Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

i01Έχω μερικούς «φίλους» που έλεγαν πως «ο Σαββίδης δεν έχει δεύτερο σακάκι» και τώρα προσκυνάνε το χρήμα που σκορπίζει στην πόλη.

Έχω μερικούς «φίλους» που έλεγαν πως «ο Σαββίδης είναι μπροστινός του Πούτιν και χρησιμοποιεί τον ΠΑΟΚ ως βιτρίνα» και τώρα βάζουν εξώφυλλα με αισθητική ναϊντίλας «ΣΑΒΒΙΔΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ».

Έχω μερικούς «φίλους» που έλεγαν πως «θα φύγει με την πρώτη στραβή» και τώρα βρίζουν όσους δεν του φιλάνε το χέρι.

Έχω μερικούς «φίλους» που κορόιδευαν την αισθητική του, τα παχιά λόγια του, τις υποσχέσεις, την ασταμάτητη πάρλα, και τώρα τον γλείφουν απ’ το πρωί ως το βράδυ.

Έχω μερικούς «φίλους» που είχαν αρχίσει τα κονέ για να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «διάδοχης κατάστασης» από τις πρώτες μέρες παρουσίας του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ και τώρα σκοτώνονται να βγουν στο κάδρο μιας φωτογραφίας μαζί του, να τους δούνε να τον χαιρετούν, να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του.

Έχω μερικούς «φίλους» που αλυχτούσανε, επί χρόνια, εναντίον των «ΑΡΔ που ταΐζει ο Σαββίδης» και τώρα γίνονται βαποράκια τους.

Έχω πολλούς «φίλους» με ταλέντο στην κωλοτούμπα. Μερικοί είναι και ψευτοδιάσημοι στην ασπρόμαυρη γωνιά του ψηφιακού σύμπαντος.

Έχω και λίγους φίλους, κανονικούς, χωρίς εισαγωγικά. Μετρημένους. Αυτούς δεν τους εξαγοράζεις με πληρωμές χρεών, με μεταγραφές, με νέες Τούμπες, με τίτλους. Παραμένουν σταθεροί στην αρχική τους άποψη: Όποιος κι αν είσαι, όπως κι αν λέγεσαι, όσα μηδενικά κι αν έχουν οι καταθέσεις σου, όταν μιλάς για τον ΠΑΟΚ θα κοιτάζεις ψηλά και το πιο ψηλό πράγμα που θα βλέπουν τα μάτια σου θα είναι ο ασπρόμαυρος δικέφαλος αετός. Στα αμέτρητα λάθη που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος, που ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί δείχνει πως θα κάνει άλλα τόσα και χειρότερα, δεν έχει προσθέσει σε καμία περίπτωση τη μέγιστη ύβρι: Δεν έχει νιώσει ποτέ -δεν το έχει δείξει, τουλάχιστον- ψηλότερος από τον ΠΑΟΚ. Θα ήταν το μόνο λάθος για το οποίο δεν θα τον συγχωρούσαμε ποτέ.

Πιάστηκα απροετοίμαστος χθες, απέναντι σε ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σου για τον Σαββίδη» από άνθρωπο που δεν γνώριζα και δεν έχει πολλές σχέσεις με το θέμα. Στον ίδιο μου τον εαυτό δεν ήξερα τι να απαντήσω όσο το σκεφτόμουν, δεν έβρισκα άκρη. «Τι γνώμη έχω για τον Σαββίδη», άραγε, έναν καπιταλιστή, που εγώ θεωρώ τον καπιταλισμό ως ένα από τα μεγαλύτερα κακά αυτού του κόσμου, έναν θιασώτη του πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, που εμένα μου ‘ρχεται αναγούλα και μόνο που διαβάζω το σάπιο τρίπτυχο που μου στοιχειώνει τα παιδικά χρόνια. Ακόμα νιώθω όπως ένιωθα στην αρχή: Αν στις επιχειρήσεις του αδικήσει εργαζομένους θα είμαι απ’ έξω να τους συμπαρασταθώ και να αγωνιστώ εναντίον του, αν αντιληφθώ πως απλώνει το χέρι του για να αρπάξει κάτι που δεν του ανήκει θα είμαι μ’ αυτούς που θα προσπαθήσουν να του το κόψουν, αν νιώσω πως πάει να με χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς θα παλέψω να φύγει το συντομότερο, όπως ακριβώς έχω κάνει με όλους τους προηγούμενους. Η αισθητική μου μπορεί να κάνει υποχωρήσεις -λες και ταιριάζει με την αισθητική του Πέλκα ή του Πρίγιοβιτς, ας πούμε, που τους χειροκροτάω είκοσι φορές σε κάθε αγώνα επειδή κάνουν μια ωραία ντρίμπλα ή βάζουνε ένα γκολ. Συνεπώς, όσο παραμένει ο Σαββίδης εντός της θεσμικής του ευθύνης που ανέλαβε στον ΠΑΟΚ οικειοθελώς, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα όνειρά μας και να παίρνει ως αντάλλαγμα την ενέργεια που του δίνει κάθε ψηλότερο σκαλοπάτι στο οποίο βαδίζει η ομάδα, παραμένω ουδέτερος. Ούτε «μπράβο» θ’ ακούσει, ούτε γλείψιμο, ούτε τεμενάδες θα δει. Ο καθένας μας έχει μια δουλειά και αλίμονο αν ανταλλάσσαμε συγχαρητήρια μεταξύ μας επειδή απλώς την κάνουμε όπως πρέπει. Αλλά από την ουδετερότητα, τη συμπόρευση και την αλληλοστήριξη μέχρι τη δουλοπρέπεια και το ψηφιακό χειροφίλημα των ημερών, η απόσταση που με χωρίζει, προσωπικά, είναι απαγορευτική για να νιώσω ομοίους μου όλους αυτούς τους εθελοντές κλακαδόρους. Μια χούφτα φίλοι, χωρίς εισαγωγικά, μου αρκούν. Και, στην τελική, πιο κοντά νιώθω με τον Σαββίδη ως Παοκτσής παρά με τους χιλιάδες προσκυνητές του.

Χρέη

Χρέη

Όταν η προσωπική μου γνώμη ταυτίζεται με την πλειοψηφία, πάντα αρχίζω να ψάχνομαι τι δεν πάει καλά. ...

Read more
Κάστρον

Κάστρον

Ντεμέκ κατόρθωμα, λέ&epsil ...

Read more
Μπασκετάκι-2015

Μπασκετάκι-2015

Προσωπική Ανασκόπηση: 15 πράγματα που θα θυμάμαι από την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ το 2015. ...

Read more
Περίληψη

Περίληψη

Για όσους βαριούνται να ψάχνουν τι και πώς, ο μπασκετικός ΠΑΟΚ 2015 σε περίληψη. ...

Read more
Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η Σκο&l ...

Read more
Τρύπιοι

Τρύπιοι

Τόσα χρόνια με τον ΠΑ&Omi ...

Read more
Χυδαιότητα

Χυδαιότητα

Στον δικό μου ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν επιστροφές και δεύτερες ευκαιρίες. Επέλεξες να με παρατήσεις, φορούσ ...

Read more
Καβάλα

Καβάλα

Α’ Επιστολή Προς Καβαλιώτες. Σήμερα ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Καβάλας γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. ...

Read more
Καζούρα

Καζούρα

Δεν πρόκειται ποτέ ν&alp ...

Read more
Περισπασμός

Περισπασμός

Η σαπουνόπερα με τι&s ...

Read more
Κατεδάφιση

Κατεδάφιση

47 αγώνες. 22 νίκες, 25 ήττε&s ...

Read more
Άνοιξη

Άνοιξη

Έχω πέσει από τα σύννεφ&a ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.