Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

Φως

Φως

Εγώ δεν είχα τέτοια...

 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01
 • Φως

  Φως

  Thursday, 05 October 2017 15:03

tearΗ αλόγιστη χρήση χημικών είναι γνωστή, ως φράση, στον μέσο οπαδό του ΠΑΟΚ. Ενδεχομένως και άλλων ομάδων, αλλά δεν πολυπηγαίνω σε άλλες ομάδες και συνεπώς θα μιλήσω για τη δική μου.

Καταρχάς, ο όρος δε στέκει ούτως ή άλλως. «Αλόγιστος» είναι αυτός «που γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί η πρέπουσα σκέψη», λέει στο λεξικό. Δηλαδή σα να λέμε πως ένας αστυνομικός χρησιμοποιεί χημικά δίχως να το έχει σκεφτεί σωστά προηγουμένως. Δεν παίζει αυτό. Δεν υπάρχει αστυνομικός που να λειτουργεί έτσι. Οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι, έμπειροι, επαγγελματίες. Δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει στην ιστορία του επαγγελματισμού κάποιος αστυνομικός που έκανε ή θα κάνει αλόγιστη χρήση χημικών. Για να το ρίξει το χημικό, σημαίνει πως έχει προηγηθεί η πρέπουσα σκέψη, έχει υπολογίσει την κατάσταση, θεωρεί ο αστυνομικός πως με τη χρήση θα επιτύχει κάτι για το κοινό καλό και η πράξη του αυτή θα επιφέρει την κοινωνική ειρήνη, αποτρέποντας περαιτέρω βίαιες συμπεριφορές και κινδύνους για την κοινωνία. Άμα δε με πιστεύετε, ρωτήστε τον αστυνομικό της γειτονιάς σας: «Θα κάνατε ποτέ αλόγιστη χρήση χημικών» και θα δείτε πως θα σας απαντήσει «Όχι». Μπορεί και να σας κάνει μια χρήση χημικών στο κεφάλι, εξηγώντας σας βήμα-βήμα τη διαδικασία για να καταλάβετε πως η χρήση έγινε με βάση τη λογική και την ορθή σκέψη.

Μια φορά που θυμάμαι να γράφτηκε η συγκεκριμένη συκοφαντική φράση, προφανώς από στημένους δημοσιογράφους που τα παίρνουν από τη συντονιστική των συνδέσμων, ήταν στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός το 2009. Να έπεσαν πόσα, δέκα, είκοσι, πενήντα δακρυγόνα; Εκατό; Εκατόν πέντε; Τι να κάνει ο μεροκαματιάρης εκπαιδευμένος επαγγελματίας, για να σταματήσει την κατάλυση του πολιτεύματος και την έναρξη του τρίτου παγκόσμιου εκεί έξω από την 1, έπρεπε να τα ρίξει. Έπρεπε να λειτουργήσει επαγγελματικά. Ούτε προαγωγή πήρε, ούτε μπόνους, έκανε απλώς τη δουλειά του. Όπως την κάνει πάντα, όποτε τον καλεί το καθήκον. Γέμισε η περιοχή δάκρυα. Όχι μόνο οι Παοκτσήδες, όλη η περιοχή γέμισε, έχει και αλλόθρησκους κατά ‘κεί, έχει και αδιάφορους, έχει και παιδάκια με τις γιαγιάδες τους στα μπαλκόνια, έχει καντινιέρηδες που βγάζουνε μεροκάματο, έχει αυτούς με τα μαξιλαράκια, έχει βετεράνους ποδοσφαιριστές, πεταλούδες, πασχαλίτσες, καφετέριες με ζευγαράκια στα μέλια, νοικοκυρές που τινάζουν χαλιά, πωλητές κασετών ΠΑΟΚ Ε-Ο, πωλητές ξηρών καρπών, εργαζόμενους στην μπουτίκ, ντεμέκ εργαζόμενους στην μπουτίκ, πωλητές εισιτηρίων, διερχόμενους οδηγούς, με παιδάκια στο πίσω κάθισμα, βάζω τα «παιδάκια» συνέχεια για πλάκα στους δημοσιογράφους, πουλάει το παιδάκι, άλλα παιδάκια που γυρνάνε απ’ το φροντιστήριο, έχει, γενικώς, και άλλα όντα εκτός από τους Παοκτσήδες που μπαίνουνε στο γήπεδο, κύριε αστυνόμε με το χημικό. Τι να κάνεις, θα τους θυσιάσεις όλους για το κοινό καλό, εδώ πέθανε κόσμος στο Πολυτεχνείο, πέντε δάκρυα θα κωλώσουμε να χύσουμε για να στηρίξουμε τη δημοκρατία; Θα μου πείτε και γιατί να τη φάνε όλοι οι Παοκτσήδες, γιατί τους ξεχωρίζεις από τους άλλους ανθρώπους, άνθρωποι δεν είναι κι αυτοί; Τι να σας πω.

Διευκρινίζω εξαρχής πως εκείνη την ημέρα βρέθηκα έξω από το γήπεδο ως άνθρωπος, όχι ως Παοκτσής (ο διαχωρισμός δικός μου, όχι της αστυνομίας που μας θεωρεί όλους ισάξιους απέναντι στο χημικό, πάνω απ’ όλα η ισονομία). Η σύζυγος δεν ένιωθε καλά, δεν ξέραμε ακόμα τότε γιατί ένιωθε αυτές τις ενοχλήσεις. Δεν μπορώ, μου είπε, να αντέξω δυο ώρες στο γήπεδο, πάμε να το δούμε σε κανένα καφέ. Είχαν έρθει τα ξαδέρφια μας από τη Γερμανία, με κλεισμένα εισιτήρια από το ίντερνετ, οργανωμένος ο Γερμανός. Και πώς τα πάμε το Τούμπα, εγκώ ντεν ξέρει ντρόμο, ρώτησε ο λαζός ο μπατζανάκης, ο οποίος κανονικά ελληνικά μιλάει αλλά το γράφω έτσι τώρα για να τον κοροϊδέψω που ήρθε βάζελος κι έφυγε Παοκτσής. Θα σας πάμε εμείς, γήπεδο δε θα μπούμε, αλλά σας πάμε μέχρι τα εκδοτήρια να παραλάβετε τα εισιτήρια και μετά θα την πέσουμε κάπου εκεί δίπλα να δούμε το ματς και ξαναβρισκόμαστε. Και τους πάμε.

Εμείς, λοιπόν, οι κανονικοί άνθρωποι συνοδεύουμε ως τα εκδοτήρια δύο Παοκτσήδες, δηλαδή τον μπατζανάκη μου που είναι ακόμα τότε Πανατοναϊκός και τη γυναίκα του που είναι Νεαπολίτισσα, οπότε τι ομάδα να είναι. Κι εκεί, έξω από την 4 όπως πλησιάζαμε στο γήπεδο, μας έρχεται το σύννεφο. Κλάμα. Τρέχουμε προς την 6, πάμε να κάνουμε τον κύκλο, συνεχίζεται το κλάμα. Κάποια στιγμή, λέει η σύζυγος «σταματήστε». Σταματάμε. Βγάζει από την τσάντα τα Μαλόξ, καθώς το στομάχι της ήταν μεγάλο χάλι και τα κουβαλούσε παντού, πίστευε τότε πως οι ενοχλήσεις και οι εμετοί ήταν από κανένα έλκος και είχε εφοδιαστεί. Κάπου διάβασα, λέει, πως τα Μαλόξ εξουδετερώνουν τα δακρυγόνα. Πήγα να γελάσω, αλλά έτσουζε μέχρι και το σάλιο μου. Παίρνει ένα, τσακ, το δάκρυ σα να μαζεύτηκε από μόνο του μέσα στις κόγχες. Απίστευτο. Μαγεία. Κάντε το να δείτε. Καθίστε να φάτε ένα δακρυγόνο μέσα στα μάτια σας και μετά πάρτε ένα Μαλόξ. Τέλος το κλάμα.

Μας δίνει από ένα κι εμάς, η ίδια μαγεία. Και είμαστε τέσσερις μύγες μέσα στο γάλα, κλαίει ο λαός τριγύρω κι εμείς μια χαρά, όχι πια δάκρυα, μεγάλο καμάρι. Περνάει κι ένας κάγκουρας, καλή του ώρα, βλέπει τη δικιά μου έτσι διπλωμένη από το στομαχόπονο και της λέει «μην τα τρίβεις! Μην τα τρίβεις»! Πού να ‘ξερε. Στενοχωρήθηκαν και τα ξαδέρφια, για χάρη μας φάγατε και τα δακρυγόνα, είναι που είναι χάλια η σύζυγος τώρα έγινε κομμάτια. Δεν πειράζει, ΠΑΟΚ είσαι, λέει η σύζυγος, τους πάμε στα εκδοτήρια, κλαίγανε οι κοπέλες ακόμα, ίσως από τα δακρυγόνα, ίσως από τις τιμές, πήγαμε εμείς δίπλα στην καφετέρια να δούμε το ματς. Εκείνο το ματς, που όποιος το είδε μέσα από το γήπεδο ακόμα δεν ξέρει πόσο κωλόφαρδος είναι, είδε την ευκαιρία του Χούτου μια φορά και για ένα δευτερόλεπτο, εμείς την είδαμε δεκατέσσερις φορές επανάληψη επί τρία λεπτά. Και να ξερνάει η σύζυγος, ένα με το πάτωμα της τουαλέτας στην καφετέρια, να ξερνάει και να γυρνάει ιδρωμένη «ακόμα 0-0 είναι»; Στην ευκαιρία του Χούτου ξερνούσε μέχρι τη λήξη, όχι από το στομαχόπονο, μάλλον.

Όταν κάναμε τον υπέρηχο, μετά τις χαρές και τα πανηγύρια που είμαστε έγκυοι, έκατσα και υπολόγισα την ημερομηνία. Γυναικολόγε, υπόψη, όταν φάγαμε τα δακρυγόνα η σύζυγος ήταν έγκυος ένα μήνα. Το σημείωσε ο γιατρός, του γηπέδου κι αυτός, ήξερε. Μην ανησυχείτε, είπε, αλλά το σημείωσε. Κι εσείς ακόμα τρέχετε στα γήπεδα, μας μάλωσε, δεν το πολυπίστευε αλλά το είπε για να το πει. Μα, ρε γιατρέ, δεν είχαμε πάει να δούμε αγώνα, απ’ έξω περνούσαμε, κανονικοί άνθρωποι, Έλληνες πολίτες, δημότες Καλαμαριάς, φορολογούμενοι, θυσιαστήκαμε, κι εμείς και το έμβρυο, για το κοινό καλό που αποφάσισε να υπερασπιστεί κατόπιν πρέπουσας σκέψης ένας εκπρόσωπος της τάξεως.

Πόσο μεγάλο Παοκτσάκι θα γίνει αυτό το παιδί, έφαγε τα δακρυγόνα από τότε που ήταν μισό χιλιοστό. Όχι ένα χιλιοστό, αλλά μισό, τόση δα. Και δε μάσησε τίποτα.

Μανουριάρης

Μανουριάρης

Η 30ή Οκτωβρίου 2004 θα μείνει στη μνήμη κάθε Παοκτσή ως αποφράδα ημέρα, που λένε, ως ημέρα για την ...

Read more
Σεισμός

Σεισμός

Ήταν ωραία έκπληξη η νότα από τα 90ς προχθές. Λίγα λεπτά ρετρό καγκουριάς, για να θυμούνται οι παλιό ...

Read more
027-3138075

027-3138075

«Σκοτώθηκα για ένα εισιτήριο», απάντησε η Άννα όταν τη ρώτησα γιατί ήταν ματωμένα τα χέρια της. ...

Read more
Λάιβ

Λάιβ

Το τράνσκριπτ της ζω&nu ...

Read more
0007

0007

Το είχαμε ως ιερο&tau ...

Read more
Ντάρμπι

Ντάρμπι

Ο πιο παλιός ορισμός για το «ντέρμπι» είναι ο αγώνας ανάμεσα σε δύο γειτονικές ομάδες, σε συλλόγους ...

Read more
Επιλοχίας

Επιλοχίας

Στο στρατό με σέβονταν και με φοβόντουσαν για τους λάθος λόγους. Λόγω ηλικίας και βαθμού, ένα και το ...

Read more
Μίκι

Μίκι

He’s fat / He’s round / He’s worth a million pounds («Είνα& ...

Read more
Tελικός

Tελικός

Επειδή όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκινούν από το μυαλό ενός ανθρώπου, ποιος μου λέει εμένα πως δεν είμαι ...

Read more
Ψείρισμα

Ψείρισμα

Κριτική ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 84-80 Το κλέψιμο του Κούπερ στο κέντρο του γηπέδου και το τρίποντο στη συνέχ ...

Read more
Κλυταιμνήστρα

Κλυταιμνήστρα

Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν την έχει δει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η καλύτερη ελληνική ταινία ...

Read more
0008

0008

Πάντα τον διέκοπτα. Όπ&omicr ...

Read more

Θανασάκης

logo