Ισοβίτης

Ισοβίτης

Παραμεγάλωσε η...

Ρατσιστές

Ρατσιστές

«Καρκίνο στα...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Ολοκλήρωση

Ολοκλήρωση

Έτυχε να γεννηθώ...

Μαγκντί

Μαγκντί

Είχα πάρει τηλέφωνο...

Διπλανός

Διπλανός

Στο Γυμνάσιο είχα...

Πιστόλι

Πιστόλι

Όσο ζω μαθαίνω. Και...

Μπείτε

Μπείτε

Έχουμε πάρει το...

Νίκη

Νίκη

Θλιβερό ρεκόρ, που...

Θολούρα

Θολούρα

Μετά από αυτό το ματς,...

Πειραιώς

Πειραιώς

Ο αγώνας...

Πείραμα

Πείραμα

Σε ποιο...

 • Ισοβίτης

  Ισοβίτης

  Friday, 12 April 2019 12:21
 • Ρατσιστές

  Ρατσιστές

  Wednesday, 10 April 2019 10:48
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Monday, 08 April 2019 17:00
 • Ολοκλήρωση

  Ολοκλήρωση

  Sunday, 07 April 2019 15:20
 • Μαγκντί

  Μαγκντί

  Wednesday, 03 April 2019 12:16
 • Διπλανός

  Διπλανός

  Tuesday, 02 April 2019 00:39
 • Πιστόλι

  Πιστόλι

  Monday, 01 April 2019 21:57
 • Μπείτε

  Μπείτε

  Sunday, 31 March 2019 08:47
 • Νίκη

  Νίκη

  Sunday, 24 March 2019 16:18
 • Θολούρα

  Θολούρα

  Wednesday, 20 March 2019 22:05
 • Πειραιώς

  Πειραιώς

  Wednesday, 20 March 2019 19:49
 • Πείραμα

  Πείραμα

  Thursday, 14 March 2019 21:28

uru«Orientales, la Patria o la Tumba!»
Όσες φορές έχει τραγουδήσει ένας Ουρουγουανός τον Εθνικό Ύμνο της χώρας του, έχει ξεκινήσει με αυτό το στιχάκι: «Ανατολικοί, η πατρίδα μας ή η Τούμπα»!

Η ανεξαρτησία του κομματιού γης ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, στις αρχές του 19ου αιώνα, έφερε τα σύνορα της χώρας ανατολικά του Ποταμού Ουρουγουάη (Río Uruguay). Έτσι, οι «Orientales», δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής ανατολικά του ποταμού, απέκτησαν τη δική τους, ανεξάρτητη χώρα, μετά από τους πολέμους με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς αποικιοκράτες και αργότερα με τους μεγάλους γείτονες, Βραζιλία και Αργεντινή.

Η Ουρουγουάη είναι πρώτη στη Λατινική Αμερική στους δείκτες δημοκρατίας, ειρήνης, χαμηλής εγκληματικότητας, ψηφιακής διακυβέρνησης, έλλειψης τρομοκρατίας, ελευθερίας του Τύπου, οικονομικής ευημερίας και μεγέθους της μεσαίας τάξης. Είναι η χώρα που προμηθεύει τους περισσότερους στρατιώτες στον ΟΗΕ για ειρηνευτικές αποστολές, με βάση τον πληθυσμό της. Στην Ουρουγουάη μπορείς νόμιμα να καλλιεργήσεις, να διακινήσεις και να κάνεις χρήση κάνναβης, να επιλέξεις την άμβλωση και να παντρευτείς όποιον ή όποια θέλεις. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι λίγο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι -ανάμεσα στις 21 χώρες που θεωρούνται ως «Λατινική Αμερική» κατατάσσεται ως 21η σε πληθυσμό.

«Ανατολικοί, η πατρίδα μας ή η Τούμπα» -ποιος ξέρει πόσες φορές το έχει τραγουδήσει ο Πάμπλο Γκαρσία. Αυτός που μένει στην ανατολική πλευρά της πόλης, που έχει σκοράρει το πιο συναρπαστικό γκολ που έχουνε δει τα μάτια μας από την ανατολική πλευρά του γηπέδου. Και ποιος ξέρει αν, όταν πρωτοπάτησε το χορτάρι του γηπέδου που τον μετέτρεψε στο απόλυτο είδωλο, σκέφτηκε χαμογελώντας το πρώτο στιχάκι του Εθνικού Ύμνου που τραγούδησε τόσες φορές στη ζωή του, πέρα από τις 66 φορές που τον τραγούδησε με το εθνόσημο της πατρίδας του: «Η πατρίδα μου ή η Τούμπα». Κι έμεινε στην Τούμπα και πηγαινοέρχεται στην πατρίδα του κάθε τόσο -έκανε τη μετάφραση του στίχου με την οπτική που προτιμώ.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB