Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30

toyrsounidis04Απαντώντας σε όλους μαζί, ο λόγος που δεν ασχολούμαι με τον Άρη είναι πως δε βρίσκω κάποιο λόγο να ασχοληθώ με τον Άρη.

Όχι αλαζονικά, όχι επειδή νιώθω «ανώτερος» ή κάτι παρόμοιο. Απλώς δε με ελκύει το θέμα. Δε με τραβάει. Δε με ενδιαφέρει, πώς να το πω. Όπως δε με πολυενδιαφέρει η ΑΕΚ. Δεν υπάρχει στο χάρτη, έχει εξαφανιστεί –όταν επανέλθει, το βλέπουμε.

Οι Σαλονικιοί Παοκτσήδες έχουν μια τάση ενασχόλησης με την κατάντια του συμπολίτη. Λογικό είναι, όταν έχεις συμμαθητές αρειανούς, φίλους αρειανούς, συνεργάτες αρειανούς, συγγενείς, θείους, ξαδέρφια, μπατζανάκηδες, κουνιάδους αρειανούς, όταν από τότε που γεννήθηκες σε ζαλίζει η κίτρινη μπόχα τριγύρω σου, τώρα που τους έχεις έτη φωτός μακριά δεν κρατιέσαι, θέλεις να ξεσπάσεις. Να τους πεις «μια, δυο, τρεις, γλιτώσαμε από σας». Να κοροϊδέψεις, να χλευάσεις. Έστω, να κάνεις καζούρα, ρε παιδί μου, σε αθλητικά πλαίσια.

Από την άλλη, εγώ μεγάλωσα σε ένα χωριό της επαρχίας και όχι στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα συμμαθητές ή φίλους αρειανούς, δεν πλακωνόμουν στα εφηβικά μου χρόνια πριν και μετά τα Άρης-ΠΑΟΚ –ερχόμουν, τα έβλεπα, γύριζα στο χωριό. Εκεί όπου είχαμε έναν που ήταν Παναχαϊκή, έναν άλλο που δήλωνε «Σκόντα Ξάνθη», αλλά Άρης δεν ήταν κανείς. Και ήμουν από μεγάλο χωριό, όχι καμιά τραχανοπλαγιά, πάνω από δύο χιλιάδες κάτοικοι κι ούτε ένας αρειανός.

Είχαμε κόσμο που υποστήριζε τον Άρη στο μπάσκετ -εννοείται, ό,τι πουλάει γίνεται μόδα παντού. Αλλά κανείς τους δεν ήταν κανονικός αρειανός, ήταν όλοι τους «Άρης στο μπάσκετ» και στο ποδόσφαιρο Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός. Μόλις φτιάξανε ομάδα οι Πειραιώτες και οι Αθηναίοι, οι «αρειανοί στο μπάσκετ» ξέχασαν και τον Γιαννάκη και τον Σούμποτιτς και τον Γουίλτζερ. Συνεπώς, το να κατακρίνω κάποιους Σαλονικιούς Παοκτσήδες για το κόλλημά τους με την καζούρα στους αρειανούς δεν είναι δίκαιο, από τη σκοπιά της «εκδίκησης». Το χαίρονται, ευκαιρία βρήκαν τα Παοκτσάκια και καλά κάνουν. Αυτή η διαρκής αμφισβήτηση περί «αφεντικών της πόλης» δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με δύο κατηγορίες διαφορά. Έτη φωτός. Τέλος η κουβέντα, η πόλη καθαρή, που έλεγε και το πανί με την Ίντερ.

Εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω στην καζούρα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Είναι στη Γάμα Εθνική, με προοπτική να επιστρέψουν όταν οι ομάδες θα ανεβαίνουν κατηγορία με αλφαβητική σειρά, στο μπάσκετ είναι μια ταχύτητα κάτω και τα τρελά πανηγύρια για τις δύο πρόσφατες νίκες έδειξαν πόσο στερημένοι είναι από χαρές, ενώ στο βόλεϊ είναι δευτεροτρίτοι από το τέλος (τώρα πήγα και είδα τη βαθμολογία, δεν το ήξερα). Δηλαδή κατάντια. Πιο κάτω δεν έχει. Λέμε για τα δικά μας τα χάλια, που εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας επειδή θα βγούμε δεύτεροι ή τρίτοι και δεν έχουμε άλλη υπομονή για το Πρωτάθλημα, ενώ αυτοί έχουν πάρει Πρωτάθλημα πριν αρχίσει το Πρωτάθλημα, δηλαδή πριν οχτακόσια χρόνια και ένα Κύπελλο το 1970, που το πήραμε πίσω το 2003 και τέλος κι αυτή η πληγή. Τι να τους πεις, τι να τους κοροϊδέψεις. Είναι unfair.

Είναι ανθρωπιστικό το ζήτημα. Αρναία, Ακροπόταμος, Χρυσούπολη, Χαλάστρα, κάθε βδομάδα και μια ευκαιρία για καζούρα. Γιατί να το κάνεις, δεν έχει νόημα. Άσ’ τον αρειανό στο μαύρο του το χάλι και κοίτα πώς θα πάμε μπροστά εμείς. Μας χωρίζουν αιώνες, ποιος Παοκτσής πιστεύει πως θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Είναι κρίμα. Κι αν σου λένε μια κουβέντα παραπάνω στην καφετέρια, δώσε τόπο στην οργή. Προχθές, ένας χαιρόταν με το 4-0 στο Περιστέρι, κορόιδευε. Η ψυχούλα του το ξέρει. Κάντε την εικόνα στο νου σας, αυτό τον άνθρωπο, χλευάζει τον ΠΑΟΚ, τον Ιβάν, τον Άγγελο, το «χάλι» μας που είμαστε τρίτοι στην Άλφα Εθνική, που παίζουμε στην Ευρώπη, που έχουμε ομάδα εκατομμυρίων Ευρώ, που σκάμε επειδή χάσαμε την κούπα, που θεωρούμε ως αποτυχία τη μη διεκδίκηση της πρωτιάς. Λέει, λέει, λέει στο καφενείο, μετά γυρίζει στο σπίτι, πέφτει να κοιμηθεί. Πόση ώρα κάνει να κοιμηθεί, άραγε.

Φάπες

Φάπες

Αν υπάρχει άνθρωπος ως ο ορισμός του παιδιού για φάπες, αυτός ήταν ο ΦΛ. Το ΦΛ από το ελεεινό παρατσ ...

Read more
Δύο

Δύο

Σήμερα η σελίδα isovitis.gr κ& ...

Read more
Ατζέντης (2)

Ατζέντης (2)

- Hello.- Hello, Mr. Agent, we talked and yesterday, I’m calling from PAOK…- Oh, God, i ...

Read more
Δγετισία

Δγετισία

Από σήμερα, η ιστοσελίδα μας θα φιλοξενεί τον διάσημο καθηγητή διαιτησίας κύριο Περικλή Βασιλάκη Καΐ ...

Read more
Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός, ει&de ...

Read more
Ενασαπομάς

Ενασαπομάς

Έχουμε μείνει στο κυλικείο, στο Παλατάκι, έξι άτομα. Το ματς αρχίζει σε λίγα λεπτά, ο Λαός ακούγεται ...

Read more
Τρολ

Τρολ

Είμαστε τα μεγαλύτερα τρολ του πλανήτη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό, πιο θορυβώδες, πιο αναπάν ...

Read more
Κορεό

Κορεό

Επιβάλλεται σχετική μελέτη της φωτογραφίας πριν την ανάγνωση. Λοιπόν, τι βλέπουμε στην εικόνα; ...

Read more
Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε επισ ...

Read more
Κομπανία

Κομπανία

Ξεκινάς μιλώντας σε ...

Read more
Σύμβολο

Σύμβολο

Έχει πολλά χρόνια πο&upsi ...

Read more
Υπομονή

Υπομονή

Σοβαρά τώρα, σ’ εμένα θα κάνεις μάθημα για την υπομονή; Σ’ εμένα θα κουνήσεις το δάχτυλο και θα με δ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.