Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

zitaΗ ομιλία του «Στρατηγού» στην αρχή του «Ζ» είναι, θαρρώ, η πιο απολαυστική σελίδα βιβλίου που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Είναι ασύλληπτη η έμπνευση του Βασιλικού, ο παραλληλισμός των ψεκασμών στα χωράφια με τους ψεκασμούς στους ανθρώπους, ώστε να καταπολεμηθούν οι «παρασιτικοί μύκητες» που θρέφουν «νοσηρές καταστάσεις» όπως ο περονόσπορος και ο κομμουνισμός. Στην πρώτη μου ανάγνωση, δεκαετίες πίσω, οι καταστάσεις και οι έννοιες παρέμειναν θολές -χρειάστηκα επαναλήψεις, αργότερα, για να ενσωματώσω στο σύνολό του το συγκεκριμένο αριστούργημα και να το κατατάξω στα πιο αγαπημένα διαβάσματα της ζωής μου. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος, είχα μείνει έκπληκτος διαβάζοντας πως ο «Στρατηγός», παλεύοντας με τον ύπνο και τον ξύπνιο στη ζάλη που του προκαλούσε η βαριεστημάρα από την ομιλία του πολιτικάντη συνδυασμένη με το βαρύ στομάχι από το χταποδάκι με κρεμμύδια που είχε φάει για μεσημεριανό, είχε μεγαλώσει στο ίδιο χωριό με μένα: «Η ομιλία για τον περονόσπορο αφύπνισε μέσα του το αγροτικό παρελθόν του, τότε που έστηνε ξόβεργες κι έπιανε πουλιά στο ρέμα του χωριού, στη Νέα Καρβάλη, με το φίλο του τον Ζήση, «άτυχο θύμα των σλαβοκομμουνιστών», και έτσι σηκώθηκε και είπε δυο κουβέντες για τον κομουνόσπορο, που μαστίζει την Ελλάδα».

Θυμάμαι πως, πέρα από τη συγκίνηση που μου είχε προκαλέσει η παρουσία του χωριού μου στις αράδες τέτοιου βιβλίου, το πρώτο πράγμα που έψαξα στην εγκυκλοπαίδεια ήταν το «ξόβεργες». Δεν ήξερα τι σημαίνει. «Καπάντζες», αυτό ήταν οι ξόβεργες, παγίδες για τα πουλιά, όπως αυτές που έστηνε ένας γείτονας, ο Μωυσής. «Στο ρέμα του χωριού», δηλαδή εκεί όπου πηγαίναμε για δροσερά μπάνια το καλοκαίρι, σε μια φυσική λιμνούλα, σκαστοί από τις μάνες μας επειδή ήταν χιλιόμετρα από τη γειτονιά και έπρεπε να περνάμε με τα ποδήλατα από την Εθνική Οδό, όπου είχαμε χάσει φίλους και συμμαθητές επειδή η Εθνική Οδός έπρεπε να περνάει μέσα από το χωριό, να πουλάμε τσουρέκια και κουραμπιέδες, να αφήνουν χρήμα οι περαστικοί και να τονώνεται η τοπική οικονομία. Κάποια φορά είχε νερόφιδα η λιμνούλα και δεν ξαναπήγαμε, αν και ένας από την παρέα μας βεβαίωνε πως «δεν έχουνε δηλητήριο». Είχα ρωτήσει, τότε, όλους τους θαμώνες στο καφενείο του πατέρα μου, ειδικά τους γηραιότερους, αλλά κανείς δεν ήξερε σε ποιον αναφερόταν ο Βασιλικός. Ίσως να είχε χρησιμοποιήσει τη Νέα Καρβάλη για ξεκάρφωμα, ίσως να ήταν πραγματικά συγχωριανός μου ο «Στρατηγός», δεν το ‘μαθα ποτέ.

Πριν λίγες μέρες, ο αγαπημένος συγγραφέας με καλωσόρισε, από τα «Σταυροδρόμια Της Μνήμης» της εφημερίδας Νέα Σελίδα, στη «Λογοτεχνική Σχολή Της Καβάλας». Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αυτό μου έφερε ο Αη-Βασίλης Βασιλικός, τις πιο συγκινητικές κουβέντες που διάβασα από κάποιον στον οποίο θα ήθελα να μοιάσω όταν φτάσω τα χρόνια του: «Το βιβλίο του Ιωαννίδη είναι συναρπαστικά γραμμένο, με χιούμορ, ειρωνεία, θυμό και έξαρση. Ό,τι και να πω, δεν θα μπορέσω να σας μεταδώσω την ατμόσφαιρα». Και όταν κλείνει μια χρονιά με κάτι τέτοιο, ξέρεις πως η χρονιά ήταν καλή. Κι άντε, τώρα, να την ξεπεράσεις.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB