Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 1987. Δεν...

24

24

Σήμερα, 24...

 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30
 • Χριστούγεννα

  Χριστούγεννα

  Monday, 25 December 2017 13:32
 • 24

  24

  Sunday, 24 December 2017 23:08

VER 6866Δεν υπάρχει καμία «υποχρέωση» και κανένα «καθήκον» του κόσμου να πηγαίνει στο γήπεδο.

Στον ΠΑΟΚ πηγαίνεις μόνο όταν το θέλεις κι όταν το νιώθεις, δεν πας επειδή ντρέπεσαι να λείψεις ή επειδή θα σου βάλει κάποιος απουσία. Και, το κυριότερο, δεν πας για να βγάλεις τα κόμπλεξ και τα απωθημένα σου στην πλάτη του ΠΑΟΚ. Το νιώθεις, το γουστάρεις, σου λείπει, τρελαίνεσαι. Δεν μπορείς να μην πας, είναι κάτι εσωτερικό, σε πιάνει το στομάχι αν δεν είσαι εκεί. Βλέπεις το ματς από το σπίτι ή από την καφετέρια, βάζεις γκολ και αντί να πανηγυρίζεις βρίζεις που δεν είσαι μέσα να κατεβείς μέχρι το κάγκελο.

Το μυαλό μου είναι στενό και πονεμένο, δεν μπορεί να καταλάβει τι πάει να πει «γενικό κάλεσμα» και «όλοι την Κυριακή στην Τούμπα». Ποιοι «όλοι»; Ποιο «κάλεσμα»; Ολόκληρη Θύρα 4 μας κάλεσε για «ούτε ένα εισιτήριο απούλητο» και πάλι εφτά χιλιάδες κάτι νοματαίοι ήταν στο γήπεδο –με τον ΠΑΟΚ πρωτοπόρο. Δεν είναι δυνατό να σηκώνονται όλοι από τον καναπέ επειδή έφαγε κόκκινη κάρτα ένας παίκτης μας που το τερμάτισε κι έσκασε η χύτρα, να έρθουν για ποιο λόγο, για να διαμαρτυρηθούν στο κατεστημένο; Για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο σύλλογο της Μακεδονίας; Για να βρίσουν και να αποφορτίσουν τον εγκέφαλο από τα συνεχόμενα σφαγεία που βλέπουν από την τηλεόραση;

Με θυμάμαι να φεύγω σκαστός, δεκαπέντε χρονών, από το χωριό στην Καβάλα, δίχως φράγκο, δίχως τσιγάρα, δίχως παρέα, οτοστόπ, κόντρα οτοστόπ, περπάτημα από αερογέφυρα μέχρι Βαρδάρι, μετά στο 14 κούτρα, μετά ζητιανιά στα εκδοτήρια, ΠΑΟΚ-Ιωνικός ή Αθηναϊκός ή Απόλλωνας ή Παναχαϊκή ή Δόξα Δράμας, τράκα τσιγάρα, τράκα νερό, μετά επιστροφή ξανά οτοστόπ, σπίτι να ακούς τον εξάψαλμο, πού ήσουν πάλι, πού χάθηκες όλη μέρα. Και με θυμάμαι τριάντα πέντε χρονών, με διακόσια ευρώ στην τσέπη κάθε βράδυ, να παίζει ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός κι εγώ να το βλέπω στην καφετέρια έξω από την 8 επειδή «βαριέμαι το συνωστισμό και την αναμονή» ή κάτι τέτοιο, να παίζει ο ΠΑΟΚ ευρωπαϊκό αγώνα κι εγώ να το βλέπω στην καφετέρια με μπύρες που κόστιζαν όσο δύο εισιτήρια.

Αν νιώθουν πως γουστάρουν να έρθουν στον ΠΑΟΚ είκοσι πέντε χιλιάδες αύριο, καλώς να έρθουν και να βιώσουμε κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Αν, πάλι, νιώθουν πως γουστάρουν οι ίδιοι εφτά χιλιάδες, πάλι καλά θα είμαστε, πάλι οι διακόσιοι στο πέταλο θα ακούγονται όσο δέκα χιλιάδες, πάλι οι διακόσιοι καμένοι χαμηλά στο ισιάδι θα τα σούρνουνε στον επόπτη και στους πλάγιους του αντιπάλου, πάλι οι κάγκουρες «επίσημοι» θα τα χώνουνε στα κοράκια, όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Αν γίνουν με γεμάτο το γήπεδο θα είναι κάτι μοναδικό, σε τέτοιο ματς. Αλλά να είναι γεμάτο από ανθρώπους που ήρθαν επειδή αγαπάνε τον ΠΑΟΚ, όχι επειδή μισούν οτιδήποτε άλλο. Συσπείρωση υπέρ του ΠΑΟΚ θέλουμε, όχι εναντίον των «εχθρών» μας –ο εχθρός βρίσκεται μόνο μέσα στο χόρτο, κάθε Κυριακή, σε κάθε αγώνα, είναι ίσος με τον κάθε άλλο εχθρό και δίνει τους ίδιους τρεις πόντους, όπως κι αν ονομάζεται.

Επτά

Επτά

«Αααουχμ... Αααου&c ...

Read more
2017-2018

2017-2018

Τα αποτελέσματα, ο&io ...

Read more
Ωχ

Ωχ

Κάθε φορά που βγαίνουν οι διαιτητές του αγώνα, αρχίζουν τα «ωχ». Καλογερόπουλος; Ωχ! ...

Read more
Αυτοκόλλητο

Αυτοκόλλητο

Συζητούσανε όλοι &ga ...

Read more
Ρούμπικ

Ρούμπικ

Δεν ήμουνα στα καλά ...

Read more
Περαστικοί

Περαστικοί

Αν πιστεύεις πως ο ΠΑΟΚ είναι οι παίκτες του, οι προπονητές του, οι διοικήσεις του, οι υπάλληλοί του ...

Read more
0023

0023

Μπορεί να το είχε πε&i ...

Read more
Έμπολα

Έμπολα

Σπάνια υποστηρίζω μία ελληνική ομάδα εναντίον άλλης, όταν δεν εμπλέκεται το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Συνήθ ...

Read more
Θρίλερ

Θρίλερ

Αυτό το πράμα δεν είναι ΠΑΟΚ. Το χρυσό ντέρμπι της ΙΟΝ είναι. Τα περσινά θρίλερ συνεχίζονται και φέτ ...

Read more
#Σουίτα

#Σουίτα

Μπορεί ο Ενασαπομά&sigm ...

Read more
Άπιστοι

Άπιστοι

Στην ιστορία του Κ&upsil ...

Read more
0050

0050

Παραμονή της Λιβαδ&epsi ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.