Πιάτσα

Πιάτσα

Τα τελευταία...

Καζούρα

Καζούρα

Δεν πρόκειται ποτέ...

Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε...

30

30

Εκείνη η στιγμή, πέντε...

Κεφτέδες

Κεφτέδες

Θυμάμαι που ξάπλωνα...

Τίτλος

Τίτλος

Το αρχείο που...

Τόλιος

Τόλιος

Δεν μπορούσαμε να...

Μηδέν

Μηδέν

Πόσο έτοιμοι...

Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας...

Ωράρια

Ωράρια

Πέρσι είχα κάνει...

Γιαμάχα

Γιαμάχα

Η τριμελής επιτροπή...

Συνταγή

Συνταγή

Δεν είναι εύκολο...

 • Πιάτσα

  Πιάτσα

  Wednesday, 13 December 2017 12:20
 • Καζούρα

  Καζούρα

  Tuesday, 12 December 2017 14:12
 • Ξυστό

  Ξυστό

  Friday, 08 December 2017 15:10
 • 30

  30

  Wednesday, 06 December 2017 20:22
 • Κεφτέδες

  Κεφτέδες

  Saturday, 02 December 2017 13:48
 • Τίτλος

  Τίτλος

  Friday, 01 December 2017 10:03
 • Τόλιος

  Τόλιος

  Wednesday, 29 November 2017 21:08
 • Μηδέν

  Μηδέν

  Wednesday, 29 November 2017 12:12
 • Τέρατα

  Τέρατα

  Monday, 27 November 2017 19:41
 • Ωράρια

  Ωράρια

  Monday, 20 November 2017 15:26
 • Γιαμάχα

  Γιαμάχα

  Thursday, 16 November 2017 20:25
 • Συνταγή

  Συνταγή

  Thursday, 16 November 2017 00:23

romantiqΟμολογώ πως δεν είχα ξαναδεί τη διαδικασία της «σέλφι» μέσα στην Τούμπα. Πώς στήνεται το πράμα και πώς είναι τα γυρίσματα.

Τα διάβαζα που τα γράφει τόσος κόσμος και τα κοροϊδεύει, έβλεπα τις ανεβασμένες φωτογραφίες δεξιά κι αριστερά, αλλά τους πρωταγωνιστές δεν τους είχα πετύχει. Ήρθε το προχθεσινό ματς και τους έφερε πέντε θέσεις παρακάτω, τους πανηγυρτζήδες των ντέρμπι, το είδα το σκηνικό από την αρχή ως το τέλος.

Λοιπόν, έχουμε δύο νεαρές, ακριβώς στο κάγκελο της 6, όπως βλέπεις στο γήπεδο το δεξί κάγκελο, όπως κοιτάς τον κόσμο το αριστερό. Θέλω να είμαι ακριβής, μην τύχει και με διαβάζουνε, να καταλάβουν για ποιες μιλάω, να πάρουν τα μέτρα τους γιατί την επόμενη φορά θα αρχίσει να ψιχαλίζει απότομα και θα τους χαλάσει το μαλλί και δε θα βγει ωραία η φωτογραφία –είναι τυχερές που γουρλώσαμε τα μάτια από αηδία και μείναμε κοκκαλωμένοι στις θέσεις μας, μας πιάσανε απροετοίμαστους. Μακρύ μαλλί η μία, καστανή, η άλλη δεν πρόσεξα, είχε αρχίσει να παίζει το βλέφαρο και δεν κοιτούσα άλλο, είχε θολώσει το βλέμμα.

Λήγει το ημίχρονο, αρχίζει η ενήλικη καγκουριά από το ισιάδι να σχολιάζει και να κράζει τους πάντες, ως συνήθως, τι έχασε ο Κοντός, τέσσερις κόντρες φάγαμε από τον Σπυρόπουλο, καλός ο Γκολάσα, σαν τα Γιάννενα παίζει ο βάζελος, τέτοιο ματς και δεν το έχεις στο 2-0 από το πρώτο και τα σχετικά. Κι όπως τα συζητάμε, ακούγεται μια φωνούλα από πιο κάτω: «Σέλφι! Έλα! Σήκω, μωρή, έλα να το ανεβάσουμε». Συνεχίζουμε εμείς, ρε μαλάκες, αυτός ο Παναθηναϊκός θα παλέψει με τη Νίκη Βόλου για να σωθεί, τι χάλι είναι αυτό, ένα σέντερ φορ της προκοπής να είχαμε δίπλα στον Κλάους να τραβήξει δυο αμυντικούς, «έλα, έλα, εδώ, να φαίνεται πίσω η Θύρα 4». Ναι, αλλά τι τον ξεκινάει τον Κοντό, ε και ποιον να βάλει, ε να βάλει τον Περέιρα, ε και πού θα παίξει ο Περέιρα, ε να βάλει τον Παπαδόπουλο, ε ο Παπαδόπουλος δεν είναι ποδοσφαιριστής, ε τότε τι τον πήρανε, ε τι να σου πω τώρα, ε το ένα, ε το άλλο, «έτοιμη, χαμογέλα».

Απίστευτη γελοιότητα. Και οι δύο ήταν έτσι σκυθρωπές και βαρεμένες, καμία σχέση και καμία επαφή με το περιβάλλον, δεν ήξεραν που είχαν έρθει ή, καλύτερα, πού της είχανε φέρει. Μιλούσανε κανονικά, ούτε γελάκια, ούτε τίποτα. Και με το που στήνονται μπροστά στο κινητό, να ένα χαμόγελο 32 δόντια στην κάμερα, άμα πήγαιναν στον οδοντίατρο τις έκανε και καθαρισμό, δε χρειαζόταν να ανοίξουνε παραπάνω το στόμα. «Άλλη μία». «Άλλη μία, χαμογέλα, καλέ». Γούρλωμα εμείς. «Α, δε φαίνεται καλά η Θύρα 4, έλα, γύρνα πιο έτσι, έτσι, μπράβο, χαμογέλα». «Χα, χα, καλή βγήκε, την ανεβάζω». «Κάνε με ταγκ». «Ε, ναι ρε, εννοείται».

Μαλάκα, θα τις βαρέσω. Βάρα τις. Μαλάκα, αλήθεια σε το λέω, πάω να τις βαρέσω. Ρε τράβα, εδώ είμαστε, τι φοβάσαι, μη σε δείρουνε; Δε θα τις βαρέσω, θα τις βγάλω έξω. Βγάλ’ τις έξω. Μαζί σου. Πάω. Τράβα. Κι εκεί που σχολιάζουμε την κατάντια με τις γυναίκες στην Τούμπα, που στα χρόνια μας οι γυναίκες ένιωθαν μπάλα και έχουμε ακόμα τόσες καλές που βγάζουν λαρύγγι και ξέρουνε το οφσάιντ και μπορείς να πιάσεις και κουβέντα για τη διπλή ζώνη που δεν παίζουμε και ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει και τα λοιπά, τι είναι αυτές ρε, τι έρχονται στην Τούμπα, γαμώ την κατάντια μου, τσουπ, πετάγεται και ο γελοίος ο ένας γκόμενός τους τι ήταν, «κι εγώ, κι εγώ», «έλα, γύρνα να φαίνεται πίσω η Θύρα 4, χα χα, χαμογέλα, τώρα», κλικ. «Τέλεια, αυτήν θα ανεβάσω».

Αλλά ο καραγκιοζάκος δεν πείστηκε για την τελειότητα, «κάτσε, να τη δω πρώτα», να ελέγξει μήπως δε βγήκε χτενισμένο το μούσι και τι θα πούνε οι φίλες του στο ίντερνετ για τον σκληρό άντρα που τρέχει στα γήπεδα, καλέ τι είστε εσείς οι άντρες που πάτε στον ΠΑΟΚ, άσε, κοπελιά, αυτά είναι αντρικές υποθέσεις, πού να σου εξηγώ και τι να καταλάβεις τώρα, σε λέω, Δικέφαλε μόνο για σένα νιώθω τη ζωή μου στα χαμένα, κοπελιά, μεγάλο νόημα, πού να το πιάσεις, μωρουλίνι μου, ζουζουλίνι μου, γούτσου γούτσου, πού θα πάμε για ποτάρες μετά;

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

It’s a boy? It’s a girl? It’s a ΠΑΟΚ! Ο μέ&gamma ...

Read more
Σκουπίδια

Σκουπίδια

Μετρήθηκες, γάβρε. Προχθές, χθες, σήμερα, κάθε μέρα μετριέσαι. Και κάθε φορά αποδεικνύεις, την τελ ...

Read more
Kαρτ-ποστάλ

Kαρτ-ποστάλ

Στις 6 Μαΐου 1998 η εφημερίδα είχε ολοσέλιδη μία από τις πιο μαγικές φωτογραφίες που έχουν δει τα μά ...

Read more
Φτου

Φτου

Καμάρι μας, ψυχή μας, ήρωά μας, φτου σου να μη σε ματιάσουμε, ...

Read more
Τεσσάρα

Τεσσάρα

Ήταν μία από τις τελευταίες έδρες-πραγματικές τρομοκρατίες και μία από τις καλύτερες εμφανίσεις ομάδ ...

Read more
0020

0020

Μια παρέα όλοι οι «π&alph ...

Read more
Μπροστά

Μπροστά

Τον ΠΑΟΚ δε θα τον αλλάξει κανένας βολεμένος με την υπάρχουσα κατάσταση. Κανένας υπάλληλος, κανένα ό ...

Read more
Πορομποπόμ

Πορομποπόμ

Την προλάβαμε και τη Φιλαδέλφεια πριν την γκρεμίσουν, πάλι καλά. Δεν ήθελα να πηγαίνω με τους αεκτσή ...

Read more
Επόπτης

Επόπτης

ΠΑΟΚ-Μικρομεσαίος στην Τούμπα, κερδίζουμε κάμποσο-μηδέν, το ματς στα τελευταία λεπτά. ...

Read more
Γαστρεντερίτιδα

Γαστρεντερίτιδα

Το μόνο χειρότερο απ ...

Read more
0043

0043

Η προπονητική του κ&al ...

Read more
Καρναβάλια

Καρναβάλια

Φεβρουάριος 2004 και μία παρέα αποτελούμενη από δύο ατρόμητους Παοκτσήδες ξεκινά το ταξίδι με το αυτ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.