Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

ele12Κριτική ΠΑΟΚ-Πανελευσινιακός 69-59. Ή θα είναι όλο γεμάτο να γουστάρουμε κερκίδα, ή θα είμαστε μεταξύ μας, 200-300 άτομα. Το ενδιάμεσο, δηλαδή να είμαστε χίλιοι άνθρωποι με έναν πυρήνα στη συνηθισμένη γωνία να κάνει σαματά με έθλιβε.

Ένιωθα άβολα. Βγάζουν λαρύγγι, αυτοί οι κλασικοί 50-70 πιτσιρικάδες, αλλά κάνει μεγάλη αντίθεση με την υπόλοιπη ερημιά. Είναι κάτι ξένο σ’ αυτά που έχω συνηθίσει, ουσιαστικά μια Τούμπα σε μικρογραφία, φωνάζει μια παρέα συνθήματα και οι υπόλοιποι τρώνε σπόρια και πατατάκια. Κατάντια. Προσωπικά, θέλω κερκίδα κανονική, αλλιώς καλύτερα να είμαστε σαν θέατρο και να χειροκροτάμε την παράσταση.

Συνεπώς, δε με πολυχάλασε το σκηνικό στο ΠΑΟΚ-Πανελευσινιακός, μια χαρά ατμόσφαιρα είχε. Κι αν δεν είχαν έρθει μαζικά κάποια σχολεία και ένα Κέντρο ΑΜΕΑ, θα ήμασταν ακόμα πιο ήσυχα. Δίχως διακοπές στο παιχνίδι, δίχως πράγματα ξένα. Μπάσκετ μόνο και δύσκολη νίκη, μας βγήκε λίγο η ψυχή. Η δική μου η ψυχή, βέβαια, είχε βγει από το πρωί, όταν μάζευα τα υλικά για τα κεκάκια που ήθελε να φτιάξει η μικρή χουλιγκάνα, να κεράσει τους φίλους της στο γήπεδο για τα γενέθλιά της, αλεύρι που φουσκώνει, βανίλιες, κακάο, κουβερτούρα που ακόμα τη λέει «κουβερτούλα» πέντε χρονών γαϊδάρα, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ που ακόμα το λέω «Μπεκενμπάουερ» σαράντα χρονών γάιδαρος, τρούφα, γάλα, αυγά. Μόνη της τα φτιάχνει, εγώ απλώς της λέω τι να κάνει με τη σειρά και σπάζω τα αυγά, γιατί αυγά δεν της δίνουμε άλλο να σπάσει μετά το περιστατικό το προηγούμενο Πάσχα –από τότε σπάει τα αυγά για τα κεκάκια με τσούγκρισμα και όταν σπάει το άλλο πανηγυρίζει που κέρδισε και καθαρίζουμε την κουζίνα κάνα μισάωρο. Μα θα πάρουμε μαζί μας 12 μάφιν; Ναι. Και πού θα τα βάλουμε; Σε σακούλα. Και χαρτοπετσέτες. Και χυμούς. Και δωράκια θα τους πάρω, για τα γενέθλιά μου, θα κάνουμε παιδικό πάρτι στο γήπεδο. Να πάμε πρώτα από το Τζάμπο.

ele11Άλλη μια πορεία με τα πόδια μόνοι μας, χωρίς συνοδεία αστυνομίας, για το Παλατάκι. Με κρατάει σε φόρμα η μικρή, για ενδεχόμενο τρέξιμο σε εκτός έδρας, αν και όποτε επιτραπούν πάλι οι εκδρομές, που δεν το βλέπω. Τόση ερημιά, πρώτη φορά φέτος. Μπαμπά, γιατί δεν έχει ουρά στα εισιτήρια; Τι να σου πω τώρα. Πάμε να μπούμε, χτυπάει με το μηχάνημα ο τύπος στην είσοδο, «άκυρο barcode, παιδιά, λυπάμαι». Ναι, εμένα τι με νοιάζει αυτό που λες. «Άκυρο γράφει, το εισιτήριο δεν μπορεί να χτυπηθεί». Ναι, επιμένω, μεγάλε ελεγκτή με το μαγικό μηχάνημα, εμένα στα παπάρια μου αν δεν μπορεί να χτυπηθεί το εισιτήριο, βάλε Slayer τέρμα κανένα παλιό Final Command, βάλε κανένα Blasphemer να χτυπηθεί το εισιτήριο, πριν από δύο λεπτά το πήραμε από τα εκδοτήρια. Μπαμπά, τι εννοεί ο κύριος πως είναι άκυρο; Τίποτα, παιδί μου, ο κύριος θα τη βρει τη λύση και γρήγορα, γιατί έχει και κρύο.

Τη βρήκε τη λύση ο άλλος κύριος με το άλλο μαγικό μηχάνημα που δεν ήταν χαλασμένο και το εισιτήριό μας τελικά χτυπήθηκε. Θα του ‘βαλε κάνα καλό θρασάκι, κανέναν Καβαλέρα. Βρίσκουμε τους φίλους της, γιατί πλέον η μικρή στο γήπεδο έχει πιο πολλούς φίλους από εμένα, μπαίνουμε, ωπ, να το πρώτο σοκ. Άδειο παντού, γεμάτο το ένα πέταλο. Πάμε κοντά, στην καβάτζα από όπου βλέπουμε πλέον τα ματς, όλο το πέταλο ΑΜΕΑ, δίπλα τους ένα σχολείο, εμείς κι άλλοι τριάντα. Μια ομορφιά.

ele14Τελικά ψιλογέμισε το γήπεδο, με την έναρξη θα πρέπει να είχε πάνω από 200 άτομα εκτός των εξαιρετικών επισκεπτών. Κλάψε με, μάνα, μιλούσαμε αναμεταξύ μας στις κερκίδες, ρε ψηλέ, πού είσαι, έλα, ρε, πού χάθηκες και τέτοια. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν οι φίλοι μου, οι Ηρακλειδείς, στο Καυτανζόγλειο τόσα χρόνια, έπρεπε να το ζήσω για να το καταλάβω. Τέλος πάντων, είχε και τα καλά του, καβάλησε το κάγκελο μόνη της η χουλιγκάνα, που είχε και άπλα, και έλεγε συνθήματα σε όλο το ματς, ωωω Παοκάρα, έχω τρέλα και τα λοιπά, έφτασε το Παοκτσήδικο σερί της ζωής της στο 6-0. Είχαμε και γκεστ-σταρ από το πουθενά, μας έκανε έκπληξη, ήρθε στο γήπεδο μετά από τρία χρόνια για να τιμήσει την απόφαση της διοίκησης να ανανεώσει τον αρχηγό από την κλινική –κάποιοι εκτιμάνε ακόμα.

Με την Ελευσίνα επιβεβαιώθηκε μια εκτίμηση που έχω κάνει παρακολουθώντας μπάσκετ στην Α1 από την πρώτη αγωνιστική: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μία κατηγορία, εμείς η επόμενη και όλοι οι άλλοι από κάτω. Κοινώς, κανείς δεν πρόκειται να μας κερδίσει στο Παλατάκι όσο παίζουμε κανονικό μπάσκετ –δηλαδή κανονική άμυνα- και θα κάνουμε δύσκολα τα πράματα για τους δύο από επάνω μας. Η τρίτη θέση δεν χάνεται φέτος, εκτός κι αν συμβούν τρομερές ανακατατάξεις στο δυναμικό των ομάδων –που δεν το βλέπω.

Το μπάσκετ είναι φτιαγμένο για υπερβάσεις της μιας βραδιάς. Για να φτάσεις στον τελικό, αρκεί μία υπέρβαση. Παίζεις τρία εκτός έδρας με τον δεύτερο της βαθμολογίας –αν κάνεις την υπέρβαση σε ένα από τα τρία, πας τελικό. Εκεί όλα παίζονται, τελικός είναι, δεν έχει κανόνες. Αλλά η δική μου προσμονή, αυτό που θέλω από την ομάδα, τουλάχιστον για φέτος, είναι να μη χρειάζεται υπέρβαση για να κερδίσει καλύτερες ομάδες και εντός έδρας. Όσο θεωρείται θαύμα η νίκη στο Παλατάκι επί των δύο μπατζετάδων της Αθήνας και του Πειραιά, τόσο θα μένουμε στο περιθώριο. Αν φτάσουμε στο επίπεδο να τους έχουμε, έστω και δύσκολα, στην έδρα μας, τότε θα ψάχνουμε τη μία βραδιά που μπορεί να γίνει το άνω-κάτω και να παίξουμε για Πρωτάθλημα. Προς το παρόν, δεν το βλέπω, αλλά ακόμα έχουμε 2014 και το κανονικό μπάσκετ αρχίζει την Άνοιξη.

Το ευτυχές είναι πως ο Σούλης μέχρι και στο πουλέν μου έμαθε να βαράει βολές. Τιμωρία, ξεφτίλα, προσβολή, δεν ξέρω τι μέσο χρησιμοποίησε, αλλά ο «Βον» πλέον τις ρίχνει με τα δύο χέρια και με σπάσιμο καρπού, άρα κάτι έκανε. Στην αρχή της χρονιάς της έριχνε με σπάσιμο δακτύλων, μετά πέρασε σε ένα μαζεύω πεταλούδες με την απόχη, του ‘κατσε το πιο περίεργο με ένα χέρι που δεν έβρισκε ούτε στεφάνι καμιά φορά, πριν λίγες εβδομάδες άρχισε να την πιάνει και με το άλλο, έχει τώρα 2-3 ματς που τις ρίχνει κανονικά. Ποιος είπε πως δεν μπορείς να βελτιωθείς μέσα σε δύο μήνες;

ele13Ο Κάρτερ αρχίζει και θυμίζει τον περσινό Κάρτερ, γεμάτος μαγκιά και θράσος, ειδικά τώρα που πρέπει να παίζει και για τον αρχηγό. Ο Λάνγκφορντ αρχίζει και θυμίζει πως η Θεσσαλονίκη έχει αεροδρόμιο και τα δύο μέτρα γύρω από το καλάθι μας αρχίζουν να θυμίζουν πως στο μπάσκετ υπάρχει και θέση «5», γνωστή και ως «σέντερ», όπου κάτι στο σχεδιασμό δεν πήγε καλά. Εκτός κι αν παίζει πιο πολύ ο πιτσιρικάς, που εμένα μου γεμίζει το μάτι, δώσ’ του κάνα δεκάλεπτο σε κάθε παιχνίδι να φουσκώσει το στήθος, να ρίξει καμιά τάπα, να μεγαλώσει.

Το κλείσαμε πάλι το μαγαζί. «Αυτά τα παιδάκια δικά σας είναι», ρώτησε ένας υπεύθυνος, αφού τα βλαστάρια μας έκοβαν βόλτες την ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις, αρνούνταν να φύγουν. Γι’ αυτό το σκέφτομαι το ματς με τη Λοκομοτίβ την Τετάρτη, να λήξει κατά τις 7, να κυνηγάω τη μικρή μέσα στο γήπεδο πάλι, να χάσουμε το ποδόσφαιρο. Αλλά θα το κάνω, θα γίνει το παγκόσμιο ρεκόρ νεανικού χουλιγκανισμού: Το σχολικό τις φέρνει τις δύο κόρες μου σπίτι στις 4 κάθε μέρα, οπότε την Τετάρτη, που το ματς είναι στις 5, θα πω στον οδηγό να τις φέρει κατευθείαν στο Παλατάκι. Θα κατεβούν από το σχολικό και θα μπούμε μέσα οικογενειακώς, από το σχολείο στο γήπεδο, σε λέω, έτσι μάθαμε από παιδιά, ευκαιρία να βαπτιστεί και η μικρή από 18 μηνών, μια χαρά θα γουστάρει. Σ.Φ. Βρεφονηπιακού Σταθμού δεν έχει παίξει ποτέ στην ιστορία του οπαδικού κινήματος, θα γράψουμε πάλι ιστορία.

Τα Δεκάλεπτα: 21-19, 31-37, 50-44, 69-59
ΠΑΟΚ: Langford 5, Λιάπης, Carter 17 (3), Κακαρούδης 4, Τσόχλας 3 (1), Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης 6 (1), Κώττας, Odum 10 (1), Vaughn 19, Σαλούστρος 2.
ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ: Cox 9 (1), Robinson 10 (1), Τσακαλέρης, Βασιλόπουλος 7 (1), Αθανασούλας 3, Markovic 15 (3), Δορκοφίκης 5, Ιωάννου 88 (1), Καλλές 2.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB