Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

uru«Orientales, la Patria o la Tumba!»
Όσες φορές έχει τραγουδήσει ένας Ουρουγουανός τον Εθνικό Ύμνο της χώρας του, έχει ξεκινήσει με αυτό το στιχάκι: «Ανατολικοί, η πατρίδα μας ή η Τούμπα»!

Η ανεξαρτησία του κομματιού γης ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, στις αρχές του 19ου αιώνα, έφερε τα σύνορα της χώρας ανατολικά του Ποταμού Ουρουγουάη (Río Uruguay). Έτσι, οι «Orientales», δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής ανατολικά του ποταμού, απέκτησαν τη δική τους, ανεξάρτητη χώρα, μετά από τους πολέμους με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς αποικιοκράτες και αργότερα με τους μεγάλους γείτονες, Βραζιλία και Αργεντινή.

Η Ουρουγουάη είναι πρώτη στη Λατινική Αμερική στους δείκτες δημοκρατίας, ειρήνης, χαμηλής εγκληματικότητας, ψηφιακής διακυβέρνησης, έλλειψης τρομοκρατίας, ελευθερίας του Τύπου, οικονομικής ευημερίας και μεγέθους της μεσαίας τάξης. Είναι η χώρα που προμηθεύει τους περισσότερους στρατιώτες στον ΟΗΕ για ειρηνευτικές αποστολές, με βάση τον πληθυσμό της. Στην Ουρουγουάη μπορείς νόμιμα να καλλιεργήσεις, να διακινήσεις και να κάνεις χρήση κάνναβης, να επιλέξεις την άμβλωση και να παντρευτείς όποιον ή όποια θέλεις. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι λίγο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι -ανάμεσα στις 21 χώρες που θεωρούνται ως «Λατινική Αμερική» κατατάσσεται ως 21η σε πληθυσμό.

«Ανατολικοί, η πατρίδα μας ή η Τούμπα» -ποιος ξέρει πόσες φορές το έχει τραγουδήσει ο Πάμπλο Γκαρσία. Αυτός που μένει στην ανατολική πλευρά της πόλης, που έχει σκοράρει το πιο συναρπαστικό γκολ που έχουνε δει τα μάτια μας από την ανατολική πλευρά του γηπέδου. Και ποιος ξέρει αν, όταν πρωτοπάτησε το χορτάρι του γηπέδου που τον μετέτρεψε στο απόλυτο είδωλο, σκέφτηκε χαμογελώντας το πρώτο στιχάκι του Εθνικού Ύμνου που τραγούδησε τόσες φορές στη ζωή του, πέρα από τις 66 φορές που τον τραγούδησε με το εθνόσημο της πατρίδας του: «Η πατρίδα μου ή η Τούμπα». Κι έμεινε στην Τούμπα και πηγαινοέρχεται στην πατρίδα του κάθε τόσο -έκανε τη μετάφραση του στίχου με την οπτική που προτιμώ.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB