Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

Ορόσημο

Ορόσημο

Τουλάχιστον η...

Κίνημα

Κίνημα

Δεν υπήρξε, δεν...

Αυτές

Αυτές

Ποτέ δεν πίστεψα...

Αναγούλα

Αναγούλα

Σαράντα πέντε αγώνες,...

Αερογέφυρα

Αερογέφυρα

Σελίδα 297: «Με τον...

Χαμόγελο

Χαμόγελο

Ο δικός μου ΠΑΟΚ...

Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26
 • Ορόσημο

  Ορόσημο

  Sunday, 11 March 2018 14:46
 • Κίνημα

  Κίνημα

  Thursday, 08 March 2018 20:28
 • Αυτές

  Αυτές

  Thursday, 08 March 2018 16:42
 • Αναγούλα

  Αναγούλα

  Wednesday, 07 March 2018 01:07
 • Αερογέφυρα

  Αερογέφυρα

  Monday, 05 March 2018 21:39
 • Χαμόγελο

  Χαμόγελο

  Wednesday, 28 February 2018 00:05
 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59

thesi«Πάρε θέση» και «πάρε θέση», λες και η «θέση» του καθένα μας έχει μεγαλύτερη σημασία από τη θέση του άλλου. «Θέση» για όσα συμβαίνουν στην κερκίδα κάθε ματς θα πάρουν αυτοί που είχαν πραγματική θέση στην κερκίδα του ματς, δηλαδή οι παρόντες. Αυτοί ήταν εκεί, αυτοί ταξίδεψαν, αυτοί έφαγαν το κρύο και τον αέρα, αυτοί ήταν οι εκπρόσωποι, οι πρεσβευτές μας στα Τρίκαλα. Έχουν εξουσιοδότηση από το σύνολο των Παοκτσήδων να διαχειριστούν την κατάσταση όπως αυτοί κρίνουν και όπως ορίσουν οι συνθήκες κάθε αγώνα. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, μπορεί να την καταθέσει αυτοπροσώπως, ταξιδεύοντας ως το γήπεδο.

Αν ήμουν στο γήπεδο, το πιθανότερο είναι να φώναζα «ρε μαλακισμένα, κόφτε τις καγκουριές, να ευχαριστηθούμε ΠΑΟΚ φέτος που θα πάρουμε και το Πρωτάθλημα, μην το βλέπουμε από την τηλεόραση». Όπως φώναζαν σ’ εμένα «ρε μαλακισμένο, κόψε τις καγκουριές» πριν από κάτι δεκαετίες, όταν η γηπεδική μου συμπεριφορά βασιζόταν στο απόλυτο μπλοκάρισμα του εγκεφάλου και την απαγόρευσή του να μου υπαγορεύσει βάσει λογικής τι θα κάνω, τι θα τραγουδήσω, τι θα κρατάω στο χέρι και πού θα το στείλω. Αλλά «εκεί που είσαι ήμουνα κι εκεί που είμαι θα ‘ρθεις» δεν έχει στον ΠΑΟΚ -εκεί που είναι τα σημερινά παιδιά δεν ήμουνα, ήμουνα αλλού, σε διαφορετικό κόσμο και άλλες συνθήκες, δεν είχα να παλέψω με τόσα «απαγορεύεται» και τόσους νόμους και τόση απομόνωση, ούτε εκεί που είμαι θα ‘ρθουν, υποθέτω, στα δικά τους σαράντα έτσι όπως πάει μπορεί και να μπαίνουν στα γήπεδα με βραχιολάκια ή εμφυτευμένα τσιπάκια και δεμένα τα χέρια πίσω ή τα στόματα κλειστά με ηλεκτρονικά λουκέτα για να μην κάνουνε φασαρία και ενοχλούν.

Στο σπίτι μου βρίσκονται δύο εισιτήρια διαρκείας. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα φιλικό, δύο ευρωπαϊκά και ένα ματς πρωταθλήματος. Δηλαδή σε όλα τα ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αυτή είναι η λειτουργία τους, να μπαίνεις στο γήπεδο σε όσα ματς μπορείς να πας, άρα ως τώρα έχουν κάνει τη δουλειά τους στο απόλυτο. Έχει κόσμο που λυσσάει να κάνει «απόσβεση», δηλαδή ανθρώπους που κοστολογούν την ανταποδοτική τους σχέση με τον ΠΑΟΚ, τύπου «με έντεκα ματς κάνεις απόσβεση του διαρκείας, με εννιά πιάστηκες κορόιδο». Θα μπορούσε η ΠΑΕ να τους αποζημιώσει όλους αυτούς, να βγάλει ανακοίνωση «όποιος θεωρεί πως αγόρασε ελαττωματικό προϊόν, δηλαδή όποιος πήρε διαρκείας για να απολαύσει ποδοσφαιρικό θέαμα σε τουλάχιστον έντεκα αγώνες για να βγάλει και κέρδος, μπορεί να το επιστρέψει και να πάρει τη διαφορά των χρημάτων, επιστροφές κάθε Τρίτη και Πέμπτη, δέκα με τέσσερις». Τέλος πάντων, δεν με αφορά τι θα το κάνει το διαρκείας του ο απογοητευμένος καταναλωτής, απλώς σημειώνω πως κι εγώ δύο διαρκείας διαθέτω και δεν σκοτίζομαι για το θέμα ιδιαιτέρως. Προτιμώ να βλέπω τον ΠΑΟΚ από την κερκίδα και όχι από την τηλεόραση, εννοείται, αλλά όχι με τη συνθήκη «να είμαι καλό παιδί» και «να πειθαρχώ εις τους νόμους». Η κουβέντα είναι τεράστια και δεν μπορεί να διεξαχθεί ομαλά μέσα από ποσταρίσματα στο ίντερνετ.

«Γιατί ανάβουνε και πετάνε πυρσούς». Επειδή έτσι. Πραγματικά, ταξιδεύω στα γήπεδα είκοσι οκτώ και κάτι χρόνια κι ακόμα δεν έχω απάντηση. Επειδή έτσι, επειδή δεν ξέρω, επειδή ΠΑΟΚ. Γιατί πετάνε πέτρες, γιατί σπάνε τα κάγκελα, γιατί μπουκάρανε μέσα. Γιατί κάψανε, γιατί δείρανε, γιατί πλακωθήκανε μεταξύ τους. Με ποια λογική να το εξηγήσεις. Βιωματικά, μπορώ να σου πω ότι υπάρχει ένα σημείο όπου τελειώνει η λογική στην κερκίδα μας, το έχω ζήσει, το έχω νιώσει, παύεις να σκέφτεσαι, δεν ακούς τον εαυτό σου αλλά κάτι άλλο, δεν ξέρω τι είναι αυτό, χάνεσαι, αφήνεσαι να σε πάρει αυτό το κάτι, ζεις σε ένα άλλο σύμπαν, μυρίζει όμορφα, μυρίζει στάχτη, χώμα, ιδρώτα, τρυπάει τα ρουθούνια σου και σε μεθάει. Επανέρχεσαι, σκέφτεσαι «τι μαλακία έχω κάνει». Λίγο μετά, την ξανακάνεις.

Αυτό που με ενοχλεί είναι πως την κουβέντα για τα τερατώδη άρθρα του Νόμου για όσα αφορούν στα γήπεδα την κάνουμε τώρα και όχι νωρίτερα. Η Παοκτσήδικη κερκίδα έχει γράψει σπουδαίες σελίδες ανυπακοής, αλλά αυτή η ανυπακοή θα έπρεπε να έχει ουσία, αντίκρισμα, να αναδείξει το παράλογο της νομιμότητας και να την καταργήσει με τη μορφή που έχει σήμερα, να την εξανθρωπίσει. Να τους γαμήσει με τη νομιμότητά τους, όπως μου αρέσει να λέω, να εκμεταλλευτεί τις τρύπες και τα παράθυρα και να τη στρέψει εναντίον των ανθρωπάκων που την εμπνεύστηκαν, αδιαφορώντας για ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο που ζει ζωές παράλληλες με τις δικές τους, που δεν εφάπτονται πουθενά πέρα από τη στιγμή που φορολογούμαστε ή βρισκόμαστε απέναντι σε έναν μπάτσο ή δικαστή.

Τη συζήτηση αυτή μπορώ να την κάνω με οποιονδήποτε έχει διάθεση να την κάνει μαζί μου, αρκεί μπροστά μας να βρίσκονται δυο ποτήρια καφέ ή δυο ποτήρια με μπύρες. Η άποψη όσων παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ από τις οθόνες τους είναι γνωστή και δεν θα γίνει κανείς μας σοφότερος αντιπαραθέτοντας τις ίδιες, στερεότυπες για τον καθένα μας απόψεις σε σχόλια του Facebook. Το ίδιο γνωστή είναι και η οπτική όσων ζουν για να βρίσκονται σ’ ένα πέταλο και να τραγουδάνε όταν και όπου παίζει ο ΠΑΟΚ, ούτε μ’ αυτούς υπάρχει κάποιος λόγος να ανταλλάξουμε ηλεκτρονικές καγκούρικες φιλοφρονήσεις. Απλώς καταγράφω κάποιες σκόρπιες σκέψεις, εν μέσω αυτής της «πίεσης» πως όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση για το φλέγον ζήτημα της κερκίδας στα Τρίκαλα, το οποίο, φυσικά, θα ξεχάσουμε σε ένα δευτερόλεπτο αν δεν προκύψει κάποια τιμωρία και θα ασχοληθούμε με το επόμενο, με καμιά μεταγραφή ή κάποια δήλωση του Γιωργάκη ή τον Μαρινάκη ή ξέρω κι εγώ τι άλλο θα σκάσει στην επικαιρότητα. Αλλά το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι «επικαιρότητα» -είναι η ίδια η ουσία του μέλλοντός μας ως σκυμμένα κεφάλια και υπάκουα ρομποτάκια ώστε να μας πετιέται το κόκαλο του «σου επιτρέπουμε, τώρα, να πας και μέχρι το γήπεδο να ξεσκάσεις, αφού ήσουν καλό παιδί και υπεύθυνος πολίτης».

Στην εισήγησή μου περί οπαδικού στην Ελλάδα, στην Αθήνα πριν από έναν χρόνο, είχα αναφερθεί σε μια πρόσκληση-πρόκληση προς τους νομοθέτες μας. Εγώ θα ξεκινήσω με ένα πούλμαν από την Καμάρα με πενήντα ανθρώπους, θα διασχίσω τη μισή Ελλάδα, θα φτάσω στον Πειραιά, θα μπω στο γήπεδο, θα επιστρέψω και αν, σε όλη αυτήν τη διαδρομή, παραβώ τον Νόμο, ευχαρίστως να με συλλάβει η αστυνομία και να δικαστώ για ό,τι παράνομο έκανα. Ήθελα να δείξω πόσο παράλογη είναι η προληπτική καταστολή, η αντισυνταγματική απαγόρευση σε πολίτες να μετακινούνται στην ίδια τη χώρα τους, πόσο λανθασμένη είναι η νομοθεσία που αφορά στους οπαδούς και τις εκδηλώσεις τους. Αλλά το παράδειγμα δεν ήταν και τόσο λογικό, ίσως επειδή το έφτιαξα με αυτοσχεδιασμό, εκείνη τη στιγμή. Ήρθε μετά ο Γιάννης και με ρώτησε «ρε μαλάκα, αυτό που είπες για το πούλμαν που θα ξεκινήσει από την Καμάρα και θα επιστρέψει χωρίς να κάνει ούτε μία παρανομία πώς το έχεις στον νου σου»; Και του απάντησα, το θυμάμαι: «Πλάκα με κάνεις, πριν καν ξεκινήσουμε θα έχουμε όλοι συλληφθεί».

Εννιά

Εννιά

ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθήνα&sigma ...

Read more
Γενέθλια

Γενέθλια

Τέτοια ώρα, πριν από 29 ακ& ...

Read more
Τεσσάρα

Τεσσάρα

Ήταν μία από τις τελευταίες έδρες-πραγματικές τρομοκρατίες και μία από τις καλύτερες εμφανίσεις ομάδ ...

Read more
Μακεδόνες

Μακεδόνες

Χρόνια το σκέφτομαι, το ξαναείδα και στον τελικό. «Θύρα 13» Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Κοζάνη, Θεσσαλον ...

Read more
Πόλεμoς

Πόλεμoς

Κανένας πόλεμος δεν έχει ξεκινήσει και κανένας πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει κόντρα σε οποιονδήποτε ...

Read more
Κωλοτούμπα

Κωλοτούμπα

«Η απόφασή μας βασίστ& ...

Read more
Μαγεία

Μαγεία

Για ποια ακριβώς «κερκίδα από τα παλιά» με ρωτάς, πιτσιρίκο; Για το 1959; Για το 1965; Για το 1972; ...

Read more
0032

0032

Δεν υπάρχει «είδο&sigma ...

Read more
Αρίνα

Αρίνα

Βρισκόμαστε στην μπ&omic ...

Read more
Οπαδογράφοι

Οπαδογράφοι

Έχουμε, λοιπόν, ένα όνομα συγκεκριμένου ανθρώπου που προσπαθεί εντεταλμένα να κάνει κακό στον ΠΑΟΚ: ...

Read more
Προσωπικό

Προσωπικό

Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε κανέναν επειδή είμαι μόνο Παοκτσής. Επειδή μονάχα ο ΠΑΟΚ με ενδιαφέρ ...

Read more
0015

0015

Ο Μαγκντί Τολμπά δεν ή ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.