Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

yamahaΗ τριμελής επιτροπή είχε στήσει τη βάση της στην Ανθέων και είχε αρχίσει τις ανακρίσεις στους περαστικούς. Η διαδικασία γινόταν σε δύο βασικούς άξονες: Αρχικά ρωτούσαν «παλικάρι, μήπως είδες το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου» και, αφού έπαιρναν την αρνητική απάντηση, προχωρούσαν στο «και δε με λες, τι ομάδα είσαι». Κανείς δεν είχε δει το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου από τους δεκάδες που πέρασαν από το σημείο, αλλά η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα ήταν περίπλοκη, καθώς δεν φορούσαν διακριτικά τα μέλη της ανακριτικής επιτροπής, αν και η ενδυμασία, ο τρόπος ομιλίας και το γερμένο της κορμοστασιάς τους πρόδιδε την οπαδική τους καταγωγή.

Οι πρώτοι που απάντησαν στην αρχική ερώτηση με «όχι» και στη δεύτερη με «ΠΑΟΚ» συνέχισαν τον δρόμο τους, εκτός από κάποιους αργόσχολους που παρέμειναν λίγο πιο πέρα για να κάνουν χάζι το θέαμα. Δεν βρέθηκε κάποιος να γνωρίζει οτιδήποτε για το Γιαμάχα του Χρήστου, ίσως οι περισσότεροι από τους ανακρινόμενους να μη γνώριζαν καν τον Χρήστο, επειδή το σημείο ήταν περασιά για το λούνα-παρκ και κατέβαινε κόσμος από όλη την πόλη, αλλά και από τη γειτονιά να ήσουν είχε πολλούς Χρήστους και οι πιο πολλοί είχαν Γιαμάχα. «Εεε, ρεεε, εεε, παλικάρι, έλα ‘δώ, ρεεε, εεε, σε λέω, μήπως ρε να πούμε είδες το Γιαμάχα το κλεμμένο του Χρήστου»; Όχι, φίλε μου, δεν είδα τίποτα. «Εεε, ρεεε, εεε, και δε με λες, τι ομάδα είσαι, να πούμε, τι ομάδα»; Και απαντούσαν όλοι με «ΠΑΟΚ», συνεδρίαζε η γερμένη ανακριτική επιτροπή και ψήφιζε διά βοής, «ντάξει, καλό παλικάρι είσαι, να πούμε, εεε, ρεεε, εεε, άμα δεις το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου να ‘ρθεις να με το πεις, εδώ θα είμαι ή στην καφετέρια μέσα, κατάλαβες»;

Λογικά, δεν θα ήταν όλοι ΠΑΟΚ, αλλά βλέποντας την αντιμετώπιση που είχε όποιος έλεγε «ΠΑΟΚ» απαντούσαν το ίδιο και οι επόμενοι ερωτηθέντες. Σε κάποιους έπεφτε σκάλωμα, αν ήταν τίποτα καλοχτενισμένοι ή το σκέφτονταν για πάνω από ένα δευτερόλεπτο, με συνέπεια η επιτροπή να προχωρήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις: «Ρε αλήθεια λες τώρα, να πούμε, ρε μήπως είσαι κάνα σκουλήκι, ρεεε, τίποτα Απόλλωνας Καλαμαριάς ρε, από εδώ πού πας, να πούμε, Καλαμαριά πας, ρε παίζει ο Απόλλωνας σήμερα και πάνε καμιά εκδρομή αυτοί ρε, να πούμε», αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν εντάσεις κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης. Εκτός από έναν ξανθό, που χτύπησε συναγερμό στις τάξεις των ανακριτών, αναγκάζοντάς τους να παρακάμψουν την αρχική ερώτηση και να πάνε απευθείας στη δεύτερη, «ρε συ, εεε, ρεεε, να πούμε εσύ ρε με το κίτρινο το μαλλί, ρε, έλα ‘δώ, ρε, σε λέω, δε με λες, εεε, δε με λες, άκου τι θα σε πω και να απαντήσεις αλήθεια, δε θα φοβηθείς, όλοι εδώ φίλοι είμαστε, με ακούς που σε μιλάω, όλοι φίλοι, ήσυχα, ρε, ησυχάστε, να πούμε, ρε τι ομάδα είσαι αλλά μπέσα, δεν θα πεις ψέματα, όλοι φίλοι». Και απάντησε ο ξανθός «ΠΑΟΚ» και έγινε αναστάτωση, «ρε τι ΠΑΟΚ ρε με το ξανθό το μαλλί να πούμε ρε σαν τον ξανθό ρε, εεε, θα σε σπάσω τα μούτρα ρε, να πούμε», πετάχτηκε ένας από το πλάι, είπε «ρε αυτός είναι το τύμπανο του Μασκοφόρου, ρε, αφήστε το παιδί να πάει στη δουλειά του, δικός μας είναι, τον ξέρω». Και ηρέμησε η κατάσταση, οπότε ο βασικός ανακριτής πέρασε στη συνέχεια της διαδικασίας, «ΠΑΟΚ είσαι, εντάξει, δεν το κατάλαβα έτσι που σε είδα με το ξανθό το μαλλί, χαιρετίσματα να δώσεις στον Τάσο, να πούμε, με ξέρει, πες του από μένα, ρε τι θα πει πως με λένε, από μένα να τον πεις, θα καταλάβει, πες τώρα, είδες μήπως το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου»;

Βράδιαζε και ακόμα κανείς δεν είχε κάποια χρήσιμη πληροφορία, εκτός από το συγκλονιστικό στατιστικό πως όποιος περνάει από Ανθέων στο ύψος της στάσης Γεωργίου είναι ΠΑΟΚ, οι άλλες ομάδες περνάνε από άλλο δρόμο, πάνε από Όλγας και κατεβαίνουν από Μαρτίου. Κι όπως συνεχιζόταν το πανηγύρι, που η τριμελής επιτροπή δεν σταματούσε το ίδιο ποίημα σε όποιον περνούσε, δηλαδή για το κλεμμένο το Γιαμάχα του Χρήστου και τι ομάδα είσαι, εμφανίστηκε απέναντι στο φανάρι ένας τέταρτος φίλος τους, γερμένος κι αυτός, που φώναζε να πάνε οι τρεις μαζί του. «Ελάτε, ήρθε ο μπαμπάς του Χρήστου, πάμε από ‘κεί». Απάντησε ο αρχιανακριτής με ερώτηση «ήρθε ο μπαμπάς του Χρήστου»; Και ο απέναντι έγνεψε καταφατικά, λέγοντας «ήρθε, πάμε από το σπίτι του να δούμε αν μάθανε τίποτα για το κλεμμένο το Γιαμάχα». Και φώναξε ο από εδώ «εεε, ρεεε, εεε, ρώτα τον μπαμπά του Χρήστου τι ομάδα είναι».

0023

0023

Μπορεί να το είχε πε&i ...

Read more
Αχιλλέας

Αχιλλέας

Γι’ αυτό λέγονται «αφανείς», επειδή δε φαίνονται. Αλλά είναι κι αυτοί ήρωες, καμιά φορά σημαντικότερ ...

Read more
Αθηναίος

Αθηναίος

Σαν τον Αθηναίο Παοκτσή δεν έχει. Τον γηγενή Αθηναίο, εννοώ, όχι κάτι δικούς μας που κατέβηκαν για δ ...

Read more
Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε επισ ...

Read more
2016-Μπάσκετ

2016-Μπάσκετ

16 πράγματα που θα θυ&m ...

Read more
Σιγή

Σιγή

Με τον Αλφαβήτα έχο&upsi ...

Read more
Φωτάκια

Φωτάκια

Φορούσε πόσο καιρό η κόρη μου αυτά τα σαχλαμαρίστικα παιδικά παπούτσια με τα φωτάκια που αναβοσβήνου ...

Read more
Κλειδαράς

Κλειδαράς

Κάποια στιγμή μέσα στ ...

Read more
Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016 έ&l ...

Read more
Ζουμπούλης

Ζουμπούλης

Σκόραρε στο ντεμπού ...

Read more
Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο

«Έλα Αθήνα», μου είπ&eps ...

Read more
Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το Publ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.