Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 1987. Δεν...

24

24

Σήμερα, 24...

insidestory

insidestory

Τα βιβλία του 2017,...

Θέση

Θέση

«Πάρε θέση» και...

 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30
 • Χριστούγεννα

  Χριστούγεννα

  Monday, 25 December 2017 13:32
 • 24

  24

  Sunday, 24 December 2017 23:08
 • insidestory

  insidestory

  Sunday, 24 December 2017 14:17
 • Θέση

  Θέση

  Thursday, 21 December 2017 11:30

oramasdΤο όραμά μου για τον αγωνιστικό ΠΑΟΚ είναι απλό. Τόσο απλό που μοιάζει ουτοπικό.  Το ποδόσφαιρο, στους άντρες και τις γυναίκες, στην Τούμπα. Σε μια Τούμπα που θα είναι κανονικό γήπεδο, με κανονικές εισόδους, χωρίς σκουριασμένα σίδερα και αιχμηρά σύρματα να καραδοκούν για μια λάθος κίνησή σου να σε στείλουν για αντιτετανικό, με κανονικές τουαλέτες που καθαρίζουν άνθρωποι που θα έχουν προσληφθεί για τη συγκεκριμένη δουλειά για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ανθρώπους με ιδιαίτερες σωματικές απαιτήσεις. Με ορατότητα από κάθε σημείο και προστασία των θεατών, ιδιαιτέρως των ανηλίκων, που οι τραγικά και εγκληματικά ηλίθιοι υπεύθυνοι της σημερινής ΠΑΕ έχουν τοποθετήσει ανάμεσα στους πυρσούς των φιλοξενούμενων και τις πέτρες των δικών μας. Με σκέπαστρο περιμετρικά. Με περιβάλλοντα χώρο όπου μπορείς να περιμένεις τη σειρά σου για να μπεις χωρίς να σε κορνάρουν τα οχήματα ένα μέτρο από τη Θύρα εισόδου. Με υπαλλήλους που σέβονται τον θεατή και όχι ψευδομπάτσους που με τη στολή του σεκιουριτά νιώθουν τη λίμπιντο να χτυπάει κόκκινα και αντί να αποτελούν εργαλεία τήρησης των κανόνων ζουν για λίγη ώρα κάθε εβδομάδα την ονείρωξή τους να επιβάλλουν εξουσία σε ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να υπηρετούν. Ένα γήπεδο-σπίτι, χωρίς απλωμένα απαγορευμένα σύμβολα μίσους, ρατσισμού και απανθρωπιάς. Κι ένα προπονητικό κέντρο, για την αντρική και τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, κάπου κοντά.

Το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ, σε άντρες και γυναίκες, στο Παλατάκι. Χωρίς να είναι πρόβλημα το να απλώσεις και να μαζέψεις το ταραφλέξ, επειδή θα έχουν προσληφθεί δεκάδες υπάλληλοι και όχι ένας για όλες τις δουλειές. Μια ασπρόμαυρη κυψέλη, όπου θα εναλλάσσονται οι ομάδες, με πρόγραμμα, με σύστημα, με οργάνωση. Στο Παλατάκι όπου τα καρεκλάκια θα είναι άσπρα και μαύρα, με μια γωνιά για όποιον φιλοξενούμενο θέλει να έρθει, χωρίς απλωμένα καλώδια της τηλεόρασης στα πόδια σου για να σκοντάφτεις όποτε περνάς από εκείνο το σημείο, με το ταβάνι να αντανακλά την ιστορία όλων των ομαδικών τμημάτων που αγωνίζονται στο κλειστό μας σπίτι. Μόνο το πόλο, λόγω της ιδιαιτερότητας, θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από τα -ιδιόκτητα- σπίτια μας.

Με ανθρώπους στις διοικήσεις που γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Με προέδρους που ξέρουν να διοικούν. Με υπεύθυνους τμημάτων που ξέρουν το κάθε άθλημα και τις ιδιαιτερότητές του. Με τμήματα υποδομών σε κάθε άθλημα όπου η δουλειά γίνεται με κοινή φιλοσοφία, ελέγχεται κάθετα από το ένα τμήμα στο επόμενο και η διαδρομή του παιδιού που μπαίνει στην ασπρόμαυρη αλυσίδα είναι ξεκάθαρη και τα κριτήρια για την εξέλιξή του αντικειμενικά και ελεγχόμενα από ολόκληρο σύστημα αξιολόγησης και όχι από τα κολλητηλίκια ή τα παρακάλια του γονιού του στον εκάστοτε προπονητή. Με γραμματείες που ξέρουν έστω να πληκτρολογούν και να λένε καλημέρα αμέσως στον επισκέπτη και όχι να περιμένεις να στεγνώσουν τα νύχια τους. Με υπαλλήλους που προσλαμβάνονται επειδή είναι ικανοί και επειδή είναι και νιώθουν ΠΑΟΚ, όχι επειδή πήγαν στο ίδιο σχολείο με κάποιο μέλος της διοίκησης. Για κάθε πόστο, για κάθε δουλειά, υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός Παοκτσήδων που είναι εξειδικευμένος και μπορεί να την κάνει τιμώντας τόσο το Παοκτσηδιλίκι του όσο και την εργασιακή του ιδιότητα.

Ένας ΠΑΟΚ, ένας τρόπος λειτουργίας. Για κάθε άθλημα προϋπολογισμός, στόχοι, έξοδα, έσοδα, υποδιοίκηση, ευθύνες, στελέχωση. Έως και ένα κοινό εισιτήριο μπορείς να έχεις όταν ο ΠΑΟΚ είναι Ένας ενωμένος οργανισμός. Κι ας αποτύχει αγωνιστικά. Ας βγαίνει τρίτος ή έκτος ή όγδοος. Ποιος δε θα στήριζε κάτι τόσο ενωμένο, κάτι τόσο διαφανές, κάτι τόσο συμπαγές. Το μόνο που έχουμε βρει από όλα αυτά είναι ποιος θα τα χρηματοδοτήσει. Όσο κι αν δεν τον γουστάρω, νομίζω πως το πρόβλημα είναι πρώτα όλοι οι άλλοι και μετά αυτός -αν του παρουσίαζαν τέτοιο πλάνο ως προαπαιτούμενο για να αγοράσει τη διαχείριση ποιος μου λέει εμένα πως δε θα δεχόταν.

Λένε πως είσαι μια ουτοπία...

Mπούλης

Mπούλης

Παγκόσμια ημέρα εναντίον του bullying προχθές, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται, κάπως άστοχα, ως ...

Read more
Τεχνολογία

Τεχνολογία

Είχα την τιμή χθες να &si ...

Read more
Μάκης

Μάκης

Ο Μάκης στέκεται στην πόρτα και όλο το προσωπικό έχει κάνει μια ουρά μπροστά του. Ποδοσφαιριστές, τε ...

Read more
Βαφακούντο

Βαφακούντο

Κριτική ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-1. Όπως τα πήρε τόσα ματς ο Άγγελος, έτσι έχασε αυτό με τη Φιορεντίνα. Δικ ...

Read more
Ξενέρωμα

Ξενέρωμα

Αρχικά με ξένισε η ανάρτηση του αγαπητού και ιστορικού Κορδελιού, πριν τρεις ημέρες στο Facebook. ...

Read more
Πρωτοπόρος

Πρωτοπόρος

Και ναι! Η κόρη μου έγινε παγκόσμιο φαινόμενο! Φυσικά, δεν έχει 5.000.000 Like και 1.000.000 ...

Read more
Βόλεϊ-2015

Βόλεϊ-2015

Προσωπική Ανασκόπηση: 15 πράγματα που θα θυμάμαι από την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ το 2015. ...

Read more
Τζούνιορ

Τζούνιορ

Όταν δεν είχε ΠΑΟΚ, π&et ...

Read more
Ζαμάλεκ

Ζαμάλεκ

Είχε πάει, λέει, ως το αεροδρόμιο ένα φίλο Αιγύπτιο που γυρνούσε στην πατρίδα. Από πότε έχεις φίλους ...

Read more
Τρούμπα (2)

Τρούμπα (2)

Προσοχή! Ακολουθεί δημοσίευση με σκληρή γλώσσα και βωμολοχίες! Παρακαλείστε, αν είστε κάτω των 18 ετ ...

Read more
Γιούχα

Γιούχα

Δεν μπορώ να θυμηθώ α&p ...

Read more
0031

0031

Σαφώς και δε φαντα&zeta ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.