Ένσταση

Ένσταση

H KAE ΠΑΟΚ επέλεξε να...

Γειτονιά

Γειτονιά

Το μυαλό μου έχει...

Επανεκτίμηση

Επανεκτίμηση

Υπάρχουν δύο...

Λάσπη

Λάσπη

Τόσες δεκαετίες...

Τόνοι

Τόνοι

Από τη μία, έχουμε έναν...

Θαύμα

Θαύμα

Η φετινή...

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 1987. Δεν...

Βάρος

Βάρος

Η προσωπική μου...

Παππούς

Παππούς

Πέρασε η τετραετία...

Ήρεμα

Ήρεμα

Σαν σήμερα, στις 11...

Κυριακή

Κυριακή

Κερδίσαμε στην...

Χειρονομίες

Χειρονομίες

Κάπου υπάρχει μια...

 • Ένσταση

  Ένσταση

  Saturday, 19 December 2020 19:38
 • Γειτονιά

  Γειτονιά

  Wednesday, 06 May 2020 15:16
 • Επανεκτίμηση

  Επανεκτίμηση

  Monday, 24 February 2020 23:06
 • Λάσπη

  Λάσπη

  Friday, 07 February 2020 00:16
 • Τόνοι

  Τόνοι

  Monday, 03 February 2020 16:57
 • Θαύμα

  Θαύμα

  Monday, 03 February 2020 08:25
 • Χριστούγεννα

  Χριστούγεννα

  Tuesday, 24 December 2019 13:12
 • Βάρος

  Βάρος

  Saturday, 14 December 2019 20:21
 • Παππούς

  Παππούς

  Thursday, 12 December 2019 21:39
 • Ήρεμα

  Ήρεμα

  Wednesday, 11 December 2019 13:58
 • Κυριακή

  Κυριακή

  Monday, 25 November 2019 00:33
 • Χειρονομίες

  Χειρονομίες

  Monday, 04 November 2019 15:02

newsCR7Τα μέλη ενός ιταλικού σωματείου εργαζομένων στη Φίατ (Fiat-Chrysler) ανακοίνωσαν πως θα απεργήσουν, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία της Γιουβέντους με τον Ρονάλντο και το ποσό που θα ξοδευτεί. «Είναι απαράδεκτο πως, ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους εργαζόμενους της Φίατ να κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες επί χρόνια, οι ίδιοι ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή». Η οικογένεια Ανιέλι είναι ιδιοκτήτρια του 30% της Φίατ και του 64% της Γιουβέντους. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Φίατ στην Ιταλία βρίσκονται υπό (επιδοτούμενο από το κράτος) καθεστώς προσωρινής απόλυσης επί χρόνια, εξαιτίας της μη παραγωγής νέων μοντέλων. Και ενώ κάποιος θα σκεφτόταν πως η διαμαρτυρία έχει απολύτως λογική βάση, καθώς ο μηνιαίος μισθός του Ρονάλντο θα φτάνει κάπου στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσα παίρνουν μαζί περίπου δύο χιλιάδες εργάτες με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό στην Ιταλία, αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική ήταν η κατάσταση στη Γιουβέντους ως τώρα και ο Ρονάλντο λειτούργησε ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: O Γκονζάλο Ιγκουαΐν αμοίβεται με 650.000 ευρώ μηνιαίως -θα μπορούσαν να έχουν μισθό πάνω από 500 οικογένειες με τα ίδια χρήματα. Κοντά στις 500.000 τον μήνα παίρνουν ο Ντάγκλας Κόστα και ο Πιάνιτς, πάνω από 400.000 ο Εμρέ Καν και ο Ματουιντί. Στο άλλο άκρο, οι «φτηνότεροι» πληρώνονται με ποσά που ξεπερνάνε τις 100.000 τον μήνα: Ο Μπεντανκούρ, ο Πιάτσα, ο Μπενάτια. Στην περσινή μετεγγραφική περίοδο, η Γιουβέντους είχε ξοδέψει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ για αποκτήσεις παικτών, δηλαδή περίπου 50% περισσότερα χρήματα από όσα θα δώσει στον Ρονάλντο.

Συμπερασματικά, το θέμα δεν είναι ο Ρονάλντο (ή μόνο ο Ρονάλντο ή μόνο η Γιουβέντους). Στην υπόθεση εργασίας όπου η Γιουβέντους δεν έκανε πέρσι μεταγραφές, θα μπορούσε η Φίατ να διαθέσει τα ίδια χρήματα για να πληρώσει 10.000 εργαζομένους για έναν χρόνο. Αλλά στον καπιταλισμό τίποτα δεν λειτουργεί με υποθέσεις εργασίας και η πραγματικότητα δεν επιτρέπει φαντασιώσεις ή συγκρίσεις τέτοιου τύπου. Οι ίδιοι άνθρωποι που απολύθηκαν από τη Φίατ των Ανιέλι και ζουν με το κρατικό επίδομα είναι αυτοί που θα πληρώνουν στη Γιουβέντους των Ανιέλι μέρος του κρατικού επιδόματος για να αγοράσουν εισιτήρια, ποτά, φαγητό, κασκόλ και φανέλες -φανέλες του Ρονάλντο, κυρίως, που ίσως να τις φοράνε σε μια πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του μοντέρνου ποδοσφαίρου και της εμπορευματοποίησης του πιο λαϊκού αθλήματος.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB