Πιάτσα

Πιάτσα

Τα τελευταία...

Καζούρα

Καζούρα

Δεν πρόκειται ποτέ...

Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε...

30

30

Εκείνη η στιγμή, πέντε...

Κεφτέδες

Κεφτέδες

Θυμάμαι που ξάπλωνα...

Τίτλος

Τίτλος

Το αρχείο που...

Τόλιος

Τόλιος

Δεν μπορούσαμε να...

Μηδέν

Μηδέν

Πόσο έτοιμοι...

Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας...

Ωράρια

Ωράρια

Πέρσι είχα κάνει...

Γιαμάχα

Γιαμάχα

Η τριμελής επιτροπή...

Συνταγή

Συνταγή

Δεν είναι εύκολο...

 • Πιάτσα

  Πιάτσα

  Wednesday, 13 December 2017 12:20
 • Καζούρα

  Καζούρα

  Tuesday, 12 December 2017 14:12
 • Ξυστό

  Ξυστό

  Friday, 08 December 2017 15:10
 • 30

  30

  Wednesday, 06 December 2017 20:22
 • Κεφτέδες

  Κεφτέδες

  Saturday, 02 December 2017 13:48
 • Τίτλος

  Τίτλος

  Friday, 01 December 2017 10:03
 • Τόλιος

  Τόλιος

  Wednesday, 29 November 2017 21:08
 • Μηδέν

  Μηδέν

  Wednesday, 29 November 2017 12:12
 • Τέρατα

  Τέρατα

  Monday, 27 November 2017 19:41
 • Ωράρια

  Ωράρια

  Monday, 20 November 2017 15:26
 • Γιαμάχα

  Γιαμάχα

  Thursday, 16 November 2017 20:25
 • Συνταγή

  Συνταγή

  Thursday, 16 November 2017 00:23

xas05Ωραίο και χρήσιμο πράγμα η στατιστική. Αλλά στο μεγαλύτερο ερώτημα του φετινού ΠΑΟΚ δεν απαντάει: Πώς ορίζεται η έννοια «χασογκόλης»;

Ποια είναι εκείνα τα στατιστικά δεδομένα που επιτρέπουν να μιλήσεις για παίκτη-χασογκόλη δίχως να τον αδικήσεις; Οι χαμένες τελικές προσπάθειες; Η συχνότητά τους; Τα γκολ ανά τελική; Δεν υπάρχει έγκυρος τρόπος.

Φυσικά, χασογκόλης είναι αυτός που χάνει τα γκολ. Κάνει ένα σουτ ή μια κεφαλιά και δεν το βάζει. Το μετράει αυτό η στατιστική, σου λέει «τελική προσπάθεια», επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Αλλά χασογκόλης είναι κι αυτός που σέρνεται και δεν προλαβαίνει τη συρτή σέντρα και ο Μάτος τραβάει τα μαλλιά του που έσκασε να ανεβεί όλη την πλευρά να του τη βγάλει στο πιάτο. Δεν το μετράει κανένας αυτό, το «έρμπολ» του ποδοσφαίρου. Εκεί όπου ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Δημήτριος Σαλπιγγίδης θα έγραφε σπουδαία ρεκόρ, αν τα μετρούσαμε. Τυχαίο το παράδειγμα. Χασογκόλης είναι αυτός που σουτάρει από τα τριάντα εκατοστά και το χάνει, ας πούμε ο Παπάζογλου με τη Φενέρ. Μία χαμένη τελική θα μετρήσει η στατιστική, όπως μία χαμένη τελική θα μετρήσει και σε ένα σουτ του Μπίσεσβαρ από τα τριάντα μέτρα με τέσσερις αμυντικούς μπροστά του. Ή ένα ανάποδο ψαλίδι μέσα στην περιοχή. Ή ένα πέναλτι.

Συνεπώς, ο χασογκόλης θα παραμείνει αυτός που κερδίζει τον τίτλο από την κερκίδα. Αυτός που θα προκαλέσει εγκεφαλικά, καρδιακά και -κυρίως- λαρυγγίτιδες. «Βγάλ’ τον έξω, τον χασογκόλη, ρεεε». «Το μπούλο, ρεεε, χασογκόληηη». «Πάρτε κανένα σεντεφόρ, ρεεε, με τους χασογκόληδες που μας κουβαλήσατεεε, να πούμεεε». Και από τέτοιους έχουμε ιστορικά πρόσωπα που περάσανε από την Τούμπα. Έτσι, χωρίς να το ψάξω, θα θυμηθώ καμιά πενηντάδα. Για το τυπικό, όμως, ας δούμε τι μας λέει η στατιστική του πρωταθλήματος, αναλύοντας τις επιδόσεις των 374 παικτών που έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα.

Αν χασογκόλης είναι αυτός που χάνει τις τελικές προσπάθειες, ο βασιλιάς του πρωταθλήματος είναι ο Ροζέριο Τουράμ της Κέρκυρας. Ο τύπος έχει 43 τελικές και 4 γκολ, δηλαδή έχει χάσει 39 ευκαιρίες. Δεύτερος χασογκόλης του πρωταθλήματος είναι ο Μπεργκ (που τον θέλουμε σε κάθε μετεγγραφική περίοδο), τρίτος ο Ναζλίδης (που κάποιοι λέγανε πως τον θέλαμε επί Άγγελου), πέμπτος ο Μανούσος (που τον θέλαμε από εκείνο το φιλικό με την Καλλονή), όγδοος ο Ουαρντά (που τον θέλουμε επειδή δήλωσε ΠΑΟΚ στην αρχή της χρονιάς), δέκατος ο Ανσαριφάρντ (που τον θέλουμε σήμερα). Η ενδεκάδα, που περιλαμβάνει και τρεις δικούς μας, έχει ως εξής:

xas01

Ο άλλος τρόπος να υπολογίσεις τον χασογκόλη είναι το ποσοστό. Ένα γκολ ανά τόσες τελικές προσπάθειες. Εδώ, όμως, δεν μπορείς να βάλεις όσους δεν έχουν σκοράρει, καθώς το ποσοστό είναι μηδέν, είτε 0/1 είτε 0/20. Άρα, πιάνουμε αρχικά τους παίκτες που έχουν προσπαθήσει να σκοράρουν πάνω από 10 φορές και δεν τα έχουν καταφέρει, βλέποντας να δεσπόζει η μορφή του Στέφανου Αθανασιάδη:

xas02

Από αυτούς που έχουν σκοράρει, τα χειρότερα ποσοστά έχουν:

xas03

Δηλαδή ο πρώτος ανήκει στον ΠΑΟΚ και παίζει δανεικός, ο δεύτερος έπαιζε κάποτε στον ΠΑΟΚ, ο τρίτος ήταν δήθεν κλεισμένος για ΠΑΟΚ.

Οι πίνακες μπαίνουν για να πάρουμε μια στατιστική ιδέα, ποιοι χάνουν ευκαιρίες, πόσες χάνουν, κάθε πότε τις χάνουν. Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος «χασογκόλης» θα αποδοθεί από την κερκίδα κάθε ομάδας, όχι από τους αριθμούς.

Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των παικτών του ΠΑΟΚ της τελευταίας πενταετίας, αυτό που αστράφτει είναι η απίστευτη διαφορά των συνολικών προσπαθειών της φετινής χρονιάς με όλες τις προηγούμενες. Φέτος κάνουμε 15,1 τελικές ανά αγώνα, δηλαδή 3,5 περισσότερες από τον μέσο όρο μας, όταν στο διάστημα 2013-2016 κάναμε από 10,7 ως 12,5. Δεχόμαστε μόλις 6,5 τελικές ανά αγώνα, όταν η προηγούμενη τετραετία είχε σταθερά 8,2 ως 8,4. Δηλαδή κάνουμε υπερδιπλάσιες τελικές, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, αλλά έχουμε το χειρότερο ποσοστό επίτευξης: 9%, όταν ο προηγούμενος μέσος όρος ήταν σταθερά 13%-16%. Κοινώς, βάζουμε ένα γκολ ανά 11,1 τελικές, ενώ στην τετραετία είχαμε ένα γκολ ανά 6,8! Κι αν σκεφτεί κάποιος πως από τα 19 μας φετινά γκολ τα 3 ήταν αυτογκόλ, ο αριθμός γίνεται ένα γκολ ανά 13,2 τελικές, δηλαδή χρειαζόμαστε διπλάσιες προσπάθειες για να βάλουμε τα γκολ που βάζαμε ως τώρα. Συνεπώς, το πράμα μιλάει μόνο του: Είμαστε χασογκόληδες, το λέει και η στατιστική επιστήμη.

xas04

Ποιος είναι, όμως, ο μεγαλύτερος χασογκόλης; Το 0/17 του Αθανασιάδη δε σηκώνει συγκρίσεις. Ο άνθρωπος με το ένα γκολ ανά 3,9 τελικές (που πέρσι το είχε φτάσει στο ένα ανά 2,7), φέτος έχει ξεχάσει να σκοράρει στο πρωτάθλημα -δεν τα κατάφερε ούτε με πέναλτι. Αλλά ο πίνακας κρύβει κι άλλες πληροφορίες. Ο Μπίσεσβαρ, ο οποίος έχει περάσει στη δεύτερη θέση των τελικών προσπαθειών ανά αγώνα, πίσω μόνο από τον μέγιστο χασογκόλη Μίροσλαβ Στοχ, με 2,8 ανά 90 λεπτά αγώνα και ποσοστό από τα χειρότερα της πενταετίας. Τον ακολουθεί ο Πέλκας, με ίδια αστοχία: Οι δυο τους κάνουν περισσότερες τελικές από παίκτες που θεωρητικά παίζουν πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα, τον Κλάους, τον Κουλούρη, τον Κάμπος, τον Ροντρίγκεζ, αν και τα ποσοστά τους είναι για κλάματα.

Το τρομακτικό 40% του Βούκιτς (ένα γκολ ανά 2,5 προσπάθειες) δε σπάει. Το κόντεψαν μόνο ο Παπαδόπουλος, αν και τον βρίζαμε, και ο Μπερμπάτοφ, αν και τον βρίζαμε. Στην πενταετία, οι μόνοι που έχουν μέσους όρους από 20% και πάνω (δηλαδή καλύτερα στατιστικά από ένα γκολ ανά 5 τελικές) είναι ο Κλάους με 23% και ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Δημήτριος Σαλπιγγίδης με 20% (είπαμε, δε μετράνε τα έρμπολ). Από την άλλη, θα ήταν μνημειώδες το 1/22 σουτ του Τσίμιροτ αν δεν υπήρχε το συγκλονιστικό 1/42 του Κίτσιου. Ένα γκολ σε σαράντα δύο προσπάθειες.

Φέτος, υπάρχουν στο ρόστερ μόλις δύο ποδοσφαιριστές που σκοράρουν (έστω, οριακά) σε ποσοστά πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας: Ο Κουλούρης (που έγινε βασικός επειδή δεν πήραμε σέντερ φορ και οι υπάρχοντες σέντερ φορ δε βρίσκουν ούτε ελέφαντα από το ένα μέτρο) και ο Μάτος (που είναι αμυντικός και κάποια στιγμή βαρέθηκε να δίνει ασίστ που δεν έμπαιναν κι είπε να τις βάζει μόνος του). Αυτοί οι δύο έχουν βάλει και τα 6 από τα 16 μας γκολ και είναι «πρώτοι σκόρερ», μαζί με τον Γκάρι που έφυγε. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Εγώ, από όλο αυτόν το συρφετό των αριθμών, συμπεραίνω δύο πράγματα:
1. Η ομάδα παράγει φάσεις και δεν δέχεται φάσεις, άρα είναι στημένη καλά.
2. Η ομάδα δεν διαθέτει παίκτες που ξέρουν να σκοράρουν (κι αυτή που ήξεραν, το έχουν ξεχάσει).

Άρα, αν κάποιος με ρωτούσε τι θα έκανα για να βελτιώσω την ομάδα, πολύ απλά θα κρατούσα τον προπονητή, τους παίκτες που δένουν την άμυνα και φτιάχνουν τις φάσεις, θα έδιωχνα τα ντροπιαστικά ποσοστά από την επίθεση και θα έφερνα παίκτες που ξέρουν να σκοράρουν όταν βρεθούν με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Δγετισία

Δγετισία

Από σήμερα, η ιστοσελίδα μας θα φιλοξενεί τον διάσημο καθηγητή διαιτησίας κύριο Περικλή Βασιλάκη Καΐ ...

Read more
Αγωνιστικά

Αγωνιστικά

Σήμερα στις 19:00 το Πα&lambda ...

Read more
Απολίτιστος

Απολίτιστος

«Αν ήμουν ο Μαραντόν&alpha ...

Read more
Λόγια

Λόγια

Ήταν το πρώτο ματς με &Om ...

Read more
Αντικαταστάτης

Αντικαταστάτης

Αν το κατάλαβα καλά, η ΚΑΕ ψάχνει αντικαταστάτη του Χαραλαμπίδη για τους επόμενους μήνες που θα λείψ ...

Read more
Μύθος

Μύθος

Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία του ΠΑΟΚ κα ...

Read more
Ερωτευμένοι

Ερωτευμένοι

ΠΑΟΚ-ΚΑΟΔ 72-64. Κάποτε έπρεπε να κερδίσουμε. Πέντε ήττες στη σειρά ήταν αυτές, δεν πήγαινε άλλο. ...

Read more
Προσδοκίες

Προσδοκίες

Σαν σήμερα, ακριβώς &delt ...

Read more
Kρίμα

Kρίμα

Απαντώντας σε όλους μαζί, ο λόγος που δεν ασχολούμαι με τον Άρη είναι πως δε βρίσκω κάποιο λόγο να α ...

Read more
Παππούλης

Παππούλης

Καλά που έχω μάρτυρες, γιατί κανένας δε θα με πιστέψει. Στο δρόμο για Καβάλα, το ’97, ήταν μαζί μας ...

Read more
Λιβαδειά

Λιβαδειά

Ήταν μια μέρα που θα τ&et ...

Read more
Περίληψη

Περίληψη

Για όσους βαριούνται να ψάχνουν τι και πώς, ο μπασκετικός ΠΑΟΚ 2015 σε περίληψη. ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.