Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

m92Όταν η ομάδα μας χρειάζεται, για να πάρουμε διαρκείας, να στηρίξουμε νέο προπονητή, νέους παίκτες, να γεμίσουμε το γήπεδο, να ψωνίσουμε από την μπουτίκ, ο Παοκτσής «είναι πιστός, είναι άρρωστος με την ομάδα, είναι μοναδική περίπτωση οπαδού, δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, ο Παοκτσής είναι ρομαντικός, η σχέση του με την ομάδα ξεπερνάει κάθε όριο λατρείας και είναι αυτός που θα βοηθήσει στα δύσκολα και δε θα αφήσει το σύλλογο ποτέ μόνο του».

Όταν η ομάδα δεν μας χρειάζεται, για να μην κράξουμε σε ανανεώσεις ρουφιάνων, σε προσλήψεις αποτυχημένων, σε πωλήσεις επιτυχημένων, να μην μειώσουμε το κύρος μιας απόφασης της διοίκησης και να μην της κόψουμε ποσοστά απήχησης στο κοινωνικό σύνολο που την τρέφουν για άλλες επιδιώξεις της, τότε ο Παοκτσής «είναι παλιομοδίτης, παρωχημένος, κολλημένος στο παρελθόν όπου όλα ήταν ερασιτεχνικά και ρομαντικά, δεν αντιλαμβάνεται πως η εποχή τον έχει ξεπεράσει, πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλοι πωλούνται κι όλοι αγοράζονται, πως κουμάντο κάνει η διοίκηση και ο ρόλος του οπαδού περιορίζεται στην κερκίδα και τα πατατάκια και την αγορά της επίσημης φανέλας από την μπουτίκ και μόκο για τα υπόλοιπα και όποιος σχολιάζει αρνητικά είναι εχθρός του καλού της ομάδας».

Οι μόνοι που δε θα φύγουμε ποτέ είμαστε εμείς. Πουλήστε όποιον θέλετε, αγοράστε όποιον θέλετε. Κι εσείς, για να έρθετε, αγοράσατε. Για να φύγετε, θα πουλήσετε. Εμείς ήμασταν εδώ πριν από εσάς, θα είμαστε εδώ μετά από εσάς. Ούτε αγοράσαμε, ούτε πουλήσαμε τίποτα. Αλλά αν θέλετε να μας το παίξετε «σύγχρονο ποδόσφαιρο» και «ευρωπαϊκό κλαμπ» και πως μας θεωρείτε ως «πελάτες», θα φτιάξετε τουαλέτες να κατουράμε, εμείς και οι γυναίκες και τα παιδιά μας. Θα βάλετε στην είσοδο υπαλλήλους που θα μας σέβονται ως πελάτες, θα μας λένε «καλησπέρα» και θα μας δείχνουν τη θέση μας. Θα μας κόβετε αποδείξεις για όσα πουλάτε στο γήπεδο. Και θα πληρώνετε πρόστιμα όταν θα σας κάνουμε καταγγελίες για το σκάρτο προϊόν που θα μας πουλάτε. Αντέχετε; Δεν αντέχετε. Θα σας κατασπαράξει το ίδιο το σύστημα που στήνετε πάνω στα όνειρά μας.

Δεν ασχολούμαι με τον Γκάρι Ροντρίγκεζ. Είναι κι αυτός ένα στατιστικό στην πολύχρονη πορεία του ΠΑΟΚ, όπως όλοι. Δέκα ή είκοσι ή πενήντα γκολ, δεν αλλάζει η ουσία. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα δείχνει έναν άνθρωπο που πέντε χρόνια δεν μπορεί να φτιάξει ομάδα -δεν μπορεί καν να μας πείσει πως θέλει να φτιάξει ομάδα. Τα παπαγαλάκια αρθρογραφούν, οι γλείφτες βρίζουν όποιον εκδηλώνει τις αντιδράσεις του, η ατμόσφαιρα παραμένει θολή. Βολεύει, ίσως, να μαλώνουμε μεταξύ μας. Διαιρεμένοι. Σκορπισμένοι σε στρατόπεδα και τάσεις και ομάδες. Καλά να πάθουμε. Η πείνα από τα 32 χρόνια μας οδήγησε στον κανιβαλισμό. Χορτάστε με Παοκτσήδικη σάρκα, όλοι, έχει μπόλικο πράμα στο τραπέζι. Καλή όρεξη.

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB