Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

j03Μέχρι κάποια ηλικία, το παιδί σου σε θεωρεί ως τον καλύτερο πατέρα του κόσμου.

Μπορεί να είσαι καλός ή κακός άνθρωπος, εργατικός ή τεμπέλης, στοργικός ή αδιάφορος, δολοφόνος, εργοδότης, εργάτης, υπάλληλος, άνεργος, άεργος, στρατιωτικός, μπάτσος, δημοσιογράφος, αγρότης, συγγραφέας, καφετζής, ταξιτζής, αθλητής, σερβιτόρος, κλέφτης, καθηγητής, περιπτεράς, απατεώνας, μπορεί να είσαι προσγειωμένος ή ψώνιο, να είσαι εκεί ή να λείπεις συνέχεια, να σπέρνεις αγάπη ή μίσος στην καρδιά του, να ξέρεις τα πάντα γι’ αυτό ή να μην ξέρεις τίποτα. Ό,τι κι αν είσαι, θα σ’ αγαπάει χωρίς καμία προϋπόθεση -επειδή, απλώς, είσαι ο πατέρας του.

Κι έρχεται μια στιγμή που αυτό αλλάζει. Σ’ αγαπάει, αλλά το ζυγίζει. Μετά, το ζυγίζει καλύτερα. Όσο μεγαλώνει, περνάς κι εσύ από το φίλτρο του για τον κόσμο και τους ανθρώπους, είσαι ένας άνθρωπος τριγύρω του που πρέπει να κρίνει, έστω και με λιγότερη αυστηρότητα. Αλλά θα σε κρίνει. Κι αν δεν φτάνεις στο μπόι του, αν νιώθει λειψό από όσα του έχεις δώσει κι όσα μπορείς να του δώσεις, θα σ’ απορρίψει. Θα σε κάνει στην άκρη. Θα ξαναδεί όλη του τη ζωή σε δεύτερη ανάγνωση και θα σε τιμωρήσει αναδρομικά. Για τις ώρες που έλειπες, για τις νύχτες που δεν πέρασες δίπλα στο κρεβάτι του, για τα «όχι» που είπες προκαταβολικά πριν τελειώσει αυτό που ήθελε να ζητήσει. Για όσα του στέρησες επειδή δεν ήθελες να τα στερηθείς εσύ. Μια μέρα, το παιδί σου δεν θα είναι παιδί σου αλλά ένας άνθρωπος και θα σε αντιμετωπίσει ως άνθρωπο -εκείνη τη μέρα δικάζεσαι για όλα.

Καμιά φορά ξεχνιέμαι και νιώθω Θεός. Με ένα μου βλέμμα, με ένα μου νεύμα αλλάζω τη διάθεσή τους. Τη μέρα τους. Τη ζωή τους όλη, αν το καλοσκεφτείς, αφού η ζωή τους είναι κάτι απλό και δίχως περίπλοκες αναλύσεις. Τι θα πει ο μπαμπάς, αν συμφωνεί ο μπαμπάς, γιατί λείπει ο μπαμπάς. Ξεχνιέμαι, επειδή τώρα είναι εύκολο, η οπτική τους για τον κόσμο περνάει κι από την οπτική του μπαμπά. Μια μέρα δε θα περνάει. Θα έχω δώσει εφόδια, θα έχω αρματώσει τη σκέψη τους με όσα μπορώ να τις μεταδώσω, αλλά μια μέρα θα με κάνουν στην άκρη επειδή θα τους κρύβω τον ήλιο και θα θελήσουν να τον κοιτάξουν κατάματα. Ελπίζω να τις έχω δώσει τόσα πολλά που να λένε «ο μπαμπάς μου» και το βλέμμα τους να είναι όπως είναι τώρα που με χρειάζονται ακόμα και για να πιούνε νερό. Να με αγαπάνε όσο τώρα, να φτάσουν μέχρι και στο γήπεδο να με πηγαίνουν όταν δεν θα μπορώ να πάω μόνος μου να βλέπω τον ΠΑΟΚ. Και να λένε «κάποτε μας έφερνες εσύ, τώρα θα σε πηγαίνουμε εμείς».

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB