Στράτος

Στράτος

(Εισαγγελεύς)...

Γράμμα

Γράμμα

Θεσσαλονίκη,...

Νέτο

Νέτο

Υπάρχουν...

Πάνκης

Πάνκης

- Μαζί κατεβήκαμε.-...

Ράδιο

Ράδιο

-Πάμε στο Ηράκλειο,...

Ρεύμα

Ρεύμα

«Ο ΠΑΟΚ». Το...

Κασκορσέ

Κασκορσέ

Είμαι οπαδός της...

1100

1100

Ο Γιώργος, ο...

Ένσταση

Ένσταση

H KAE ΠΑΟΚ επέλεξε να...

Γειτονιά

Γειτονιά

Το μυαλό μου έχει...

Επανεκτίμηση

Επανεκτίμηση

Υπάρχουν δύο...

Λάσπη

Λάσπη

Τόσες δεκαετίες...

 • Στράτος

  Στράτος

  Tuesday, 11 May 2021 14:04
 • Γράμμα

  Γράμμα

  Saturday, 08 May 2021 14:09
 • Νέτο

  Νέτο

  Thursday, 06 May 2021 20:13
 • Πάνκης

  Πάνκης

  Monday, 05 April 2021 19:26
 • Ράδιο

  Ράδιο

  Saturday, 13 February 2021 14:20
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Sunday, 07 February 2021 14:22
 • Κασκορσέ

  Κασκορσέ

  Sunday, 24 January 2021 14:26
 • 1100

  1100

  Sunday, 27 December 2020 14:33
 • Ένσταση

  Ένσταση

  Saturday, 19 December 2020 19:38
 • Γειτονιά

  Γειτονιά

  Wednesday, 06 May 2020 15:16
 • Επανεκτίμηση

  Επανεκτίμηση

  Monday, 24 February 2020 23:06
 • Λάσπη

  Λάσπη

  Friday, 07 February 2020 00:16

velakiaΜετά το ματς με την Τενερίφη πήγα στον πατέρα του και τα ξέρασα όλα. «Τι θα γίνει με τον γιο σου, με παίρνει τηλέφωνο να πάμε για βελάκια, του λέω ρε ποια βελάκια πάμε Παλατάκι έχουμε ευρωπαϊκό ματς και απαντάει ρε ποιο Παλατάκι έλα να σε σκίσω στο Κρίκετ που έχω βελτιώσει το στιλ μου και κλείνω 20, 18 και 19 από τον πρώτο γύρο».

Χλώμιασε ο παλιός Παοκτσής, γέλασε, αλλά έδειξε πώς πίστευε ότι έκανα πλάκα. «Αλήθεια σου λέω, μιλήσαμε δυο ώρες πριν το ματς, του είπα πως εγώ θα έρθω με γυναίκα και δύο παιδιά, που είμαστε οι μεγάλοι από δουλειά και οι μικρές από σχολεία, αγγλικά και μπαλέτο, ταλαιπωρημένες από τις εφτά το πρωί, δύο αστικά να πάμε και δύο να γυρίσουμε, που θα φτάσουμε σπίτι στις έντεκα και τα παιδιά θα κουτουλάνε από τη νύστα και την κούραση, κι αυτός έχει ρεπό, τα ξύνει όλη μέρα και ακριβώς την ώρα του ματς οργανώνει βελάκια»; Και τον αφήνω να με κοιτάζει, κουνώντας το κεφάλι, προβληματισμένος.

Χτυπάει το τηλέφωνο το άλλο πρωί. «Μαλάκα, με γάμησες. Με πήρε ο πατέρας μου χθες το βράδυ και με ξέχεσε, του είχα πει πως δεν προλαβαίνω να έρθω στο ματς κι αυτός έμαθε από εσένα πως έπαιζα βελάκια, άνω κάτω μας έκανες». Και του απάντησα πως κάποιος έπρεπε να πει την αλήθεια στον πατέρα του μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορεί να τον κοροϊδεύει με ψεύτικες δικαιολογίες, μία πονόδοντος, μία το παιδί δήθεν δεν τον αφήνει να φύγει, μία βρέχει, μία χιονίζει. Όχι. Ο γιος του απλώς έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του και να αφήσει τον μπασκετικό ΠΑΟΚ μόνο του και να τρέχει στην Τούμπα να χειροκροτεί έντεκα μαντράχαλους που κυνηγάνε μια μπάλα, σε αντίθεση με τον πατέρα του που τόσες δεκαετίες ζήτημα να έχει χάσει πέντε αγώνες στο μπάσκετ -κι αυτούς επειδή ήταν στο νοσοκομείο. «Με γάμησες». «Είχα υποχρέωση απέναντι στον πατέρα σου και τον ΠΑΟΚ».

Τρεις μέρες μετά, στο χθεσινό ματς με τον Άρη, ακούγεται ο Σήφης να φωνάζει από το μικρόφωνο πως έχει βρεθεί δίπλωμα οδήγησης. Και το ονοματεπώνυμο ανήκει στον άσωτο υιό. «Συνωνυμία», σκέφτηκα, δεν έχει δίπλωμα ο δικός μου. Και θυμήθηκα, μετά, πως κάποτε το είχε πάρει. Έφαγε ένα χιλιάρικο σε μαθήματα, λάδωσε, πήρε το δίπλωμα, οδήγησε τετρακόσια μέτρα ευθεία, τράκαρε και από τότε δεν έκατσε μπροστά σε αυτοκίνητο ούτε ως συνοδηγός.

Κατέβηκα ως τον Σήφη και τον ρώτησα αν έκανε πλάκα ή όντως βρήκε δίπλωμα στο όνομα του δικού μου. «Πορτοφόλι ήταν, αλλά είπα δίπλωμα για να μην έρθουν σαράντα άνθρωποι να πουν ότι είναι δικό τους». Και τον ακούω πίσω μου τον χαμένο να με φωνάζει καμαρωτός, γυρίζω, τον βλέπω χαμογελαστό και του λέω «ρε καριόλη, έχασες επίτηδες το πορτοφόλι για να ακουστεί σε όλο το γήπεδο πως ήρθες στο ματς και να έχει μούτρα ο πατέρας σου να κυκλοφορεί από αύριο στην πόλη»; Και απαντάει, χωρίς δεύτερη σκέψη, «εννοείται, με μια κίνηση έμαθαν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι πως είμαι εδώ».

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB