Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

fringΕπειδή χρέος μας είναι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε κάθε ευκαιρία, θεωρώ πως έφτασε η ώρα να δικαιώσουμε τον πιο παρεξηγημένο προπονητή της σύγχρονης ιστορίας μας, τον πρωτοπόρο, αναμορφωτή και διδάσκαλο του σύγχρονου ποδοσφαίρου Ρολφ Φρίνγκερ.

Τον άνθρωπο που έβαλε τις βάσεις για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος, αυτόν που έχουμε την τύχη να θαυμάζουμε σήμερα αλλά ξεχνάμε ποιος τελειοποίησε τη σχολή ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, γνωστή και ως «γιούρια» ή «πίσω και σας φάγαμε».

Δεν υπήρξε και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ποτέ προπονητής με τόσο επιθετική φιλοσοφία όπως ο Αυστριακός. Κοτσάρω και φωτογραφία-ντοκουμέντο για τους ξερόλες που τον έκραζαν και, εν τέλει, κατάφεραν να τον απομακρύνουν, ποιος ξέρει πού θα μας είχε φτάσει ο μέντορας του Άντλισβιλ άμα δεν τον έτρωγαν τα κοράκια της εξέδρας. Χαρακτηριστικός ήταν εκείνος ο τυπάς στην 6, κάνα χρόνο μετά που έφυγε ο δάσκαλος, που πετούσε ένα αεροπλάνο πάνω από την Τούμπα, σηκώθηκε αυτός και φώναξε «μπάι μπάι Φρίνγκερ». Τέτοιες αντιδράσεις έχουν πληγώσει πολλάκις και ανεπανόρθωτα την ομάδα μας, έρμαιο στις διαθέσεις της άμαθης και άμπαλης εξέδρας.

Μόνο με ντοκουμέντα θα μιλάμε πια. Η έκφραση «τους έκλεισε στην περιοχή τους» την ημέρα της φωτογραφίας βγήκε, άμα ψάξετε σε εφημερίδες και περιοδικά πριν το 2004 δεν υπάρχει πουθενά. Θα βρείτε «τους παίζει στο μισό γήπεδο», που είχε ξεκινήσει ο Άρι Χάαν, αλλά ο Φρίνγκερ το προχώρησε έως το απροχώρητο. 11 παίκτες της Καλλιθέας μέσα στην περιοχή, έβαλα και νούμερα να μην αμφισβητηθεί το ντοκουμέντο. Και όχι τυχαίοι παίκτες, μιλάμε για μεγαθήρια της εποχής, μιλάμε για Τελκίσκι, Γκεοργκίεφ, Ντραγκίσεβιτς, Σέτα, Τσίγκα, Γκέκα, παίκτες που σημάδεψαν με την πορεία τους το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και το σημαδεύουν ακόμα, καθοδηγούμενοι από τον άρχοντα των γκολπόστ Σουλογάνη, ζήτημα να έφαγε πέντε γκολ σε όλο το πρωτάθλημα η Καλλιθέα σε κανονική επίθεση, όλα από αντεπιθέσεις τα έτρωγε επειδή είχε κατοχή, μόνο εμείς τους είχαμε βάλει στην περιοχή τους. Και εκτός έδρας, να σημειωθεί και αυτό, αλλά ο Ρόλφι δε γνώριζε από έδρες, ο Ρόλφι γνώριζε μόνο από ποδόσφαιρο και τα μυστικά του, που για κάποιο λόγο δεν τα φανέρωσε ποτέ.

fring

Αλλά ο Παοκτσής εκεί, να βγάλει το κόμπλεξ, επειδή δεν ήταν λεβεντόκορμος και δεν ταίριαζε η κόκκινη τρίχα με την ασπρόμαυρη φόρμα έπρεπε να φύγει. Και ήρθαν τόσοι δήθεν καταξιωμένοι από τότε, ήρθε Καραγεωργίου, ήρθε Κωστίκος, Ντουμιτρέσκου, Βούκοτιτς, Παράσχος και έπρεπε να φάμε δηλαδή άλλους πέντε προπονητές για να ξαναπαίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, με τον Σάντος. Χάσαμε τόσα χρόνια, θα μας είχε φτάσει ο Ρόλφι στην κορυφή της Ευρώπης. Επειδή είχε κερδίσει μόνο 6 από τα 19 ματς που έδωσε, και τι έγινε, δεν πέσαμε και στη Βήτα. Τον έφαγε η κατάρα της γριάς, πρεμιέρα με γριά στην Τούμπα 1-0, αποχαιρετισμός με γριά στο Καυτανζόγλειο 1-0. Ένας γύρος, χιλιάδες συγκινήσεις, εκατομμύρια θαυμαστές και μας τον έφαγαν πέντε-δέκα κομπλεξικοί.

Επειδή το έχουμε συζητήσει σε πολλές κουβέντες, ποιος είναι ο σημαντικότερος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ποιος έχει προσφέρει περισσότερο, δηλώνω δημοσίως πως κανένας δεν έχει φτάσει ούτε στο δαχτυλάκι του κοκκινοτρίχη καθηγητή. Τιμή και δόξα στον ποδοσφαιράνθρωπο Γιάννη Γούμενο που μας έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο πήχης.

fringer

Γυρεύοντας

Γυρεύοντας

Μα πώς σας αρέσει να πλακώνεστε; Πώς τρέχετε στα γήπεδα κάθε βδομάδα με τον ΠΑΟΚ; Τι είναι αυτό το π ...

Read more
Σκωληκοειδίτιδα

Σκωληκοειδίτιδα

Ο θρύλος λέει πως, όταν επέστρεψε από εγχείριση σκωληκοειδίτιδας ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο Άγγελος του ...

Read more
Κάτλετζ

Κάτλετζ

Με ξύπνησε αλαφιασμ ...

Read more
Σάμπρι

Σάμπρι

Ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι &A ...

Read more
Κλάους

Κλάους

Είναι Παοκτσάκι από μικρός. Κι εγώ είμαι, τι να λέει. Πανηγυρίζει τα γκολ σαν οπαδός. Εγώ να δεις. ...

Read more
Απολίτιστος

Απολίτιστος

«Αν ήμουν ο Μαραντόν&alpha ...

Read more
Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο

«Έλα Αθήνα», μου είπ&eps ...

Read more
Εννιά

Εννιά

ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθήνα&sigma ...

Read more
Πατάρι

Πατάρι

Έχεις τον πόνο σου &alpha ...

Read more
0038

0038

Ο μοναδικός άνθρωπ&omicron ...

Read more
Ενέργεια

Ενέργεια

Αριστερά, τα πιο πο&lambda ...

Read more
Εντεκάτη

Εντεκάτη

Η 11η Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των απανταχού Παοκτσήδων ως μία σπουδαία επέτειος ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.