Στράτος

Στράτος

(Εισαγγελεύς)...

Γράμμα

Γράμμα

Θεσσαλονίκη,...

Νέτο

Νέτο

Υπάρχουν...

Πάνκης

Πάνκης

- Μαζί κατεβήκαμε.-...

Ράδιο

Ράδιο

-Πάμε στο Ηράκλειο,...

Ρεύμα

Ρεύμα

«Ο ΠΑΟΚ». Το...

Κασκορσέ

Κασκορσέ

Είμαι οπαδός της...

1100

1100

Ο Γιώργος, ο...

Ένσταση

Ένσταση

H KAE ΠΑΟΚ επέλεξε να...

Γειτονιά

Γειτονιά

Το μυαλό μου έχει...

Επανεκτίμηση

Επανεκτίμηση

Υπάρχουν δύο...

Λάσπη

Λάσπη

Τόσες δεκαετίες...

 • Στράτος

  Στράτος

  Tuesday, 11 May 2021 14:04
 • Γράμμα

  Γράμμα

  Saturday, 08 May 2021 14:09
 • Νέτο

  Νέτο

  Thursday, 06 May 2021 20:13
 • Πάνκης

  Πάνκης

  Monday, 05 April 2021 19:26
 • Ράδιο

  Ράδιο

  Saturday, 13 February 2021 14:20
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Sunday, 07 February 2021 14:22
 • Κασκορσέ

  Κασκορσέ

  Sunday, 24 January 2021 14:26
 • 1100

  1100

  Sunday, 27 December 2020 14:33
 • Ένσταση

  Ένσταση

  Saturday, 19 December 2020 19:38
 • Γειτονιά

  Γειτονιά

  Wednesday, 06 May 2020 15:16
 • Επανεκτίμηση

  Επανεκτίμηση

  Monday, 24 February 2020 23:06
 • Λάσπη

  Λάσπη

  Friday, 07 February 2020 00:16

h60Με το πρώτο της κλάμα έκανε πραγματικότητα την ευχή και κατάρα της μάνας μου «το παιδί που θα κάνεις να είναι σαν εσένα, να δεις τι τραβάω». Είναι καρμπόν μου η Χουλιγκάνα σε όλα τα εσωτερικά της, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, στον χαρακτήρα, στη συμπεριφορά, ένας μικρός Ισοβίτης στο θηλυκό, το ίδιο εκνευριστική με τον πατέρα της, με απίστευτη υπομονή στο σπάσιμο νεύρων των άλλων, με εξωφρενική προσήλωση σε κάθε μικρό και μεγάλο στόχο που βάζει και όλα τα ωραία που έχει πει η μάνα της για μένα, κατά καιρούς. Η βασικότερη ομοιότητά μας είναι η αντοχή μας στην αϋπνία: Μπορεί να ξυπνήσει ξημερώματα και να μείνει δίχως να κοιμηθεί ως το άλλο πρωί, από μωρό παιδί ήταν έτσι, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό στη ζωή των γονιών της όταν βρέθηκαν μ’ ένα μωρό που δεν έλεγε να κλείσει μάτι.

Η Λιλιγκάνα, από την άλλη, δεν είναι κορόιδο. Ξυπνάει την ίδια ώρα, κοιμάται κάθε μεσημέρι ένα διωράκι, πέφτει το βράδυ νωρίς και ξεκουράζεται. Τρώει συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες ώρες, συμμαζεύει τα πράγματά της, είναι υπάκουη και διαλλακτική, καλοπροαίρετη, δηλαδή σαν τη μαμά της, στο πιο σοφτ, λόγω ηλικίας. Αν της χαλάσεις το πρόγραμμα την έχασες, τον ήπιες, θα γκρινιάζει μέχρι να επανέλθει στο κανονικό της. Αυτό πάθαμε το Σάββατο στην Τούμπα, αν και η χαρά της που έβλεπε ματς του «μεγάλου» ΠΑΟΚ, όπως δήλωσε από μόνη της, μετρίασε κάπως την γκρίνια. Είχε ξαναπάει στην Τούμπα, στα επίσημα, τότε που είχα παίξει μπάλα και δεν ήταν κανονικές συνθήκες αγώνα, ήταν και δύο χρονών, οπότε ένιωθε σαν πρώτη φορά. Έμεινε με ανοιχτό στόμα μπαίνοντας στη Θύρα 4, δεν μπορούσε να το πιστέψει βλέποντας το γήπεδο από ψηλά και σχολίαζε, ποπό, πολύ μεγάλος ο ΠΑΟΚ εδώ, δεν είναι σαν το Παλατάκι.

Τις είχαμε ψοφήσει στο περπάτημα όλη μέρα, πήγαμε στην Έκθεση Βιβλίου, πάθαμε και μια πλάκα οικογενειακώς επειδή είναι λίγο κάπως να βλέπεις τα μούτρα σου μέσα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης πρώτη μούρη, ξεπαραδιαστήκαμε με τα βιβλία που πήρανε καθώς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι «για βιβλία δεν θα ρωτάτε, θα παίρνετε ό,τι θέλετε» αλλά εκεί δεν είναι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς να παίρνεις ένα κάθε Σάββατο και ξεμπερδέψαμε, είναι ολόκληρος λαβύρινθος, δεκάδες περίπτερα, πειρασμοί κάθε λίγα μέτρα, παραστάσεις, μπαλόνια, πολύχρωμα εξώφυλλα και σταντ, πήγαμε στην Τούμπα κουβαλώντας δέκα κιλά στην πλάτη για την καθεμιά. Περνώντας από το κλασικό στέκι για να αφήσουμε τα συμπράγκαλα και να μην τα έχουμε μαζί μας στο γήπεδο, που ήδη η Λιλιγκάνα είχε υπερβεί τα όριά της και είχαμε φτάσει έξι το απόγευμα και τα βλέφαρα όλο και έκλειναν όπως περπατούσε, η ματιά της διασταυρώθηκε με το πιο λαχταριστό έδεσμα της γαστρονομικής της ποικιλίας. «Σουβλάκι»!

Κάναμε πως δεν ακούσαμε, βιαζόμασταν, δεν ήμασταν τώρα να παραγγέλνουμε και να περιμένουμε, τραβήξαμε με το πόδι για το γήπεδο, που ήταν απόσταση, όπου μπήκαμε με την έναρξη, ενώ είχαμε και το ζόρι των τουρνικέ να τις περάσουμε δύο-δύο. Η Λιλιγκάνα είδε τις καντίνες και σάστισε, «τι είναι αυτό, αυτοκίνητο που πουλάει σουβλάκια», τρελάθηκε από τη χαρά της, σου λέει τέτοιο να πάρουμε, όχι κανένα οικογενειακό που ψάχνει η μαμά, να πρέπει να οδηγάμε ώρα μέχρι το σουβλατζίδικο, όχι, θα έχουμε ένα σουβλακοάμαξο και μόλις πεινάμε κάνουμε στάση και τρώμε, ή, καλύτερα, εμένα με έχουν πίσω, να ψήνω και να τρώω. Το πρώτο ημίχρονο το βγάλαμε άνετα, λόγω της καλής διάθεσης επειδή πρώτη φορά έβλεπαν ΠΑΟΚ από τόσο ψηλά και σε τόσο μεγάλο γήπεδο, χτυπούσαμε τις λαμαρίνες στο ρυθμό των συνθημάτων, φωνάζαμε τα πιο γνωστά που ξέρουνε, χοροπηδούσαμε, διαβάζανε από λίγο τα νέα τους βιβλία, αλλά με το δεύτερο ημίχρονο άρχισε να πέφτει το ηθικό. Μέχρι κι η Χουλιγκάνα βαρέθηκε και ρώτησε «πόσο έχει ακόμα», δηλαδή ήταν η πρώτη που φώναξε «ο βασιλιάς είναι γυμνός», όλοι είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε δέκα παίκτες να ψάχνουν τον Πρίγιοβιτς και αντί να πανηγυρίζουμε γκολ να ξεσπάσουμε άκουγες κάθε πέντε λεπτά γκρίνια στο τελευταίο, αδιάφορο, ας πούμε, ματς της χρονιάς. Την πήρα στην 4Α, την ανέβασα στο κάγκελο, δίπλα στους πυρσούς, που δεν είχε πυρσούς, κύριε εισαγγελέα, αν με διαβάζεις, έτσι το γράφω, να δώσω χρώμα στο κείμενο, μπήκαμε στους φωνακλάδες και τότε έλαμψε πάλι η ματιά της «ε, μπαμπά, εδώ είναι ωραία, όχι εκεί πάνω», έτσι μπράβο, τώρα συνεννοούμαστε.

Η μικρή είχε ήδη βασιλέψει στην αγκαλιά της μαμάς και έδειχνε έτοιμη να κοιμηθεί. Το μόνο που μουρμούριζε ήταν η λέξη «σουβλάκιιι, σουβλάκιιι», με παράπονο, νιώθοντας προδομένη από την υπόσχεσή μου «μόλις τελειώσει το ματς θα σου πάρω από το σουβλακοάμαξο» επειδή, ρε παιδιά, αυτό το ματς δεν τελειώνει ποτέ, τι θα γίνει. Σε μια προσπάθεια να της τονώσω το ενδιαφέρον, της είπα πως «όσα γκολ βάλει ο ΠΑΟΚ τόσα σουβλάκια θα σου πάρω μετά» και στα γκολ με κοιτούσε με νόημα, «ένα», μετά «δύο» αλλά περνούσε η ώρα κι ο ΠΑΟΚ δεν έβαζε γκολ άρα δεν είχε άλλο σουβλάκι. Τα ξέχασε τα κρεατικά, όμως, είχε πάει πια σχεδόν εννιά το βράδυ που στο κανονικό της τέτοια ώρα κοιμάται στο σπίτι, όχι μόνο δεν την είχε πέσει για το μεσημεριάτικο δίωρο αλλά τη σέρναμε στις εκθέσεις και τα ποδόσφαιρα, είχε γίνει κομμάτια, κούρνιαζε στην αγκαλιά και δεν έλεγε τίποτα, μισοκοιμόταν και είμαι σίγουρος πως αν δεν συνέχιζαν τα συνθήματα οι φωνακλάδες κάγκουρες για το όπλο που ήταν μαγικό και την αερογέφυρα στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ακουγόταν και το ροχαλητό της. Ώσπου βάζει ο Πρίγιοβιτς το γκολ στις καθυστερήσεις και πετάγεται από την αγκαλιά της μαμάς, σηκώνεται όρθια, χειροκροτάει γεμάτη ζωντάνια σαν να τη χτύπησε κεραυνός και φωνάζει «ναι, ναι, ναι, τρία σουβλάκια, μπαμπά, τρία»!

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB