ΟΑΚΑ

ΟΑΚΑ

Στριμωγμένος μέσα...

Σουβλάκια

Σουβλάκια

Με το πρώτο της...

Χούνγκερμπιλερ

Χούνγκερμπιλερ

Για δεύτερη φορά...

Αντισυναδελφικό

Αντισυναδελφικό

- Καλησπέρα, Ανώνυμε...

Έδρες

Έδρες

Ο ΠΑΟΚ...

Έκτος

Έκτος

Στη γενιά μου...

Μπούλο

Μπούλο

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε...

Xανιά

Xανιά

Στην Κρήτη είχα...

Ξεπούλημα

Ξεπούλημα

Πριν από ακριβώς...

Ζήλεια

Ζήλεια

2 Απριλίου 2014. Ο...

Αεροδιάδρομος

Αεροδιάδρομος

Η ίδια ανατριχίλα από...

Πάφος

Πάφος

Δέκα λεπτά με...

 • ΟΑΚΑ

  ΟΑΚΑ

  Monday, 14 May 2018 19:26
 • Σουβλάκια

  Σουβλάκια

  Thursday, 10 May 2018 19:47
 • Χούνγκερμπιλερ

  Χούνγκερμπιλερ

  Thursday, 10 May 2018 13:56
 • Αντισυναδελφικό

  Αντισυναδελφικό

  Wednesday, 09 May 2018 21:02
 • Έδρες

  Έδρες

  Wednesday, 09 May 2018 12:36
 • Έκτος

  Έκτος

  Tuesday, 08 May 2018 21:36
 • Μπούλο

  Μπούλο

  Tuesday, 08 May 2018 14:48
 • Xανιά

  Xανιά

  Friday, 04 May 2018 20:08
 • Ξεπούλημα

  Ξεπούλημα

  Wednesday, 02 May 2018 19:02
 • Ζήλεια

  Ζήλεια

  Wednesday, 02 May 2018 14:10
 • Αεροδιάδρομος

  Αεροδιάδρομος

  Wednesday, 02 May 2018 11:12
 • Πάφος

  Πάφος

  Friday, 27 April 2018 14:27

h62Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για τον 19ο τελικό του, ο οποίος θα είναι και ο 15ος με αντίπαλο ομάδα της Αθήνας την οποία θα αντιμετωπίσει εκτός Θεσσαλονίκης. Από τις δεκατέσσερις φορές που βρέθηκε σε μονό τελικό με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι δεκατρείς τον ανάγκασαν να παίξει στην πόλη των αντιπάλων και μόλις μία φορά αγωνίστηκε σε ουδέτερη πόλη (όπου και κέρδισε). Εκτός από ομάδες της Αθήνας έχει παίξει τελικό με τη Λάρισα (σε ουδέτερο γήπεδο) και δύο φορές με τον Άρη (στη Θεσσαλονίκη), ενώ ένας τελικός ήταν διπλός, με τον Ολυμπιακό, συνεπώς εκεί δεν υπήρξε κανένα θέμα με την έδρα του αγώνα.

Συνολικά, από το 1931 που ξεκίνησε η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στον τελικό ομάδες της Αθήνας με ομάδες εκτός Αθήνας 34 φορές. Οι 30 τελικοί έγιναν στην Αθήνα, ένας έγινε στη Θεσσαλονίκη και τρεις σε ουδέτερο έδαφος. Από τους 29 προηγούμενους αθηναϊκούς τελικούς, οι ντόπιες ομάδες κέρδισαν 25 φορές και οι φιλοξενούμενες μόλις τις 4 (τρεις ο ΠΑΟΚ, μία ο Ηρακλής). Στους αγώνες που έγιναν σε ουδέτερο έδαφος (ένας στην Πάτρα, δύο στον Βόλο), οι αθηναϊκές ομάδες έχουν μία νίκη (ο Ολυμπιακός επί του Άρη) και δύο ήττες (ο Παναθηναϊκός από τη Λάρισα και η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ).

ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έδωσαν επτά τελικούς στο ΟΑΚΑ εναντίον ομάδων της επαρχίας (ΠΑΟΚ, Λάρισα, ΟΦΗ, Άρης, Αστέρας, Ξάνθη) και τους κέρδισαν όλους. Έδωσαν άλλους επτά τελικούς στο Καραϊσκάκη (τέσσερις ο Ολυμπιακός) και κέρδισαν τους έξι, με μοναδική παραφωνία τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού το 1972. Έδωσαν δέκα τελικούς στη Λεωφόρο και κέρδισαν και τους δέκα. Μοναδικό φιλόξενο γήπεδο αποδείχτηκε η Νέα Φιλαδέλφεια, όπου σε πέντε τελικούς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν μόλις δύο κατακτήσεις και οι φιλοξενούμενοι τρεις (δύο ο ΠΑΟΚ, μία ο Ηρακλής). Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση που το συγκεκριμένο γήπεδο κατεδαφίστηκε.

Στην ιστορία των τελικών αναμετρήσεων Ομάδες Αθήνας-Ομάδες Εκτός Αθήνας, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχασαν και τις δύο φορές που ο τελικός έγινε σε ουδέτερο, στον Βόλο. Αγωνίστηκαν 5 φορές η ΑΕΚ και 8 φορές ο Παναθηναϊκός εντός λεκανοπεδίου, ενώ ο Ολυμπιακός έπαιξε 16 τελικούς εντός και μόλις 2 εκτός, όπου κέρδισε τον Άρη σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Έπρεπε να περάσουν 74 χρόνια για να διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο τελικός αγώνας όπου ομάδα της Αθήνας θα συναντούσε ομάδα εκτός Αθήνας (2005), ενώ με τον φετινό τελικό θα συμπληρωθούν 34 σχετικοί τελικοί με τους 30 εντός πρωτεύουσας, δηλαδή σχεδόν εννιά στους δέκα. Το σκορ των Αθηναίων εντός έδρας είναι 25-4, το σκορ τους σε ουδέτερο έδαφος είναι 1-2, συνεπώς όσο παραμένει η διοργάνωση στα ίδια χνάρια είναι προφανές πως δεν θα αλλάξει η συχνότητα της έδρας των τελικών όταν εμπλέκεται έστω μία αθηναϊκή ομάδα, εκτός Αθήνας δεν έχουν τόσο καλή απόδοση.

Συνολικά, 11 τίτλοι έχουν καταλήξει στα χέρια ομάδων εκτός Αθήνας. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3 μέσα στην Αθήνα εναντίον αθηναϊκών ομάδων, 1 σε ουδέτερο και 1 στην έδρα του με ομάδα της ίδιας πόλης. Η Λάρισα κέρδισε και τους δύο σε ουδέτερα γήπεδα, όπως έκαναν ο ΟΦΗ και η Καστοριά. Ο Άρης στην έδρα του με ομάδα της ίδιας πόλης. Ο Ηρακλής στην Αθήνα εναντίον αθηναϊκής ομάδας. Δηλαδή αν υπολογίσεις πως στην ιστορία υπήρξαν, συνολικά, τέσσερις κατακτήσεις από ΠΑΟΚ και Ηρακλή, αν παίξεις με αθηναϊκή ομάδα στην Αθήνα έχεις πιθανότητα να το σηκώσεις 4 στις 29. Κάπου 14%. Μία στις επτά. Ο ΠΑΟΚ καλείται να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα που θα κερδίσει αθηναϊκή σε τελικό στο ΟΑΚΑ, καλείται να ανεβάσει αυτό το «μία στις επτά» σε «μία στις έξι», καλείται, στην τελική, να είναι οι οπαδοί του αυτοί που θα ξοδέψουν χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να βρεθούν δίπλα στην ομάδα τους σ’ έναν τελικό. 31 τελικοί ανάμεσα σε ομάδες της Αθήνας και ομάδες εκτός Αθήνας, 30 φορές ταξίδεψαν στην Αθήνα οι επαρχιώτες και μόλις 1 φορά ταξίδεψαν οι Αθηναίοι στην επαρχία. Πέρα από τα αγωνιστικά στατιστικά και τους τίτλους, το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό: Στα 30 ταξίδια προς την Αθήνα (14 ο ΠΑΟΚ, 4 ο Άρης, 3 ο Ηρακλής, 3 η Δόξα Δράμας, 2 η Λάρισα, 1 ο ΟΦΗ, 1 ο Αστέρας, 1 η Ξάνθη, 1 ο Πιερικός), κάνουν και ένα αυτοί από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Κατά τα λοιπά, είμαστε οι κομπλεξικοί που γκρινιάζουμε.

Αυτοεξόριστος

Αυτοεξόριστος

Εγώ ξέρω να χάνω. Την αποδέχομαι την ήττα, δε διαμαρτύρομαι για τον τρόπο που έχασα το παιχνίδι –ειδ ...

Read more
Πορομποπόμ

Πορομποπόμ

Την προλάβαμε και τη Φιλαδέλφεια πριν την γκρεμίσουν, πάλι καλά. Δεν ήθελα να πηγαίνω με τους αεκτσή ...

Read more
Απόσταση

Απόσταση

Οι πιο μεγάλες τραγωδίες αυτό τον καιρό είναι οι Παοκτσήδες του Νότου. «Δεν έχουμε μούτρα να κυκλοφο ...

Read more
Ευγνωμοσύνη

Ευγνωμοσύνη

Θα παίζαμε σήμερα μ&epsilon ...

Read more
ACAB

ACAB

Η είδηση είναι αληθ&iot ...

Read more
Διακοπή

Διακοπή

Ο κάγκουρας ποτέ δεν πεθαίνει. Ούτε στα φιλικά δεν μπορώ να γίνω άνθρωπος, έχω καεί για μια ζωή, όπω ...

Read more
Αγκάθι

Αγκάθι

Τέλη Αυγούστου, πριν δύο χρόνια, η είδηση πως ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν υποψήφιος στόχος του ΠΑΟΚ ικα ...

Read more
Τρoπαιοθήκη

Τρoπαιοθήκη

Δεν έχω πάει ούτε μια φορά στο γήπεδο για να «στηρίξω» μία ομάδα ή ένα αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ. Πο ...

Read more
Κλειδαράς

Κλειδαράς

Κάποια στιγμή μέσα στ ...

Read more
Συμμαχίες

Συμμαχίες

Εμένα οι φίλοι μου &delt ...

Read more
Μπούλο

Μπούλο

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δ&ep ...

Read more
Οδηγίες

Οδηγίες

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν ανακοινώνει οδηγίες για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ για τ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.