Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

dimopoulosΟ Χρήστος Δημόπουλος είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Πραγματικό ταλέντο, γνήσιο, μια προσωπικότητα με το σπάνιο χάρισμα να σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό που τον βλέπεις. Χιλιόμετρα μακριά από τους κενούς και ματαιόδοξους ανθρώπους του χώρου του. Προσωπικά, τον θεωρώ ως πρότυπο δημόσιου προσώπου, έναν εμβληματικό χαρακτήρα που θαυμάζω διαχρονικά, από τότε που τον πρωτοείδα στην τηλεόραση. Ειδικά ως παρουσιαστής του «Ουράνιου Τόξου», εκτός από τη μεγάλη συγγραφική του δουλειά, ο γιος του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και της ηθοποιού Βεατρίκης Δεληγιάννη με ανάγκαζε να παρακολουθώ φανατικά μια παιδική εκπομπή στα τριάντα μου και να πεθαίνω στα γέλια με τους διαλόγους που είχε με τα πιτσιρίκια.

Βέβαια, υπάρχει και ένας άλλος Χρήστος Δημόπουλος. Λιγότερο θαυμαστός, σαφώς κατώτερος στην αξιακή μου πυραμίδα και σε καμία περίπτωση πρότυπο. Αυτός της μπάλας. Ο γνωστός ως «Φονιάς», πριν γίνει «Φραγκοφονιάς» και διαλύσει την ομάδα που πήρε το τελευταίο Πρωτάθλημα, το 1985, μια μέρα πριν διεκδικήσει το Κύπελλο και το μοναδικό νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ίσως ο πιο μισητός άνθρωπος που έχει φορέσει τη φανέλα του Δικεφάλου, ξεπερνώντας άλλους που παράτησαν ή πούλησαν ή αναστάτωσαν την ομάδα μέσα στα χρόνια: Αν οι περιπτώσεις του Κούδα, του Γούναρη, του Ορφανού, του Φασούλα, του Σαλπιγγίδη προκάλεσαν, καθεμιά στον καιρό της και με τις δικές της ιδιομορφίες, σεισμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ, η συμπεριφορά του Δημόπουλου προς την ομάδα, την εβδομάδα που ακολούθησε την απονομή του Πρωταθλήματος τον Ιούνιο του ’85, είναι το μεγαλύτερο μαχαίρι στην πλάτη που έχει ζήσει αυτός ο Λαός.

Το χρονικό της ιστορίας είναι απλό αλλά και συνάμα συναρπαστικό. Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ σηκώνει στην Τούμπα τον τίτλο του Πρωταθλητή. Μέσα στο οργασμικό κλίμα χαράς, ο Δημόπουλος ενδιαφέρεται μονάχα για την επαγγελματική του αποκατάσταση -στο ντοκιμαντέρ του Τριανταφυλλίδη παρουσιάζονται δηλώσεις του «για την πενταετία», δηλαδή για το αν θα ανανεώσει ή όχι το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, παρά το ιδιαιτέρως συμβολικό της ημέρας. Ο τύπος νοιάζεται για την τσέπη του, όχι για τα πανηγύρια, κάτι που είναι κατανοητό: Δεν είναι όλοι ρομαντικοί, κάποιοι βλέπουν το ποδόσφαιρο ως δουλειά και αντιμετωπίζουν με ψυχρότητα τις οπαδικές ταμπέλες. Σαφώς, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, ο Δημόπουλος, πρώτος σκόρερ στη χρονιά για τον ΠΑΟΚ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, είχε το δικαίωμα να συζητήσει για το μέλλον του, πλην όμως ανήκε ακόμα στον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ δεν είχε τελειώσει τη χρονιά. Η επόμενη Κυριακή είχε στο μενού τον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Λάρισα στο ΟΑΚΑ.

Η «πενταετία», η «οκταετία» και η «δωδεκαετία» ήταν όροι που κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο στο νεαρό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα. Όταν ο παίκτης συμπλήρωνε τα συγκεκριμένα χρόνια σε μια ομάδα, αυτή του έκανε μία έγγραφη πρόταση για ανανέωση και την κατέθετε επίσημα. Ο ποδοσφαιριστής έπρεπε να απαντήσει αν τη δέχεται ή όχι, ενώ μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη πρόταση από άλλη ομάδα και να μετεγγραφεί σε εκείνη. Έτσι κι ο ΠΑΟΚ, κατέθεσε πρόταση ανανέωσης στον Χρήστο Δημόπουλο (13 εκατομμύρια, τα οποία αργότερα ανέβηκαν σε 16, τη στιγμή που, για παράδειγμα, ο Νίκος Σαργκάνης είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό του Νταϊφά για 10 εκατομμύρια και ο Νίκος Βαμβακούλας 5,5 εκατομμύρια συν κάποια οφέλη από τη μη πληρωμή της εφορίας -όχι πως έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία οι συγκρίσεις, αν και τριάντα χρόνια μετά ο ίδιος ο Δημόπουλος αλλάζει τα ποσά από 13 σε 8, από 16 σε 13). Η πρόταση στον Δημόπουλο θα κρινόταν από τον Δημόπουλο και, εφόσον δεν τον ικανοποιούσε, θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερη και να φύγει. Ο ίδιος ζητούσε 23 εκατομμύρια (σήμερα θυμάται 21). Αλλά όλα αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θα γίνονταν «μετά το βράδυ της Κυριακής, επειδή προέχει ο τελικός».

Το πρωί της Τετάρτης ο Χρήστος Δημόπουλος δεν πήγε στην προπόνηση του ΠΑΟΚ. Δεν πήγε ούτε στο ραντεβού που είχε με τον πρόεδρο Καλαφάτη. Αντιθέτως, βρέθηκε στον Πειραιά, όπου συζήτησε με τον Νταϊφά την ενδεχόμενη μετακόμισή του στον Ολυμπιακό, δίχως κανείς από τον ΠΑΟΚ να έχει ιδέα. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα, οι δηλώσεις του ήταν χαρακτηριστικές: «Συναντήθηκα με τον κ. Νταϊφά και ζαλίστηκα από την προσφορά που μου έκανε». Ζήτησε να προπονηθεί, ο κόουτς Σκότσικ τον έδιωξε, επενέβη ο Καλαφάτης και, τελικά, συμφωνήθηκε να παραμείνει στην ομάδα και να συνεχιστεί η προετοιμασία για τον τελικό, αν και ήδη ανακοίνωνε πως είναι παίκτης του Ολυμπιακού.

Την Πέμπτη, ο Δημόπουλος προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ηρεμήσει την ατμόσφαιρα, δηλώνοντας πως «την Κυριακή το βράδυ θα μιλήσει με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ», επειδή προς το παρόν «ένας τελικός αποτελεί μεγάλη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή και θέλω να παίξω».

Την Παρασκευή, η αποστολή πέταξε για Αθήνα. Ο Δημόπουλος θα ήταν βασικός εναντίον της Λάρισας, στα πλάνα του Σκότσικ, ο οποίος είχε αποδεχθεί την κατάσταση και τον υπολόγιζε. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ελληνικό, ο Δημόπουλος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του αδερφού του, πήγε στα γραφεία του Παναθηναϊκού και συμφώνησε για τη μεταγραφή του εκεί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βαρδινογιάννη, «εγώ του είπα να μείνει στον ΠΑΟΚ, αυτός ήταν ανένδοτος και ήθελε να πάει στον Ολυμπιακό, οπότε τον πήρα στον Παναθηναϊκό επειδή δεν μπορούσα να επιτρέψω την ενίσχυση του αντιπάλου». Ο Δημόπουλος δήλωσε χαρούμενος πως «ήταν πολλοί οι λόγοι που με έφεραν στον Παναθηναϊκό», τονίζοντας πως «δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω στον ΠΑΟΚ με το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί». Αυτό που θα ήθελα να μου πει κάποιος από τους τότε συμπαίκτες του είναι τι συζητούσε μαζί τους στο αεροπλάνο για το παιχνίδι, γνωρίζοντας πως μόλις προσγειωθεί θα τους πουλήσει και θα φύγει να υπογράψει με τον Παναθηναϊκό, θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Το Σάββατο, ο Δημόπουλος υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό. Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ έχασε 4-1 από τη Λάρισα και στις δηλώσεις τους οι ηττημένοι, αφού παραδέχθηκαν την ανωτερότητα των νικητών, στάθηκαν στη διάλυση του κλίματος στην ομάδα λίγες μέρες πριν το παιχνίδι και την απώλεια της συγκέντρωσης από όλη την ιστορία με τα πηγαινέλα του Δημόπουλου. Του ίδιου Χρήστου Δημόπουλου που έχει δημόσιο λόγο για τον ΠΑΟΚ μέχρι και σήμερα, τολμώντας να μιλήσει μέχρι και σε ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια της ιστορίας του, επιβεβαιώνοντας γιατί έχει τη θέση που έχει στις πιο μαύρες γωνιές στις καρδιές των Παοκτσήδων.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB