Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε...

30

30

Εκείνη η στιγμή, πέντε...

Κεφτέδες

Κεφτέδες

Θυμάμαι που ξάπλωνα...

Τίτλος

Τίτλος

Το αρχείο που...

Τόλιος

Τόλιος

Δεν μπορούσαμε να...

Μηδέν

Μηδέν

Πόσο έτοιμοι...

Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας...

Ωράρια

Ωράρια

Πέρσι είχα κάνει...

Γιαμάχα

Γιαμάχα

Η τριμελής επιτροπή...

Συνταγή

Συνταγή

Δεν είναι εύκολο...

Συλλφίλ

Συλλφίλ

Μπορεί η οπαδική...

Κλειδαράς

Κλειδαράς

Κάποια στιγμή μέσα...

 • Ξυστό

  Ξυστό

  Friday, 08 December 2017 15:10
 • 30

  30

  Wednesday, 06 December 2017 20:22
 • Κεφτέδες

  Κεφτέδες

  Saturday, 02 December 2017 13:48
 • Τίτλος

  Τίτλος

  Friday, 01 December 2017 10:03
 • Τόλιος

  Τόλιος

  Wednesday, 29 November 2017 21:08
 • Μηδέν

  Μηδέν

  Wednesday, 29 November 2017 12:12
 • Τέρατα

  Τέρατα

  Monday, 27 November 2017 19:41
 • Ωράρια

  Ωράρια

  Monday, 20 November 2017 15:26
 • Γιαμάχα

  Γιαμάχα

  Thursday, 16 November 2017 20:25
 • Συνταγή

  Συνταγή

  Thursday, 16 November 2017 00:23
 • Συλλφίλ

  Συλλφίλ

  Wednesday, 15 November 2017 15:06
 • Κλειδαράς

  Κλειδαράς

  Tuesday, 14 November 2017 13:14

20140426 195920Δεν ξέρω πόσες εκδρομές έχω πάει, αλλά έχω γνωρίσει πολύ κόσμο τόσα χρόνια στα πήγαινε-έλα (ή «πάνε-έλα», όπως το θες) με τον ΠΑΟΚ.

Τέτοιο άτομο, όμως, όπως αυτόν που πέτυχα στην εκδρομή για το ΟΑΚΑ δεν έχω ξαναγνωρίσει ποτέ. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος στην ιστορία όλων των εκδρομών όλης της ανθρωπότητας. Και όπως όλοι οι κορυφαίοι, δεν έχει και πολλά περιθώρια να περιγραφεί.

Καταρχάς, δε μάθαμε πώς τον λέγανε –δεν προλάβαινες να ρωτήσεις. Άρχισε να μιλάει πριν ξεκινήσουμε από Θεσσαλονίκη και σταματήσαμε να τον ακούμε εμείς (αυτός θα συνέχισε, στάνταρ) στο ψαχτήρι, στην είσοδο του γηπέδου. Ρεκόρ για γκίνες, συνεχής λογοδιάρροια επί 16 ώρες. Ακόμα και στην τζούρα του τσιγάρου μιλούσε, απλώς τον άκουγες έτσι κάπως υπόκωφα και μπάσα και μετά πιο λεπτή φωνή όταν έβγαζε τον καπνό. Και είχε τη φωνή του ΠΑΟΚ, αν ο ΠΑΟΚ ήταν άνθρωπος έτσι θα μιλούσε.

Τι έλεγε; Ό,τι να ‘ναι. Τις 15 από τις 16 ώρες έβριζε έναν δικό του, δίπλα του, τον οποίο τον φώναζε «Παπαδόπουλο», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν όντως τον ήξερε ή αν είχε διαλέξει στην τύχη έναν και τον στόλιζε σε όλη την εκδρομή. Ο άλλος δεν αντιδρούσε. Τίποτα, έβλεπε έξω από το παράθυρο τα τοπία. Μια συνήθης πρόταση ήταν «άντε γαμήσου ρε Παπαδόπουλε μπασκίνα αναρχικέ ρουφιάνε χρυσαυγίτη γαμώ το πασόκ σου και το Σαμαρά κωλόπαιδο αντίφα κουμούνι αρχιχαφιέ φλώρε ΠΑΟΚ σε λέω ρεεεε», την οποία επαναλάμβανε με κάθε πιθανό συνδυασμό ανά πέντε λεπτά.

Στα Μάλγαρα έλεγχαν δύο αστυνομικοί το δίπλωμα του οδηγού, αυτός χόρευε καγκούρικα και φώναζε στο αυτί του ενός Παοκολέ-Παοκολέο, δυνατά, ασταμάτητα, προσπαθούσε ο μπάτσος να τον αποφύγει σα μύγα κι έκανε λίγο πιο ‘κεί, συνέχιζε αυτός χορεύοντας, Παοκολέ-Παοκολέο, έτσι περάσαμε τον έλεγχο που ο οδηγός μας είχε ληγμένο δίπλωμα, δεν άντεχαν άλλο και έφυγαν για το επόμενο πούλμαν. Έπαιζε Σεπούλτουρα, άντε ρε με τα μεταλλάδικα ρεεε βάλε κανένα σωστό τραγούδι ρε οδηγέ κουφάλα καριόλα ρε ψηλέ τι κασέτα έδωσες μας έχεις πάρει τα αυτιά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ρε σε λέω ρε βάλε κανένα ωραίο κανέναν Νικολαΐδη ρε να φτιαχτούμε άντε γαμήσου ρε Παπαδόπουλε ρεεε. Έπαιζε Νικολαΐδη ρε τι είναι πάλι αυτά τώρα ρε θα μας πάρει ο ύπνος ρε τελικό παίζουμε ξυπνάτε ρε φλωράκια ρε έλα πάμε όλοι μαζί ρεεεε άντε ρε ξύπνα ρε Παπαδόπουλε ΠΑΟΚ ρεεεε. Όλα αυτά από τα Μάλγαρα μέχρι το γήπεδο.

Σταματούσαμε για κατούρημα, ρε τι σταματάμε τώρα ρε πάμε ρε να μπούμε πρώτοι ρεεε μέσα στη νύχτα θα κατουρήσουμε τα παπούτσια ρε οδηγέ ρε Παπαδόπουλε ξύπνα να κατουρήσεις ρε ανάρχα ρε θα τα κάνεις πάνω σου λέμε ρεεε. Ξεκινούσαμε πάλι, ρε σταμάτα κάπου να κατουρήσουμε ρεεε δέκα ώρες κρατιέμαι ρε κουφάλα Παπαδόπουλε εσύ τον είπες τον οδηγό να μη σταματήσει βιάζεσαι ρε χαφιέ να φτάσουμε στα διόδια να τα πεις με τους κολλητούς σου τους μπάτσους ρε κουμούνι, άντε ρε πάμε κάνα σύνθημα ρεεε, σκατόφλωροι όλοι, κοίτα ρε που κοιμούνται, ρε πάμε για την κούπα ρε άντε όλοι χέρια ρεεε. Δεν πρέπει να έκατσε κάτω, όρθιος, 16 ώρες.

Όποτε πίνουμε καφέ, για τον «Παπαδόπουλο» μιλάμε. Τέσσερα άτομα παρέα κατεβήκαμε, ούτε για το λαό, ούτε για τη βροχή, ούτε για το 4-1 λέμε, μόνο γι’ αυτόν. Αφού δε μάθαμε πώς τον λένε, τον βαφτίσαμε «Παπαδόπουλο». Ένας από εμάς κατάφερε να κοιμηθεί κάνα πεντάωρο μέσα στο πούλμαν, ο ορισμός του βοδιού, ρε παιδιά, από πενήντα άτομα μόνο ο δικός μας κατάφερε να κοιμηθεί με Παπαδόπουλο δίπλα του και θρας μέταλ και τρανς τέρμα όσο πάει και συνθήματα, αυτός κοιμήθηκε, έχω φωτογραφίες αν χρειαστεί, το πρωί φράπα με το φραπέ. Τον άκουγα, λέει, μέσα στο όνειρό μου. Τι όνειρα να έβλεπε το Παοκτσάκι μας, πήγαινε τελικό, ο Παπαδόπουλος ούρλιαζε ασταμάτητα στο διάδρομο, έπαιζε τις καφρίλες στα ηχεία κι αυτός κοιμόταν και έβλεπε όνειρα.

Μπαίνουμε για το γυρισμό, κομμάτια όλοι, λέμε δεν πειράζει, φάγαμε την τεσσάρα αλλά θα φχαριστηθούμε Παπαδόπουλο στην επιστροφή. Ποιος ξέρει τώρα τι θα έχει να πει για το ματς, έχει να πέσει πολύ βρισίδι, τρελό γλέντι θα κάνουμε. Αλλά ο διάδρομος έμεινε κενός, τίποτα δεν ακουγόταν στην επιστροφή, κοιμόμασταν όλοι. Πενήντα μία συλλήψεις είχε ο τελικός, η μία ήταν για ναρκωτικά, μαντέψτε ποιος.

Ξενέρωμα

Ξενέρωμα

Αρχικά με ξένισε η ανάρτηση του αγαπητού και ιστορικού Κορδελιού, πριν τρεις ημέρες στο Facebook. ...

Read more
Χάσαμε

Χάσαμε

Επιστρέφαμε στην Καβάλα με τον Θοδωρή κι έναν ακόμα, νομίζω ήταν ο Μιχαλάκης. Το αμάξι πήγαινε μόνο ...

Read more
Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο Πα&la ...

Read more
Κόλαση

Κόλαση

«Η Κόλαση» του Ντάντ& ...

Read more
Σκουπίδια

Σκουπίδια

Μετρήθηκες, γάβρε. Προχθές, χθες, σήμερα, κάθε μέρα μετριέσαι. Και κάθε φορά αποδεικνύεις, την τελ ...

Read more
Αμηχανία

Αμηχανία

Είκοσι πέντε χρόνια στην Τούμπα δεν έχω ξαναζήσει τέτοια αμηχανία σε ανταλλαγή συνθημάτων. Για πρώτη ...

Read more
Σκούζει

Σκούζει

Η 29η Νοεμβρίου 2016, η νύχτ&a ...

Read more
Βόλεϊ-2015

Βόλεϊ-2015

Προσωπική Ανασκόπηση: 15 πράγματα που θα θυμάμαι από την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ το 2015. ...

Read more
Μπάι-Μπάι

Μπάι-Μπάι

Στο γήπεδο είναι πι&o ...

Read more
Επέτειος

Επέτειος

Η Σ έχει ένα κατάστημα με είδη περιποίησης για γυναίκες. Και για μερικούς άντρες. Εισαγωγές, δηλαδή ...

Read more
Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ έχ&e ...

Read more
Ισλανδία

Ισλανδία

Αρχικά ήθελα να πάω ν&alpha ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.