεί από τον αγωνιστι ...

Read more
Δύσκολα

Δύσκολα

Μεγάλο διπλό το χθεσινό στο Καραϊσκάκη. Ιστορικό. Θα το θυμόμαστε χρόνια, λόγω των συνθηκών υπό τις ...

Read more
Πολυχρονεμένος

Πολυχρονεμένος

Ο εορτάζων και πολυχρονεμένος Δημήτρης Σαλπιγγίδης έχει πετύχει μέχρι σήμερα 113 γκολ με τη φανέλα τ ...

Read more
Mπούλης

Mπούλης

Παγκόσμια ημέρα εναντίον του bullying προχθές, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται, κάπως άστοχα, ως ...

Read more
Μάνα

Μάνα

Όποτε με ρίχνει κάτι ασπρόμαυρο, θυμάμαι την πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου στα κάγκελα. Το πι ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.