Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

Φως

Φως

Εγώ δεν είχα τέτοια...

 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01
 • Φως

  Φως

  Thursday, 05 October 2017 15:03

ellinesΑν υπάρχει άνθρωπος ως ο ορισμός του παιδιού για φάπες, αυτός ήταν ο ΦΛ. Το ΦΛ από το ελεεινό παρατσούκλι του, όχι από το όνομα, δε θυμάμαι πώς τον λέγανε.

Τόσο ελεεινό που μια μέρα ήρθε ένας καθηγητής και μας παρακάλεσε να μην τον ξαναφωνάξουμε έτσι επειδή κλαίει το παιδί, κρίμα είναι και μεγάλη αγένεια. Δεκαεφτά χρονών ήμασταν, δε μιλάω για νηπιαγωγείο. Επίσης, τώρα στο άσχετο θυμήθηκα τον ίδιο καθηγητή να ρωτάει τον Ζαφ «και στο σπίτι σου έτσι φτύνεις», που τον είχε πιάσει να ρίχνει ροχάλα στο πάτωμα της αίθουσας και ο Ζαφ απάντησε «εννοείται». Κρίμα, δεν ερχόταν στις εκδρομές ο Ζαφ, θα έγραφε ιστορία.

Περνούσε ο ΦΛ από το διάδρομο του σχολείου, παφ, παφ, παφ, έπεφταν οι φάπες (ή φαπ, φαπ, φαπ, δεν ξέρω, όπως σας βολεύει). Κόκκινος ο σβέρκος μια ζωή, ίσως γι’ αυτό να έγινε Ολυμπιακός. Ήταν Ολυμπιακός ο ΦΛ, όχι γάβρος, απλός Ολυμπιακός, άντε να ήξερε σε ποια πόλη ήταν η έδρα της ομάδας, τέτοιος. Ρωτούσε στην προσευχή «πόσο ήρθε η ολυμπιακάρα», του έλεγαν κέρδισε ένα-μηδέν, άρχιζε συνθήματα ολυμπιακός τσα τσα τσα, θρύλε θεέ μου ολέο ολέο, αυτής της συνομοταξίας. Δεν είχε σχέση η οπαδική του ταυτότητα με τις φάπες, αλλά η φάτσα του και η γενικότερη κοινωνικοπολιτική του συμπεριφορά στο σχολείο. Ούτε έτρωγαν φάπες όλοι οι φλώροι, αλλά αυτός είχε έτσι μια μουσούδα πολύ βαράτε με, τσαντιζόταν κιόλας, έπαιρνε και θέση καράτε μόλις έτρωγε τις πρώτες, έκανε και ήχους Μπρους Λι με μεταγλώττιση, έτρωγε κι άλλες από τους πίσω, γενικώς, σε κάθε διάλειμμα μετά το τσιγάρο στις καβάτζες όλοι με τον ΦΛ ασχολούνταν. Ξέρετε ποιοι «όλοι», οι δικοί μας οι κάγκουρες. Εγώ από μια μεριά τα έβλεπα όλα αυτά, ποτέ δε σήκωσα χέρι σε άνθρωπο, απλός παρατηρητής.

Χρόνια περάσανε από το σχολείο και σιγά μη θυμόμουν ποτέ πως υπήρξε στη ζωή μου αυτός ο άνθρωπος. Και φτάσαμε ένα όμορφο απόγευμα κάτω στην 4, δεκαετία ’90, τον βλέπω αλλά είναι σα να τον βλέπω διπλό. Όχι από ούζα, κανονικός διπλός είχε γίνει. Τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, παραδίπλα μου, πλάι σε έναν άλλο, πιο διπλό απ’ αυτόν, την ίδια στάση είχανε και οι δύο. Σταυρωμένα χέρια, κοιτούσαν το ματς, δε μιλούσαν, μαύρα γυαλιά, ξυρισμένοι, μπλούζα δόξα και τιμή. Κόλλησα. Δεν ήταν συνηθισμένο το θέαμα εκείνα τα χρόνια.

Με βλέπει ο Μ έτσι ανήσυχο, τι τους κοιτάς, μου λέει όλο ειρωνεία, τους θαυμάζεις; Όχι ρε, του απαντάω, αυτός ο αριστερά κάποιον μου θυμίζει. Κάνω λίγο έτσι να σιγουρευτώ, αυτός ήταν. Ο ΦΛ. Τέτοια μούρη δεν την μπέρδευες. Γομαρίσιος, όμως. Ο σβέρκος ο κοκκινισμένος είχε γίνει πια παρελθόν, είχε εξαφανιστεί, ένα με το κεφάλι το πονεμένο του. Σηκώνομαι, ψάχνω αυτόν που έπρεπε να ψάξω, του λέω εδώ κάτι συμβαίνει, να συγκαλέσουμε συμβούλιο σοφών, να επιληφθεί του θέματος η στρατονομία του πετάλου. Να σιγουρευτούμε πρώτα, σκέφτομαι, μην τον στενοχωρήσουμε άδικα τον άνθρωπο, μπορεί να έχει αλλαξοπιστήσει. Κοιτάζει ο αυτός που έπρεπε να ψάξω, κατεβάζει το κεφάλι και μου ψιθυρίζει «ξέρεις ποιος είναι αυτός δίπλα του»; Δεν τον ήξερα, αλλά μάλλον θα έπρεπε να τον ήξερα. «Τι να σε κάνω, έχουμε και τέτοιους μαζί μας, πολιτική δεν κάνουμε στο γήπεδο». Ρε τι πολιτική, γάβρος είναι αυτός, δηλαδή ήταν, στο σχολείο, κάνε ένα τσεκάρισμα αφού τον ξέρεις.

Πηγαίνει ο αυτός, κάτι λέει στον δίπλα στον τεράστιο διάσημο που εγώ δεν τον ήξερα, τον καθησυχάζει ο άλλος σε στιλ «εγώ ξέρω», ας πούμε, δίχως να κουνήσει ούτε τα μάτια του. Και τελειώνουμε εκεί. Μου κάνει ένα νόημα ο αυτός, όλα υπό έλεγχο, δεν τους ξαναείδα ποτέ σε αγώνα, δεν ξέρω τι και πώς. Τους ξαναείδα λίγο καιρό μετά, τους δυο τους, στα Goody’s της Αντιγονιδών, έβριζαν την υπάλληλο και έλεγαν θα τα κάνουμε όλα λίμπα, αν έχετε δει ποτέ άνθρωπο να μαλώνει με υπάλληλο των Goody’s, τι να σας πω. Εκεί σιγουρεύτηκα εντελώς, δε φορούσε μαύρα γυαλιά, αυτός ήταν. Τι να απέγινε μετά ο ΦΛ, δεν ξέρω. Μπορεί να ανέβηκε στην ιεραρχία, μπορεί να ήταν αυτός που έγραψε τις οδηγίες πώς πρέπει εμείς οι Πακτσήδες να χειριστούμε το θέμα του Εργκούς, μπορεί και να τον άρχισαν στις φάπες κάποια στιγμή οι νέοι του φίλοι, πιο πιθανό αυτό.

Παπέν

Παπέν

Την ημέρα που δημοσι& ...

Read more
Εύνοια

Εύνοια

Δελτίο Τύπου ΠΑΕ ΠΑΟΚ Προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, συναισθανόμενη την ευ ...

Read more
0047

0047

Όταν είχες παγκίτες ...

Read more
Νευρικός

Νευρικός

Όταν είπε «ορμάμε, όσε ...

Read more
Τσικό

Τσικό

Είκοσι τόσα χρόνια πριν, έκανα το ντεμπούτο μου με την επαγγελματική ερασιτεχνική ομάδα του χωριού ...

Read more
Υπενθύμιση

Υπενθύμιση

Σούπερ κοριός, απομαγνητοφώνηση #777. Διάλογος ανάμεσα σε πρώην ποδοσφαιριστή και πρώην πρόεδρο του ...

Read more
Σεβασμός

Σεβασμός

Είναι η λέξη-κλειδί. Είναι η λύση για όλα τα προβλήματά μας. Είναι αυτό που χάσαμε κάπου στη διαδρομ ...

Read more
Ντροπή

Ντροπή

«Ο Σαββίδης δε νιώθ ...

Read more
Αθηναίος

Αθηναίος

Σαν τον Αθηναίο Παοκτσή δεν έχει. Τον γηγενή Αθηναίο, εννοώ, όχι κάτι δικούς μας που κατέβηκαν για δ ...

Read more
Αβγά

Αβγά

Στις εκδρομές κο&upsil ...

Read more
Tσομπανόσκυλα

Tσομπανόσκυλα

Ο ΠΑΟΚ που ονειρ&epsil ...

Read more
Μίκι

Μίκι

He’s fat / He’s round / He’s worth a million pounds («Είνα& ...

Read more

Θανασάκης

logo