Νίκη

Νίκη

Θλιβερό ρεκόρ, που...

Θολούρα

Θολούρα

Μετά από αυτό το ματς,...

Πειραιώς

Πειραιώς

Ο αγώνας...

Πείραμα

Πείραμα

Σε ποιο...

Τραύμα

Τραύμα

Πατέρας με δύο...

Αντιπαθητικοί

Αντιπαθητικοί

Ξεπεράστηκαν, πλέον,...

Άδικο

Άδικο

Ten thousand days in the fire is long enough. «Δέκα...

Εβίβα

Εβίβα

Θεωρώ ως απαραίτητη...

Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

 • Νίκη

  Νίκη

  Sunday, 24 March 2019 16:18
 • Θολούρα

  Θολούρα

  Wednesday, 20 March 2019 22:05
 • Πειραιώς

  Πειραιώς

  Wednesday, 20 March 2019 19:49
 • Πείραμα

  Πείραμα

  Thursday, 14 March 2019 21:28
 • Τραύμα

  Τραύμα

  Wednesday, 13 March 2019 17:22
 • Αντιπαθητικοί

  Αντιπαθητικοί

  Monday, 04 March 2019 17:18
 • Άδικο

  Άδικο

  Sunday, 03 March 2019 09:57
 • Εβίβα

  Εβίβα

  Tuesday, 26 February 2019 17:16
 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33

6 1Τέτοια ώρα, πριν από 29 ακριβώς χρόνια, ένα δωδεκάχρονο απογοητευμένο βαζελάκι βρισκόταν στις Σέρρες με τον πατέρα του και τους θειους του.

Ιδέα δεν είχε ακόμα πως η επιστροφή στο χωριό θα τον έβρισκε με την καρδιά βαμμένη σε άλλα χρώματα και το μυαλό με το πρώτο καμένο εγκεφαλικό κύτταρο. Γενικώς, κανείς δεν είχε ιδέα τι μας περίμενε εκείνο το απόγευμα.

Η 6η Δεκέμβρη 1987 δεν άλλαξε απλώς τη ζωή μου. Μου την έσωσε. Με έστειλε στην αγκαλιά των παλαβών με τα ασπρόμαυρα, στο μετακινούμενο πέταλο που θα με μεγάλωνε και θα με έκανε άντρα διδάσκοντάς μου την μπέσα, τη συντροφικότητα, την αγάπη χωρίς όρια. Τον αυτοσεβασμό. Να έχω ματιά και αυτιά ανοιχτά και στόμα που ανοίγει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Να κοιτάζω τον άλλο στα μάτια και να τον τρυπάω με το βλέμμα ως τον εγκέφαλο για να καταλαβαίνω τι δε μου λέει. Να είμαι μάνα και πατέρας για τα ορφανά γύρω μου. Να σκέφτομαι πάντα την επόμενη κίνηση, να είμαι ένα βήμα μπροστά. Να αγαπάω τη ζωή μου πιο πολύ από οτιδήποτε και να τη φυλάω. Να μη χαλάω νιάτα, να μη χτυπάω τους ήδη πεσμένους. Να μην έχω αναστολές, να μην ντρέπομαι για καμία γνήσια σκέψη μου, να μην περιορίζω την παλαβομάρα στο μυαλό για κανένα λόγο και σε καμία συνθήκη.
Η 6η Δεκέμβρη 1987 με έστειλε σε εκείνους που με τράβηξαν μακριά από την πρέζα, που την είχα μέσα στο σπίτι μου. Έξω από κοινωνικές ποντικοπαγίδες όπως τα κομματικά, η ομογενοποίηση, ο καταναλωτισμός. Μου βρήκε οικογένεια να με δεχτεί όταν η δική μου διαλύθηκε. Αγκάλιασε τη δική μου, αυτή που έφτιαξα αργότερα μόνος μου.

Στην κερκίδα του ΠΑΟΚ έβγαλα τα πρώτα χνούδια στο μάγουλο. Γνώρισα τη μισή Ελλάδα. Έμαθα να μη χάνω χρόνο δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες και να γράφω στ' αρχίδια μου οτιδήποτε θεωρώ με την πρώτη σκέψη πως δεν αξίζει -όπως γράφω στ' αρχίδια μου οποιονδήποτε επιλέγει αυτήν τη σελίδα για να γιατρέψει τα κόμπλεξ του, αδυνατώντας να αντιληφθεί πως δε με ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να συνεχίσω να ζω τον ΠΑΟΚ όπως τον ζω από τότε που με θυμάμαι. Μια φορά ρουφιάνος, πάντα ρουφιάνος. Μια φορά σε πούλησε, πάντα θα σε πουλάει. Μια φορά στο πουστριλίκι, πάντα στο πουστριλίκι. Ευθεία. Να προχωράς πάντα με το μέτωπο στον προορισμό.

Μου είπε κάποιος προχθές πως δεν είμαι οπαδός. Κανείς σαν εμένα δεν είναι. Γεννήθηκα στην κερκίδα, μεγάλωσα στην κερκίδα, είναι τόσο καθοριστική αυτή η σχέση, τόσο μεγάλη η ταύτιση που δεν ξεχωρίζεις ποιος είναι ο ΠΑΟΚ και ποιος εσύ. Στην ουσία, εσύ είσαι ο ΠΑΟΚ. Τα βλέπεις όλα με ασπρόμαυρο πρίσμα, τα ζεις όλα κοιτάζοντας μέσα από τα κάγκελα, αλλά παραμένεις μοναδικός και αυτοκυρίαρχος. Είσαι ο ΠΑΟΚ -είστε, όλοι εσείς, ο ΠΑΟΚ. Κι ας μην το καταλαβαίνετε.

Ο ΠΑΟΚ είναι η αιτία που είμαι ακόμα ζωντανός, γλιτώνοντάς με από τόσους θανάτους σε μια κρίσιμη, ζόρικη και εφιαλτική εφηβεία. Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε τόση αυτοπεποίθηση να αντιληφθώ ποιος είμαι και από τι είμαι φτιαγμένος ώστε να βρω δύναμη να ορμήσω στον πιο μεγάλο και χορταστικό έρωτα που για όλους φαινόταν ακατόρθωτος αλλά εγώ την έριξα και την κράτησα δίπλα μου 23 χρόνια τώρα και την έκανα μητέρα των δυο μου παιδιών. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ μου έδωσε στήριγμα, μου έχει βρει δουλειά, με έχει βοηθήσει να βοηθήσω κι εγώ άλλους όπως εγώ. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ, αυτή που με μάγεψε και με έκανε κύτταρό της εκείνη την εορταστική Κυριακή, είναι όλη μου η ζωή, επειδή μου έδωσε ζωή όταν μου είχαν απομείνει μόνο λίγα βήματα προς την άβυσσο.

Δεν πήρα ναρκωτικά, δεν άπλωσα χέρι σε άνθρωπο που δε μου επιτέθηκε πρώτος, δεν έχω συλληφθεί ποτέ, δεν έχω περάσει ούτε μια νύχτα στη φυλακή, δεν έκλεψα, δε σκότωσα, πέρασα στη Σχολή με τα περισσότερα μόρια ως αριστούχος, δούλεψα, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, έγραψα, έχτισα, έσωσα κόσμο. Ως χούλιγκαν. Ως περιθώριο. Ως εν δυνάμει παράνομος επειδή είμαι ΠΑΟΚ κι επειδή το γήπεδο είναι το δεύτερο σπίτι μου. Κέρδισα το δικαίωμα να σπάω τα κόκαλα κάθε δάχτυλου που μου κουνάνε στα μούτρα.

Κάθε 6 Δεκέμβρη ακούω Χρόνια Πολλά. Τα δέχομαι ευχαρίστως, αν και δε νιώθω το παραμικρό ως κάτοχος ενός τυχαίου ονόματος που διάλεξαν για μένα όταν ήμουν μωρό. Τα δέχομαι ως χρόνια πολλά για τα γενέθλιά μου. 6 Δεκέμβρη 1987: Η δεύτερη ημερομηνία γέννησής μου. Η ουσιαστική. Σήμερα κλείνω τα 29. Ευχαριστώ για τις ευχές.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB