Νίκη

Νίκη

Θλιβερό ρεκόρ, που...

Θολούρα

Θολούρα

Μετά από αυτό το ματς,...

Πειραιώς

Πειραιώς

Ο αγώνας...

Πείραμα

Πείραμα

Σε ποιο...

Τραύμα

Τραύμα

Πατέρας με δύο...

Αντιπαθητικοί

Αντιπαθητικοί

Ξεπεράστηκαν, πλέον,...

Άδικο

Άδικο

Ten thousand days in the fire is long enough. «Δέκα...

Εβίβα

Εβίβα

Θεωρώ ως απαραίτητη...

Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

 • Νίκη

  Νίκη

  Sunday, 24 March 2019 16:18
 • Θολούρα

  Θολούρα

  Wednesday, 20 March 2019 22:05
 • Πειραιώς

  Πειραιώς

  Wednesday, 20 March 2019 19:49
 • Πείραμα

  Πείραμα

  Thursday, 14 March 2019 21:28
 • Τραύμα

  Τραύμα

  Wednesday, 13 March 2019 17:22
 • Αντιπαθητικοί

  Αντιπαθητικοί

  Monday, 04 March 2019 17:18
 • Άδικο

  Άδικο

  Sunday, 03 March 2019 09:57
 • Εβίβα

  Εβίβα

  Tuesday, 26 February 2019 17:16
 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33

amaefule123Με τα λόγια εύκολο είναι να βοηθάς την ομάδα. Γι’ αυτό κι εγώ θα τη βοηθήσω και πρακτικά.

Βρήκα την καλύτερη και πιο οικονομική λύση για τη θέση που μας πονάει, δηλαδή το σέντερ μπακ, που δεν μπορούμε να σταυρώσουμε καλό βράχο εδώ και χρόνια στην άμυνα. Ευχαρίστως να εκμεταλλευτεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τις πληροφορίες που έχω συλλέξει και να προχωρήσει στην απόκτηση του συγκεκριμένου παίκτουρα. Δε θέλω ούτε μίζες, ούτε ποσοστά μεταπώλησης, για τον ΠΑΟΚ το κάνω και για την ψυχή μου.

Όταν ψωνίζεις από κάπου και το προϊόν είναι καλό, ξαναψωνίζεις από εκεί. Πας στο χασάπη, σου δίνει τη χοιρινή άλφα ποιότητα κι όταν τελειώσεις κλαψουρίζει το σκυλί που δεν του άφησες ούτε ένα γραμμάριο κρέας πάνω στο κόκκαλο. Ξαναπάς στο χασάπη, δεν τον αλλάζεις ποτέ. Έτσι και με τις μεταγραφές, εφόσον το προϊόν της οικογένειας ήταν πρώτης ποιότητας, θα ξαναπάρεις. Αγοράσαμε τον Ναπολέον Αμαφούλε, έβγαλε μάτια, πήραμε και τον ΕυχαριστώΚαιΤονΘεό Αμαφούλε, σου λέει αφού ο ένας είναι δεκάρι να αφήσει εποχή, ο άλλος μπροστά θα είναι τουλάχιστον για είκοσι γκολ τη χρονιά. Και δεν έπεσε έξω ο παράγοντας του ΠΑΟΚ που τους είχε πάρει αυτούς τους δύο, «με ψίχουλα», που είπε κι ο Άγγελος πρόσφατα, τριάντα χιλιάρικα. Όσα παίρνεις από το ταμείο ανεργίας με δύο παιδιά σε έξι χρόνια, δηλαδή.

Κάποιοι οπαδοί δεν έχουν δει τον Κούδα να παίζει μπάλα, κάποιοι δεν έχουν δει τον Βασιλάκο, κάποιοι δεν έχουν δει τον Σκαρτάδο ή τον Μπορμπόκη ή τον Φραντζέσκο. Η πιο νέα γενιά δεν έχει δει τους αδερφούς Αμαφούλε. Τι να τους πεις και τι να τους εξηγήσεις. Εγώ είμαι από τους τυχερούς που τους είδα και τους δύο να παίζουνε, δηλαδή έτσι λένε τα αρχεία μου, μη με ρωτήσετε τι κάνανε όταν παίζανε γιατί θα σας γελάσω. Ορίστε, το λέει εδώ, ΠΑΟΚ-Προοδευτική είδα τον Ναπολέοντα, δύο ματς έπαιξε όλα κι όλα στον ΠΑΟΚ, εγώ είδα το ένα.

Σε ΠΑΟΚ-ΟΦΗ είδα τον Θενκγκόντ, αλλά και στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός με το γκολ του Ολισαντέμπε στις καθυστερήσεις, τι λέει το αρχείο, για να δούμε, λοιπόν, μπήκε αλλαγή στο 77’ στη θέση του Σπάσιτς, στο 1-1. Να κάνει τι, θα μου πείτε. Δεν ξέρω. Δε θυμάμαι. Θυμάμαι σχεδόν όλο το ματς, αλλά πότε μπήκε και τι έκανε το παλικάρι δε μου ‘ρχεται τίποτα. Από τα εννιά ματς του μικρού αδερφού είδα τα δύο. Άρα, είδα από κοντά συνολικά 3 από τα 11 ματς που ο ΠΑΟΚ είχε μέσα έναν Αμαφούλε. Παρακαλείται όποιος συνοπαδός έχει καλύτερο ρεκόρ να το δηλώσει. Εξαιρούνται πρώην ποδοσφαιριστές και ο Άγγελος που τους είδε σε κάθε ματς, αφού ήταν ο προπονητής, δε μετράει, μην κλέβετε. Και τι δε θα ‘δινα για ένα ηχητικό ντοκουμέντο του Άγγελου όταν του τους φέρανε και τους έβλεπε στην προπόνηση, πληρώνω όσο-όσο.

amaefule123

Φύγανε μετά τα αδέρφια, χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο Thankgod, ο καλός, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στον ΠΑΟΚ και μπορεί να περηφανεύεται πως αγωνίστηκε και με τους καρχαρίες και με τα δελφίνια. Στο καπάκι, μάλιστα. Κολύμπησε στα γήπεδα της Νιγηρίας με τα δελφίνια (Port Harcourt Dolphins FC), σου λέει μ’ αυτούς εδώ χαΐρι δεν έχει, πάω με τους καρχαρίες (Port Harcourt Sharks FC), μπας και σηκώσω καμιά κούπα. Και τη σήκωσε, το παλικάρι, σήκωσε το Ιντερτότο της Δυτικής Αφρικής, δηλαδή το Κύπελλο όπου αγωνίζονταν οι ομάδες επτά χωρών της Δυτικής Αφρικής που δεν έβγαιναν ούτε Πρωταθλητριών ούτε Ουέφα, πώς τη λένε την Ουέφα εκεί πέρα. Ας πούμε οι Λεβαδειακοί της περιοχής έπαιζαν μεταξύ τους, κέρδιζε κάποιος και σήκωνε το κυπελλάκι. Ωραία περνάνε οι Αφρικανοί, έχουνε διοργανώσεις για κάθε πικραμένο. Η συγκεκριμένη λέγεται West African Club Championship (UFOA Cup). Έτσι ακριβώς, ό,τι αναφέρω είναι πραγματικό, Κύπελλο UFOA, δηλαδή UFO Αφρικής. Από το πρωί που τα ψάχνω όλα αυτά άρχισα να πίνω μετά από είκοσι χρόνια, απάλευτοι οι Αφρικανοί.

Ο Ναπολέοντας δεν είχε τέτοιες δόξες, ξέπεσε νωρίς. Πήγε στους Shooting Stars και σαν άστρο που πέφτει κάπου σκόνταψε και αγνοείται από το 2006, έπαιζε κι αυτός σε Λεβαδειακό της Νιγηρίας αλλά έτσι πιο παρακμιακό. Πώς τα φέρνει η μοίρα, και τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν να παίζουν ως Νιγηριανοί στην Πολωνία, μετά ήρθαν στην Ελλάδα και μετά ξανά στην Πολωνία ο ένας, όπως ο Ολισαντέμπε, Νιγηριανός που έπαιξε στην Πολωνία, κοίτα να δεις κάτι πράματα. Συναντήθηκαν οι δρόμοι τους ένα μελαγχολικό βράδυ στην Τούμπα, ο ένας πήρε το Πρωτάθλημα, οι άλλοι δύο έμειναν να τους θυμάμαι μόνο εγώ και ο Άγγελος.

Ψάχνω, ψάχνω τόσες μέρες να βοηθήσω την ομάδα, δε βρίσκω σέντερ μπακ που πονάμε στη θέση. Και είπα, ολόκληρη οικογένεια μπαλαδόρων οι Αμαφούλε, δε θα έχουν και ένα σέντερ μπακ ξάδελφο στο Πορτ Χαρκούτ, που είναι και ποδοσφαιρομάνα; Κι έπεσα μέσα. Γεροδεμένος, ταλαντούχος, ήδη διεθνής με την U-20 της Νιγηρίας, ο Κιζόμπα Αμαφούλε μοιάζει (και είναι) η τέλεια λύση για τα στραβοψαλίδια του Τζαβέλα που πάει και τραυματίζεται στα καλά καθούμενα και τον αναστενάρη Βίτορ που λες και περπατάει στα κάρβουνα κι όλο πονάει. Με ύψος 1,83, σωματοδομή Φουντουκίδη και βλέμμα Μαυρέα, ο ανιψιός Αμαφούλε –που αγωνίζεται σήμερα στα Δελφίνια, άρα πρέπει να τον προλάβουμε πριν μας τον φάνε οι Καρχαρίες κι αυτόν- περιμένει ένα τηλέφωνο για να πάρει το πρώτο αεροπλάνο που θα πετάξει από το Πορτ Χαρκούτ και να πάει όπου μπορέσει κι από εκεί να τον μαζέψουμε, επειδή έχει κάτι φασαρίες στη Νιγηρία και άμα θέλεις να φύγεις μπαίνεις όπου βρεις, δεν κοιτάς τον προορισμό. Φύγε εσύ από εκεί και θα σε βρούμε εμείς. Δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε τα 20, οπότε βρήκαμε σέντερ μπακ για μια δεκαετία.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB