Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

soad1315Στον εκδοτικό οίκο έθεσα έναν και μοναδικό όρο για την κυκλοφορία του βιβλίου. Το περιεχόμενο το συζητάμε, το εξώφυλλο το συζητάμε, τον τίτλο τον συζητάμε. Αυτό που απαίτησα ως αδιαπραγμάτευτο ήταν η απουσία του δαιμονοποιημένου αριθμού, τουλάχιστον από τα βασικά στοιχεία της έκδοσης: Δεν θα υπάρχει πουθενά ο αριθμός δεκατέσσερα. Δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο ISBN, δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε σημείο που να τον περιέχει, δεν θα κυκλοφορήσει δεκατέσσερις του μήνα, θα κοστίζει από ένα λεπτό του ευρώ ως δεκατρία ευρώ και ενενήντα εννιά λεπτά ή από δεκαπέντε και πάνω, ας κάνει και ένα χιλιάρικο. Μέχρι και στο συμβόλαιο κάπου ανέφερε τον αριθμό δεκατέσσερα και ζήτησα να το εκτυπώσουν διορθωμένο και να μου το ξαναστείλουν -ορίστε, τους ταγκάρω, αν λέω ψέματα ή υπερβολές ας παρέμβει ο Topos books / Εκδόσεις Τόπος να με διαψεύσει.

Αρχικά διέγνωσα μια αντίδραση που περιγράφεται, πάνω-κάτω, με τη φράση «ρε με ποιον έχουμε μπλέξει». Εντάξει, να μη βάλουμε πουθενά το δεκατέσσερα και να μην κυκλοφορήσει το βιβλίο δεκατέσσερις του μήνα, να βρούμε τιμή κάτω από δεκατέσσερα (την έβαλαν στα 13,90). Αλλά πώς θα ζητήσουμε ISBN, αυτά δίνονται με άλλη διαδικασία -«δεν με ενδιαφέρει, το θέμα είναι σοβαρό». Καιρό μετά τη συγκεκριμένη κουβέντα, έμαθα πως ο αγαπημένος μου κύριος εκδότης ρώτησε σοβαρό και σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας περί του θέματος, για να τσεκάρει, υποθέτω, αν είμαι πραγματικός τρελός ή τους δουλεύω. Και η απάντηση, έμαθα, ήταν «καλά σας λέει, αν βάλετε πουθενά το δεκατέσσερα το βιβλίο θα πατώσει».

Αν ήμουν λίγο περισσότερο παλαβός, θα ζητούσα να μην τυπωθεί το δεκατέσσερα στη σελίδα δεκατέσσερα, αλλά έχω τα όριά μου και έκανα πίσω. Αν και, τώρα που το σκέφτομαι, δεν υπήρχε λόγος να σταματήσω εκεί, εφόσον είχαν δεχτεί τα πάντα γιατί να μην δέχονταν και αυτό, τέλος πάντων, τώρα είναι αργά, ίσως το ζητήσω στην τρίτη έκδοση -με την ευκαιρία και μια που το βιβλίο πάει πολύ καλά, να σημειώσω πως δέκατη τέταρτη έκδοση δεν θα υπάρξει, αν θέλουν ας βγάλουν μια μεγάλη δέκατη τρίτη και μετά να πάνε στη δέκατη πέμπτη, λογικά πράγματα, δεν είμαι κανένας τρελός να έχω παράλογες απαιτήσεις. Στην τελευταία μας συνάντηση, όπου μου δόθηκε το σχέδιο του εξωφύλλου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά τους, διαπιστώσαμε με την Άννα, που ήταν μαζί, πως στο φιλμάκι του οπισθόφυλλου οι τρεις φωτογραφίες είχαν πάνω τους κάποιους «τυχαίους» αριθμούς. Το 13, το δεκατέσσερα και το 15. «Αμάν, μας ξέφυγε», είπε κάποιος στη συνάντηση. «Να τους αλλάξουμε». «Όχι, δεν θα τους αλλάξουμε», πρότεινα εγώ. «Θα τους αφήσουμε ως έχουν, απλώς θα σβήσουμε το δεκατέσσερα».

Και μόλις έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο, είδα πως είχαν κάνει ακριβώς αυτό. Και μπράβο τους, μας έσωσαν από την γκαντεμιά. Γι’ αυτό, να το παίρνετε το δεκάλεπτο στα ρέστα. Δεν το κάνετε για την τσέπη σας, το κάνετε για την τύχη του βιβλίου. Κι όταν σας λέει κάποιος πως το πήρε «δεκατέσσερα ευρώ» να τον διορθώνετε: «Δεκατρία και ενενήντα, δεν μπορεί να πωλείται τέτοιο βιβλίο δεκατέσσερα ευρώ, δεν θα το αγόραζε κανένας».

Χάμω

Χάμω

Στην ιστορία του από ...

Read more
14

14

Κλείνουμε οριστικά το Κεφάλαιο 14 στη σελίδα μας, με μια μικρή αναδρομική έκθεση. ...

Read more
Οδηγός

Οδηγός

Είναι κοντός ο οδηγός ...

Read more
Κομπλεξικοί

Κομπλεξικοί

Εκτός από Παοκτσής είμαι και φίλαθλος. Εκτός από Παοκτσής και φίλαθλος, είμαι πλέον και συνδρομητής ...

Read more
0031

0031

Σαφώς και δε φαντα&zeta ...

Read more
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο

Όπως φαίνεται, όλοι οι ποδοσφαιριστές αγαπούν τον Άγγελο. Κακό λόγο για τον Άγγελο δεν έχει πει κανε ...

Read more
Διακοπή

Διακοπή

Ο κάγκουρας ποτέ δεν πεθαίνει. Ούτε στα φιλικά δεν μπορώ να γίνω άνθρωπος, έχω καεί για μια ζωή, όπω ...

Read more
2017

2017

3 Ιανουαρίου, Λιβα&de ...

Read more
Νάσος

Νάσος

Η περίπτωση του ασύ&lambda ...

Read more
Λουκούμι

Λουκούμι

Το περσινό φάιναλ φο&r ...

Read more
Αμαζόνες

Αμαζόνες

Είχαμε περάσει την Κυριακή όπως θα πρέπει να είναι η Κυριακή, με φίλους στο σπίτι, παιδιά να χοροπηδ ...

Read more
2016-Μπάσκετ

2016-Μπάσκετ

16 πράγματα που θα θυ&m ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.