Ενισχυτές

Ενισχυτές

Με κάθε αντίπαλο...

Ανάσα

Ανάσα

Πρώτη φορά πήγα στο...

Μαυρίδης

Μαυρίδης

Οι μόνοι που...

Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

 • Ενισχυτές

  Ενισχυτές

  Monday, 23 October 2017 23:18
 • Ανάσα

  Ανάσα

  Saturday, 21 October 2017 22:59
 • Μαυρίδης

  Μαυρίδης

  Saturday, 21 October 2017 12:40
 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01

maidanosΣυμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από τη μέρα που ο κόσμος μας έγινε ομορφότερος. Ο Ράντοσλαβ Μάινταν, ο τελευταίος πραγματικά σπουδαίος γκολκίπερ που φόρεσε τα ταλαίπωρα γάντια του ΠΑΟΚ και ίσως -ίσως- ο καλύτερος όλων στην 90χρονη ιστορία μας κάπου το γιορτάζει αυτή την ώρα που εμείς ακόμα ψάχνουμε, από τη μέρα που αντιλήφθηκε πως είμαστε μικροί για το μεγαλείο Του, κάποιον που να φτάνει, έστω, στο μικρό του το δαχτυλάκι.

Ο Άιρον Μάινταν, όπως τον αποκαλούσε μερίδα της κερκίδας, δηλαδή εγώ και κάτι καμένοι που με ανέχονταν εκείνο το σωτήριο έτος 2002, όχι απλώς ξεχώρισε ως καλύτερος από συναδέλφους του παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Κυριάκος Νεκτάριος και ο Βαγγέλης Ημίχρονος, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί, λεπτό με το λεπτό και ματς με το ματς, ως η κυρίαρχη προσωπικότητα που στάθηκε κάτω από την εστία του ΠΑΟΚ τα τελευταία τουλάχιστον διακόσια χρόνια. Και βάλε. Μόνο με αυτογκόλ μπορούσες να τον νικήσεις -και τον νίκησε ο Γιασουμής Γιασεμής Γιασεμάκης, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, στο 4-1 επί του Παναθηναϊκού που είχε προπονητή κάποιον που δεν μου επιτρέπεται από το Facebook να γράψω το όνομά του (τρεις φορές ως τώρα το προσπάθησα και απορρίφθηκε το κείμενο, στο τέλος έφαγα και προειδοποίηση πως θα μου κλείσουν το λογαριασμό).

Οι θριαμβευτικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν τη δεύτερη αγωνιστική μέσα στην Ξάνθη, όπου έφαγε γκολ από μπαμπεσιά της κλίκας στην άμυνα που στήριζε Νεκτάριο και Ημίχρονο, ενώ αυτόνα τον στήριζε η πολωνική κλίκα Κοζμίνσκι-Κουκιέλκα που ο Άγγελος είχε φέρει τρεις Πολωνούς μαζί για να μπορούν να παίζουν «Τρίπαλτ», το παραδοσιακό επιτραπέζιο της χώρας τους -μεγάλος ψυχολόγος ο Άγγελος. Με την Καλλιθέα στην Τούμπα έβγαλε τον Κοζμίνσκι στο ημίχρονο και έβαλε τον Βαγγέλη Κουτσόπουλο, δηλαδή πόσο πια να βρωμίσει ακόμα, «Βαγγέλης Κουτσόπουλος», «Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος», δηλαδή όπου ακούς «Βαγγέλης» και «όπουλος» μακριά, τον έβαλε και στο ημίχρονο κι αυτό ήταν ακόμα πιο σημαδιακό, να τα τρία γκολ από την Καλλιθέα, να το διπλό στην Τούμπα, άρχισε να τρίζει η θέση του Άιρον Μάινταν. Και -έκπληξη!- από το επόμενο ματς έπαιζε ο Βαγγέλης ο Όπουλος. Ο άλλος, ο Ημίχρονος, δηλαδή.

Τον έβαλε ξανά ο Άγγελος μετά από δυο μήνες, σε ένα Κύπελλο στο Βόλο. Τον έκαψε τον παικταρά, δεν έβλεπε τι γίνεται μέσα στην ομάδα που όλοι τον ζήλευαν που είχε τη θεογκόμενα και ήταν και όμορφο παιδί και κέρδιζε πάντα στο Τρίπαλτ. Αλλά ο Άιρον Μάινταν του την είχε φυλαγμένη: Πήρε εκδίκηση από τον Ημίχρονο στο πιο σημαντικό ημίχρονο της χρονιάς μέχρι τότε. Ο ΠΑΟΚ προηγείται μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 0-3 μέσα σε 28 λεπτά. Έχει βάλει γκολ μέχρι κι ο Νάστος, οι τηλεοράσεις ραγίζουνε από μόνες τους, οι βρύσες στη Θεσσαλονίκη στάζουνε αγιασμό, ο Λευκός Πύργος δακρύζει, οι μπουγάτσες έχουνε γεύση γιαούρτι, κλαίμε ομαδικά και αποχαιρετούμε συγγενείς και φίλους, ήρθε το τέλος, βάλαμε τρία γκολ μέσα στην ΑΕΚ μέσα σε μισή ώρα. Άρχισε ο βομβαρδισμός, να το 1-3 ο Κατσουράνης, να το 2-3 ο Ντέμης, έληξε το ημίχρονο, χέστηκε ο Νεκτάριος. Σου λέει εδώ πάμε να γράψουμε ιστορία κι εγώ τα τρώω για πλάκα, κάτσε να κάνω τον ψόφιο. Και πάει και τραυματίζεται με το σωλήνα του ποτιστικού, ντεμέκ παραπατάει και αφήνει την ομάδα ξεκρέμαστη.

2-3 ημίχρονο και ο Άγγελος αναγκάζεται να εμπιστευτεί για πρώτη φορά μετά από δυόμισι μήνες σε αγώνα Πρωταθλήματος τον Άιρον Μάινταν. Αλλά ο Άιρον Μάινταν δεν καταλαβαίνει Χριστό -έβγαλε πάνω από είκοσι τέσσερα τετ-α-τετ της ΑΕΚ που άνοιγε η άμυνά μας να τον εκθέσει και αυτός τα απέκρουε όλα δίχως να χαλάσει το μαλλί, χωρίς να κάνει έναν μορφασμό, τίποτα, αγέλαστος, σοβαρός, επιβλητικός. Ένας ήρωας. Ένας σπουδαίος άνδρας που φόρεσε τη φανέλα με τον Δικέφαλο και της έδωσε αξία. Στη λήξη του ματς ο Άιρον Μάινταν χαιρέτισε το κοινό, κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια και χάθηκε στην ομίχλη από τα δακρυγόνα που έπεφταν απ’ έξω που τα χανούμια έκαναν επεισόδια πάλι κάτι μεταξύ τους, δεν το κατάλαβα. Όπως χανόταν, ψιθύρισε ένα «άστα λα βίστα, μπέιμπι» και όλοι πίστεψαν πως απευθυνόταν στον Άγγελο -θα έπρεπε να περάσουν λίγοι μήνες για να καταλάβουν πως μιλούσε για το ίδιο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, που γκρεμίστηκε λίγο μετά το θρίαμβο του Μάινταν από Σίδερο, του Άιρον Μάινταν που καταράστηκε τα γάντια του ΠΑΟΚ και από τότε δεν μπορεί να στεριώσει κανείς.

Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο

Το κουδούνι της πόρτας διαπέρασε το κεφάλι του σαν τρυπάνι. Άνοιξε για λίγο τα μάτια, τεντώθηκε, γύρ ...

Read more
Τρoπαιοθήκη

Τρoπαιοθήκη

Δεν έχω πάει ούτε μια φορά στο γήπεδο για να «στηρίξω» μία ομάδα ή ένα αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ. Πο ...

Read more
Μάνα

Μάνα

Όποτε με ρίχνει κάτι ασπρόμαυρο, θυμάμαι την πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου στα κάγκελα. Το πι ...

Read more
Ευαίσθητος

Ευαίσθητος

Μια φορά είχαν βάλει τους βάζελους στη 10, στο Παλέ. Για τους νέους, όπως βλέπεις στην τηλεόραση απέ ...

Read more
Ψείρισμα

Ψείρισμα

Κριτική ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 84-80 Το κλέψιμο του Κούπερ στο κέντρο του γηπέδου και το τρίποντο στη συνέχ ...

Read more
Tελικός

Tελικός

Επειδή όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκινούν από το μυαλό ενός ανθρώπου, ποιος μου λέει εμένα πως δεν είμαι ...

Read more
Όνειρο

Όνειρο

«Είναι το όνειρό μου να τελειώσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, έστω και για 10 μέρες. Αυτό είναι το όνε ...

Read more
Περαστικοί

Περαστικοί

Αν πιστεύεις πως ο ΠΑΟΚ είναι οι παίκτες του, οι προπονητές του, οι διοικήσεις του, οι υπάλληλοί του ...

Read more
Ρεκόρ

Ρεκόρ

14 Μαρτίου 1971, ο ΠΑΟΚ τ&omicro ...

Read more
Συμβολικό

Συμβολικό

Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ που θυμάμαι να είδα στη ζωή μου ήταν το ΠΑΟΚ-Πιερικός 2-1, τη χρονιά που πή ...

Read more
0025

0025

Η ομάδα ποδοσφαίρο&u ...

Read more
Γαλάνης

Γαλάνης

Δεν ξέρω αν επρόκειτο για βρώμικες διασυνδέσεις του Μπάνε με τη στατιστική υπηρεσία του Γαλάνη ή για ...

Read more

Θανασάκης

logo