Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30

dikosmouΟ Λαός του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο οι Παοκτσήδες του «ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα». Στην κερκίδα υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που ο καθένας νιώθει τον ΠΑΟΚ.

Τον «δικό του» ΠΑΟΚ. Αλλιώς τον βλέπω εγώ, αλλιώς τον βλέπεις εσύ, αλλιώς ο άλλος. Κοινές οπτικές ποτέ δεν υπήρξανε, ακόμα και στα χρόνια της συμπαγούς λαοθάλασσας που κατάφερε να φτάσει όσο δε θα φτάσει ποτέ άλλη γενιά τον όρο «οικογένεια» στο, ας το πούμε, οπαδικό κίνημα. Πάντα είχες διαφορές, μικρές ή μεγάλες, στο πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ, τι σημαίνει για σένα, τι είναι αυτό που βάζει μπρος στην ψυχή σου και σε στέλνει να τρέχεις ξοπίσω του.

Η «δική μου» γενιά, που με βρήκε σχεδόν αμούστακο και με άφησε μετά από λίγα χρόνια να θαλασσοδέρνομαι μονάχος, απλώς είχε μικρές διαφορές, τόσο μικρές που φαίνονταν ασήμαντες –γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως «η καλύτερη οπαδική γενιά» Παοκτσήδων και γι’ αυτό μνημονεύεται ακόμα. Έτυχε, ίσως, βοήθησαν οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής, βοήθησαν και οι άνθρωποι που η μοίρα τους έβαλε μπροστά να μας οδηγούν –όπως και να ‘χει, τυχαία ή όχι, η τελευταία γενιά του τσιμέντου πραγματικά έχει να θυμάται το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων που παίζαμε μπάλα από την κερκίδα. Δεν το καυχήθηκα ποτέ πως υπήρξα μέλος εκείνης της μεγάλης παρέας, δεν την έφτιαξα εγώ, δε συνηθίζω να το παίζω μάγκας επειδή έτυχε να βρεθώ σε μια συγκυρία. Αν γεννιόμουν είκοσι χρόνια αργότερα, θα πρωτογνώριζα τον ΠΑΟΚ ως ρεβολουθιόν, είναι και θέμα τύχης.

Για μένα, πάνω απ’ όλα είναι η οικογένειά μου. Εγώ, το άλλο μου μισό και ό,τι υπάρχει προς τα κάτω –προς το παρόν δύο παιδιά. Μετά από την οικογένειά μου είναι ο ΠΑΟΚ. Ο δικός μου ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ που με έκανε άντρα και μου ‘δειξε τη ζωή από την άλλη πλευρά, αυτή που δε μαθαίνεται στο σχολείο και στο σπίτι, που μ’ έμαθε να μη σκύβω ποτέ το κεφάλι, να θυμάμαι πως ακόμα κι αν δε φτάσω στο τέρμα θα ανταμειφθώ από τη διαδρομή, πως όσο στέκομαι όρθιος σημαίνει πως κανείς δε με νίκησε. Ο ΠΑΟΚ που μου κάλυπτε οποιαδήποτε φιλοσοφική, κοινωνική, πολιτική και θεωρητική αναζήτηση ως ζωντανό πείραμα, ήταν όλα μαζί και ήταν όλα ελεύθερα να τα ρουφήξεις ως το μεδούλι –αρκεί να την έψαχνες. Ο ΠΑΟΚ που μου έδειξε τι άνθρωπος είμαι και μου επέτρεψε να ζήσω ως κύτταρό του έτσι όπως είμαι, δίχως ποτέ να κάνω υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από την ψυχή μου, με δέχτηκε ατόφιο, δίχως καμιά προκατάληψη, δίχως να με κρίνει ή να μου κουνήσει το δάχτυλο. Ο δικός μου ο ΠΑΟΚ δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ κανενός. Όπως όλοι οι ΠΑΟΚ, ένας-ένας ξεχωριστά. Αλλά όσο πιο μικρές οι διαφορές, τόσο πιο μικρή κι η απόσταση.

Μετά την οικογένειά μου, πάνω απ’ όλα βάζω τον ΠΑΟΚ –τον δικό μου ΠΑΟΚ, να μην το μπερδεύω. Με θεωρώ γνήσιο Παοκτσή, κι ας βάζω τον ΠΑΟΚ δεύτερο στην ιεραρχία, γιατί όπως μου μάθανε όλοι οι δάσκαλοι που πέρασαν από τη διπλανή θέση, ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Κι ο καθένας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο ή όχι με βάση τα δικά του κριτήρια, όπως το κάνω κι εγώ μπορεί να το κάνει κι ο διπλανός μου. Άλλος βάζει πρώτα την οικογένειά του, άλλος βάζει τη θρησκεία του, άλλος βάζει και το κόμμα του, άλλος βάζει και την επαγγελματική του ιδιότητα, άλλος βάζει και τις ουσίες, το αλκοόλ, το αραλίκι του, τη μαγκιά του, την ποζεριά του, άλλος βάζει τα πάντα και αφήνει τελευταίο τον ΠΑΟΚ, τον έχει ως το πιο ποταπό πράγμα της ζωής του, αλλά έρχεται στο γήπεδο και χειροκροτάει, όταν δεν κάνει όλα τα υπόλοιπα σημαντικά. Παοκτσής είναι κι αυτός. Δεν τον κρίνω, δεν τον μετράω με το πώς βλέπει και τι σημαίνει γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ, δε νιώθω καλύτερος ή χειρότερός του. Όλοι ΠΑΟΚ είμαστε –λίγο ή πολύ, πάντα ή μόνο την Κυριακή, γνήσιοι ή από σπόντα.

Δεν έχει μείνει πολύ να φιλοσοφήσεις μετά από τόσα χρόνια. Πάνω από τη μισή μου ζωή την έχω περάσει στα γήπεδα, είκοσι πέντε στα σαράντα, τη μια χρονιά με το διαρκείας, την άλλη μόνο σε 2-3 ματς, την παράλλη στα μισά, όπως μου ‘ρθει. Αλλά πάντα κοντά. Χάθηκε ο ΠΑΟΚ που γνώρισα, πέθανε μια εποχή και μαζί της πέθανε η οικογένεια ΠΑΟΚ, τώρα είμαστε άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλο με μοναδικό κοινό το ότι τραγουδάμε το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα. Είναι μεγάλες οι διαφορές πια, σα να καθόμαστε είκοσι μέτρα απόσταση στα διπλανά καρεκλάκια. Αλλά και τι να κάνεις, δεν μπορείς να πενθείς μόνιμα για όσα πεθάνανε, συνεχίζεις με ό,τι έχεις, για όσο αντέχεις και όσο νιώθεις έστω και μια μικρή φλόγα μέσα σου.

Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν που βλέπει τον ΠΑΟΚ ως κάτι ασήμαντο. Δε με προβληματίζει η ψυχική ιεραρχία του διπλανού μου, ποτέ δεν το έκανα και ποτέ δε θα το κάνω. Πρώτα η οικογένειά σου, μετά η πολιτική σου ταυτότητα, μετά ο ΠΑΟΚ; Δεκτόν, ώμο-ώμο θα χοροπηδάμε, δεν είναι εμπόδιο αυτό. Πριν από τον ΠΑΟΚ βάζεις και άλλα πράγματα; Το χρήμα; Την κοινωνική σου καταξίωση; Τη δουλειά σου; Χίλια δυο άλλα; Και πάλι, γιατί να έχω πρόβλημα με αυτό, ΠΑΟΚ είσαι, έτσι τον νιώθεις, μαζί θα τραγουδάμε στην ίδια κερκίδα.

Αλλά θα τα χαλάσουμε όταν κάτι από όσα βάζεις πάνω από τον ΠΑΟΚ κάνει κακό στον ΠΑΟΚ. Όταν στο όνομα και τη δόξα μιας προτεραιότητάς σου ματώνεις τον ΠΑΟΚ. Όταν συνειδητά τρυπάς την Ιδέα ΠΑΟΚ για να εξυπηρετήσεις κάτι άλλο που εσύ θεωρείς πιο σημαντικό. Εκεί έχουμε πρόβλημα. Ως τώρα δεν είχαμε. Ποτέ δε με ενδιέφερε και, θαρρώ, ποτέ δε θα με ενδιαφέρει σε ποια θέση της ιεραρχίας του βάζει κάποιος τον ΠΑΟΚ. Πρώτο, εικοστό τρίτο ή τελευταίο. Το ίδιο Παοκτσής είναι με μένα, ούτε ανώτερος, ούτε κατώτερος. Αλλά ο Παοκτσής που γνωρίζει τι κάνει, το επιλέγει συνειδητά, το αποφασίζει να δηλητηριάσει τον ΠΑΟΚ και να τον θυσιάσει στο βωμό οποιασδήποτε άλλης πίστης του, θρησκευτικής, πολιτικής ή κοινωνικής, αυτός ο Παοκτσής είναι για μένα παράσιτο. Μίασμα. Μολυσμένο κύτταρο, πρέπει να απομακρυνθεί από το σώμα του ΠΑΟΚ πριν μολύνει και άλλα.

Βαφακούντο

Βαφακούντο

Κριτική ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-1. Όπως τα πήρε τόσα ματς ο Άγγελος, έτσι έχασε αυτό με τη Φιορεντίνα. Δικ ...

Read more
Τζόγος

Τζόγος

Γεννήθηκα μέσα στον &t ...

Read more
Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος «ακροδεξιό&sig ...

Read more
Σκάμμα

Σκάμμα

Όπως είμαστε χαμηλά στην 4, βλέπω έναν πιτσιρικά πίσω από την εστία, γνωστό σουλούπι, δεν μπορεί να ...

Read more
Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας καλημ&epsi ...

Read more
Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε &si ...

Read more
Ξυραφάκια

Ξυραφάκια

Είμαι ο μοναδικός οπαδός στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που έχει μπει σε γήπεδο με ξυραφάκια ...

Read more
14

14

Κλείνουμε οριστικά το Κεφάλαιο 14 στη σελίδα μας, με μια μικρή αναδρομική έκθεση. ...

Read more
Ρατσισμός

Ρατσισμός

- Μπαμπά;- Ναι, παιδί μου.- & ...

Read more
Γκόμενα

Γκόμενα

Τη γνώρισα όταν ήμουν 15 χρονών. Τρομερή γκόμενα, από τις ωραιότερες γυναίκες που υπήρχαν, εκείνη τη ...

Read more
Αμαζόνες

Αμαζόνες

Είχαμε περάσει την Κυριακή όπως θα πρέπει να είναι η Κυριακή, με φίλους στο σπίτι, παιδιά να χοροπηδ ...

Read more
Ευχαριστώ

Ευχαριστώ

Προσωπικά, γνωρίζω τρεις τύπους ανθρώπων που επιτίθενται σε κάποιον επειδή απλώς εκφράζει τη γνώμη τ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.