Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

batΠέρσι είχα κάνει κάποιες εμφανίσεις στο τοπικό Πρωτάθλημα της Χαλκιδικής. Η εταιρεία που με είχε προσλάβει είδε καλά στοιχεία στο παίξιμό μου και μου ανανέωσε το συμβόλαιο και για φέτος. Αγωνίστηκα ως βασικός, με λογική συνέπεια να με ανακαλύψουνε οι μάνατζερς των μεγάλων ομάδων και να γίνει πραγματικότητα η μεταγραφή μου σε μεγάλο σύλλογο της πόλης. Υπέγραψα, έφυγα ως δανεικός σε ομάδα κατώτερης κατηγορίας και επέστρεψα σχεδόν αμέσως, επειδή η ομάδα χτυπάει Πρωτάθλημα και με χρειάζεται στην εντεκάδα για να τα καταφέρει. Κάπως έτσι τα βλέπω πάντα με τις δουλειές, για να την παλεύω (δεν παίζω μπάλα, κάνω παραλληλισμούς, το σημειώνω επειδή μερικοί δεν τα πιάνουν και θα αρχίσουν πάλι τα μηνύματα «ρε Ισοβίτη ποσ σε λενε κανονηκα δε σε βρησκο στο τρανσφερμαργκντ»).

Στο νέο κατάστημα, δουλεύω μόνο πρωί. Έχει διάφορες βάρδιες, από το ξημέρωμα ως το βράδυ, αλλά για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει εμένα το αργότερο που μπορεί να με βάλουν να πιάσω δουλειά είναι στις έξι, δηλαδή το τελευταίο ξυπνητήρι που έχω στη μνήμη του κινητού είναι στις πέντε, αν έχω ετοιμάσει τα ρούχα μου αποβραδίς και έχω σκεφτεί τι θα φάω για πρωινό. Κάνουμε μια παύση να γελάσει ο κόσμος, συνεχίζουμε. Συνήθως ξυπνάω στις 4:45, για να ψάχνω κάλτσες, εσώρουχα, ρούχα, ακουστικά, τσιγάρα, κλειδιά, παπούτσια μια φορά που τα είχα βγάλει το μπαλκόνι και σιχτίριζα και ξύπνησα τις άλλες τρεις που ροχάλιζαν, λεφτά, ποτέ δεν έχω λεφτά, κάρτα να βγάλω λεφτά, το πιν της κάρτας που βγάζει λεφτά, το πιν του web banking για να σιγουρευτώ ποια είναι η κάρτα που βγάζει λεφτά επειδή μια φορά είχα πάρει το διαρκείας του προπερσινού βόλεϊ και δεν έβγαλε τίποτα αν και πρωταθλητής, στο τέλος φτιάχνω καφέ, παίρνω κάτι στο χέρι να το τρώω στο αστικό και τρέχω να το προλάβω και πάντα όποτε φτάνω το κινητό γράφει «καταγράφηκε έντονη λειτουργία, συνεχίστε έτσι όλη την ημέρα». Και συνήθως έχω σχολάσει ως τις 10:00. Δύο μήνες τώρα, αυτή η ιστορία, ματς δεν έχω χάσει κανένα λόγω δουλειάς, που είναι και το βασικότερο πράμα για να αξιολογήσεις μία δουλειά, δηλαδή α) προλαβαίνεις να βλέπεις ΠΑΟΚ και β) σε πληρώνουν, αυτά είναι πράματα που ισχύουν και προ κρίσης, δεν είναι της εποχής.

Εγώ δεν είμαι πρωινός τύπος. Ρωτήστε όποιον με ξέρει, το πρωί έχω ακόμα πιο κόκκινα μάτια από όσο την υπόλοιπη μέρα, δεν μιλάω σε άνθρωπο ή σε οποιοδήποτε πλάσμα, εκτός από τις μέρες που δεν έχω ψιλά για το αστικό και λέω «καλημέρα» στον οδηγό, που είναι το κόλπο για να μην κόψεις εισιτήριο, λες μια χορταστική, χαρωπή «καλημέρα» και δεν σε ελέγχει, σκέφτεται «τι καλός άνθρωπος, είπε μια καλημέρα, δεν μπορεί να είναι λαθρεπιβάτης μια τόσο αγνή ψυχούλα». Δεν είμαι ούτε μεσημεριανός τύπος. Δεν είμαι καν απογευματινός τύπος, αλλά ούτε και βραδινό τύπο θα με έλεγες. Είμαι νυχτερινός τύπος. Βρες με μια νύχτα, κατά τα μεσάνυχτα, να μην πρέπει να ξυπνήσω το άλλο πρωί στις 4:45 και να σου δείξω το πραγματικό μου πρόσωπο. Να ξημερώσεις μαζί μου, να με ακούς όλη νύχτα και να πεις το άλλο πρωί «ρε τι μαλάκας είναι αυτός ο Ισοβίτης, δεν το κλείνει το ρημάδι όλη νύχτα, συνέχεια μιλάει και λέει ασυναρτησίες», να εκτιμήσεις τον χαρακτήρα μου. Και όταν βάζεις έναν τύπο που δεν λειτουργεί σωστά το πρωί να δουλεύει συνέχεια πρωί και ιδιαίτερα πιο πρωί από το πρωί, τότε τον αναγκάζεις να ζει κακοδιάθετος διαρκώς, που με ρωτάνε όλοι οι φίλοι τελευταία «τι έχεις, ρε μαλάκα», «γιατί τέτοια μούτρα, ρε μαλάκα», «έγινε κάτι, ρε μαλάκα» κι εγώ τους απαντάω «αύριο πρωινός» και το βουλώνουν επειδή ξέρουν, λένε «ωωω, ρε μαλάκα» και κλείνει η κουβέντα εκεί.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε πάθει έναν διχασμό για το πού θα πάμε στις 2 Δεκεμβρίου. Λέγαμε «στις 17:00 παίζουμε με Κολοσσό στο Παλατάκι, στις 19:30 στην Ξάνθη, κάτι πρέπει να διαλέξουμε». Κάποιος θέλει να πάμε στο μπάσκετ, να στηρίξουμε την ομάδα, σε φάση τόσες χιλιάδες θα πάνε στα Πηγάδια, ας μείνουμε εμείς εδώ και από διακόσιοι στην κερκίδα να είμαστε διακόσιοι πέντε. Κάποιος επιμένει για την εκδρομή, ρε ποιο μπάσκετ, για Πρωτάθλημα πάμε στην μπάλα, πάμε να πάρουμε το διπλό. Και κάποιος θέλει να πάμε και στα δύο, με την ατάκα «ε, πέντε το μπάσκετ, εφτάμισι η μπάλα, προλαβαίνουμε να είμαστε και στα δύο» και όταν τον κοιτάμε βάζει τον δείκτη στο μηνίγγι και συμπληρώνει «με τη νέα Εγνατία κάνεις Θεσσαλονίκη-Ξάνθη σε δυόμιση ώρες». Όλα αυτά πριν μάθουμε πως η μπάλα είναι στις 17:15 και το μπάσκετ στις 18:30, φυσικά, οπότε ακυρώθηκε το σχέδιο της νέας Εγνατίας, που ήταν το πιο πιθανό σενάριο στα μυαλά μας.

Πάω σήμερα (το ξημέρωμα) στη δουλειά, βλέπω το πρόγραμμα που έχει βγει για την επόμενη εβδομάδα και παθαίνω ένα πρωτόγνωρο ευχάριστο σοκ: Με βάλανε, επιτέλους, απόγευμα. Δηλαδή με βάλανε να πάω μετά που θα έχω ξυπνήσει το μεσημέρι, θα έχω πιει τρεις φραπέδες, θα έχω φάει, θα έχω απαντήσει σε τετρακόσια μηνύματα στο ίντερνετ, θα έχω παίξει με τα παιδιά, μεγαλεία, τι λες τώρα, έπρεπε να γίνομαι βρικόλακας επί δύο μήνες για να έρθει η πρώτη φορά μου ως κανονικός άνθρωπος στη δουλειά, που θα πάω, θα πω «καλησπέρα» και όλοι οι συνάδελφοι, που ως τώρα με έχουν για καθυστερημένο επειδή μουγκρίζω μόνο κάτι «μμμέρα» και «ντντντντάξει», θα πούνε «ρε αυτός μιλάει». Πιάνω με το δάχτυλο το ωράριο, ανεβαίνω να το ταυτίσω με την ημερομηνία, ε, ΠΑΟΚ είσαι, δεν ήθελε και πολλή σκέψη, έγραφε «02/12».

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB