Ενισχυτές

Ενισχυτές

Με κάθε αντίπαλο...

Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

 • Ενισχυτές

  Ενισχυτές

  Monday, 23 October 2017 23:18
 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01

6 1Τέτοια ώρα, πριν από 29 ακριβώς χρόνια, ένα δωδεκάχρονο απογοητευμένο βαζελάκι βρισκόταν στις Σέρρες με τον πατέρα του και τους θειους του.

Ιδέα δεν είχε ακόμα πως η επιστροφή στο χωριό θα τον έβρισκε με την καρδιά βαμμένη σε άλλα χρώματα και το μυαλό με το πρώτο καμένο εγκεφαλικό κύτταρο. Γενικώς, κανείς δεν είχε ιδέα τι μας περίμενε εκείνο το απόγευμα.

Η 6η Δεκέμβρη 1987 δεν άλλαξε απλώς τη ζωή μου. Μου την έσωσε. Με έστειλε στην αγκαλιά των παλαβών με τα ασπρόμαυρα, στο μετακινούμενο πέταλο που θα με μεγάλωνε και θα με έκανε άντρα διδάσκοντάς μου την μπέσα, τη συντροφικότητα, την αγάπη χωρίς όρια. Τον αυτοσεβασμό. Να έχω ματιά και αυτιά ανοιχτά και στόμα που ανοίγει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Να κοιτάζω τον άλλο στα μάτια και να τον τρυπάω με το βλέμμα ως τον εγκέφαλο για να καταλαβαίνω τι δε μου λέει. Να είμαι μάνα και πατέρας για τα ορφανά γύρω μου. Να σκέφτομαι πάντα την επόμενη κίνηση, να είμαι ένα βήμα μπροστά. Να αγαπάω τη ζωή μου πιο πολύ από οτιδήποτε και να τη φυλάω. Να μη χαλάω νιάτα, να μη χτυπάω τους ήδη πεσμένους. Να μην έχω αναστολές, να μην ντρέπομαι για καμία γνήσια σκέψη μου, να μην περιορίζω την παλαβομάρα στο μυαλό για κανένα λόγο και σε καμία συνθήκη.
Η 6η Δεκέμβρη 1987 με έστειλε σε εκείνους που με τράβηξαν μακριά από την πρέζα, που την είχα μέσα στο σπίτι μου. Έξω από κοινωνικές ποντικοπαγίδες όπως τα κομματικά, η ομογενοποίηση, ο καταναλωτισμός. Μου βρήκε οικογένεια να με δεχτεί όταν η δική μου διαλύθηκε. Αγκάλιασε τη δική μου, αυτή που έφτιαξα αργότερα μόνος μου.

Στην κερκίδα του ΠΑΟΚ έβγαλα τα πρώτα χνούδια στο μάγουλο. Γνώρισα τη μισή Ελλάδα. Έμαθα να μη χάνω χρόνο δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες και να γράφω στ' αρχίδια μου οτιδήποτε θεωρώ με την πρώτη σκέψη πως δεν αξίζει -όπως γράφω στ' αρχίδια μου οποιονδήποτε επιλέγει αυτήν τη σελίδα για να γιατρέψει τα κόμπλεξ του, αδυνατώντας να αντιληφθεί πως δε με ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να συνεχίσω να ζω τον ΠΑΟΚ όπως τον ζω από τότε που με θυμάμαι. Μια φορά ρουφιάνος, πάντα ρουφιάνος. Μια φορά σε πούλησε, πάντα θα σε πουλάει. Μια φορά στο πουστριλίκι, πάντα στο πουστριλίκι. Ευθεία. Να προχωράς πάντα με το μέτωπο στον προορισμό.

Μου είπε κάποιος προχθές πως δεν είμαι οπαδός. Κανείς σαν εμένα δεν είναι. Γεννήθηκα στην κερκίδα, μεγάλωσα στην κερκίδα, είναι τόσο καθοριστική αυτή η σχέση, τόσο μεγάλη η ταύτιση που δεν ξεχωρίζεις ποιος είναι ο ΠΑΟΚ και ποιος εσύ. Στην ουσία, εσύ είσαι ο ΠΑΟΚ. Τα βλέπεις όλα με ασπρόμαυρο πρίσμα, τα ζεις όλα κοιτάζοντας μέσα από τα κάγκελα, αλλά παραμένεις μοναδικός και αυτοκυρίαρχος. Είσαι ο ΠΑΟΚ -είστε, όλοι εσείς, ο ΠΑΟΚ. Κι ας μην το καταλαβαίνετε.

Ο ΠΑΟΚ είναι η αιτία που είμαι ακόμα ζωντανός, γλιτώνοντάς με από τόσους θανάτους σε μια κρίσιμη, ζόρικη και εφιαλτική εφηβεία. Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε τόση αυτοπεποίθηση να αντιληφθώ ποιος είμαι και από τι είμαι φτιαγμένος ώστε να βρω δύναμη να ορμήσω στον πιο μεγάλο και χορταστικό έρωτα που για όλους φαινόταν ακατόρθωτος αλλά εγώ την έριξα και την κράτησα δίπλα μου 23 χρόνια τώρα και την έκανα μητέρα των δυο μου παιδιών. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ μου έδωσε στήριγμα, μου έχει βρει δουλειά, με έχει βοηθήσει να βοηθήσω κι εγώ άλλους όπως εγώ. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ, αυτή που με μάγεψε και με έκανε κύτταρό της εκείνη την εορταστική Κυριακή, είναι όλη μου η ζωή, επειδή μου έδωσε ζωή όταν μου είχαν απομείνει μόνο λίγα βήματα προς την άβυσσο.

Δεν πήρα ναρκωτικά, δεν άπλωσα χέρι σε άνθρωπο που δε μου επιτέθηκε πρώτος, δεν έχω συλληφθεί ποτέ, δεν έχω περάσει ούτε μια νύχτα στη φυλακή, δεν έκλεψα, δε σκότωσα, πέρασα στη Σχολή με τα περισσότερα μόρια ως αριστούχος, δούλεψα, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, έγραψα, έχτισα, έσωσα κόσμο. Ως χούλιγκαν. Ως περιθώριο. Ως εν δυνάμει παράνομος επειδή είμαι ΠΑΟΚ κι επειδή το γήπεδο είναι το δεύτερο σπίτι μου. Κέρδισα το δικαίωμα να σπάω τα κόκαλα κάθε δάχτυλου που μου κουνάνε στα μούτρα.

Κάθε 6 Δεκέμβρη ακούω Χρόνια Πολλά. Τα δέχομαι ευχαρίστως, αν και δε νιώθω το παραμικρό ως κάτοχος ενός τυχαίου ονόματος που διάλεξαν για μένα όταν ήμουν μωρό. Τα δέχομαι ως χρόνια πολλά για τα γενέθλιά μου. 6 Δεκέμβρη 1987: Η δεύτερη ημερομηνία γέννησής μου. Η ουσιαστική. Σήμερα κλείνω τα 29. Ευχαριστώ για τις ευχές.

Παναχαϊκή

Παναχαϊκή

Να βλέπεις αγώνα στην 4 το 1992, να εκδηλώνεσαι ανοιχτά υπέρ των φιλοξενούμενων, να χτυπιέσαι στις ε ...

Read more
Όργανο

Όργανο

Στον τελικό του 2003 είχε πάρει φωτιά το μπατζάκι ενός Οργάνου της Τάξεως. Όποιος ήταν μέσα θα το ...

Read more
Τζαμποσακούλα

Τζαμποσακούλα

Δεν είναι δυνατό να μεταφέρεται γονιδιακά αυτό το πράμα. Κι όμως, κάθε μέρα επαληθεύεται, αυτό το πα ...

Read more
Σεισμός

Σεισμός

Ήταν ωραία έκπληξη η νότα από τα 90ς προχθές. Λίγα λεπτά ρετρό καγκουριάς, για να θυμούνται οι παλιό ...

Read more
Στράβωμα

Στράβωμα

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-3. Το ξέρω πως μερικοί πιστεύουν ότι καμιά φορά γράφω υπερβολές για τη μικρή χου ...

Read more
Ενοχλούμε;

Ενοχλούμε;

Για κάποιο λόγο, αυτοί που μου την πέφτουν περισσότερο είναι οι ναζιστές αεκτσήδες. Σελίδες οπαδών τ ...

Read more
Λάιβ

Λάιβ

Το κείμενο της ζωντ ...

Read more
Σεβασμός

Σεβασμός

Είναι η λέξη-κλειδί. Είναι η λύση για όλα τα προβλήματά μας. Είναι αυτό που χάσαμε κάπου στη διαδρομ ...

Read more
Εντεκάτη

Εντεκάτη

Η 11η Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των απανταχού Παοκτσήδων ως μία σπουδαία επέτειος ...

Read more
Μείναμε

Μείναμε

Μείναμε όλοι στο Βό&lambda ...

Read more
Σακούλα

Σακούλα

Μια σακούλα σούπερ-μάρκετ με ένα διαρκείας χάντμπολ του ΠΑΟΚ ταλαντευόταν επί τέσσερις ώρες στην κορ ...

Read more
Κουίζ

Κουίζ

Λοιπόν, επειδή μας τ&alp ...

Read more

Θανασάκης

logo