Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

oramasdΤο όραμά μου για τον αγωνιστικό ΠΑΟΚ είναι απλό. Τόσο απλό που μοιάζει ουτοπικό.  Το ποδόσφαιρο, στους άντρες και τις γυναίκες, στην Τούμπα. Σε μια Τούμπα που θα είναι κανονικό γήπεδο, με κανονικές εισόδους, χωρίς σκουριασμένα σίδερα και αιχμηρά σύρματα να καραδοκούν για μια λάθος κίνησή σου να σε στείλουν για αντιτετανικό, με κανονικές τουαλέτες που καθαρίζουν άνθρωποι που θα έχουν προσληφθεί για τη συγκεκριμένη δουλειά για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ανθρώπους με ιδιαίτερες σωματικές απαιτήσεις. Με ορατότητα από κάθε σημείο και προστασία των θεατών, ιδιαιτέρως των ανηλίκων, που οι τραγικά και εγκληματικά ηλίθιοι υπεύθυνοι της σημερινής ΠΑΕ έχουν τοποθετήσει ανάμεσα στους πυρσούς των φιλοξενούμενων και τις πέτρες των δικών μας. Με σκέπαστρο περιμετρικά. Με περιβάλλοντα χώρο όπου μπορείς να περιμένεις τη σειρά σου για να μπεις χωρίς να σε κορνάρουν τα οχήματα ένα μέτρο από τη Θύρα εισόδου. Με υπαλλήλους που σέβονται τον θεατή και όχι ψευδομπάτσους που με τη στολή του σεκιουριτά νιώθουν τη λίμπιντο να χτυπάει κόκκινα και αντί να αποτελούν εργαλεία τήρησης των κανόνων ζουν για λίγη ώρα κάθε εβδομάδα την ονείρωξή τους να επιβάλλουν εξουσία σε ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να υπηρετούν. Ένα γήπεδο-σπίτι, χωρίς απλωμένα απαγορευμένα σύμβολα μίσους, ρατσισμού και απανθρωπιάς. Κι ένα προπονητικό κέντρο, για την αντρική και τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, κάπου κοντά.

Το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ, σε άντρες και γυναίκες, στο Παλατάκι. Χωρίς να είναι πρόβλημα το να απλώσεις και να μαζέψεις το ταραφλέξ, επειδή θα έχουν προσληφθεί δεκάδες υπάλληλοι και όχι ένας για όλες τις δουλειές. Μια ασπρόμαυρη κυψέλη, όπου θα εναλλάσσονται οι ομάδες, με πρόγραμμα, με σύστημα, με οργάνωση. Στο Παλατάκι όπου τα καρεκλάκια θα είναι άσπρα και μαύρα, με μια γωνιά για όποιον φιλοξενούμενο θέλει να έρθει, χωρίς απλωμένα καλώδια της τηλεόρασης στα πόδια σου για να σκοντάφτεις όποτε περνάς από εκείνο το σημείο, με το ταβάνι να αντανακλά την ιστορία όλων των ομαδικών τμημάτων που αγωνίζονται στο κλειστό μας σπίτι. Μόνο το πόλο, λόγω της ιδιαιτερότητας, θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από τα -ιδιόκτητα- σπίτια μας.

Με ανθρώπους στις διοικήσεις που γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Με προέδρους που ξέρουν να διοικούν. Με υπεύθυνους τμημάτων που ξέρουν το κάθε άθλημα και τις ιδιαιτερότητές του. Με τμήματα υποδομών σε κάθε άθλημα όπου η δουλειά γίνεται με κοινή φιλοσοφία, ελέγχεται κάθετα από το ένα τμήμα στο επόμενο και η διαδρομή του παιδιού που μπαίνει στην ασπρόμαυρη αλυσίδα είναι ξεκάθαρη και τα κριτήρια για την εξέλιξή του αντικειμενικά και ελεγχόμενα από ολόκληρο σύστημα αξιολόγησης και όχι από τα κολλητηλίκια ή τα παρακάλια του γονιού του στον εκάστοτε προπονητή. Με γραμματείες που ξέρουν έστω να πληκτρολογούν και να λένε καλημέρα αμέσως στον επισκέπτη και όχι να περιμένεις να στεγνώσουν τα νύχια τους. Με υπαλλήλους που προσλαμβάνονται επειδή είναι ικανοί και επειδή είναι και νιώθουν ΠΑΟΚ, όχι επειδή πήγαν στο ίδιο σχολείο με κάποιο μέλος της διοίκησης. Για κάθε πόστο, για κάθε δουλειά, υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός Παοκτσήδων που είναι εξειδικευμένος και μπορεί να την κάνει τιμώντας τόσο το Παοκτσηδιλίκι του όσο και την εργασιακή του ιδιότητα.

Ένας ΠΑΟΚ, ένας τρόπος λειτουργίας. Για κάθε άθλημα προϋπολογισμός, στόχοι, έξοδα, έσοδα, υποδιοίκηση, ευθύνες, στελέχωση. Έως και ένα κοινό εισιτήριο μπορείς να έχεις όταν ο ΠΑΟΚ είναι Ένας ενωμένος οργανισμός. Κι ας αποτύχει αγωνιστικά. Ας βγαίνει τρίτος ή έκτος ή όγδοος. Ποιος δε θα στήριζε κάτι τόσο ενωμένο, κάτι τόσο διαφανές, κάτι τόσο συμπαγές. Το μόνο που έχουμε βρει από όλα αυτά είναι ποιος θα τα χρηματοδοτήσει. Όσο κι αν δεν τον γουστάρω, νομίζω πως το πρόβλημα είναι πρώτα όλοι οι άλλοι και μετά αυτός -αν του παρουσίαζαν τέτοιο πλάνο ως προαπαιτούμενο για να αγοράσει τη διαχείριση ποιος μου λέει εμένα πως δε θα δεχόταν.

Λένε πως είσαι μια ουτοπία...

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB