Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

Φως

Φως

Εγώ δεν είχα τέτοια...

Βράχια

Βράχια

1 Οκτωβρίου 1992 - 1...

Χημεία

Χημεία

Το μεγαλύτερο πανί...

 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01
 • Φως

  Φως

  Thursday, 05 October 2017 15:03
 • Βράχια

  Βράχια

  Sunday, 01 October 2017 13:44
 • Χημεία

  Χημεία

  Friday, 29 September 2017 15:13

birdsΕμένα οι φίλοι μου δε συμμετέχουν στο ασπρόμαυρο ξεκατίνιασμα που μαίνεται, χρόνια τώρα, στο ίντερνετ. Βρισιές και κατάρες από αυτούς που «θέλουν το καλό του ΠΑΟΚ» προς αυτούς που «δεν θέλουν το καλό του ΠΑΟΚ».

Δεν υποβάλλουν σε κάθε κουβέντα πιστοποιητικά Παοκτσήδικων φρονημάτων και δεν κουνάνε στα μούτρα των συνομιλητών τους τις δεκάδες σφραγίδες στο διαβατήριο από τα ταξίδια κάτω απ’ τα Τέμπη. Δεν κοινοποιούν φωτογραφίες με κυκλωμένα τα θολά, νεανικά τους πρόσωπα στις ασπρόμαυρες κερκίδες. Οι φίλοι μου δεν «αγωνίζονται για το καλό του ΠΑΟΚ» -είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Ζούνε ως ΠΑΟΚ, επιβιώνουν ως ΠΑΟΚ, κερδίζουν ή χάνουν ως ΠΑΟΚ. Παλεύουν κάθε μέρα για τον ΠΑΟΚ όπως παλεύουν για να κρατηθούν όρθιοι ή, έστω, ζωντανοί. Αποτυγχάνουν και τσακίζονται, καμιά φορά αυτοκαταστρέφονται και καταστρέφουν κι εμένα. Και πάλι φίλοι μου είναι.

Εμένα οι φίλοι μου είναι φίλοι μου από το πρώτο λεπτό που γίνονται φίλοι μου μέχρι να ψοφήσουν αυτοί ή εγώ. Συμμαχίες της ευκαιρίας και συμμαχίες στις εποχές των εκπτώσεων δεν κάνουν οι φίλοι μου. Οι σημερινοί εχθροί των κοινωνικών δικτύων είναι οι αυριανοί συνδαιτυμόνες στα τσίπουρα της συμφιλίωσης και οι σημερινοί σύμμαχοι είναι οι αυριανοί κανίβαλοι, που θα χύσουν φαρμάκι ο ένας στον άλλο όταν αλλάξουν οι ισορροπίες. Πήρα πολλά μαθήματα μεγαλώνοντας, κρίθηκα μετεξεταστέος εμπιστευόμενος ελκυστικά και μαγευτικά μυαλά, έτρεξα ξοπίσω από όνειρα και εφιάλτες άλλων για να μείνω μετέωρος όταν ξύπνησαν, πιάστηκα σε φάκες για να χτυπιέμαι με χέρια και πόδια όσο τους έβλεπα να με παρακολουθούν ατάραχοι και δίχως τύψεις ή αισθήματα ενοχής ή να μου απλώσουν ένα χέρι. Μόνο οι φίλοι μου μ’ έσωσαν και συνεχίζουν να με σώνουν σε κάθε στραβή -κανένας «σύμμαχος» και κανένας που με «εκτιμά» ή με «σέβεται».

Εμένα οι φίλοι μου είναι μόνο φίλοι μου. Δεν είναι μάνες ή πατεράδες, δεν είναι επαγγελματίες ή γυρολόγοι, σεβαστά πρόσωπα της κοινωνίας ή περιθωριακοί, καλοντυμένοι ή φθαρμένα υφάσματα. Η πρέζα που κύλισε κάποτε στις φλέβες τους, η χημεία που τους έκοψε χίλιους νευρώνες, το αλκοόλ που τους καίει τους δαίμονες για να καταφέρουν να κλείσουν τα μάτια και να βουλιάξουν στο μεταφυσικό τους γλέντι στο σκοτάδι που αγαπάνε. Η «καλημέρα» που δε λένε ποτέ, οι χειραψίες που δεν προσφέρουν στους αποχωρισμούς, τα μέτρα ή τα χιλιόμετρα ή τα μίλια που μας χωρίζουν. Η μέρα παρά μέρα ή η μια φορά το μήνα ή κάθε χρόνο και πιο αραιά. Η κουβέντα που πιάνουμε πάντα από εκεί όπου τελείωσε η προηγούμενη, όσος χρόνος ή όσα χρόνια κι αν πέρασαν από την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Οι φίλοι μου, που ποτέ δε ρωτάνε «πώς είμαι» επειδή ξέρουν πώς είμαι, επειδή πάντα είμαι αυτός που είμαι όπως κι αυτοί είναι πάντα αυτοί που είναι και ένας πονοκέφαλος ή μια αρρώστια ή ένα μούδιασμα της ζωής δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε. Οι φίλοι μου περπατάνε παράλληλα μ’ εμένα αλλά περπατάνε ευθεία και πάντα θα είμαστε δίπλα, επειδή κανείς δε θα απομακρυνθεί από την ευθεία του.

Εμένα οι φίλοι μου δε μου ζητάνε «να πάρω θέση». Δε σχολιάζουν στις ιστοσελίδες των τρύπιων οπαδογράφων και δεν κουνάνε το δάχτυλο στους άλλους σχολιαστές. Γνωρίζουν το βάρος κάθε λέξης, τη σέβονται και δεν την πουλάνε φτηνά. Οι φίλοι μου δεν έχουν γλώσσες για γλείψιμο. Δεν επιβραβεύουν τον πονηρό που γράφει υπέρ τους, επειδή ξέρουν πως έχει άλλη ατζέντα. Δε χλευάζουν τον αφελή, επειδή ξέρουν πως δεν έχει άλλη ατζέντα πέρα από την αγνή του καρδιά. Δεν έχουν γράψει ούτε θα γράψουν ποτέ «ναι, αλλά για το άλλο δε λες τίποτα» ή «ξέχασες να αναφέρεις αυτό» ή «δηλαδή τι θες να μας πεις τώρα» ή «μήπως εννοείς κάτι διαφορετικό από αυτό που γράφεις». Οι φίλοι μου ξέρουν πως λες αυτό που σκέφτεσαι και εννοείς αυτό που γράφεις, αλλιώς δε θα ήσουν ποτέ φίλος τους.

Εμένα οι φίλοι μου δε μ’ αγαπάνε. Δε με μισούν. Δε με σέβονται. Δε με φθονούν. Δε με συγκρίνουν. Είναι φίλοι μου. Είναι δανεικά κύτταρα στο ίδιο μου το σώμα. Δανεικές σταγόνες στο αίμα μου. Δανεικοί νευρώνες στον εγκέφαλό μου. Δανεικά που δε θα επιστραφούν ποτέ. Μπόλιασμα. Μου δίνουν και τους δίνω, χωρίς να κοιτάμε το ζύγι. Ασπρίζουν οι τρίχες ή πέφτουν από τα κεφάλια μας, λυγίζουμε από το βάρος των χρόνων, φτιασιδωνόμαστε για να μειώσουμε την αμηχανία στον καθρέφτη ή στα μάτια των άλλων, αλλά ξέρουμε πως έχουμε ο ένας τον άλλο για να κοιταζόμαστε απευθείας στην ψυχή, που παραμένει καθαρή, αμόλυντη και κλαίει όπως ένα μωρό που βγαίνει απ’ τη μήτρα.

Εμένα οι φίλοι μου δε θα παρακαλέσουν ποτέ για ένα ψίχουλο από το ασπρόμαυρο φαγοπότι. Δε θα ικετεύσουν για ένα κοκαλάκι περίσσεμα. Δε θα στηθούν στην ουρά για να λάβουν μια μέρα μήνυμα στο κινητό τους πως «θα σε τακτοποιήσω, κάνε υπομονή», από τις λέρες που παίζουν μπάλα στο σημερινό διοικητικό καθεστώς. Δε θα έχουν εξευτελιστικά σχόλια-χειροκροτήματα από διαπλεκόμενους στο προφίλ τους. Εμένα οι φίλοι μου είναι ο ΠΑΟΚ. Εμένα οι φίλοι μου είναι οι κρύοι κώλοι στα τσιμέντα και τα καρεκλάκια, οι άστεγοι των πετάλων, οι ουρές στα εκδοτήρια και το περισσευούμενο δεκάρικο που θα δοθεί για το εισιτήριο και για τις ρετσίνες θα βρεις κάποιον να τις κεράσει και σήμερα. Κάθε πέτρα αντίστασης, που από κάτω κρύβει φίδια αυτοπροβολής, προσωπικών φιλοδοξιών ή αυταπάτες σπουδαιότητας, εγώ και οι φίλοι μου θα σου την πετάμε στη μάπα, όποτε μας καλείς να γίνουμε συνοδοιπόροι της μιας βραδιάς και του ενός ψευδοεπαναστατικού ποσταρίσματος. Εγώ και οι φίλοι μου ξέρουμε πόσο μικροί είμαστε απέναντι στο μεγαλείο του ΠΑΟΚ και πόσο τεράστιος είναι ο καθένας μας όταν το υμνεί.

Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά
που κάνουν τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών.
Ταξιδεύουν οι φίλοι μου
γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή.
Γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα
γιατί η δική σας μόνο για γλείψιμο κάνει.
Οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά και σύρματα στα χέρια σας.
Στο λαιμό σας.
Οι φίλοι μου.

Κλείστε

Κλείστε

Κλείστε τους συνδέσμους να σωθεί ο ελληνικός αθλητισμός.  ...

Read more
Αύριο

Αύριο

Αύριο είναι η μέρα που απαντώνται όλα τα ερωτήματά μας για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά ...

Read more
Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η εξή&si ...

Read more
Καβάλα

Καβάλα

Α’ Επιστολή Προς Καβαλιώτες. Σήμερα ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Καβάλας γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. ...

Read more
Αθηναίος

Αθηναίος

Σαν τον Αθηναίο Παοκτσή δεν έχει. Τον γηγενή Αθηναίο, εννοώ, όχι κάτι δικούς μας που κατέβηκαν για δ ...

Read more
Έφυγε

Έφυγε

Ήμουν εκεί στο ντεμπούτο του, με τη Λοκομοτίβ Τυφλίδας, όπου ξεπετάχτηκε από το πουθενά και σκόραρε ...

Read more
Ατζέντης (2)

Ατζέντης (2)

- Hello.- Hello, Mr. Agent, we talked and yesterday, I’m calling from PAOK…- Oh, God, i ...

Read more
Νύχτα

Νύχτα

Από τις 4:00 βρίσκομαι σ&e ...

Read more
Άντε

Άντε

Την ώρα που όλοι βλέπαμε το ίδιο έργο. Την ώρα που παρακολουθούσαμε, σε ζωντανή μετάδοση, τον ίδιο ε ...

Read more
Υγεία

Υγεία

Εμφανίστηκε το πρωί &mu ...

Read more
Σκουπίδια

Σκουπίδια

Μετρήθηκες, γάβρε. Προχθές, χθες, σήμερα, κάθε μέρα μετριέσαι. Και κάθε φορά αποδεικνύεις, την τελ ...

Read more
Ρομαντικός

Ρομαντικός

Οι περισσότεροι Παοκτσήδες κοροϊδεύουν τους αρειανούς για την περιοδεία τους στα χωράφια της Γάμα Εθ ...

Read more

Θανασάκης

logo