Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

pp9conΚάφροι οπαδοί του ΜΠΑΟΥΓΚ επιτέθηκαν σε μικρά αθώα παιδάκια ακαδημίας του Ολυμπιακού. Make my day.

Πόσο μικρά; Εννιάχρονα. Κατέβασέ το, κάν' το οκτάχρονα, ή, καλύτερα επτάχρονα. Τα εννιάχρονα δεν τα λυπάται κανείς, με τα επτάχρονα θα έχουμε πιο πολλά κλικ. Το ταξίδι της παραπληροφόρησης, της πληροφορίας του σπασμένου τηλέφωνου, τα παπαγαλάκια εν δράσει, από site σε site.

 

pp1gaz

Το gazzetta.gr σέρνει το χορό της φρίκης. Επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ σε «μωρά». Σε κάποια μυθική περιοχή με το μαγικό όνομα «Μιχανιώνα». Παιδάκια 7-8 χρονών. Τους την έπεσαν 15, όλοι συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ, με τις πλαστικοποιημένες ταυτότητες στο λαιμό. Άνανδροι οπαδοί, όλοι τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: «Τα παιδάκια μπήκαν τρομαγμένα, όπως ήταν φυσικό», θα μας απασχολήσει παρακάτω.

 

pp2gaz

Και, ωπ, λίγο μετά, κανένα επεισόδιο στη «Μηχανιώνα», με ήτα πλέον το μυθικό μέρος. «Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta» δεν έγινε και τίποτα, ενώ στο προηγούμενο άρθρο, που ήταν σύμφωνα με πληροφορίες της Διάπλασης Των Παίδων, είχαν γίνει τα όργια από τους άνανδρους Παοκτσήδες με τις ταυτότητες τις συνδεσμίτικες. Τέλειο, τελειότατο το «παρά τα όσα γράφτηκαν», αντί για «παρά τα όσα γράψαμε» ή «παρά τις παπαριές που έγραψε πριν ανώνυμος ρεπατζής που έχουμε εδώ στο gazzetta». H αστυνομία επιβεβαιώνει, λέει, πως δεν υπήρξε κανένα απολύτως θέμα. Η πολύ έγκυρη ιστοσελίδα, σε δύο άρθρα, καταφέρνει να γράφει ό,τι αρλούμπα μπορεί να γραφεί για το θέμα δίχως να κατονομάζει καμία πηγή ή να επικαλείται, έστω, πληροφόρηση από κάποια πλευρά –όλα παρουσιάζονται σα να τα διάβασαν στο Facebook.

 

pp3s24

Και πάμε στο τραγικότερο site της σύγχρονης εποχής, όπου ο δημοσιογράφος-επιμελητής βάζει και το όνομά του πρώτη μούρη μη χάσει τα εύσημα από το ρεπορτάζ που έκανε από τη Βέροια. Σου λέει εκεί στον Πειραιά τι Βέροια τι Μηχανιώνα, όλα επάνω είναι, ένα τσιγάρο δρόμος. «Τα έβαλαν με 9χρονα», θαυμαστικό, αλλά στην επόμενη πρόταση τα 9χρονα γίνονται «μέλη της αποστολής».

 

pp4s24

Από το διπλανό χωριό όπου βρίσκεται, ο ατρόμητος δημοσιογράφος Γιώργος Περπερίδης βάζει δεύτερη φορά το όνομά του και κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ από την κορυφή του Γράμμου (κι αυτό δίπλα είναι). Κατ' αρχάς υποστηρίζει κάτι αδιανόητο, πως έχει κοινή λογική, ενώ από την άλλη πλευρά ο ίδιος αρθρογραφεί στο sport24 -πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος ξέρει. Ξαναέχουμε το «όπως ήταν φυσικό τρομοκρατήθηκαν», αλλά εδώ η Αστυνομία, με κεφαλαίο Α, επιβεβαιώνει το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει ζουρλάνει τους αστυνομικούς, επιβεβαιώνουν ό,τι κι αν τους ρωτήσεις πια. Φυσικά, αν δεν έπαιρναν τη σωστή απόφαση δε θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα και ποιος ξέρει τώρα, ακόμα ξύλο θα έτρωγαν οι 6χρονοι-5χρονοι μικροί ποδοσφαιριστές.

 

Αλλά ας πάμε σε μια πιο ψύχραιμη φωνή.

 

pp5spfm

 

Τρομερά πράγματα. «Μπήκαν κατατρομαγμένα» τα παιδιά στο πούλμαν. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πού θα φτάσουν αυτοί οι Παοκτσήδες με το τυφλό μίσος τους.

 

pp6tvxs

Το σοβαρό (σοβαρότατο) tvxs του Κούλογλου κάνει λόγο για «καταγγελιές» και, κατά τη γνώμη μου, βρίσκει όλο το ζουμί με τη γλώσσα τη λανθάνουσα. Καταγγελιές, δηλαδή καταγγελίες-παραγγελιές. Και πάλι απίστευτο γεγονός, και πάλι ηλικία 7-9 ετών, και πάλι, εννοείται «όπως ήταν φυσικό τρομαγμένα κατέφυγαν στο πούλμαν».

 

pp7nea

Και πάμε στους πιο ξεφτιλισμένους από όλους. Τα Νέα διατηρούν μόνο την ώρα δημοσίευσης και αλλάζουν τα πάντα στο άρθρο. Το αρχικό κάνει λόγο για τα κλασικά απίστευτο περιστατικό, αμαυρώνει το ποδόσφαιρο, περίπου 15 οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν αχ σε παιδάκια 7-8 ετών. Σιγά μην έλειπε το «τα παιδάκια κατατρομαγμένα όπως είναι λογικό». Ταραξίες, λέει. Αλλά μετά, πάνε και σβήνουν την είδηση, αλλάζουν τον τίτλο, αλλάζουν και όλο το κείμενο! Τώρα το περιστατικό δεν αμαυρώνει το ποδόσφαιρο, αλλά απλώς δεν το τιμάει. Δεν το τιμάει ιδιαίτερα, γιατί λιγουλάκι, μάλλον, μπορεί και να το τιμάει. Οι 15 (περίπου) οπαδοί έγιναν ένας (ο επικεφαλής, αφού μετά λέει «είχε ενημερώσει» και όχι «είχαν ενημερώσει», μην μπερδευτούμε τώρα από το επίρρημα). Θα μου πεις, αυτοί αποθέωσαν τον Τσίπρα πριν 5-6 μέρες, θα κωλώσουν να κάνουν κωλοτούμπα για ένα ματς πιτσιρικάδων.

 

pp8dna

Στο sdna τα παιδιά μεγάλωσαν και μίκρυναν, έγιναν 8 ετών. Οι οπαδοί από ένας ή δεκαπέντε έγιναν επτά. Τα παιδιά δεν τα πείραξε κανείς, απλώς τους έβρισαν τους πατεράδες, σιγά τώρα. Κι εμένα όποτε μου έβριζαν τον πατέρα όταν ήμουν 8 χρονών δεν είχα θέμα ή κάποιο τραύμα. Αλλά, όντως, η ιστοσελίδα θεωρεί πως όλα αυτά είναι και απίστευτα και εκεί φτάσαμε και απαράδεκτο. Αλλά κοίτα τώρα, το sdna δε μιλάει για τρομαγμένα όπως είναι φυσικό παιδάκια που έτρεξαν στο πούλμαν, λέει πως το πούλμαν ήρθε μετά. Κάτι ξέρουν αυτοί.

 

pp9con

Ω! Ω! Contra.gr μετά από πόσο καιρό που είχα να μπω, σαν να μην πέρασε μια μέρα! Έβρισαν με ύβρεις και απείλησαν με απειλές, απίστευτα πράματα. Το contra θολώνει τα νερά με Άποψη.Ανάλυση.Αξιοπιστία. και μας λέει μεν πως οι νεαροί «όπως είναι λογικό τρομοκρατήθηκαν» αλλά δεν έτρεξαν και στο πούλμαν, αφού δεν κατέβηκαν από το πούλμαν. Ρε οι άλλοι στο sport24 οι ίδιοι με το contra δεν είναι; Έχουν κι άλλους να κάνουνε ρεπορτάζ παιδικού-βρεφικού ποδοσφαίρου; Όπως είναι λογικό, είναι λογικό και καλό θα είναι να ζητήσουν συγγνώμη με γγ, παλιά γραφή, μπράβο τους, δεν τους το 'χα. Από τον Ολυμπιακό, ε; Χμ, ποιος άραγε από τον Ολυμπιακό καταδίκασε το γεγονός να τον τρομοκρατούν, τι λες τώρα.

 

pp10sg

Την έπεσαν σε επτάχρονα, τελικά. Ηλικίας 7 και 8 ετών. Οι Παοκτσήδες αντιλήφθηκαν, λέει, την παρουσία τους (μα πού τους είδαν;) και η αποστολή επιβιβάστηκε άρον άρον (αλλά όχι τρομαγμένοι) στο πούλμαν.

 

pp11pk24

Το PAOK24 έχει μια πιο αναλυτική αρθρογραφία, επωνύμως, αν και κάπου τα χαλάει επικεντρώνοντας στο παιχνίδι που δεν έγινε (λες και δεν ήταν αυτός ο λόγος για όλο το περιστατικό). Εδώ πάλι τα άτομα είναι οκτώ και η αποστολή δεν κατέβηκε. Α, ο υπεύθυνος των ακαδημιών λέει πως δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα, τι μου λες, τι μου λες, τότε ποιοι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού απαιτούν συγγνώμες;

 

pp12ps

 

Εικόνες ντροπής, τις οποίες πρέπει να φανταστούμε γιατί το pamesports δεν τις έχει διαθέσιμες. Εδώ οι οπαδοί προπηλάκισαν και μικρούς και μεγάλους, χαμός έγινε δηλαδή. Μπήκε η αστυνομία στη μέση και τους χώρισε, η οποία αστυνομία επιβεβαιώνει, όπως θυμόμαστε, πως έγιναν επεισόδια αλλά και πως δεν έγιναν. Να 'τοι πάλι οι άνθρωποι το Ολυμπιακού που θέλουν συγγνώμες. Η παρέα μεγάλωσε, 30 άτομα, ολόκληρη η Μηχανιώνα δουλειά δεν είχε πρωί πρωί.

 

pp13ms

Τελικά, όμως, δεν έγιναν επεισόδια, αλλά μικροεπεισόδια. Ντάξει. Κάποιοι παρεκτράπησαν, μωρέ, έβρισαν την αποστολή, κάποια παιδάκια, αυτά έκλαιγαν, δεν έγινε και τίποτα. Το λέει και πάλι ο υπεύθυνος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ. Μεμονωμένοι οπαδοί. Όχι οργανωμένοι.

 

Κι αυτές ήταν μόλις 12 πηγές «ενημέρωσης». Να τους χαιρόμαστε που τους πληρώνουμε με τα κλικ μας. Τι συνέβη στ' αλήθεια; Όταν μεγαλώσω και γίνω δημοσιογράφος, θα φροντίζω πρώτα να απαντάω σ' αυτό το ερώτημα, να αναφέρω γεγονότα, πηγές, την άποψη όλων των πλευρών, να βάζω τίτλους που να ανταποκρίνονται στο κείμενο και τις φωτογραφίες...

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB