Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30

yamahaΗ τριμελής επιτροπή είχε στήσει τη βάση της στην Ανθέων και είχε αρχίσει τις ανακρίσεις στους περαστικούς. Η διαδικασία γινόταν σε δύο βασικούς άξονες: Αρχικά ρωτούσαν «παλικάρι, μήπως είδες το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου» και, αφού έπαιρναν την αρνητική απάντηση, προχωρούσαν στο «και δε με λες, τι ομάδα είσαι». Κανείς δεν είχε δει το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου από τους δεκάδες που πέρασαν από το σημείο, αλλά η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα ήταν περίπλοκη, καθώς δεν φορούσαν διακριτικά τα μέλη της ανακριτικής επιτροπής, αν και η ενδυμασία, ο τρόπος ομιλίας και το γερμένο της κορμοστασιάς τους πρόδιδε την οπαδική τους καταγωγή.

Οι πρώτοι που απάντησαν στην αρχική ερώτηση με «όχι» και στη δεύτερη με «ΠΑΟΚ» συνέχισαν τον δρόμο τους, εκτός από κάποιους αργόσχολους που παρέμειναν λίγο πιο πέρα για να κάνουν χάζι το θέαμα. Δεν βρέθηκε κάποιος να γνωρίζει οτιδήποτε για το Γιαμάχα του Χρήστου, ίσως οι περισσότεροι από τους ανακρινόμενους να μη γνώριζαν καν τον Χρήστο, επειδή το σημείο ήταν περασιά για το λούνα-παρκ και κατέβαινε κόσμος από όλη την πόλη, αλλά και από τη γειτονιά να ήσουν είχε πολλούς Χρήστους και οι πιο πολλοί είχαν Γιαμάχα. «Εεε, ρεεε, εεε, παλικάρι, έλα ‘δώ, ρεεε, εεε, σε λέω, μήπως ρε να πούμε είδες το Γιαμάχα το κλεμμένο του Χρήστου»; Όχι, φίλε μου, δεν είδα τίποτα. «Εεε, ρεεε, εεε, και δε με λες, τι ομάδα είσαι, να πούμε, τι ομάδα»; Και απαντούσαν όλοι με «ΠΑΟΚ», συνεδρίαζε η γερμένη ανακριτική επιτροπή και ψήφιζε διά βοής, «ντάξει, καλό παλικάρι είσαι, να πούμε, εεε, ρεεε, εεε, άμα δεις το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου να ‘ρθεις να με το πεις, εδώ θα είμαι ή στην καφετέρια μέσα, κατάλαβες»;

Λογικά, δεν θα ήταν όλοι ΠΑΟΚ, αλλά βλέποντας την αντιμετώπιση που είχε όποιος έλεγε «ΠΑΟΚ» απαντούσαν το ίδιο και οι επόμενοι ερωτηθέντες. Σε κάποιους έπεφτε σκάλωμα, αν ήταν τίποτα καλοχτενισμένοι ή το σκέφτονταν για πάνω από ένα δευτερόλεπτο, με συνέπεια η επιτροπή να προχωρήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις: «Ρε αλήθεια λες τώρα, να πούμε, ρε μήπως είσαι κάνα σκουλήκι, ρεεε, τίποτα Απόλλωνας Καλαμαριάς ρε, από εδώ πού πας, να πούμε, Καλαμαριά πας, ρε παίζει ο Απόλλωνας σήμερα και πάνε καμιά εκδρομή αυτοί ρε, να πούμε», αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν εντάσεις κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης. Εκτός από έναν ξανθό, που χτύπησε συναγερμό στις τάξεις των ανακριτών, αναγκάζοντάς τους να παρακάμψουν την αρχική ερώτηση και να πάνε απευθείας στη δεύτερη, «ρε συ, εεε, ρεεε, να πούμε εσύ ρε με το κίτρινο το μαλλί, ρε, έλα ‘δώ, ρε, σε λέω, δε με λες, εεε, δε με λες, άκου τι θα σε πω και να απαντήσεις αλήθεια, δε θα φοβηθείς, όλοι εδώ φίλοι είμαστε, με ακούς που σε μιλάω, όλοι φίλοι, ήσυχα, ρε, ησυχάστε, να πούμε, ρε τι ομάδα είσαι αλλά μπέσα, δεν θα πεις ψέματα, όλοι φίλοι». Και απάντησε ο ξανθός «ΠΑΟΚ» και έγινε αναστάτωση, «ρε τι ΠΑΟΚ ρε με το ξανθό το μαλλί να πούμε ρε σαν τον ξανθό ρε, εεε, θα σε σπάσω τα μούτρα ρε, να πούμε», πετάχτηκε ένας από το πλάι, είπε «ρε αυτός είναι το τύμπανο του Μασκοφόρου, ρε, αφήστε το παιδί να πάει στη δουλειά του, δικός μας είναι, τον ξέρω». Και ηρέμησε η κατάσταση, οπότε ο βασικός ανακριτής πέρασε στη συνέχεια της διαδικασίας, «ΠΑΟΚ είσαι, εντάξει, δεν το κατάλαβα έτσι που σε είδα με το ξανθό το μαλλί, χαιρετίσματα να δώσεις στον Τάσο, να πούμε, με ξέρει, πες του από μένα, ρε τι θα πει πως με λένε, από μένα να τον πεις, θα καταλάβει, πες τώρα, είδες μήπως το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου»;

Βράδιαζε και ακόμα κανείς δεν είχε κάποια χρήσιμη πληροφορία, εκτός από το συγκλονιστικό στατιστικό πως όποιος περνάει από Ανθέων στο ύψος της στάσης Γεωργίου είναι ΠΑΟΚ, οι άλλες ομάδες περνάνε από άλλο δρόμο, πάνε από Όλγας και κατεβαίνουν από Μαρτίου. Κι όπως συνεχιζόταν το πανηγύρι, που η τριμελής επιτροπή δεν σταματούσε το ίδιο ποίημα σε όποιον περνούσε, δηλαδή για το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου και τι ομάδα είσαι, εμφανίστηκε απέναντι στο φανάρι ένας τέταρτος φίλος τους, γερμένος κι αυτός, που φώναζε να πάνε οι τρεις μαζί του. «Ελάτε, ήρθε ο μπαμπάς του Χρήστου, πάμε από ‘κεί». Απάντησε ο αρχιανακριτής με ερώτηση «ήρθε ο μπαμπάς του Χρήστου»; Και ο απέναντι έγνεψε καταφατικά, λέγοντας «ήρθε, πάμε από το σπίτι του να δούμε αν μάθανε τίποτα για το κλεμμένο το Γιαμάχα». Και φώναξε ο από εδώ «εεε, ρεεε, εεε, ρώτα τον μπαμπά του Χρήστου τι ομάδα είναι».

Καζούρα

Καζούρα

Δεν πρόκειται ποτέ ν&alp ...

Read more
2017-2018

2017-2018

Τα αποτελέσματα, ο&io ...

Read more
Έφυγε

Έφυγε

Ήμουν εκεί στο ντεμπούτο του, με τη Λοκομοτίβ Τυφλίδας, όπου ξεπετάχτηκε από το πουθενά και σκόραρε ...

Read more
Βελάκια

Βελάκια

Μετά το ματς με την Τ&epsil ...

Read more
Μόκο

Μόκο

Ο σοφός φίλος μου ΚΠ ζητά συσπείρωση, ομοψυχία και κοινή πορεία απ’ όλους στο δρόμο για τον μεγάλο σ ...

Read more
Ανακύκλωση

Ανακύκλωση

Κάνουμε χαβαλέ αυτ ...

Read more
0010

0010

Από το ξύλο στα σκο&upsil ...

Read more
Φερνάντο

Φερνάντο

Σήμερα ο ΠΑΟΚ συμπ&lam ...

Read more
Πάπιγκo

Πάπιγκo

Οι άνθρωποι που μας πάντρεψαν δε νιώθουν από μπάλα κι αυτό φάνηκε όταν μας έκαναν δώρο ένα τετραήμερ ...

Read more
Πειρατές

Πειρατές

Από Ελλάδα είχα φύγε& ...

Read more
Τσίρκο

Τσίρκο

Αυτός είναι ο μπασκετικός που εμείς δε φύγαμε ποτέ, που στηρίζουμε την ομάδα, στα εύκολα και στα δύσ ...

Read more
Αλάνια

Αλάνια

Από πού να το πιάσεις τώρα αυτό το θέμα και πώς να βρεις ισορροπία ανάμεσα στους «κυριλέδες» και τα ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.