Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

paoktsisΕκτός από μια τριετία που ασχολήθηκα με τις εκδρομές, πριν από είκοσι χρόνια και βάλε, θεωρώ τον εαυτό μου ως απλό Παοκτσάκι. Το πιο απλό είδος που υπάρχει.

Καμιά φορά πάω στο γήπεδο, καμιά φορά το βλέπω σπίτι, καμιά φορά στην καφετέρια. Καμιά φανέλα, κανένα κασκόλ, κουβέντα για ΠΑΟΚ στους καφέδες και στα τηλέφωνα, ίντερνετ για τον ΠΑΟΚ, στατιστικά, ιστορία, μελέτη. Δεν ασχολούμαι με τους αντιπάλους, έχω κόψει μέχρι και φιλίες και επαφές με αντιπάλους που ασχολούνταν μαζί μου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Δεν ακούω ραδιόφωνο και δε βλέπω τηλεόραση, συνεπώς δε γνωρίζω εξήντα δημοσιογράφους όπως καθένας στην παρέα μου –και από τη φωνή τους και από τη φάτσα τους. Δε γνωρίζω (και δε ρωτάω) για τα εσωτερικά μας τα συνδεσμίτικα, ποιος μάλωσε με ποιον και ποιοι τα βρήκανε, ποιοι ελέγχουν τι και ποιοι σχεδιάζουν να κάνουν κάτι. Δεν ξέρω καν ποιοι είναι επικεφαλής σε κάθε σύνδεσμο, τους κόβω στο γήπεδο ή στην εκδρομή, αγνοώ τα ονόματα ή τα παρατσούκλια ή τα ψευδώνυμά τους. Γενικώς, ζω στο δικό μου Παοκτσίδικο σύμπαν που εφάπτεται μεν με τα άλλα Παοκτσίδικα σύμπαντα αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση, είμαι, ας πούμε, αναρχοαυτόνομος Παοκτσής, όχι με την πολιτική έννοια, δεν κάνω πολιτική, μην παρεξηγηθώ, αλλά με την έννοια πως πάω κι έρχομαι μόνος μου, τα βρίσκω μόνος μου, τα χάνω μόνος μου.

Τελευταία μου επαφή με τον έσω κόσμο του ΠΑΟΚ ήταν ο Παοκτσής. Η εφημερίδα που γινόταν αρχειακό υλικό με του που κρεμόταν στο μανταλάκι. Το μόνο έντυπο που δε με βρήκε να διαφωνώ -και είμαι μεγάλος γκρινιάρης εγώ, με τίποτα δεν ευχαριστιέμαι, όλο βρίσκω λάθη και παραλείψεις και τα μηδενίζω όλα αμέσως. Γραμμένο από ανθρώπους που νιώθουν για ανθρώπους που νιώθουν. Δε θα το αναλύσω παραπάνω, πιάστε ένα παλιό φύλλο του Παοκτσή, διαβάστε το από την αρχή μέχρι το τέλος και μετά κάντε κίνηση να το πετάξετε στα σκουπίδια. Δεν πετιέται. Ψάχνεις κι άλλο χώρο στην αποθήκη.

Τι απέγινε ο Παοκτσής. Ενδεχομένως από τους 1000 ανθρώπους που θα διαβάσετε το σημείωμα οι 900 να ξέρετε και να αναρωτιέστε πώς είναι δυνατό να μην το ξέρω κι εγώ τόσο γνωστό πράγμα, σε ποιο σύμπαν βρίσκομαι –σας είπα πιο πάνω. Δεν έχει και πολλή σημασία. Αλλά σκεφτόμουν, έτσι χαμένος στα paokτάδε και paokδείνα, πόσο εύκολο θα ήταν σήμερα, με τόσες δυνατότητες από την τεχνολογία και με σχεδόν μηδενικό κόστος, να ξαναστηθεί και να αναγεννηθεί ο σύνδεσμός μου με την άλλη πλευρά της οπαδικής ταυτότητας, της φιλολογικής. Γιατί δεν έγραφαν οι ΠΑΟΚ σε λέω γαμώ τον Πειραιά είμαι 15 χρονών και θα τα σπάσω όλα, έγραφε καλός κόσμος, έμπειρος, κατασταλαγμένος, ήρεμος μέσα στην τρέλα του που είχε βρει την ισορροπία.

Δεν ξέρω γιατί σταμάτησε ο Παοκτσής. Είχα ακούσει πως τα παιδιά έγραφαν δωρεάν, άρα δεν ήταν θέμα των συντακτών, να ζήτησαν αύξηση, ας πούμε, και ο μεγαλοεκδότης να μην την έδωσε. Κάποια στιγμή είχαν βγει κάτι ανακοινώσεις, αλλά για να μην τις θυμάμαι θα ήταν μικρότητες, μάλλον. Όπως και να ‘χει, δεν ξέρω τι έγινε, δε με ενδιαφέρει, βασικά, τι παίχτηκε και χάσαμε το ιστορικό φύλλο, αλλά γιατί να μην το ξαναβρούμε.

Ας είναι ηλεκτρονικός ο Παοκτσής. 20 Ευρώ το χρόνο κοστίζει ένα domain, τα υπόλοιπα τσάμπα θα είναι, ποιος δε θα βοηθήσει στο στήσιμο, τόσα τσακαλάκια έχουμε που φτιάχνουν παπάδες για πλάκα. Δεν ξέρω τους συντελεστές, δεν τους έχω γνωρίσει ποτέ, συνεπώς δεν ξέρω και αν είναι διαθέσιμοι να ξανατραβήξουν το ίδιο λούκι. Αν κάποιος απ’ αυτούς με διαβάζει, ας το σκεφτεί ένα λεπτό μπας και ο συλλογισμός μου έχει κάποια βάση. Από την πλευρά μου, πάντως, τους βεβαιώνω πως ο κόπος τους δε θα πάει χαμένος, δεν πετιέται λέξη από το αρχείο του Παοκτσή και χτυπάω το κεφάλι μου για τα τεύχη που έχασα, έπρεπε να το είχα σκεφτεί πως κάποτε θα το μετανιώσω που βαρέθηκα να πάω ως το περίπτερο.


(Και μόλις τελείωσα το σημείωμα, βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση εδώ που εξηγεί κάποια πράγματα. Αλλά το έγραψα πριν την ψάξω και το αφήνω έτσι για να είναι γνήσια η θέση μου, αν ενδιαφέρει κάποιον η θέση μου, εννοείται)

Λάιβσκορ

Λάιβσκορ

Ζωντανή περιγραφή το& ...

Read more
Σακούλα

Σακούλα

Μια σακούλα σούπερ-μάρκετ με ένα διαρκείας χάντμπολ του ΠΑΟΚ ταλαντευόταν επί τέσσερις ώρες στην κορ ...

Read more
Εξιλέωση

Εξιλέωση

Στα παιδιά μου δεν &l ...

Read more
Περισπασμός

Περισπασμός

Η σαπουνόπερα με τι&s ...

Read more
Τελικό

Τελικό

Ο Παναγιώτης το σκ&omicr ...

Read more
Χάμω

Χάμω

Στην ιστορία του από ...

Read more
Χάσαμε

Χάσαμε

Επιστρέφαμε στην Καβάλα με τον Θοδωρή κι έναν ακόμα, νομίζω ήταν ο Μιχαλάκης. Το αμάξι πήγαινε μόνο ...

Read more
Ψώνια

Ψώνια

Οι σαββατιάτικες &up ...

Read more
91

91

Δεν έχεις πάει ποτέ σ& ...

Read more
Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος Βασι&l ...

Read more
Χωρισμοί

Χωρισμοί

Για κάποιο λόγο, ούτε γυναίκα με έχει παρατήσει, ούτε εργοδότης με έχει απολύσει, ούτε φίλος με έχει ...

Read more
Σεκάπ

Σεκάπ

Η διαδικασία είναι γνωστή όσο και κλασική. Παίρνεις το πρόγραμμα με τις αγωνιστικές που απομένουν, π ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.