Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

paepaokpaeΌταν εργάζεσαι σε μια εταιρεία, είσαι υπάλληλος. Όταν υπηρετείς μία Ιδέα και πιστεύεις σ’ αυτή την Ιδέα, είσαι οπαδός. Όταν υπηρετείς μία Ιδέα και πιστεύεις σε μία άλλη Ιδέα, είσαι μισθοφόρος.

Η «Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΠΑΟΚ» είναι αναγκαίο κακό. Στα χρόνια του υποχρεωτικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας εταιρείας που διαχειρίζεται το κοσμικό σκέλος της Ιδέας Π.Α.Ο.Κ. –εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας. Η εταιρεία αυτή, όμως, δεν –θα έπρεπε να- μοιάζει με τις υπόλοιπες εταιρείες. Δεν –θα έπρεπε να- έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δεν –θα έπρεπε να-κρίνεται από τους ισολογισμούς της και το ισοζύγιο κερδών-ζημιών. Είναι συζητήσιμο τι ισχύει και τι θα έπρεπε να ισχύει, αλλά αναφέρω τα βασικά.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι μια βρώμικη ιστορία. Όπως βρώμικο είναι οτιδήποτε εκμεταλλεύεται αγνά συναισθήματα, γνήσιους έρωτες και μαζικές τρέλες. Αν οι εκάστοτε διοικούντες έμεναν στη διαχείριση απλώς για να κρατάνε ζωντανή την ομάδα ώστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να έχουμε τη δυνατότητα να την ακολουθούμε και να τη γουστάρουμε, ενδεχομένως να μας είχαν συνοδοιπόρους. Αλλά από τη γέννησή της, κάθε σύνθεση της ΠΑΕ μας έχει απέναντι, σαν εχθρούς. Εκτός από κάνα-δυο, που αρχικά μας τουμπάρανε, αλλά συνάντησαν τον αναπόφευκτο πόλεμο στη συνέχεια.

«Οικονομικό φερ-πλέι» σημαίνει να ιδρυθεί μία εταιρεία που διαχειρίζεται την ομάδα του ΠΑΟΚ από το μηδέν. Χωρίς χρέη, χωρίς πιστώσεις. Δε χρωστάει και δεν της χρωστάει κανείς. Αυτή η εταιρεία υπολογίζει τα έσοδα της χρονιάς, από εισιτήρια, πωλήσεις, φανέλες, τηλεοπτικά, διαφημίσεις και τα λοιπά, υπολογίζει πόσα είναι τα έξοδα της χρονιάς, ταξίδια, φαγητά, αθλητικός εξοπλισμός, υπάλληλοι, μισθοδοσίες και τα λοιπά, έπειτα κάνει την απλή πράξη της αφαίρεσης. Αν το υπόλοιπο είναι θετικό, το επενδύει –σε παίκτες, προπονητές, σκάουτερ, προπονητικά, έξτρα εξοπλισμό και τα λοιπά. Αν το υπόλοιπο είναι αρνητικό, απλώνει το χέρι για να το φέρει στα ίσα και δεν επενδύει πουθενά παρά μπαλώνει την τρύπα και από του χρόνου ξαναπροσπαθεί. Στο τέλος, είναι πάλι στο μηδέν και πάμε από την αρχή.

Αν γινόταν αυτό από το ξεκίνημα, ή αν μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή αδιαφορώντας για το παρελθόν και αφήνοντας τους υπαίτιους για τα χρέη να τα πληρώσουνε μόνοι τους, το σενάριο έχει βάση να λειτουργήσει χωρίς να είναι ουτοπία. Εγώ ξέρω από social media, εσύ ξέρεις από λογιστικά, αυτός ξέρει από διοίκηση επιχειρήσεων, ο άλλος ξέρει από αθλητικό management, ένα Παοκτσάκι σε κάθε πόστο με τον ελάχιστο μισθό για να επιβιώνει και τη διοικούμε την ΠΑΕ από μόνοι μας, έχοντας στο πλευρό μας κάθε Παοκτσή. Διαφάνεια, άνοιγμα των βιβλίων σε κάθε ζήτηση, πραγματική προστασία του Σήματος που πλέον θα ανήκει σ’ αυτούς που ανήκε από τη γέννησή του.

Μπίζνα; Όχι. Απλώς, παίζεις το παιχνίδι με τους σύγχρονους όρους όντας οπαδός, υπηρετώντας την Ιδέα που πιστεύεις. Έχουμε και τέτοιους μέσα στην ΠΑΕ –λίγους, αλλά έχουμε. Τους πνίγουν, όμως, οι μισθοφόροι και οι υπάλληλοι, αυτοί που δε νιώθουν τι είναι η Ιδέα ΠΑΟΚ, που πιάνουν δουλειά και μετράνε τις ώρες για να σχολάσουν, που έχουν και σημαντικότερα πράγματα στη ζωή τους από τον ΠΑΟΚ. Κι αν με τους υπαλλήλους πραγματικά δεν έχω κανένα θέμα, αυτό έλειπε, απεριόριστος σεβασμός στο δικαίωμα του καθενός να δουλέψει για το ψωμί του, η κοπέλα στα εκδοτήρια, οι σεκιούριτι στο ταρτάν, οι οδηγοί, οι φροντιστές, οι καθαρίστριες, οι μάστορες, οι ελεγκτές στην είσοδο, όλοι αυτοί είναι εκεί για να πάρουν ένα μισθό και να ζήσουν τις οικογένειές τους –με τους μισθοφόρους είναι το πρόβλημα. Αυτούς που κάνουν αντιποίηση αρχής και δρουν ως ΠΑΟΚ, χειρίζονται υποθέσεις του ΠΑΟΚ ως ΠΑΟΚ, εκφράζουν την άποψη του ΠΑΟΚ ως ΠΑΟΚ, ενώ δεν είναι.

Έχων μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο, ξέρω πως ποτέ δεν μπορείς να αποφύγεις το λάθος. Αυτό που μπορείς να αποφύγεις, αυτό που δε θα κάνεις ποτέ, ως γνήσιος Παοκτσής, είναι να εκφραστείς ως μισθοφόρος, να δείξεις το πραγματικό σου πρόσωπο πως δε σε ενδιαφέρει η Ιδέα αλλά το οκτάωρο και η μισθοδοσία στο λογαριασμό σου. Μόνο ένας μισθοφόρος, μόνο κάποιος που δε νιώθει από ΠΑΟΚ θα έγραφε «ακυρώνεται σωστά ως οφσάιντ το γκολ του Αθανασιάδη». Μπορώ να το αναλύσω εκτεταμένα, αλλά ο κανονικός Παοκτσής αντιλαμβάνεται αυτομάτως τι εννοώ κι εγώ σ’ αυτόν απευθύνομαι, οπότε το αφήνω εδώ.

Η διαχείριση των μέσων επικοινωνίας στις μεγάλες εταιρείες προς τους πελάτες τους και γενικά προς το κοινό είναι μια ιστορία με μεγάλες δόσεις τσαπατσουλιάς. Την έχω ζήσει από μέσα, γνωρίζω πως το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η βιτρίνα: Αυτό που βλέπει ο «πελάτης», αυτό που τον ταΐζεις. Να είναι όμορφο, καλαίσθητο, απλό, να κοινοποιείται εύκολα για να διαδίδεται και να φέρνει κι άλλους πελάτες, να στοχεύει στον εύκολο συναισθηματισμό, τον επιφανειακό, να βρίσκει μεδούλι στη φαστφουντάδικη προσέγγιση της νέας γενιάς προς οτιδήποτε εννοιακό και βαρυσήμαντο.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το έχει πετύχει όλο αυτό. Τι κι αν η ιστοσελίδα σχεδόν σε κάθε άρθρο της κουβαλάει λάθη, ασυναρτησίες και πρόχειρες αναφορές, τι κι αν τα ποσταρίσματα στην ουσία τους στερούνται ψυχής και θυμίζουν τσατ ανάμεσα σε εφήβους, τι κι αν οι σελίδες της ΠΑΕ στο ίντερνετ έχουν καταντήσει πασαρέλα για λαθροθήρες παοκτσήδικου συναισθηματισμού με σκοπό τη στρατολόγηση ευαίσθητων εγκεφάλων για άλλα πράγματα, ξένα προς την Ιδέα, χυδαία και ιερόσυλα. Το περιτύλιγμα είναι όμορφο, ευωδιαστό, η δουλειά να γίνεται, να γράψουμε πέντε βλακείες να μας γράψουνε άλλες πέντε, να περάσει το σήμερα, αύριο είναι άλλη μέρα, τίποτα δεν έχει καμιά σημασία, μπάλα είναι, ποιος ασχολείται σοβαρά με όλα αυτά. Άλλαξε το ίδιο το Σήμα της ομάδας, έγινε «ευκολότερο προς χρήση στα social media» και οι αντιδράσεις μετρήθηκαν με τα Like.

Και η δική μου προσέγγιση επιφανειακή είναι. Τα έγραψα όλα αυτά με ένα φραπέ στο μπαλκόνι μου και τέσσερα-πέντε τσιγάρα. Το ξέρω πως το τρένο έχει χαθεί, το ξέρω πως δεν πρόκειται να κερδίσω ποτέ το Σύστημα και πως για πάντα θα πρέπει να κανιβαλίζω τα αρχικά Π.Α.Ο.Κ. και να στέκομαι δίπλα στους ομοίους μου και απέναντι στην Εταιρεία. Αλλά μέσα στο μυαλό μου δεν υπάρχει τίποτα να με εμποδίσει να ονειρεύομαι έναν ΠΑΟΚ δικό μου, έναν ΠΑΟΚ δικό μας, διοικημένο από εμάς, στελεχωμένο μέχρι και στο τελευταίο μετερίζι από εμάς, εκπροσωπούμενο από εμάς. Και τότε, ας έρθει όποιος τολμάει να μας υποδείξει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ποιο είναι το συμφέρον μας, τι να αγοράσουμε και τι να πουλήσουμε. Ας έρθει να μας κάτσει στο σβέρκο παράγοντας, πολιτικός, μάνατζερ. Ας σφυρίξει ένας ανάποδα.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB