Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

bikeΤη μέρα που αγόρασα το πρώτο της ποδήλατο, είχα στην τράπεζα αρκετά ώστε να της πάρω μέχρι και αυτοκίνητο, να έχει να το καμαρώνει μέχρι τα δεκαοχτώ που θα το οδηγήσει. Αλλά όταν έφτασε, κάπου τέσσερα χρόνια μετά, να φαίνεται τεράστια για το ποδηλατάκι της, με τα γόνατα να χτυπάνε στο τιμόνι και να μοιάζει με νούμερο σε τσίρκο η βόλτα της στη γειτονιά, στενοχωριόμουν που δεν περίσσευε ευρώ να της πάρω καινούργιο. Η μικρή ήταν πιο δύσκολα, έκλεινε τα τέσσερα και δεν είχε κάνει ποδήλατο στη ζωή της. Τα Χριστούγεννα, σκεφτόμουν, θα πάρω καινούργιο στη μεγάλη, θα φτιάξω το παλιό για τη μικρή. Τα Χριστούγεννα. Να μείνει κάτι από τις πληρωμές.

Από το πουθενά, μας βρίσκει τύχη μεγάλη: Η Χουλιγκάνα κερδίζει σε διαγωνισμό ένα καινούργιο ποδήλατο. Χαρές, πανηγύρια, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Δώσαμε τα στοιχεία μας, διεύθυνση, τηλέφωνα, σημείωσε η υπεύθυνη εκεί και την ηλικία: «Ετών 8». Σε δεκαπέντε μέρες θα μας το έστελναν. Δεκαπέντε μέρες αγωνίας, δεν μιλούσε για τίποτε άλλο, ποτέ θα έρθει το καινούργιο μου ποδήλατο, πόσες μέρες ακόμα, πήρε και σημείωνε σε ένα χαρτί και μετρούσε ανάποδα. Χαιρόταν και η μικρούλα, που θα αποκτούσε κι αυτή ποδηλατάκι δικό της για πρώτη φορά, δεν την ενδιέφερε που ήταν από δεύτερο χέρι, αρκεί να είχε καλαθάκι και να ήταν κόκκινο.

Πέρασαν οι δεκαπέντε μέρες και δεν έγινε τίποτα. Πήραμε τηλέφωνο, υπήρξε μια καθυστέρηση αλλά τελικά, μετά από πολλή στενοχώρια και γκρίνια επειδή το παιδί είναι παιδί και αν του πεις κάτι πάει και τελείωσε πρέπει να το κάνεις, μας είπαν μια μέρα να περάσουμε από κάπου να το παραλάβουμε. Και πήγα, το πήρα. Υπέροχο. Έκανα μια παρατήρηση, ρε παιδιά, λίγο μεγάλο μου φαίνεται για οκτάχρονο παιδί, με καθησύχασαν, έτσι σου φαίνεται, μια χαρά είναι.

Η Χουλιγκάνα έκλαιγε από τη χαρά της. Προσπάθησε να ανεβεί, δεν τα κατάφερε. Ξαναπροσπάθησε, τίποτα. Θα φταίει το παντελόνι. Πήγαμε ως τον ποδηλατά της γειτονιάς. Ρε συ, αυτό είναι για δώδεκα χρόνων και βάλε, τι το παιδεύεις το παιδί. Χλώμιασε. Θα σου πάρει ο μπαμπάς σου ένα άλλο και αυτό θα το έχεις για το Γυμνάσιο, εντάξει, κορίτσι μου;

Γυρίσαμε σπίτι, δεν μου μιλούσε. Βάλαμε το ποδήλατο στην αποθήκη. Πήγε για ύπνο και δεν το ξανασχολίασε. Το συζητήσαμε με την Άννα, τι κάνουμε, στενοχωρήθηκε τόσες μέρες που το περιμένει. Όσο είχε το άλλο, το μικρό, δεν την πείραζε. Την άλλη μέρα γύρισε από το σχολείο και είπε πως όλοι θέλουν να δουν το καινούργιο της ποδήλατο που είχε κερδίσει, αλλά ενημέρωσε τους συμμαθητές της πως θα τους το δείξει σε τέσσερα χρόνια.

Το θάψαμε το θέμα όσο υπολογίζαμε αν μας παίρνει να πάρουμε καινούργιο, έτσι που τα είχαμε κάνει. Ψάξαμε τι ποδήλατο ήταν, πόσο άξιζε, τι μοντέλο, ποιος ήταν ο αντιπρόσωπος. Και βρήκε την άκρη η Άννα πριν λίγες μέρες. Τον πήρε, του εξήγησε την περίπτωση, πρότεινε μια ανταλλαγή επειδή δεν είμαστε ακόμα για να αγοράζουμε καινούργιο. Και της είπε ο τύπος «φέρε το παιδί από εδώ να διαλέξει». Πήγαμε σήμερα, διάλεξε. «Είναι τέλειο». Μας έφτιαξαν και το παλιό, με βοηθητικές και κόκκινο καλαθάκι. Είπε και η μικρή «είναι τέλειο». Κατεβήκαμε στο σκοτάδι, πριν λίγο, για δοκιμαστικές βόλτες. «Τέλειο» η μία, «τέλειο» και η άλλη.

Με παίδεψε αυτό το γαμημένο το 2017, με πέταξε στον τοίχο και με έλιωσε από την αρχή, αλλά τα πιο ωραία τα κρατούσε για το τέλος. Τέλειο τέλος. Τέλειο.

Γκρίνια

Γκρίνια

Κηρύσσω το αγωνιστικό έτος 2014-2015 ως ΕΤΟΣ ΠΑΟΚΤΣΗΔΙΚΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΣ. Με εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και ...

Read more
Σόνικ

Σόνικ

Δεν μεγάλωναν με τίπ&om ...

Read more
0025

0025

Η ομάδα ποδοσφαίρο&u ...

Read more
Χάσαμε

Χάσαμε

Επιστρέφαμε στην Καβάλα με τον Θοδωρή κι έναν ακόμα, νομίζω ήταν ο Μιχαλάκης. Το αμάξι πήγαινε μόνο ...

Read more
Ασπίδα

Ασπίδα

25 Αυγούστου 2002, 14 χρόνι&al ...

Read more
Φανέλες

Φανέλες

Τετάρτη βράδυ, εκεί που πίνει το γάλα της πίσω μου, σταματάει να ρουφάει και ρωτάει: «Μπαμπά, γιατί ...

Read more
Ροδοπέταλα

Ροδοπέταλα

Σαν σήμερα, στις 18 Μαΐ&omi ...

Read more
Φλώροι

Φλώροι

Πριν από τρία χρόνια είχ&alp ...

Read more
Ψεύτες

Ψεύτες

- Κάνατε ντου να μπείτ& ...

Read more
Παοκολέ

Παοκολέ

Το ρεκόρ συνεχόμενου Παοκολέ το έχει, μέχρι να εμφανιστεί διαφορετική μαρτυρία, ο διπλανός μου στο Γ ...

Read more
Γκόμενα

Γκόμενα

Τη γνώρισα όταν ήμουν 15 χρονών. Τρομερή γκόμενα, από τις ωραιότερες γυναίκες που υπήρχαν, εκείνη τη ...

Read more
Ουτοπίες

Ουτοπίες

Στις 10 Ιανουαρίου, μετά τον αγώνα Αστέρας-ΠΑΟΚ, στην ιστοσελίδα PAOK24 δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο άρθρ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.