Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

  • Δεν

    Δεν

    Tuesday, 06 November 2018 14:41
  • Επέτειος

    Επέτειος

    Friday, 02 November 2018 15:39
  • Μπάτσων

    Μπάτσων

    Thursday, 01 November 2018 22:47
  • Μαργαρίτης

    Μαργαρίτης

    Tuesday, 30 October 2018 23:33
  • Ασταδιάλα

    Ασταδιάλα

    Thursday, 25 October 2018 23:58
  • Cobalt

    Cobalt

    Friday, 19 October 2018 22:56
  • Zωές

    Zωές

    Friday, 19 October 2018 01:22
  • Σχέδιο

    Σχέδιο

    Wednesday, 10 October 2018 18:36
  • Απορία

    Απορία

    Thursday, 27 September 2018 08:48
  • Άουτ

    Άουτ

    Sunday, 23 September 2018 11:26
  • Ζάχαρο

    Ζάχαρο

    Sunday, 23 September 2018 01:11
  • Ranking

    Ranking

    Wednesday, 15 August 2018 18:54

dikosmouΟ Λαός του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο οι Παοκτσήδες του «ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα». Στην κερκίδα υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που ο καθένας νιώθει τον ΠΑΟΚ.

Τον «δικό του» ΠΑΟΚ. Αλλιώς τον βλέπω εγώ, αλλιώς τον βλέπεις εσύ, αλλιώς ο άλλος. Κοινές οπτικές ποτέ δεν υπήρξανε, ακόμα και στα χρόνια της συμπαγούς λαοθάλασσας που κατάφερε να φτάσει όσο δε θα φτάσει ποτέ άλλη γενιά τον όρο «οικογένεια» στο, ας το πούμε, οπαδικό κίνημα. Πάντα είχες διαφορές, μικρές ή μεγάλες, στο πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ, τι σημαίνει για σένα, τι είναι αυτό που βάζει μπρος στην ψυχή σου και σε στέλνει να τρέχεις ξοπίσω του.

Η «δική μου» γενιά, που με βρήκε σχεδόν αμούστακο και με άφησε μετά από λίγα χρόνια να θαλασσοδέρνομαι μονάχος, απλώς είχε μικρές διαφορές, τόσο μικρές που φαίνονταν ασήμαντες –γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως «η καλύτερη οπαδική γενιά» Παοκτσήδων και γι’ αυτό μνημονεύεται ακόμα. Έτυχε, ίσως, βοήθησαν οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής, βοήθησαν και οι άνθρωποι που η μοίρα τους έβαλε μπροστά να μας οδηγούν –όπως και να ‘χει, τυχαία ή όχι, η τελευταία γενιά του τσιμέντου πραγματικά έχει να θυμάται το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων που παίζαμε μπάλα από την κερκίδα. Δεν το καυχήθηκα ποτέ πως υπήρξα μέλος εκείνης της μεγάλης παρέας, δεν την έφτιαξα εγώ, δε συνηθίζω να το παίζω μάγκας επειδή έτυχε να βρεθώ σε μια συγκυρία. Αν γεννιόμουν είκοσι χρόνια αργότερα, θα πρωτογνώριζα τον ΠΑΟΚ ως ρεβολουθιόν, είναι και θέμα τύχης.

Για μένα, πάνω απ’ όλα είναι η οικογένειά μου. Εγώ, το άλλο μου μισό και ό,τι υπάρχει προς τα κάτω –προς το παρόν δύο παιδιά. Μετά από την οικογένειά μου είναι ο ΠΑΟΚ. Ο δικός μου ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ που με έκανε άντρα και μου ‘δειξε τη ζωή από την άλλη πλευρά, αυτή που δε μαθαίνεται στο σχολείο και στο σπίτι, που μ’ έμαθε να μη σκύβω ποτέ το κεφάλι, να θυμάμαι πως ακόμα κι αν δε φτάσω στο τέρμα θα ανταμειφθώ από τη διαδρομή, πως όσο στέκομαι όρθιος σημαίνει πως κανείς δε με νίκησε. Ο ΠΑΟΚ που μου κάλυπτε οποιαδήποτε φιλοσοφική, κοινωνική, πολιτική και θεωρητική αναζήτηση ως ζωντανό πείραμα, ήταν όλα μαζί και ήταν όλα ελεύθερα να τα ρουφήξεις ως το μεδούλι –αρκεί να την έψαχνες. Ο ΠΑΟΚ που μου έδειξε τι άνθρωπος είμαι και μου επέτρεψε να ζήσω ως κύτταρό του έτσι όπως είμαι, δίχως ποτέ να κάνω υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από την ψυχή μου, με δέχτηκε ατόφιο, δίχως καμιά προκατάληψη, δίχως να με κρίνει ή να μου κουνήσει το δάχτυλο. Ο δικός μου ο ΠΑΟΚ δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ κανενός. Όπως όλοι οι ΠΑΟΚ, ένας-ένας ξεχωριστά. Αλλά όσο πιο μικρές οι διαφορές, τόσο πιο μικρή κι η απόσταση.

Μετά την οικογένειά μου, πάνω απ’ όλα βάζω τον ΠΑΟΚ –τον δικό μου ΠΑΟΚ, να μην το μπερδεύω. Με θεωρώ γνήσιο Παοκτσή, κι ας βάζω τον ΠΑΟΚ δεύτερο στην ιεραρχία, γιατί όπως μου μάθανε όλοι οι δάσκαλοι που πέρασαν από τη διπλανή θέση, ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Κι ο καθένας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο ή όχι με βάση τα δικά του κριτήρια, όπως το κάνω κι εγώ μπορεί να το κάνει κι ο διπλανός μου. Άλλος βάζει πρώτα την οικογένειά του, άλλος βάζει τη θρησκεία του, άλλος βάζει και το κόμμα του, άλλος βάζει και την επαγγελματική του ιδιότητα, άλλος βάζει και τις ουσίες, το αλκοόλ, το αραλίκι του, τη μαγκιά του, την ποζεριά του, άλλος βάζει τα πάντα και αφήνει τελευταίο τον ΠΑΟΚ, τον έχει ως το πιο ποταπό πράγμα της ζωής του, αλλά έρχεται στο γήπεδο και χειροκροτάει, όταν δεν κάνει όλα τα υπόλοιπα σημαντικά. Παοκτσής είναι κι αυτός. Δεν τον κρίνω, δεν τον μετράω με το πώς βλέπει και τι σημαίνει γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ, δε νιώθω καλύτερος ή χειρότερός του. Όλοι ΠΑΟΚ είμαστε –λίγο ή πολύ, πάντα ή μόνο την Κυριακή, γνήσιοι ή από σπόντα.

Δεν έχει μείνει πολύ να φιλοσοφήσεις μετά από τόσα χρόνια. Πάνω από τη μισή μου ζωή την έχω περάσει στα γήπεδα, είκοσι πέντε στα σαράντα, τη μια χρονιά με το διαρκείας, την άλλη μόνο σε 2-3 ματς, την παράλλη στα μισά, όπως μου ‘ρθει. Αλλά πάντα κοντά. Χάθηκε ο ΠΑΟΚ που γνώρισα, πέθανε μια εποχή και μαζί της πέθανε η οικογένεια ΠΑΟΚ, τώρα είμαστε άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλο με μοναδικό κοινό το ότι τραγουδάμε το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα. Είναι μεγάλες οι διαφορές πια, σα να καθόμαστε είκοσι μέτρα απόσταση στα διπλανά καρεκλάκια. Αλλά και τι να κάνεις, δεν μπορείς να πενθείς μόνιμα για όσα πεθάνανε, συνεχίζεις με ό,τι έχεις, για όσο αντέχεις και όσο νιώθεις έστω και μια μικρή φλόγα μέσα σου.

Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν που βλέπει τον ΠΑΟΚ ως κάτι ασήμαντο. Δε με προβληματίζει η ψυχική ιεραρχία του διπλανού μου, ποτέ δεν το έκανα και ποτέ δε θα το κάνω. Πρώτα η οικογένειά σου, μετά η πολιτική σου ταυτότητα, μετά ο ΠΑΟΚ; Δεκτόν, ώμο-ώμο θα χοροπηδάμε, δεν είναι εμπόδιο αυτό. Πριν από τον ΠΑΟΚ βάζεις και άλλα πράγματα; Το χρήμα; Την κοινωνική σου καταξίωση; Τη δουλειά σου; Χίλια δυο άλλα; Και πάλι, γιατί να έχω πρόβλημα με αυτό, ΠΑΟΚ είσαι, έτσι τον νιώθεις, μαζί θα τραγουδάμε στην ίδια κερκίδα.

Αλλά θα τα χαλάσουμε όταν κάτι από όσα βάζεις πάνω από τον ΠΑΟΚ κάνει κακό στον ΠΑΟΚ. Όταν στο όνομα και τη δόξα μιας προτεραιότητάς σου ματώνεις τον ΠΑΟΚ. Όταν συνειδητά τρυπάς την Ιδέα ΠΑΟΚ για να εξυπηρετήσεις κάτι άλλο που εσύ θεωρείς πιο σημαντικό. Εκεί έχουμε πρόβλημα. Ως τώρα δεν είχαμε. Ποτέ δε με ενδιέφερε και, θαρρώ, ποτέ δε θα με ενδιαφέρει σε ποια θέση της ιεραρχίας του βάζει κάποιος τον ΠΑΟΚ. Πρώτο, εικοστό τρίτο ή τελευταίο. Το ίδιο Παοκτσής είναι με μένα, ούτε ανώτερος, ούτε κατώτερος. Αλλά ο Παοκτσής που γνωρίζει τι κάνει, το επιλέγει συνειδητά, το αποφασίζει να δηλητηριάσει τον ΠΑΟΚ και να τον θυσιάσει στο βωμό οποιασδήποτε άλλης πίστης του, θρησκευτικής, πολιτικής ή κοινωνικής, αυτός ο Παοκτσής είναι για μένα παράσιτο. Μίασμα. Μολυσμένο κύτταρο, πρέπει να απομακρυνθεί από το σώμα του ΠΑΟΚ πριν μολύνει και άλλα.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB