Νίκη

Νίκη

Θλιβερό ρεκόρ, που...

Θολούρα

Θολούρα

Μετά από αυτό το ματς,...

Πειραιώς

Πειραιώς

Ο αγώνας...

Πείραμα

Πείραμα

Σε ποιο...

Τραύμα

Τραύμα

Πατέρας με δύο...

Αντιπαθητικοί

Αντιπαθητικοί

Ξεπεράστηκαν, πλέον,...

Άδικο

Άδικο

Ten thousand days in the fire is long enough. «Δέκα...

Εβίβα

Εβίβα

Θεωρώ ως απαραίτητη...

Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

 • Νίκη

  Νίκη

  Sunday, 24 March 2019 16:18
 • Θολούρα

  Θολούρα

  Wednesday, 20 March 2019 22:05
 • Πειραιώς

  Πειραιώς

  Wednesday, 20 March 2019 19:49
 • Πείραμα

  Πείραμα

  Thursday, 14 March 2019 21:28
 • Τραύμα

  Τραύμα

  Wednesday, 13 March 2019 17:22
 • Αντιπαθητικοί

  Αντιπαθητικοί

  Monday, 04 March 2019 17:18
 • Άδικο

  Άδικο

  Sunday, 03 March 2019 09:57
 • Εβίβα

  Εβίβα

  Tuesday, 26 February 2019 17:16
 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33

varvaraΜεγάλωσα σε θρησκευόμενο χωριό. Ή, τέλος πάντων, σε χωριό όπου η θρησκεία έπαιζε μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα, με τα λείψανα του Αγίου στο Ναό και τους προσκυνητές και τα πανηγύρια και τα τάματα.

Κι αν έχω ακούσει τάματα και υποσχέσεις, Άγιε μου, κάνε αυτό κι εγώ θα ανάψω μια λαμπάδα μέχρι εκεί πάνω, δώσε μου αυτό κι εγώ θα έρθω γονατιστός να σε προσκυνήσω. Ένας να μην παζαρέψει στο τάμα δε βρέθηκε. Να πει Άγιε μου, θέλω αυτό, κάνε να γίνει κι εγώ θα συρθώ μέχρι την εκκλησία, είτε το κάνεις, είτε δεν το κάνεις. Όχι, όλοι κάτι ζητάνε από τον Άγιο ως αντάλλαγμα. Κι από τον Θεό και το Χριστό και την Παναγιά κι από τις φανουρόπιτες.

Αφού, λοιπόν, έτσι μάθαμε από παιδιά, εγώ στη ζωή μου τάμα δεν έχω κάνει, θα κάνω τώρα. Όχι στον Άγιο, που είναι πλέον στο χωριό κι εγώ μένω στην πόλη, ούτε που θα θυμάται τη φάτσα μου πια, αλλά στην ίδια την Παναγιά που την έχουμε και από κοντά στον ΠΑΟΚ αυτό τον καιρό. Παναγιά μου, δώσε μας το Πρωτάθλημα, που εγώ Πρωτάθλημα ως Παοκτσής στο ποδόσφαιρο δεν έχω σηκώσει από το 1987 κι εγώ θα κάνω την πιο μεγάλη θυσία που μπορώ να σκεφτώ. Αυτό είναι το τάμα. Ας ρυθμίσουμε και τις λεπτομέρειες τώρα.

Δώσε στον ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα φέτος. Όχι το Κύπελλο, αυτό το έχω σηκώσει δύο φορές, χόρτασα από τέτοιους τίτλους. Όχι το Europa League, παραδέχομαι πως αν το κάνεις αυτό η θυσία μου δε θα είναι ισάξια, θα πρέπει να βρω κάτι άλλο. Το Πρωτάθλημα δώσε μας. 34η Αγωνιστική, βαθμολογία, ΠΑΟΚ 1ος, ούτε ισοβαθμίες, ούτε πλέι-οφ, ούτε τον Μάιο να είμαστε καλά: Από τον Απρίλη να είμαστε καλά, να παίζουν οι άλλοι για τη δεύτερη θέση και να μην ασχολούμαστε εμείς με κομπιουτεράκια και διαιρέσεις για τους πόντους. Να γράψει η Βικιπαίδεια «Α΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2014-2015, Πρωταθλήτρια ομάδα ΠΑΟΚ (3ος Τίτλος)».

Παναγιά μου, κάνε στην άκρη διαιτητές και παρατηρητές και παράγοντες, Εσύ έχεις τη δύναμη. Προστάτεψε τους παικταράδες μας από τους τραυματισμούς και τις θλάσεις, στείλ’ τους νωρίς τα βράδια στο σπίτι να μην μπεκροπίνουν 2-3 απ’ αυτούς που είναι νέοι και άμυαλοι, δώσε φώτιση στον προπονητή να βάζει πάντα τους καλύτερους. Και στον ιδιοκτήτη, να φέρει 3-4 καλούς τον Ιανουάριο, να βοηθήσουν κι αυτοί στα κενά μας, δεν μπορείς Εσύ να παίζεις όλη τη χρονιά σέντερ-μπακ, Παναγιά μου, κάνε το θαύμα Σου. Πιο δυνατή είσαι κι από Μαρινάκηδες κι από Σαρρήδες, όλα τα μπορείς Εσύ άμα θέλεις, γι’ αυτό κάνω το τάμα σ’ Εσένα, επειδή Σε πιστεύω.

Αυτό θέλω από Σένα. Κάν’ το, ευκαιρία είναι φέτος, μου το χρωστάς, 27 χρόνια υπομονή είναι αυτά. Ο Ιώβ έκανε υπομονή 140 χρόνια που τον παιδεύατε και έγινε σελέμπριτι στα θρησκευτικά, εγώ με το 1/5 υπομονής δεν δικαιούμαι ένα Πρωτάθλημα; Θα γίνει και έκφραση, αντί για «ιώβεια υπομονή», ο σύγχρονος πιστός θα έχει «ισόβια υπομονή». Και να σου πω και κάτι, Παναγίτσα μου; Στον Ποινικό Κώδικα τρως ισόβια και μπαίνεις μέσα για 16 χρόνια, εγώ σου μιλάω για 27 μέχρι τώρα, χάσαμε το λογαριασμό. Άλλαξαν και οι εποχές, πώς να ζήσω δύο αιώνες όπως ο Ιώβ, καπνίζω από τα 15 μου, δε βγαίνουν οι υπολογισμοί. Με πιάνεις.

Δώσε μου το Πρωτάθλημα φέτος κι εγώ θα την παντρευτώ και με θρησκευτικό γάμο. Πιο μεγάλη θυσία δεν μπορώ να σκεφτώ. Θα γίνει ο γάμος δίπλα στην Τούμπα, άμα βολεύει στην Αγία Βαρβάρα, μια Κυριακή μεσημέρι, την επομένη του Τελικού του Κυπέλλου (που άμα θες το δίνεις κι αυτό, δεν το ζητάω, αλλά, λέμε, άμα θέλεις). Θα γυρίσουμε από το ΟΑΚΑ, θα βάλουμε τα καλά μας ρούχα, η Άννα τη φανέλα με το 24 κι εγώ την αμάνικη με το 7, θα έχουμε καλεσμένους ελεύθερα όλους τους κάγκουρες Παοκτσήδες, θα γεμίσει η Αγία Βαρβάρα και θα έχει κόσμο μέχρι κάτω στην Παπάφη, θα πλημμυρίσει η Τούμπα από κόσμο για τον δικό μας το γάμο, χαμός θα γίνει, όλοι εκεί θα είναι, πρώτο θέμα στα inpaok και τα paokweb και τα paok24 και παντού, θα κάνουν ειδικό thread στο paokworld που θα λέγεται «Τάματα για τον ΠΑΟΚ» και θα κράζουν οι αναρχικοί που μπήκαμε στην εκκλησία, αλλά εμάς δε θα μας νοιάζει γιατί θα το έχουμε κάνει για τον ΠΑΟΚ, τέτοια θυσία.

Θα φωνάζει ο Λαός συνθήματα για τον ΠΑΟΚ αλλά και για σένα, θα βγάλω καινούργιο σε ρυθμό αργεντίνικο, ωωω, Παναγιά μου, έχω τρέλα μέσ’ στο μυαλό, όταν βγούμε από την εκκλησία θα φωνάζουν «εσείς μαζί για μια ζωή», θα πέφτουν πυρσοί και καπνογόνα και θα τιμωρηθεί η Αγία Βαρβάρα με πέντε αγωνιστικές και θα γίνουν οι επόμενοι πέντε γάμοι κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι μέσα μόνο ο παπάς, οι νεόνυμφοι και οι κουμπάροι. Και φωτογραφίες του γάμου θα βγούμε στη Θύρα 4, πάνω στο κάγκελο, εκεί όπου ίδρωνα πιτσιρίκος, όσο πιο ψηλά μπορώ γιατί πλέον δεν είμαι και για ακροβατικά. Και θα έχουμε ασπρόμαυρες μπομπονιέρες. Και θα φοράνε οι κόρες μου κι αυτές νυφικά, παρανυφάκια με ασπρόμαυρο ριγέ δεν έχει ξαναγίνει. Και άλλα πολλά, ό,τι σκεφτώ, όλα κομπλέ θα τα φτιάξουμε, δώσε εσύ το Πρωτάθλημα, Παναγίτσα μου, κι εγώ θα το κάνω το τάμα όπως τα γράφω.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB