Δεν έχει απολύτως καμία ουσιαστική σημασία, αλλά:

Ο νεαρός άνθρωπος που δολοφονήθηκε χθες έχει όνομα. Λέγεται Άλκης Καμπανός. Δεν είναι ένας «οπαδός του Άρη». Είναι γιος δύο γονιών, είναι αδερφός, είναι εγγονός, είναι ανιψιός, είναι ξάδερφος, είναι κολλητός, είναι σύντροφος, είναι φίλος, είναι συμμαθητής, είναι συμφοιτητής, είναι γείτονας, είναι ένα εκατομμύριο πράγματα περισσότερα και σημαντικότερα από «οπαδός του Άρη», δηλαδή τον χαρακτηρισμό που επέλεξε ο ΑΣ, η ΚΑΕ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες. Στην οποία ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε το ονοματεπώνυμό του. Αντ' αυτού, αναφέρεται η αιτία θανάτου: «Οπαδός».

Αλίμονο αν με θυμούνται κι αν με αναφέρουν ως «οπαδό του ΠΑΟΚ» όταν έρθει η ώρα μου. Και όχι ως πατέρα, σύζυγο, γιο, αδερφό, σύντροφο, κολλητό, φίλο, γείτονα, συνεργάτη, συμμαθητή, συμφοιτητή, συγγραφέα ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα φέρω για τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μου. Αλίμονο, να έχω ζήσει μια ζωή που άφησε το πιο ισχυρό της στίγμα κάποιες Κυριακές σε κάποια πέταλα κάποιων γηπέδων.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB