Φίατ

Φίατ

Τα μέλη ενός...

Honeycutt

Honeycutt

O Tyler Honeycutt έφυγε προχθές...

Ξεκούραση

Ξεκούραση

Τέτοια μέρα, πέντε...

Είμουν

Είμουν

H Άννα είχε την πρόνοια...

Πληθυσμοί

Πληθυσμοί

Η μοναδική «μικρή»...

Δολοφόνος

Δολοφόνος

Μέσα, στην τηλεόραση,...

Μπαλάντα

Μπαλάντα

Στην πιο καμένη...

Οριεντάλες

Οριεντάλες

«Orientales, la Patria o la Tumba!»Όσες...

Πατρίς

Πατρίς

Όταν τελειώνει η...

Τόλφαν

Τόλφαν

Στην εποχή της...

Όλσεν

Όλσεν

O πρώτος...

Εμπόρευμα

Εμπόρευμα

Έχω τις πρώτες μου...

 • Φίατ

  Φίατ

  Thursday, 12 July 2018 23:44
 • Honeycutt

  Honeycutt

  Monday, 09 July 2018 12:56
 • Ξεκούραση

  Ξεκούραση

  Thursday, 05 July 2018 22:07
 • Είμουν

  Είμουν

  Wednesday, 04 July 2018 11:52
 • Πληθυσμοί

  Πληθυσμοί

  Wednesday, 04 July 2018 11:22
 • Δολοφόνος

  Δολοφόνος

  Tuesday, 03 July 2018 12:26
 • Μπαλάντα

  Μπαλάντα

  Monday, 02 July 2018 11:24
 • Οριεντάλες

  Οριεντάλες

  Saturday, 30 June 2018 21:01
 • Πατρίς

  Πατρίς

  Friday, 29 June 2018 19:26
 • Τόλφαν

  Τόλφαν

  Wednesday, 27 June 2018 11:37
 • Όλσεν

  Όλσεν

  Sunday, 24 June 2018 18:17
 • Εμπόρευμα

  Εμπόρευμα

  Wednesday, 13 June 2018 10:35

kampanesΘα ήμουν στην ηλικία της μεγάλης μου κόρης, κάπου έξι-εφτά χρόνων, όταν η μάνα μου μού αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της Χριστιανοσύνης: Κάθε Μεγάλη Παρασκευή βρέχει. Σοκαρίστηκα. Τα σχολεία είχαν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, εμείς στη γειτονιά από το πρωί ως το βράδυ παίζαμε μπάλα, αλλά είχε ξημερώσει η Παρασκευή και έριχνε μια ψιχάλα που απαγόρευε τις αθλοπαιδιές. Επειδή η γειτονιά μας, τα περίφημα «Βατραχαίικα», είχε χτιστεί πάνω σε έλος και με την πρώτη σταγόνα μεταμορφωνόταν σε υδροβιότοπο και κέντρο παγκόσμιας κληρονομιάς των συμπαθών αμφίβιων. Άκουγες τη βροχή στην ταράτσα και ήξερες πως, μέχρι να κατεβείς, θα έχει πλημμυρίσει η γειτονιά και για να διανύσεις πενήντα μέτρα θα έπρεπε να χαιρετήσεις όλη τη ζωή ενός βατράχου, από νεογέννητους γυρίνους που πλατσούριζαν χαρωπά μέχρι κάτι βετεράνους που ζούσαν χρόνια στα μέρη μας και μας ήξεραν και για τον καθένα είχαν και διαφορετικό βρεκεκέξ για καλημέρα.

Εμένα μου κόλλησε στο μυαλό αυτή η μυσταγωγία. «Κάθε Μεγάλη Παρασκευή βρέχει», με κοιτούσε στα μάτια και μου μιλούσε σα να μου εμπιστευόταν το Κλειδί της Πίστης. Πέρασε ένας χρόνος, ήρθε η επόμενη Μεγάλη Παρασκευή, ξύπνησα μέσα στην αδρεναλίνη και έτρεξα στο παράθυρο: Έβρεχε. Κι άλλη Μεγάλη Παρασκευή, κι άλλο ξύπνημα, κι άλλη επιβεβαίωση. Ήρθαν, βέβαια, κάτι Μεγάλες Παρασκευές που δεν έριχνε από το πρωί, γέμιζα με άγχος, η μάνα μου με καθησύχαζε, «κάτσε ακόμα, έχει ως το βράδυ» και, όντως, όπως το είχε πει, πριν πάει δώδεκα έβρεχε -έστω, από μια σταγόνα, αλλά έβρεχε. Πορώθηκα με την ιστορία, που ήταν και κινητή εορτή, δεν ήταν, ας πούμε, συγκεκριμένη μέρα του χρόνου που άλλαζαν τα βαρομετρικά χαμηλά και άνοιγε ο ουρανός, ο Κύριος επέλεγε την ημέρα όποια ημερομηνία κι αν έπεφτε. Μέχρι και στο φάιναλ-φορ, όλοι έβριζαν που χάσαμε το Πρωταθλητριών τη Μεγάλη Τρίτη κι εγώ πιο πολύ αγχωνόμουν για την Παρασκευή, άμα θα έβρεχε. Αλλά δεν το έδειχνα, έλεγαν στην παρέα για τον Τσέκο και τον Ρουσκόνι και τον Ίβκοβιτς κι εγώ συμφωνούσα, «ναι, αν δεν τράκαρε ο Τσέκος θα το σηκώναμε, ναι», αλλά ο νους μου ήταν αλλού.

Πέρασαν τα χρόνια, έβγαλα το σχολείο, ήρθα Θεσσαλονίκη, έχασα την πίστη μου αλλά ακόμα με έτρωγε αυτό το περίεργο με τη βροχή κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Το ‘λεγε η μάνα μου, όποτε πήγαινα στο χωριό, «νομίζεις πως δεν πιστεύεις αλλά το κάνεις από αντίδραση». Και έφτανε η συγκεκριμένη μέρα, με ξυπνούσε καμαρωτή και μου έλεγε «άιντε, ξύπνα, δες τι καιρό κάνει έξω». Ώσπου φτάσαμε σε μια Μεγάλη Παρασκευή περίπου είκοσι χρόνια μετά την αρχική μου συγκλονιστική ανακάλυψη. Δεν είχε βρέξει όλη νύχτα, το ήξερα επειδή δούλευα νύχτα και είχα πάει σπίτι το πρωί, δεν είχε βρέξει όλη μέρα μέχρι το μεσημέρι που ξύπνησα, πήγε απόγευμα, βράδιασε, ρώτησα και στη γειτονιά τους περιπτεράδες που όλα τα ξέρουν, όχι, δεν είχε ρίξει σταλιά, ούτε σήμερα ούτε τόσες μέρες. Γλύκανε η ψυχή μου, επιτέλους, θα σπάσω κι αυτόν το μύθο, περίμενα να πάει μεσάνυχτα, κατέβηκα στο καρτοτηλέφωνο της Ιασωνίδου που μέναμε εκεί κοντά, πήρα τη μάνα μου και την ξύπνησα. «Τι έγινε, έπαθες τίποτα, είσαι στο νοσοκομείο, να έρθω»; Όχι, δεν έπαθα τίποτα. Πήρα να σου πω ότι μόλις τελείωσε η Μεγάλη Παρασκευή. Έβρεξε στο χωριό; «Όχι, δεν έβρεξε σήμερα». Ούτε εδώ. «Ναι, γι’ αυτό με ξύπνησες, να με πεις για τον καιρό»; Ρε μάνα, εσύ δεν έλεγες πως ο Θεός κάθε Μεγάλη Παρασκευή βρέχει κι αυτό είναι σημάδι πως υπάρχει; «Ναι, εννοείται». Ε, τώρα τι έχεις να πεις. «Αχ, βρε γιαβρί μου, εδώ σ’ εμάς δεν έβρεξε, αλλά κάπου στον κόσμο, δεν μπορεί, θα έβρεξε σήμερα».

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB

 
 
 
 

365 Albums

Κατόπιν πρόκλησης, οι 365 δίσκοι που με διαμόρφωσαν, με επηρέασαν, με ρήμαξαν.

48 The Wall

365048

47 Appetite For Destruction

365047

46 Speak English Or Die

365046

45 Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων

365045

44 Hell Awaits

365044

43 Ζωή

365043

42 L’Enfant Sauvage

365042

41 Leprosy

365041

40 Piel y Hueso

365040

39 Back Τo Black

365039

38 System Of A Down

365038