Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

i29Σελίδα 247: «Καταφέραμε να μαζέψουμε τα φράγκα για τα εισιτήρια τελευταία στιγμή».

// Πενηντάρικα //

Είχα ξεκινήσει από νωρίς τη συγκέντρωση των χρημάτων σε πενηντάρικα. Το κόλπο ήταν περίπλοκο όσο και απλό. Η Άννα δούλευε τότε σε ένα καφέ της εποχής, το οποίο στο υπόγειο είχε και ηλεκτρονικά («ούφο»), φοιτητάδικο με χαρτιά, επιτραπέζια και τα ρέστα.

Ο ιδιοκτήτης, μεγάλη μουχρίτσα και γλίτζας, απασχολούσε άλλες τρεις κοπέλες εναλλάξ, δηλαδή η Άννα έκανε τρία-τέσσερα μεροκάματα την εβδομάδα, από ένα πεντοχίλιαρο τη μέρα, έπαιρνε συνολικά μέσο όρο 70.000 δραχμές μηνιαίως. Το νοίκι μας ήταν 45.000, τα υπόλοιπα ήταν τα τσιγάρα. Τι τρώγαμε, πώς μετακινούμασταν, πώς πηγαίναμε σε όλα τα ματς σε μπάλα και μπάσκετ ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει. Γι’ αυτό, όταν με ρώτησε πρόσφατα η κόρη μου αν υπάρχουν νεράιδες, δεν το απέκλεισα.

Η μοναδική εναλλακτική πηγή εσόδων ήταν τα ηλεκτρονικά. Ο ιδιοκτήτης, δίκαιος και μετρημένος στα οικονομικά θέματα, είχε τις κοπέλες εκτός από υπαλλήλους και ως πελάτισσες. Δηλαδή, όταν δεν δούλευαν, έπιναν εκεί τον καφέ τους, το είχανε στέκι, γινόταν χαμός. Καφέ δεν πλήρωναν οι εργαζόμενες, αλλά άμα ήθελαν να παίξουν ηλεκτρονικά, που είχε και μεγάλη ποικιλία, τις χρέωνε ως εξής: Το μαγαζί έβγαζε 50% του τζίρου από τα παιχνίδια, άρα για κάθε εκατό δραχμές που έμπαιναν στο μηχάνημα έβγαζε κέρδος τις πενήντα. Συνεπώς, αν η υπάλληλος έπαιζε, για παράδειγμα, πεντακόσιες δραχμές στα ηλεκτρονικά (έπαιζαν τότε οι κοπέλες ένα Shanghai μανιωδώς), οι διακόσιες πενήντα ήταν κέρδος. Αυτό -το κέρδος- το χάριζε ο μαγαζάτορας, σου λέει θα κονομήσω και από τις υπαλλήλους μου, δεν λέει, άσε που φέρνουν και κόσμο στο μαγαζί, έτσι όμορφες και περιποιημένες, σκάνε όλα τα λιγούρια και αφήνουν χρήμα. Στο ρεπό της, η Άννα έδινε ένα πεντακοσάρικο στην κοπέλα που ήταν βάρδια εκείνη τη μέρα και η κοπέλα της έδινε χίλιες δραχμές σε πενηντάρικα. Δηλαδή έδινε πεντακόσια, έπαιρνε χίλια, έπαιζε τα χίλια, έμεναν στο μαγαζί τα πεντακόσια, όλοι πάτσι και όλοι κερδισμένοι -η Άννα ψυχαγωγούνταν, τα λιγούρια την τριγύριζαν και έπαιζαν κι αυτοί. Με βασικές γνώσεις μαθηματικών Γ’ Δημοτικού, σε συνδυασμό με θητεία στην κερκίδα του ΠΑΟΚ, μπορείς να αντιληφθείς τι ευκαιρίες ανοίγονταν με τη συγκεκριμένη συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενες.

Πώς ήταν σίγουρος ο μαγαζάτορας ότι η Άννα (και κάθε κοπέλα) έπαιζε όλα τα πενηντάρικα που χαλούσε. Εδώ ήταν η μαγκιά: Τις έλεγχε. Κάθε τόσο, πήγαινε σε ένα άνοιγμα που είχε ο πάγκος από το υπόγειο με τα ηλεκτρονικά και τσέκαρε αν παίζουν. Υπολόγιζε, μετά, αυτή πήρε είκοσι πενηντάρικα, έπαιζε τρεις ώρες, εντάξει. Αν, όμως, είχε πάρει είκοσι πενηντάρικα και έπαιζε δέκα λεπτά, τη ρωτούσε «τι έγινε σήμερα, τα έφαγες τόσο γρήγορα»; Και κάθε τόσο κατέβαινε να δει και από κοντά τι παίζουν και αν όντως τρώνε τα φράγκα που έπαιρναν γι’ αυτόν το σκοπό. Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά συνέβαινε όπως ακριβώς το γράφω.

Φυσικά, όπως είναι γνωστό, κανένας δεν είναι πιο πονηρός από ένα Παοκτσάκι. Και τα Παοκτσάκια -εγώ και η Άννα, δηλαδή- βρήκαμε τον τρόπο να του τρώμε τα φράγκα, αν και ήταν πραγματικός κέρβερος και επιτηρούσε συνεχώς τη διαδικασία. Υπήρχε τότε ένα παιχνίδι που λεγόταν Bubble Puzzle, στο οποίο κανείς δεν μπορούσε να παίξει πάνω από πέντε, άντε δέκα λεπτά. Έβγαζες εύκολα τους πρώτους πίνακες, μετά δυσκόλευε το σημάδι, είχε και πιο λίγο χρόνο, έχανες, έτρωγες όλα τα λεφτά σου μέσα σε μια ώρα. Εγώ, όμως, είχα πάρει μάστερ, το τερμάτιζα το παιχνιδάκι, είχα βρει και τον τρόπο να «φορτώνω» φούσκες και να παίρνω το μέγιστο, δηλαδή αν ήμουν συγκεντρωμένος, που όταν ήταν να μαζέψουμε μεγάλο ποσό για ΠΑΟΚ έβαζα τα δυνατά μου, μπορεί και να έπαιζα μία ώρα με ένα πενηντάρικο. Η Άννα χαλούσε πεντακόσιες δραχμές την ώρα, άρα σε πεντέξι ώρες μάζευα κάνα τριχίλιαρο, το οποίο γέμιζε τις τσέπες σε κέρματα και περπατούσαμε σιγά-σιγά στο φευγιό να μην ακούγεται το ντράγκα-ντρούγκα και καρφωθούμε, τα πηγαίναμε στον περιπτερά απέναντι για να μη σκάσουμε στην Τούμπα ή το Παλέ με τα ψιλά, αυτός τα ξανάδινε στο μαγαζί την άλλη μέρα που χρειαζόταν κέρματα, το χρήμα έκανε κύκλους, ωραία χρόνια, κιμπάρικα.

Τώρα μου καρφώθηκε να υπολογίσω ποιο ήταν το μέγιστο σκορ από ένα σκάσιμο φούσκας, όταν φόρτωνες. Λοιπόν, 1 φούσκα=20 πόντοι, 2 φούσκες=40, 3=80, 4=160, 5=320, 6=640, 7=1280, 8=2560, 9=5120, 10=10240, 11=20480, 12=40960, 13=81920, 14=163840, 15=327680, 16=655360, 17=1320720. Σωστά, τόσο έπαιρνες αν φόρτωνες δεκαεπτά φούσκες σε ένα τσαμπί, 1.320.720 πόντους. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας με κόλλημα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά αν υπάρχει να τον ενημερώσω πως έφτασα το ρεκόρ στα 32.000.000 και ο τύπος που είχε τα ηλεκτρονικά δάκρυσε όταν το είδε.

Νομιμότητα

Νομιμότητα

Ο πατέρας ήταν γύρω στα σαράντα. Το παιδάκι, το κοριτσάκι του, κάτω από δέκα, δεν πρόλαβα να τη δω π ...

Read more
Βοηθητικό

Βοηθητικό

Να σημειώσω εξαρχής, για να μην το ξεχάσω στο τέλος και μπερδέψω κανέναν, πως ο αγώνας βόλεϊ ΠΑΟΚ-Εθ ...

Read more
Βόλεϊ

Βόλεϊ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Εθνική Ελλάδας στο βόλεϊ πρέπει να έκανε κάτι σπουδαίο. ...

Read more
Άντε

Άντε

Την ώρα που όλοι βλέπαμε το ίδιο έργο. Την ώρα που παρακολουθούσαμε, σε ζωντανή μετάδοση, τον ίδιο ε ...

Read more
Ζουμπούλης

Ζουμπούλης

Σκόραρε στο ντεμπού ...

Read more
Μπασκετάκι-2015

Μπασκετάκι-2015

Προσωπική Ανασκόπηση: 15 πράγματα που θα θυμάμαι από την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ το 2015. ...

Read more
Αντίδραση

Αντίδραση

Ο κλασικός οδηγός του πούλμαν των εκδρομών δεν μπορούσε να μας πάει Θεσσαλονίκη, λόγω ενός νομικού θ ...

Read more
Λευτεριά

Λευτεριά

Σαφώς και είναι τεράστιο θέμα η σύλληψη, προφυλάκιση και παραμονή επί τόσο μεγάλο διάστημα των συνοπ ...

Read more
Ανκόρ

Ανκόρ

Θα ‘χε περάσει κάνα μισάωρο από τη λήξη. Χτύπησε το κινητό, ρε σεις, ακόμα μέσα είστε, τι κάνετε τόσ ...

Read more
Γιούροκαπ

Γιούροκαπ

Δεκαοχτώ χρόνια πριν, ο «μπασκετικός» Λαός του ΠΑΟΚ είχε φτυσμένο και πάλι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο και, ...

Read more
Αϊβαλί

Αϊβαλί

Πριν λίγους μήνες, μέτρησα τις μεγαλύτερες απουσίες της ζωής μου από τον ΠΑΟΚ. ...

Read more
Λάιβ

Λάιβ

Το κείμενο της ζωντ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.