Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

ekloges01Λέμε τώρα. Αύριο οι εκλογές να γίνονταν για το ποιοι θα κυβερνήσουν τον τόπο και τα κόμματα να ήταν οι ομάδες.

Καφρίλα. Ποιος θα γινόταν κυβέρνηση, άραγε. Η απάντηση δεν είναι η προφανής. Δηλαδή είναι, αλλά κάπως διαφορετική.

Το σύνολο της μονομελούς συντακτικής ομάδας του isovitis.gr υπολόγισε τα ποσοστά των οπαδών στην Ελλάδα βάσει όλων των διαθέσιμων δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια. Αφαιρέσαμε τα «Καμία Ομάδα» και τα «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ» ως «Λευκά», «Άκυρα» και «αποχή». Κρατήσαμε μόνο τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν ποια ομάδα υποστηρίζουν και κάναμε αναγωγή σε συνολικό ποσοστό. Δεν κλέψαμε πουθενά –τα νούμερα είναι ο πραγματικός μέσος όρος επτά δημοσκοπήσεων που βρήκαμε με ερώτημα «ποια ομάδα υποστηρίζετε». Και έχουν ως εξής:

ekloges11

Άρα, η Βουλή θα ήταν πεντακομματική. Καμία ομάδα από όσες αθροίζουν τα ποσοστά τους στο «Λοιπά» δεν ξεπερνάει το 3%, ούτε καν ο θρυλικός Ηρακλής ή η κάποτε πρωταθλήτρια Λάρισα. Εξωκοινοβουλευτικοί όλοι τους. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης μπαίνουν στη Βουλή. Υπάρχει, όμως, αυτοδυναμία; Μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο το πρώτο κόμμα;

Βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ορίστε οι έδρες που παίρνει κάθε κόμμα/ομάδα βάσει του ποσοστού τους, συνολικά σε πρώτη και δεύτερη κατανομή, μαζί με το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα:

ekloges12

Τουτέστιν, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Θα έπαιρνε την εντολή η Θύρα 7, θα πήγαινε στη Θύρα 13 κι αυτοί θα τους αμολάγανε τα σκυλιά. Μετά, θα πήγαιναν στην Ορίτζιναλ και οι Αεκτζήδες θα τους τραγουδούσαν καντάδες από τα Κατσαμπάκια κι οι γάβροι θα το έβαζαν στα πόδια. Θα στέλνανε ένα μήνυμα μέσω Facebook στη Θύρα 4, σου λέει μην ανεβούμε τσάμπα στη Θεσσαλονίκη. Θα ανεβαίνανε, όμως, την επόμενη μέρα στην πόλη για να μιλήσουν με τους οπαδούς του Άρεως. 141 έδρες ο Ολυμπιακός, 12 ο Άρης, στο άθροισμα 153. Αυτοδυναμία. Κυβέρνηση. Εύθραυστη μεν, κυβέρνηση δε. Άλλος συνδυασμός δε βγαίνει, η μόνη μετεκλογική συνεργασία που φαντάζει πιθανή είναι αυτή –υπάρχουν τα προηγούμενα με τους δανεικούς από τον Βαγγέλα στον Σκόδρα και τον Σούλη που είχανε σώσει τον Άρη πριν αρχίσει να τσινάει και να πέφτει στη Γάμα.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, ο ΠΑΟΚ εκλέγει τουλάχιστον έναν βουλευτή από το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οπότε γνωρίζουμε πως στις υποτιθέμενες εκλογές θα βγάζαμε σίγουρα ως βουλευτή τον επικεφαλής του Επικρατείας, δηλαδή τον Μάκη. Τα υπόλοιπα, δηλαδή τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τις ομιλίες, τα πάνελ στα κανάλια, τις αφισοκολλήσεις και τα συνθήματα τα αφήνω στη φαντασία του καθενός.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB