Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

kavala090416Πρώτη εκδρομή στη ζωή της και τα πολιτισμικά σοκ απανωτά. Ειδικά το πρώτο, που της ανακοινώνω πως «σήμερα θα πάμε εκδρομή στην Καβάλα να δούμε τον ΠΑΟΚ» και βραχυκυκλώνει, «πρώτα θα πάμε Παλατάκι και μετά στην Καβάλα ή πρώτα στην Καβάλα και μετά στο Παλατάκι». «Θα πάμε στην Καβάλα και εκεί θα παίζει ο ΠΑΟΚ, στη γήπεδο της Καβάλας». «Μπαμπά, δεν το πιστεύω αυτό που θα κάνουμε, άντε, πάμε να φύγουμε αμέσως».
• «Εμείς ποιοι είμαστε», ρωτάει απεγνωσμένα από τον ώμο μου, όπου την έχω σχεδόν σε όλο το ματς. Της απαντάει ένας από δίπλα «εμείς είμαστε με τα ασπρόμαυρα», αλλά δεν ξέρει σε ποια μιλάει ο καψερός, ξαναφωνάζει θυμωμένη «εμείς, λέω, ποιοι είμαστε», την κοιτάζει απορημένος αυτός, «αφού εμείς βάζουμε συνέχεια καλάθια γιατί χάνουμε»; «Ο ΠΑΟΚ είναι στα δεξιά», της εξηγώ, «αφού δεν παίζουμε στο Παλατάκι, οι πόντοι του ΠΑΟΚ είναι ανάποδα. Αριστερά η Καβάλα, δεξιά ο ΠΑΟΚ». «Ααα, εντάξει τότε. Ωωω, Παοκάρα, έχω τρέλα μέσ’ στο μυαλό».
• «Μπαμπά, γιατί σήμερα φωνάζουμε συνέχεια»; Επειδή, αγάπη μου, στα εκτός έδρας μας βγαίνει ένα παράξενο συναίσθημα υπεραγάπης για την ομάδα που στο Παλατάκι το πνίγουμε, το καταπιέζουμε, μας το κερδίζει η γκρίνια και η νοσταλγία για τα παλιά. Όταν παίζει ο ΠΑΟΚ μακριά από τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμία νοσταλγία για τα παλιά -ζεις τα παλιά εκείνη τη στιγμή, αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ. Άσε που στα εκτός έδρας πηγαίνουν οι εξ ορισμού φωνακλάδες, ειδικά αυτοί οι Καβαλιώτες που δεν κουράζονται ποτέ.
• «Αφού είμαστε στην Καβάλα, δεν έχει Καβάλες; Και εδώ όλοι ΠΑΟΚ είναι»; Όλοι ΠΑΟΚ είναι κι εδώ, αλλά έχει και μερικούς που δεν είναι. Να, αυτοί απέναντι, όταν βάζει καλάθια η Καβάλα χειροκροτάνε, άρα υποστηρίζουν την Καβάλα. «Μα δε βάζει και πολλά καλάθια η Καβάλα, όλο ο ΠΑΟΚ βάζει. Κρίμα, θα στενοχωρηθούνε οι Καβάλες σήμερα που θα τους κερδίσουμε».
• «Δηλαδή ο παππούς που είναι Καβάλας θα στενοχωρηθεί σήμερα»; Ναι, θα στενοχωρηθεί σήμερα ο παππούς που θα τους κερδίσουμε, γι’ αυτό όταν τον δεις που θα πάμε μετά το ματς για καφέ να τον αγκαλιάσεις πολύ-πολύ δυνατά, να νιώσει καλύτερα, να μας κεράσει και τον καφέ και το παγωτό και τις μπύρες μετά έτσι στενοχωρημένος που θα είναι.
• «Έχει παιδική χαρά! Απίστευτο! Δηλαδή όποτε παίζουμε στην Καβάλα θα ερχόμαστε, θα βλέπουμε τον ΠΑΟΚ και μετά θα παίζω στην παιδική χαρά; Ουάου»! Τι να της πεις, πως έπεσε η Καβάλα στην Α2, δεν της το είπα. «Μπαμπά, γιατί δε φτιάχνουμε μια παιδική χαρά στο Παλατάκι»;
• «Πατατάκια πού πουλάνε εδώ»; Από την άλλη μεριά, θα πάρουμε αργότερα. Και παθαίνουμε το πολιτισμικό σοκ εμείς, που έχει ο τύπος τέσσερα είδη μπύρες.
• «Γιατί έχει τόσους αστυνομικούς εδώ μπροστά μας»; Ήρθαν να θαυμάσουν τον ΠΑΟΚ. «Είναι ΠΑΟΚ οι αστυνομικοί»; Όχι, είναι Ολυμπιακός.
• «Δες, ο πίνακας έχει πολλά χρώματα! Να βάλουμε και στο Παλατάκι πολύχρωμα νούμερα»! Βρε κάτσε να φτιάξουμε τα λαμπάκια, να δείχνουν το σκορ, και μετά βάζουμε και χρωματιστά νούμερα.
• «Τα καρεκλάκια, πάντως, είναι χάλια. Όλο κουνιούνται».
• «Εγώ θα χτυπάω παλαμάκια, εσύ πιάνε με να μην πέσω».
• «Ωραία ήταν, να το κάνουμε κάθε Σάββατο».

Αποχαιρετισμός

Αποχαιρετισμός

Η καταραμένη ξενιτιά μ& ...

Read more
4/10

4/10

Ημέρα Μνήμης. Σύμβολο. Για τους έξι, αλλά και για όλα τα Παοκτσάκια που μας άφησαν λιγότερους. ...

Read more
Μίκρα

Μίκρα

ΠΑΟΚ-Αναγέννηση Βύρωνα 26-21. Τώρα βρήκαμε καινούργιο μπελά. Ξέρουμε ανάγνωση. Όπου πάμε, ό,τι κι αν ...

Read more
Ντάρμπι

Ντάρμπι

Ο πιο παλιός ορισμός για το «ντέρμπι» είναι ο αγώνας ανάμεσα σε δύο γειτονικές ομάδες, σε συλλόγους ...

Read more
Κατεδάφιση

Κατεδάφιση

47 αγώνες. 22 νίκες, 25 ήττε&s ...

Read more
Έφυγε

Έφυγε

Ήμουν εκεί στο ντεμπούτο του, με τη Λοκομοτίβ Τυφλίδας, όπου ξεπετάχτηκε από το πουθενά και σκόραρε ...

Read more
Σκουπίδια

Σκουπίδια

Μετρήθηκες, γάβρε. Προχθές, χθες, σήμερα, κάθε μέρα μετριέσαι. Και κάθε φορά αποδεικνύεις, την τελ ...

Read more
Σάμπρι

Σάμπρι

Ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι &A ...

Read more
Τραύματα

Τραύματα

Κριτική ΠΑΟΚ-Ζιέλονα Γκόρα 85-66. Πού θα με πας για καφέ, ρώτησε ο Αθηναίος, το πρωί του ματς με του ...

Read more
0040

0040

Κάποιοι κουστου&m ...

Read more
0027

0027

Είχα να δω παίκτη-προ&p ...

Read more
Αποδείξεις

Αποδείξεις

Γράφω ποιο είναι το &r ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.